Трудно решение - дали да го задържа

• 23 235
  • 277
  •   1
Отговори
# 255
  • Sofia
Хора, пишете по темата.
Ако няма какво да кажете по нея - пишете си на лични.

# 256
 Peace Само дето аз не съм казала, че запетайката не е важна.
Пишем си за уважение, нали?
По-уважително е да приемем събеседника с недостатъците му, вкл. и недобър правопис, отколкото да се остроумничи и подиграва (което се случва за съжаление постоянно във форума, не визирам само твоята забележка в тази тема).

И още винаги съм се чудела, ако пишещия не владее правописа добре, по най-различни лични причини, как точно ще прояви уважение , изведнъж ли ще се научи на правилата ?

В скайп, фейсбук, наши приятели по-близки и далечни като пишат с грешки и ни коментират и лайкват снимки, или ни честитят рожден ден, преследваме ли ги с апострофи колко са неуважителни, смешни и т.н.  Peace

Това имах предвид, absurt .

Съжалявам, че е спам и това, спирам относно правописа  Stop

# 257
От кога темата се превърна в "Как да пишем правилно" или " Колко е важна запетаята"? Абсолютно неуважение към авторката, да и осир@те темата. Мисля, че бях мяркала тема за правопис във форума. Ползвайте си нея. Всяка тема, в която няма какво да нищите вече, я превръщате в тема за правопис и пунктоация Stop и то тези дето размахвате показалката, го правите с правописни и/или пунктоационни грешки!

ПП - не съм авторката на темата!

# 258
Анонимен , аз писах не за да "осир@ам темата" , в първия си пост писах към авторката по същество Peace
Само дето във всяка тема присъстват дебатите за правописа, заради това се включих и смятам, че все пак предлагам нещо добро  Peace

По темата, по отношение на бащите, които не се грижат за децата си от предишен брак.. Това наистина е една много ярка червена лампичка за авторката. Приятелят й се е грижел за детето си години наред вкъщи, а изведнъж то не се знае къде е и той спира дотам с грижите си за него... Наистина, дано всичко при тези хора да се оправи!  Praynig

# 259
Тъй като аз започнах с темата * в темата *, да поясня - не е правиписа, а изказа. Цитирала съм изречение, което не разбирам.

# 260
Авторката помоли да се заключи, обаче тя си стои отворена, затова напълно нормално да се оспами!
Анонимен, недей се кара като даскалица, ами сигнализирай модератор!
 Аз на сериозно неграмотен човек не мога да приема! Носете от девет дола вода, но мнението му за мен остава без значение, когато е неграмотно написано!

# 261

Питам се, не е ли по- добре, вместо и ти да се прибавяш към философстващите в тема, която не те интересува, да отделиш малко време, за да си оправиш правописа?
Ще ти е от полза, пък и няма да ти се налага да контактуваш с елементарни хора, вярващи на всичко.
ПП. Само не схванах, кои сте тези, "чухме и разбрахме"- говорител на няколко души ли се явяваш или си нещо като " голямо добрутро", та си говориш на Вие? newsm78

I.Hr , нямах предвид твоето мнение, а ето това.  Peace

Може би авторката трябва да информира модератор, за да я заключи, ако не иска вече да се пише в нея, а не само да го споменава в темата. Явно заради това стои отворена още.

# 262
Анонимен , аз писах не за да "осир@ам темата" , в първия си пост писах към авторката по същество Peace
Само дето във всяка тема присъстват дебатите за правописа, заради това се включих и смятам, че все пак предлагам нещо добро  Peace

Скрит текст:
По темата, по отношение на бащите, които не се грижат за децата си от предишен брак.. Това наистина е една много ярка червена лампичка за авторката. Приятелят й се е грижел за детето си години наред вкъщи, а изведнъж то не се знае къде е и той спира дотам с грижите си за него... Наистина, дано всичко при тези хора да се оправи!  Praynig

Поста ми не беше към теб, нищо че се е паднал след твоя. Други разводниха темата със запетайки и прочие.

# 263
Аз също нямах предвид твоя облачето хей
Интересно ми беше да разбера от мен ли идва проблема. Още по-интересно ми е възможно ли е да забравиш езика си, защото и аз съм от около 10 год. извън България и почти не използвам български език в ежедневието. Правописни грешки допускам, признавам, но за тях нямам оправдание.

# 264
Абе, забравяш тръцки! Забравяш, ако искаш! Ако контактуваш с роднини, близки, приятели, влизаш в социалните мрежи и особено, ако си излязъл в съзнателна възраст навън, забравянето за мен е оправдание на не знаенето!

# 265
Абе, забравяш тръцки! Забравяш, ако искаш! Ако контактуваш с роднини, близки, приятели, влизаш в социалните мрежи и особено, ако си излязъл в съзнателна възраст навън, забравянето за мен е оправдание на не знаенето!
Аз пък в ежедневието си използвам поне 3 чужди езика и то много повече, от колкото българският! На български освен преведени книги няма какво да чета! В социалните мрежи от 150 поста- два ще са написани на български, а близки, роднини и български приятели навярно контактувам веднъж седмично, така че вярвай ми- лесно се забравят думи и правила. И преди някой беше писал, че сънуваме на родния си език- не е вярно, аз сънувам на 3 езика! И понеже всички се биете колко правилно говорите, като се прибера аз неграмотната в България ми е странно колко неграмотно говорят хората, но не тук скрити зад екрана се пъчим, колко сме грамотни. Една от причините поради които започнах да пиша тук е точно практикуването на езика! И едва преди няколко дни научих, че мога да си свалям книги на български език... по-скоро научих за Читанката! 'Кафе с мед', не можеш да знаеш дали ми харесва да чета или не от момента, вкойто не ме познаваш! Имам доста голяма и разнообразна библиотека и истината е, че предпочитам да чета истински, а не дигитални книги, затова и прибяхвам до какво ми предлага тукашният пазар!
И като си помислиш, че всичко това започна от един коментар, че историята е измислица и цялото това бла-бла е напразно! Засегнала се Тодорка, че някой й казал, че напразно си говори!
Джавкайте си се, на мен не ми пречите, просто си създадохте (поне за мен) лош имидж!
Лек ден и леко заяждане с всеки, който не пише "грамотно" като вас!

# 266
Аз също нямах предвид твоя облачето хей
Интересно ми беше да разбера от мен ли идва проблема. Още по-интересно ми е възможно ли е да забравиш езика си, защото и аз съм от около 10 год. извън България и почти не използвам български език в ежедневието. Правописни грешки допускам, признавам, но за тях нямам оправдание.
Родният език е заложен, а чуждият е придобит. Чуждият език, който си учил през годините и евентуално не използваш активно може да бъде забравен в значителна степен, но пък и бързо се възстановява. Родният език не може да се забрави. Правописните грешки са друга тема. Дразнещи са, но не винаги са основен критерий за грамотността на един човек. Често пъти са технически или както понякога ги наричам "маникюрни грешки"- натискаш един клавиш, но без да искаш захващаш и друг.

# 267
А аз пък познавам един безкрайно вдъхновяващ и интелигентен човек, който допуска грешки в правописа си. Не много, но очевидни. И не е само той де, не е само до знаене на правилата, правописа си е и усет.  Peace
Това, че някой не е много надарен с този усет или не е учил граматиката до ниво шестица не го прави неинтелигентен и неграмотен.
Интелигентността и грамотността са много повече от знанията.

Аз напр. с чуждите езици не съм добре, практикувам на начално ниво ,и имам чувството, че ако се наложи да живея в съответната страна и да изуча езика повече, ще се справя, ама ще си личи акцент, смешни грешки и подобни.
Дъщеря ми обаче се справя в училище с английския чудесно, без частен учител и курсове или помощ вкъщи, превежда си филми, госпожата каза, че има усещане за езика и с лекота се справя.

Просто различни хора , с различни умения Peace

Последна редакция: нд, 06 мар 2016, 18:11 от Анонимен

# 268
Mushmoranka ти като няма какво да кажеш по темата, и като малко използваш бг език в ежедневието си /по твои думи/, стоиш тук и пишеш в тази тема защото ??? си упражняваш българския тук ли?  Laughing

# 269
Мушморанке, стига се оправдава! Никому не е нужно. Аз специално говоря по принцип, не за теб. Твоят е добре за нивото на не знание, което искаш да си припишеш. А и моля те, ей къде е Гърция, не си в Мексико, все пак. В Гърция българския е на всяка крачка!

Общи условия

Активация на акаунт