НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 103

• 64 218
  • 726
  •   1
Отговори
# 600
  • n/a
Обаче и друго си мисля, което не знам какво
обяснение има. Както нямаше толкова деца
със затлъстяване, така, струва ми се, нямаше
и така подчертано слаби, най-вече момиче-
та имам предвид. Някак е в крайности сега.
(Имам дъщеря на 11 години, наблюденията
са ми съвсем непосредствени).

# 601

Може би зависи и за кой град става дума де...
Вероятно. Също и "снабдителите" с контрабандни стоки  Laughing

# 602
Обаче и друго си мисля, което не знам какво
обяснение има. Както нямаше толкова деца
със затлъстяване, така, струва ми се, нямаше
и така подчертано слаби,
най-вече момиче-
та имам предвид. Някак е в крайности сега.
(Имам дъщеря на 11 години, наблюденията
са ми съвсем непосредствени).
Абе, имаше....     Laughing  на мен все ми казваха Щиглец.
Баба ми не пропускаше да ме подбъзика, че а е духнал по-силен вятър, а ме е отвял нанякъде.
Но да, като цяло нямаше нито много дебели, нито много слаби.Моето профанско обяснение е, че когато организмът работи в нормални граници, т.е., няма проблеми, подава му се добра и правилна храна, той сам си наглася най-оптималните кг спрямо възраст, височина, движение....
И нещо друго ми прави впечатление обаче:като деца сме яли и десерти, и шоколад, и бисквитки, и вафлички, и сладолед, и плодове, но НЕ всеки ден.
А сега, често попадам на мнения от типа:"Гледам детето да се храни здравословно, но като иска сладко, купувам.Но гледам да е по едно на ден."
Не знам, за мен и един сладолед/вафличка/шоколад/бонбон/друго на ден, е прекалено.

Скрит текст:
Аз съм съм нямала проблеми с кг.Почнах да качвам, първо с прекаляване с много сладко и тестено, и второ-след смъртта на майка ми.По-емоционална съм и не успях да се справя както трябва със стреса и загубата.А 4 години след нея си отиде и баща ми и някак храната ми остана като някакво убежище.

Аз съм писала и друг път, в моя клас имаше само едно пълно момиче.И едно прекалено слабо момче, но то си имаше здравословен проблем.Всички останали бяха с нормално тегло.

# 603
А сега, често попадам на мнения от типа:"Гледам детето да се храни здравословно, но като иска сладко, купувам.Но гледам да е по едно на ден."
Не знам, за мен и един сладолед/вафличка/шоколад/бонбон/друго на ден, е прекалено.
За кучета и котки може, а за прасета не може  Joy Joy
 Love!, ти не беше ли прочутата торто-правячка ? Как се обръщат нещата за една година, вече не може да се даде един бонбон или сладолед на физически активно дете ... защо ще е прекалено ?

# 604
а на мен баба ми вареше пелин Joyза апетит
все и се виждах слабичка
но от малка ми е набито в главата (от баща ми Heart Eyes) да избягвам хляб/тесто за да не съм "кореместа" Embarassed(негова си дума),а колко ни е карал да ходиме по планини ooooh!след топки да тичаме
освен това ролкови кънки,колелета,гири (и щанги за брат ми) и каквото се сетите
Проблемите с килограмите дойдоха,като лекарката реши,че холестерола е твърде близко до горната граница
маса пари потроших по пълнозърнести и соеви "здравословни храни" ooooh!докато не се усетих,че и холестерола и килограмите нарастват много бързо Mr. Green

# 605
Всеки ден и за мен е много. Аз никога не съм била голям консуматор на десерти. Нито като дете, нито сега. С месеци не правя, понякога правя всеки ден, но признавам си, правя повече заради изкушение да направя някоя рецепти и нерядко резултатите отиват в коша. Затова и правя все по-рядко и то неща, за които съм сигурна, че ще се изядат и в дози, колкото за едно ядене. Чийзкейк не правя стандартно, а в малки чашки, за едно ядене - това като пример. Или по 1 купичка крем карамел. Торта има ли в нас, никой не яде, затова и за рождени дни вече няма торти.
Свекър ми си хапва сладко, баща ми също си похапва, но останалите от семейството ядат много рядко. Да не кажа, че само по поводи.

# 606
За мен е нормално за ДЕЦА да могат да хапнат дори всеки ден един сладолед, бонбон, вафла, особено ако нямат здравословни проблеми. Защо да не е ? Децата са физически активни, здрави, нещо малко и сладко няма да им развали здравето и килограмите, но обратното може да ги превърне в маниаци на тема отслабване/здравословно хранене. Виж само как темите в този форум са пълни с психиасали жени на тази тема от години. Важното е основната им храна да е пълноценна и да отговаря на растежа. Те НЕ се хранят с 1 бонбон или 1 вафла.

# 607
  • SA
Е, то един бонбон или една вафла на ден и здрав възрастен човек може да яде и това да не му се отразява зле, ако останалата му храна е пълноценна ( според нашите представи за пълноценност, де  Mr. Green, че то схващания всякакви).
Тялото обикновено е способно да се справя с малки дози вредности. Но кой минава с един бонбон или една вафла само, особено ако нищо не му се лепи и изобщо не е имал проблемно тегло? Наистина има хора, които не обичат сладко, ама пък ядат доста хляб и тестени, та горе-долу разликата не е много голяма.

# 608
Мисълта ми беше да не се правим много на светци, защото почти всички са залитали по сладкото или по храна, която не е храна ... джънк де, а.к.а. чипс, пуканки. Ако почнеш да лишаваш съзнателно децата си, които са здрави и активни от такава храна, те още повече ще се нахвърлят на такава, като я видят някъде или недай си боже скришом от родителите. Абсолютно същият рефлекс е с останалите забрани от репертоара на родителите - не прави това щото много лошо, прави това ,щото много хубаво. При пръв удобен случай децата ще се справят със забраната и недай си боже да пострадат. Ако пък продължат да изпълняват повелите на родителите си, се превръщат във възрастни зависими същества, които не могат да поемат елементарен риск в живота си или да вземат самостоятелно решение. Аз предпочитам да позволя някой толкова вреден бонбон или 3-ка бонбони  Laughing А как обича детето сладолед  Heart Eyes

# 609
  • Велико Търново
Аз съм родена през 70-те, така че всички храни, които описвате от миналото, са ми познати, както и начина на хранене, спорт и движение Simple Smile Аз, както споменах, бях пълничка като ученичка и в началните курсове на университета, и то, не заради качеството на храната, а именно, заради слабостта ми към сладките и тестени неща Blush Може да не купувахме всеки ден от магазина сладичко, но мама и баба правиха в доволни количества - така, че - пълнее се и от домашна храна Wink
И сега обичам сладко, не мога да си кривя душата - но ми се дояжда шоколад, бонбони, а не вафли, торти, кроасани...Дъщеря ми също много обича сладко, не че ако седне, може да изяде един шоколад, но едно редче не й мърда.
В този ред на мисли, напълно съм съгласна с мнението на greendream Peace

# 610
За мен е нормално за ДЕЦА да могат да хапнат дори всеки ден един сладолед, бонбон, вафла, особено ако нямат здравословни проблеми. Защо да не е ? Децата са физически активни, здрави, нещо малко и сладко няма да им развали здравето и килограмите, но обратното може да ги превърне в маниаци на тема отслабване/здравословно хранене. Виж само как темите в този форум са пълни с психиасали жени на тази тема от години. Важното е основната им храна да е пълноценна и да отговаря на растежа. Те НЕ се хранят с 1 бонбон или 1 вафла.
Не че е общовалиден пример, но:
двамата ми сина, хранени предимно и основно с домашна храна, нямат проблеми с тегло и здраве.
Големият, с по 1-2 десертчета на ден, докато беше малък, тръгна на училище, започна да си купува повечко, сега на 27 може да изяде 3-4 вафли наведнъж/2 сладоледа/2 парчета торта....просто не може да мине ден без солидна доза сладка храна.
Малкият:не давах всеки ден, наблягах на плодове, ако търси нещо да похапва.Резултат:и сега на 19 не налита на сладости, предпочита да си нареже ябълка, със зор изяжда 1/2 парче торта на рождения си ден.
Или, обобщено, храненето в детска възраст предопределя храненето в зряла възраст.
А и реално, организмът изобщо няма нужда от ежедневни боклучави храни.

# 611
Важното е основната им храна да е пълноценна и да отговаря на растежа. Те НЕ се хранят с 1 бонбон или 1 вафла.
Хващам се за тези думи и ще ти кажа защо. Нямам в обкръжението си деца (в най-близкото), които се хранят нормално и пълноценно, а храната им се състои само от вафла и бонбон на ден само и само за да ядат нещо. Родителите се предават, за да поемат някаква храна, пък било то и вафла. Затова разбирам напълно психясалите им родители.
Едно време думата на мама, на татко, на учителката, на по-възрастната жена беше като закон. Няма това - точка. Няма онова - точка. Спор нямаше, нямаше рев, нямаше протест. Сега всеки се старае да подходи с много говорене, много обясняване, кое е вредно, кое полезно, дават се примери и т.н., но... накрая се стига пак до вафлата и бонбона. Оттам изхожда и моята позиция, че не е нормално. Ако детето се храни нормално и поема и друга храна, активно е, а не стои цял ден пред компютъра, спортува и се движи, за мен вафлата не би била проблем. Противното на написаното, според мен рано или късно води до здравословни проблеми и пристрастяване. Това са моите виждания.

# 612
Обобщения върху двамата ти сина няма как да приема в общовалидни за децата.
Ти като си знаела за факта ,че тортите не са нужни на организма, защо ги правеше/може би продължаваш да правиш ? Сигурна съм, че не си ги подарявала на съседите.

# 613
Обобщения върху двамата ти сина няма как да приема в общовалидни за децата.
Ти като си знаела за факта ,че тортите не са нужни на организма, защо ги правеше/може би продължаваш да правиш ? Сигурна съм, че не си ги подарявала на съседите.
Да, аз написах, че примера ми  не е общовалиден, но е показателен.
Имам и други, просто не съм обстоятелствена.Племенницата ми е същата, ако е гладна, се мръщи на яденето, но пък може да омаха една кутия бисквити.
Правя торти, по поводи.И за нас, и за приятели, и за познати...Но торта се прави и яде 1-2-3 пъти годишно.Не е ВСЕКИ ден.
Ако хапваш по парче торта 2-3 пъти в годината, по повод, едва ли ще ти стане нещо.
Но ако хапваш по парче торта/сладолед/вафли/бонбони/бисквити и подобни всеки ден, нещата вече са съвсем други.
Та, аз визирах ежедневно ядене на сладости, не отвреме-навреме.

# 614
  • SA
Грийн, то тези торти, които прави Love!, не ми се вярва някой да ги яде ежедневно. Такова нещо се купва за някой празник основно.
Мери, тези деца проста са капризни и разглезени, щом не искат да хапнат нищо друго освен вафла. Работила съм дълги години с деца, които хронично си недояждат и гладуват и повярвай ми, не помня дори едно да се е мусило на каквато и да е храна, даже и гадната, раздавана по болниците.
Но дори и малко дете като проумее, че с малко инат, ще получи торта, а не някаква манджа, естествено, че ще се научи как да си постига целите.

Общи условия

Активация на акаунт