Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 214
  • 736
  •   1
Отговори
# 345
успешни матури на учениците, а на майките  - по-малко сърцебиене Mr. Green

и една много приятна новина
Нискобюджетният авиопревозвач Ryanair обяви, че ще отвори базата си на Летище София с близо два месеца по-рано. Тя ще започне да работи от 6 септември, вместо от 30 октомври, както беше обявено през март.
“Поради огромното търсене, ние изтеглихме напред старта на 20 от нашите нови маршрути от София (до Атина, Барселона, Баден, Берлин, Бирмингам, Брюксел Шарлероа, Кастелон Валенсия, Кьолн, Дъблин, Андховен, Глазгоу, Хамбург, Ливърпул, Лондон Станстед, Мадрид, Меминген, Милано Малпенса, Пиза, Столкохолм и Венеция), които сега ще стартират през септември, а новият маршрут до Рим започва от октомври, както беше планирано първоначално”, коментира търговският директор на компанията Дейвид О’Брайън.
http://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Ryanair-zapochvat-rabota-v-B … -rano_629501.html

Последна редакция: ср, 18 май 2016, 10:22 от pergola

# 346
  • Стара Загора
Ако Пловдив ви е по-удобно направление, няма проблеми да заверите документите в почетното консулство, като е добре да се уточните за приемното време предварително, защото миналата година беше само от 11 до 12 часа
http://www.sofia.diplo.de/Vertretung/sofia/bg/02/Honorarkonsuln/plovdiv-bg.html

Много полезна информация , благодаря!

# 347
  • София
На бъдещите студенти в Германия -успех на матурите утре и в петък!

Благодаря, Русалке!
Вървим по вашия път...
Успех на всички зрелостници и на предстоящата втора матура!
Нашата ще е по НЕ, естествено Simple Smile

# 348
  • София
Меденке, привет! Simple Smile Къде се беше загубила?

Успех на децата и на другата матура!

# 349
Здр., на всички. Минаха матури, изпити, и сега е ред на баловете. Вече имам чувството, че месец празнуват😃😃.
Момчето ни отказа общежитие в Дортмунд, очаквам че и за. Аахен ще реши същото.
Ще кандидатства в Университетът.За сега ми е обещал да подадем документи за Аахен. Ще го приемат, до тук е с диплома 5.97 .
Питането ми е- в Университета класирането е около 15.07-17.07. При записването се внася семестриалната такса, нали?
Т.е. ако все пак до края на август размисли, си се записва за Аахен, и губи студентските си права в Бг, както и таксата.
И друго- здравните осигуровки от м. 06 ли им се внасят на завършилите 12- класници?

# 350
  • München, Deutschland
Не мога да отг на всичките ти въпроси, но за ТУ в София, ако се отпишеш до 2 седм след началото на уч. година, ти връщат към 70-80% от таксата. Това беше така, когато аз учех, таксите пък се внасяха 2 седм преди нач. на уч. година, която май беше 01.10., т.е. някъде средата на септември. Така че откъм такси може и нищо да не загубите. Обадете се на секретарката на съотв. факултет в Бг - веднага ще ви кажат, въпросът е много често срещан.

В бг университет може да се запише (за всеки случай) и после да се отпише - много мои съученици така направиха, даже бяха 3 месеца студенти в бг на хартия, да не би нщ да се обърка с Германия. Но тогава нямаше форуми и фейсбуци, всеки се бореше сам и не беше толкова много инфото.

# 351
Проверете условията за конкретния български университет. Каква специалност ще кандидатства? Медицинските специалности в бг не връщат такса.

# 352
Ние имахме подобна случка. Приеха сина ми, но не се записа, защото таксата се плаща при записването, което е преди да са излезли резултатите в Германия. Срока за отказване и връщане на таксата не ни устрои.
При второто дете решихме да си спестим тази "емоция" плащане за изпити и т.н. и накрая отказване  Mr. Green
Има и още нещо, за което не съм сигурна.
При записването ти вземат бг. диплома-оригинал, а при записването в Германия някои университети също искат да покажеш оригинала /в това съм сигурна, защото при нас беше така/ newsm78

# 353
Toва за оригиналите беше факт и ги държаха за времето на цялото следване, идеята им е била да не можеш да запишеш друг университет успоредно, вероятно...
И имаше куп драми не можеш да си я вземеш докато не завършиш, та някои са се обръщали към Министерството за издаване на някакъв идентификационен код за да я свалиш от тяхната базата данни. Явно са се и жалили, защото са променили нещата.
Ето, в началото на тази учебна година в УНСС ги върнаха на всички студенти ( за новоприетите обаче не зная), като записвах дъщеря ми есента за 5-ти семестър ми я връчиха срещу подпис. казаха, че вече се била променила процедурата, но повече не ме е интересувало и не питах, така че, проверете, дали при записването на новоприетите студенти искат дипломата и остава при тях или само се показва и я връщат.

# 354
  • Варна
Добре де, не мога да разбера целта на всичките упражнения с апостил, нотариални заверки, легализация в консултството и прочие, ако накрая пак трябва да показваме оригиналната диплома.  newsm78

# 355
Моят син се записа със завереното преведено копие, знам, че за Австрия искаха да се представи и оригинала, освен да е някакво специфично изискване на конкретно Уни.

# 356
  • München, Deutschland
На мен за Германия (Уни Карлсруе) ми искаха оригинал, но в даден момент, не веднага. Т.е. записването стана с копие, какво и как е било заверено, вече не помня.
Имаше обаче момента с това да подадеш молба и да си вземеш оригинала на дипломата за месец-два от секретарката на бг уни, за да можеш да си завериш, копираш и каквото искаш да правиш. Но ако вие тези заверки така и така ги правите предварително (както казва Ясмина), тогава дори тази стъпка ще си я спестите, така си мисля.

# 357
  • Под гъбата
Нискобюджетният авиопревозвач Ryanair обяви, че ще отвори базата си на Летище София с близо два месеца по-рано. Тя ще започне да работи от 6 септември, вместо от 30 октомври, както беше обявено през март.
“Поради огромното търсене, ние изтеглихме напред старта на 20 от нашите нови маршрути от София (до Атина, Барселона, Баден, Берлин, Бирмингам, Брюксел Шарлероа, Кастелон Валенсия, Кьолн, Дъблин, Андховен, Глазгоу, Хамбург, Ливърпул, Лондон Станстед, Мадрид, Меминген, Милано Малпенса, Пиза, Столкохолм и Венеция), които сега ще стартират през септември, а новият маршрут до Рим започва от октомври, както беше планирано първоначално”, коментира търговският директор на компанията Дейвид О’Брайън.
http://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Ryanair-zapochvat-rabota-v-B … -rano_629501.html
Даже имаше 20% намаление по този повод!Успяхме с билет за 40 евро в две посоки с голям куфар и запазено място Simple Smile

# 358
  • Вече на светло в София
Ще кандидатства в Университетът.За сега ми е обещал да подадем документи за Аахен. Ще го приемат, до тук е с диплома 5.97 .
Само дипломата ли участва в бала за прием? Отделни оценки от дадени предмети взимат ли се?

# 359
  • Бургас
При кандидатстване в Германия разбрах, че искали академична справка за хорариума на различните предмети в училище, и така мои близки открили, че ако си от езикова гимназия за някои университети не е достатъчен броя часове по математика. Сега сменят университет. Стана ми странно, но не знам за кой университет ставаше въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт