НК-ВВХ - храненето на столетниците

• 114 733
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
Нямам снимки, но онзи ден ядох карфиол на фурна натюр /само със сол и зехтин/ и скордаля сос  Grinning

Уникално просто и вкусно.

В момента има бг броколи на пазара, които са малки и нямат онези огромни дръжки и имат съвсем различен вкус  Simple Smile
Карфиол не съм готвила отдавна. Не стигам до това. Фръцлите го изяждат суров преди да се усетя  Grinning

Как с дръжки? На стъбло ли продават броколито в БГ?

Зелено смути (спанак, чия, банан, портокалов сок; след пюрирането добавих студено пресован сок от ябълки и лимон) с нар

Червено зеле, покълнал боб мунг и настъргани моркови с печен чесън и суров, нефилтриран оцет

Ориз с мляко от макадамия, веган шоколадов мус и ягоди

Вафли с какаово масло от бадеми + ягоди, мандарини, конопено семе и мента

Студено пресован сок от: 1. Червено цвекло и моркови 2. Ябълки и лимони

# 691
Фея, да, с дръжка голяма и дебела продават броколито по веригите. А това на пазара е едни розички с големина на юмрук и имаха малка и нежна дръжка, която също става готвена.

# 692
Фея, да, с дръжка голяма и дебела продават броколито по веригите. А това на пазара е едни розички с големина на юмрук и имаха малка и нежна дръжка, която също става готвена.
Ох, мале. На стъблото ги продават...

У нас броколито често се яде сурово. То си е зелчица и прави супер салата с домати и оцет. Когато го готвя, не му позволявам да се нагорещи напълно. Нареждам го нарязано на половинки в почти сух тиган (намазан с мъничко слънчогледово олио), колкото да се църне и да хване цвят откъм разреза.

# 693
Фея, много ми е интересно за вашия начин на хранене. Много е полезно, но децата ти наддават ли?

Не ме разбирай погрешно - наистина се водя от любопитство, защото познато дете с диабет новооткрит, се поддържаше само с веганска нисковъглехидратна диета, без инсулин цяла година  Simple Smile

После се отказаха хората, защото инсулинът е хормон, отговарящ не само за кръвната захар. Бяха чели книга от американски лекар, че всеки орган се регенерира чрез правилното хранене и панкреасът най-дълго-около 3 години. Доколкото разбрах от моя позната в САЩ, този лекар имал клиника в Аризона.

Та, щерките ти, хранейки се така, как се чувстват? Не се ли изкушават и от друга храна?

# 694
Фея, много ми е интересно за вашия начин на хранене. Много е полезно, но децата ти наддават ли?
И наддават, и растат, и се развиват: физически, интелектуално, емоционално.

Изкушават се, разбира се. Та те, също като мен, през по-голямата част от живота си са консумирали животински продукти. Млечният шоколад е по-вкусен от веган версията му. Сладоледът с мляко е по-приятен от сорбето. Кашкавалът от животинско мляко е по-апетитен от растителния. Давам пример с тези храни, защото те дори не напомнят на първоизточника си и е лесно да се забрави какъв е той и с цената на какво е бил добит.

Но всичко е въпрос на гледна точка. Пък и вкусовите рецептори променят чувствителността си с течение на времето. Неща, които преди децата ми не искаха и да вкусят, вече са любими: аспержи, червено цвекло, ядкови масла, тофу...

Освен това тук личният избор е на огромна почит. Родителите на приятелчетата на децата знаят какъв е хранителният ни режим и се съобразяват с това. Например скоро бяхме на рожден ден край езеро. За обяд имаше барбекю. Специално за нас домакините бяха направили огромна салата и се бяха постарали да набавят веган бъргъри.

# 695
Ох, мале. На стъблото ги продават...

И при нас ги продават със стъблото. Аз го ям сурово и е много вкусно. Преди го белех, сега вече и небелено го ям. Т.е. аз ям кората, а сърцевината я слагам в салата и децата понякога го бъркат с краставица Mr. Green

Вчера пък готвих листа от алабаш Crazy

# 696
Галче, вероятно по фермерските пазари продават така зелчета на стъбло. Ако видя, ще купя и ще пробвам.

Алабаш тук трудно се намира. Не знам защо. А така го обичам! Особено настърган заедно с моркови и облян в лимонов сок...

Веган "кашкавален" качамак (+ хранителна мая и лют пипер) с червено зеле, аспержи и веган Тофурки "пилешки" хапки

Смути от чия, бадемово кисело мляко, домашен соев кефир, банан. След пюрирането добавих студено пресован сок от червено цвекло и моркови

Леща с чесън, магданоз, лют пипер и питка

Смес от бейби зеленолистни с царевица, грах, нар и балсамов оцет

Квасен хляб с пикантен хумус от черен боб, чушки и зелен лук

# 697
Фея, уникална кухня имаш  bouquet Иска ми се да бъда на отглеждане при теб  Wink

Снощи ядох фалафели със зелена салата.

Някой от вас правил ли е фалафели? Може ли рецепта?

Този вегански кашкавален качамак също ме интересува  Simple Smile

Как мога да овкуся тофу, че ми е супер безвкусно, а вчера пак купих?

# 698
  • на острова на мечтите
Фалафел рецепти има в нета почти навсякъде. Принципът е сварен намачкан нахут и разни подправки. Пада ми батерията. Ако успея ще пиша следобед. Но предполагам, че дотогава ще ме  изреварят Hug
Тофуто и на мен ми е без вкус. Аз го добавям към салати,или готвено. В Португалия ядох панирано и беше вкусно chef

# 699
Фалафел на фурна намерих-както исках. само дано не ми се разпадне.

# 700
  • на острова на мечтите
Фалафел на фурна намерих-както исках. само дано не ми се разпадне.
Няма chef Hug да се разпадне Simple Smile Аз често го правя  през зимата и винаги става.

# 701

Как мога да овкуся тофу, че ми е супер безвкусно, а вчера пак купих?

Сложи го в саламура. Аз съм го слагала в саламура от маслини (става доста солено), в саламура от печен пипер в буркан и в саламура от бяло сирене (ММ не можа да познае, че е тофу Joy)
Може и сама да си направиш марината, каквато ти е по вкуса Peace

Друг вариант е да го ферментираш с мисо. Аз съм супер доволна от резултата.

# 702
Кливия, много си мила  Hug

Тофуто е страшно вкусно, ако стане хрупкаво. Ни го мариновам, ни нищо. Дори не го соля. Оцеждам го добре, слагам го между хартиени кърпи, отгоре голяма чиния, върху нея - дървена дъска за рязане и отгоре й камара книги. Така тофуто изсъхва още повече. След това го нарязвам на лентички от по около 1 см и нареждам с леко намазнен керамичен тиган. Готвя на среден огън, докато тофуто се зазлати. После обръщам от другата страна. Става фантазе!

Другият начин, по който ползвам тофу, е в смутита. Добавям като по-естествен източник на белтъчини, отколкото са протеините на прах.

Третият вариант, който е много любим у нас: веган омлет.

"Кашкаваленият" качамак си е прост качамак, ама му сложих хранителна мая. И се получи супер - ароматен и хранителен.

Фалафелите ги взимам готови, да пестя време. Пробвала съм да си правя сама, ама е връткава работа. На пълен работен ден и с две ученички трябва да избирам кои битки да водя  Simple Smile

Студено пресован сок от червено цвекло, моркови и портокал

Леща с хрупкаво тофу, мариновани люти чушлета, шитаке и магданоз

Маслиново-чеснов пастет с мариновани люти камбички, покълнал боб мунг и франзела

Салата (рукола, репички, авокадо на кубчета, зелен лук, суров оцет) с италианска супа (картофи с обелките, фаро, леща, грах, паста, веган италианска наденица, белени домати, босилек)

Чия пудинг с портокалово-ананасов сок и ситно нарязани плодове (ананас, ягоди, киви)

# 703
Фея, мая за хляб ли имаш предвид и на кой момент я слагаш, колко като количество?

Нали всичката соя е генномодифицирана? Аз гледам да я избягвам. Маята също последните години я плюят и казват, че е добре квас за печива.  Confused

# 704
Кливия, не мая за хляб. Хранителна.

Не всичката соя е ГМО. Да, повечето е, но тя се използва основно за фураж, както и за производството на рафинирано олио и биогориво. Соята, която е за тофу, мисо, соев сос и пр. не е ГМО заради силния отпор на купувачите и законодателите.

Филийки от пукана царевица, киноа и сусам със сурова веган шоколадова размазня и ситно нарязани ананас, киви и ягоди

Веган чийзбъргър: тънка многозърнеста питка, рукола, веган бъргър с черен боб, веган американски кашкавал, домати

Плодова салата от манго, банан, киви, нар и натрошени какаови зърна

Веган таратор: бадемово кисело мляко, домашен соев кефир, краставица, орехи, копър, чесън, хавайска червена сол

Квасен хляб с хумус, чушки, зелен лук и кимион на зърна

Общи условия

Активация на акаунт