НК-ВВХ - храненето на столетниците

• 114 739
  • 736
  •   1
Отговори
# 720
Накрая си купих оризоварка  Grinning - въпрос към знаещите: може ли с къри  или нещо друго да се прави оризът или само чист ориз трябва?

# 721
Привет  bouquet

От мен днес нищо интересно - една проста картофена крем супа със соево мляко и хранителна мая. Толкоз.  Mr. Green

Идеята на Кливия за кюфтенца ще я опитам непременно.

Имате поща, ти ли беше писала, че закуската ти е овесени ядки, просо и др.? Дано не бъркам. Ще кажеш ли как ги приготвяш?
Аз съм на вълна овесени ядки напоследък, защото стават бързо, а пък нямам време да готвя.

Да, в нас това е дежурния "зоб". Ядем всяка сутрин овесени ядки и просо ядки (флейкс), заляти с гореща вода. После добавяме растително мляко, често ядково домашно (орех, лешник, бадем, кашу). Обикновено си харесваме някоя комбинация и я ядем няколко седмици до няколко месеца. После сменяме като ни омръзне. Любими досега са ни били:

- Овес, просо, растително мляко, банан, фъстъчено масло - просто, вкусно и много засищащо, но мазно
- Овес, просо, раст. мляко, банан, сезонен плод (нектарини, малини, боровинки, грозде, пъпеш). Банан+боровинки+нектарини, залято с мляко от орехи е безумно вкусно.
- Моментният ми фаворит - овес, просо, какао, раст. мляко, годжи бери, банан и пукан амарант.
Последното търпи всякакви вариации - последните дни нямам годжи бери и ям със сушени сливи, преди това имах и пукан ориз и с него ядях. С пукания ориз дори май беше по-вкусно, понеже хрускаше повече.  Ям го с истински кеф, шоколадово ми е. Създава ми усещането, че почвам деня с нещо, с което се глезя  Grinning

Понякога, според настроението ръся кокос, чия, ленено семе, слънчоглед, тиквени семки.. каквото изпадне от шкафа. Виждала съм и комбинации с мача чай и сушен лайм, но не съм яла.

Не съм го опитвала, но видях това, може да не е лошо и е в крак с есенното настроение:
http://fitnesinstruktor.com/snoshtno-myusli-s-yabalkovo-pure-ore … di-i-super-hrani/

# 722
 ooooh! Как никога не съм се сещала за кюфтета с овесени ядки! Кливия, страхотна идея! Аз в моята оризоварка слагам ориза чист. После добавям подправки.

Спаркъл, дъвчем нара със семките. В случая не става дума за слънчогледово семе с обелките.

Имам много снимки, но нямам време да ги кача тук... Пак мина 22:00 и трябва да лягам...

# 723
Привет на всички  Grinning

Аз съм се отворила да ям нарове, райски ябълки и авокадо - явно ми липсва нещо в организма и все на тях налитам

Апропо, мисля, че нарът ми лекува гърлото, почти съм сигурна Peace .

Иначе направих пълнозърнест крънч с много лен и ким и едни импровизирани сладки с постно тесто, навити на охлювчета, вътре пълни с домашен ябълков конфитюр, орехи и овесени ядки - станаха супер вкусни.

Накрая любимата веган пица - отгоре само домати и праз на колелца с чубрица и зехтин -мммммммм

По повод кюфтетата - черпиха ме тези дни с вегански кюфтета от картофи с овес и праз - пак бяха чудесни  Simple Smile А аз самата правих оня ден от ориз /остана ми от оризоварката/ и картофи с праз

# 724
  • Sofia
Семките от нар няма ли опасност да задръстят червата,защо е нужно да се ядат?

# 725
  • на острова на мечтите
Семките от нар няма ли опасност да задръстят червата,защо е нужно да се ядат?
ами трябва да ги дъвчеш по продължително, но са antiossidanti (не се сещам как се казва на български), вит.К, В, С,калий и други минерали. Съдържа много малко калории. . Ако имаш проблеми изтискай ги на сок. Сега им е сезонът на нарове те.

# 726
Пфу, много натоварена трудова седмица... Видя 'и се и на нея краят Simple Smile

Понеже на няколко места прочетох, че този начин на хранене бил скъп, ето полезни манджички от евтини продукти:

Гъста крем-супа от картофи и карфиол с праз и репички. Придружена от препечени филийки библейски хляб.

Обяд за училище: макаронени изделия с домати, маслини, босилек и веган пармезан. Грозде за снак.

Два цвята зеле, карфиол, нахут, бял лук, копър, кимион на зърна, оцет

Обяд за училище: броколи, ориз с къри, варени фъстъци, червен лук и магданоз, чери домати. Мандарина за снак.

Разполовени грахчета с булгур, бял лук, копър и лют пипер

# 727
Фея, прието ли е в Щатите да се яде лук/чесън през деня?

Знам ,че културните различия навсякъде са различни и затова ми стана много интересно  Simple Smile

Жалко, че в Бг се смята за простащина, ако наобед изядеш една салата с лук или таратор с чесън  Flutter

Направих вегански шоколадов крем от банан, авокадо, какао и една лъжица мед - мммммммммммммммммммм

Довечера ще готвя зеленчуци с ориз по китайски и се нуждая от съвет: оризът ще го сваря в оризоварката, горещ или студен да го прибавя към задушените зеленчуци?

Благодаря предварително за съвета!  bouquet

# 728
  • на острова на мечтите
Горещ. Тук оризът се готви минути,преди да се сервира chefЕй това им харесвам на италианците,няма сготвено от вчера-готвиш, изяда се  и миеш тенджери и тигани. Аз,уви,не винаги успявам да приготвя всичко преди хранене,но за ориза правилото е да е прясно сготвен Peace За пастата също. За някой храни,понякога приготвям нещо предварително, но и ние сме само двама,та може да се реализира.

# 729
Данилу, точно така направих - сложих горещ ориза при вече готовите зеленчуци в уока и стана супер  Simple Smile

Между другото, същият ориз жасмин правих, от който се оплаквах преди. Оризоварката се оказа ценна придобивка  Grinning

# 730
  • на острова на мечтите
Данилу, точно така направих - сложих горещ ориза при вече готовите зеленчуци в уока и стана супер  Simple Smile

Между другото, същият ориз жасмин правих, от който се оплаквах преди. Оризоварката се оказа ценна придобивка  Grinning
Hug Peace

# 731
Да. Хората спазват правилото за ненавлизане в личното пространство на другия и никога не съм усещала нечий дъх след ядене на лук или чесън.

Кливия, и аз много ценя оризоварката Simple Smile

Наскоро четох, че може да се прави мус от нахутена вода. Ще пробвам и ще докладвам.

Продължавам с предложенията за ястия от лесно достъпни продукти.

Закуска преди училище: пълнозърнест библейски хляб, намазан с домашен "течен шоколад" (банани, какао, фъстъчено масло, портокалов сок) и мандарини

Тиквички пълнени с ориз, веган кайма и подправки. В комбинация с репички и копър.

Закуска преди училище: смути от лилав сладък картоф (може да се замести с обикновен сладък картоф), банан, фъстъчено масло, какао, портокалов сок. Поръсено с гранола.

Царевица, чушки, броколи, картофи, гъби, чесън

Мини пита джобчета пълнени с хумус и табуле

# 732
  • Има много детски смях.
Да. Хората спазват правилото за ненавлизане в личното пространство на другия и никога не съм усещала нечий дъх след ядене на лук или чесън.

Според мен в случая не става дума за спазването на каквито и да било правила, а за елементарна култура.  Mr. Green

# 733
Покрай застудяването навън започнах да приготвям готвена храна и реших да споделя една идея за мусака☺

Основните продукти са картофи, тиквички, патладжани, може да се добавят чесън, кис. краставички и други по избор. Слагам дафинов лист. Приготвям я като обикновена мусака, а отгоре заливката е без яйце и кис. мляко. Става много вкусно!

Последна редакция: ср, 16 ное 2016, 16:26 от bubanka

# 734
и каква е заливката? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт