НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 103

• 64 210
  • 726
  •   1
Отговори
# 615
Merelenda, така написано, проблемът го виждам в родителите ... децата няма да се оставят гладни, за да им се пробутват боклуци на мястото на храна, защото не ядели. Отдавна съм го живяла този период от време. Оставяш го гладно един ден, на други ден ще се хване за това, което има в къщи, на масата. Забраните са много лошо нещо и имат обратния ефект, а когато децата още не са достатъчно пораснали за да разбират, мама и татко са манипулаторите, които определят бъдещето и характера на детето.

# 616
Но дори и малко дете като проумее, че с малко инат, ще получи торта, а не някаква манджа, естествено, че ще се научи как да си постига целите.
Точно за малки деца говоря. Родителите се предават... то и аз да съм сигурно бих се предала, само и само да хапне нещо. Не знам как бих реагирала, не съм на тяхно място, само предполагам.

# 617
  • Пловдив
Имаше един момент когато бях решила тотално да спра сладкото на сина ми,тогава да е бил 5-годишен,сега е на 8.Не е спорил с мен,но ми се молеше:Моля те,за последно,само този път!Реших,че не е нормално да карам детето да ми се моли за сладко и че така по-скоро ще му навредя,отколкото да постигна полезен навик.Постоянно му повтарям,че сладкото е вредно и че който яде много сладко става дебел,но факт е,че го обича и това е.За протокола синът ми е слабичък,явно е взел гена на баща си,който си хапва от всичко,но не пълнее.Оказа се,че има високи триглицериди обаче,но това е друг въпрос.

# 618
  • Велико Търново
И аз ще дам личен, показателен пример - на дъщеря ми давах само плодове като беше малка, те й бяха десертът, не съм купувала и не съм яла пред нея сладкиши...баща й пък изобщо не близва сладко..Е, тръгна на детска градина, на училище - там опозна вкуса на бонбоните, тортите, бисквитките и ...харесаха й, колкото я бях ограничавала - толкова сега й се яде..Няма нужда от това, да, но й се яде - и забраната не я кара да й се яде по-малко.

# 619
  • Пловдив
Да,точно така е и за това се отказах да забранявам,само обяснявам и се моля да има полза някой ден.

# 620
  • София
Много бързо пишете, ей не мога да Ви смогна  Laughing връщам се от лек полу марш полу тичане и след малко нападам мръвките.. После ще Ви изчета само да кажа за ВЦ-то и за бульона.  Mr. Green
Леа, за ВЦ-то на мен преди време докато ми се регулират червата много ми помогна всяка сутрин на гладно топла вода, но не гореща, изстисквам половин лимон и слагам или зехтин или кокосово масло или масло от бял трън, което имам на момента. Това нещо освен, че чисти черен дроб и жлъчка, изчиства кожата от пъпки и оправя лениви черва. Поне при мен. Дано помогне и на Вас.
За бульона правя си го сама, в тенджерата под налягане, като се прибера от работа слагам в нея или крачета и уши от прасе или кокали от теле, но прасето е с по-добра усвояемост, по-близко е до човека.. Та слагам го в тенджерата с малко подправки и нищо друго и го пускам на 4-5 часа. После оставям да изстине и махам най-отгоре дебелия слой мазнина, от прасето има бая. Другото е чист колаген, който си пия поне от 4 години  Praynig това ме спаси от синдром на раздразненото черво.. Въобще прасето е супер. Още след първата година лицето се заглажда откъм бръчки  Crazy
Връщам се да дочитам...

# 621
  • София
Love!, аз ще дам пример с мен и сестра ми - с малка разлика сме, хранени сме с домашна храна, майка ми правеше и домашни торти 1-2 пъти в месеца. Ако отнякъде се намереше течен шоколад, се купуваше по един буркан за всяка. Сестра ми си изяждаше нейния, после започваше моя, а аз дори забравях, че има подобно нещо вкъщи.
Тя и сега обожава сладко, а аз хич не го лИбя Wink

BTW бях 15 кг на 7 години Mr. Green
И супер злояда. Баба ми все казваше "Ще доживея ли някога да кажеш, че искаш нещо за ядене".
И въпреки всичко това никога не съм обичала сладко.

# 622
хм, принцесо Лея, интересно за свинските кокали, че по-усвоими от телешките  Hug Не се бях замисляла и тук продават по-скоро телешки и агнешки, свински не съм виждала. Свинските си ги набавям от изгризкани ребърца.  Blush Представям си какви бръчки имаш  Joy Joy Не се бях замисляла, че бульона помага на сбръчкването. А иначе не съм съгласна, че черния дроб и жлъчката имат нещо за чистене  Simple Smile

# 623
Love! винаги е повдигала интересни въпроси в темата  Wink Laughing

bouquet

Някой мисля в предишна тема беше споделил за канела в гореща вода при проблеми с 00...

# 624
аз съм канелката  Laughing Започнах да си слагам в сутрешното кафе с цел намаляване на повишения кортизол сутрешно време (хаха, прочетена статия някъде) и забелязах, че тутакси отивам до тоалетната. След това, ако случайно не съм ходила един ден, превантивно си вземам една лъжичка вечер, на сутринта съм 6-ца  Peace

# 625
Това, че Краси прави торти, не означава, че ги консумира. Жената печели от това, а търсенето определя предлагането.
Съгласна съм и че възпитаването в правилно хранене трябва да се случва в детството. Не да се процедира със забрани, а просто да се избягва купуването на такава храна.
Бях кльощаво дете, но много физически активно - игра по цял ден, спортове... и свикнало, че може да яде по 1 шоколад, 2 вафли, кока кола, филии с маргарин... когато и колкото си ще. Ми да, ама като дойде пубертета, дойде залежаването, дойде яденето от скука, да видите как се обзаведох с едни хуууубави 20 кг отгоре. Съмнявам се, че щеше да се стигне до това, ако просто ми бяха изградили от малка нормални хранителни навици - да не прихапвам, щом ми доскучее, да пия вода, когато съм жадна, а не да се наливам с 2л кола на ден, да хапвам домашно приготвена храна (у нас винаги готвеното е било с месо), вместо сандвичи на скара...

Колкото до ходенето до тоалетната - наскоро си бях прецакала много жестоко перисталтиката, оправих се с включване на повече зеленчуци, много вода и достатъчно количество мазнини.

# 626
Това, че Краси прави торти, не означава, че ги консумира. Жената печели от това, а търсенето определя предлагането.
Това би било много лицемерно и подло, особено като се има предвид мнението й, че не трябва да се дават на децата дребни лакомства всеки ден  Peace

Това означава ли, че тъй като пазарът е залят от джънк фуд, търсенето определя предлагането,  Water_Lilly ? Производителите произвеждат джънка, защото хората си го търсят ?

# 627
Мистик уомън, да отговря- на режима съм от три месеца, спортувам. Но в последните два месеца, не в  зала- само планки, клекове и коремни преси. Сега ще засиля.

Мереленда, толкова ли съм остаряла за две години, че не ме позна:)) Шегувам се:) В онзи кОнкурс, само глава бях показвала, в близък план, по бански не:)

Днес получих много комплименти от колегите и изумени погледи в чинията ми на обяд- свински гърди и две яйца:))) Едната колежка ми вика, ама ти това ли яде два месеца и така се втали?! това казвам и сланина:)) Чувствам че ще си намеря съмишленици:) Бях с дънките на голямата ми дъщеря и ми стояха почти чудесно. Има още някои малки забележки, но бърза работа нямам.

Споделям мнението, че вкусът се възпитава в ранна възраст. Аз смятам, че захарта не е полезна, нито за мен, нито за децата. Ограничавам до минимум. Голямата не е почитател и не търси. Малката иска, но знае,че може само едно нещо- бисквитка, бонбон или сладолед и то не всеки ден. Напоследък й заменям закуската, вместо овесена или друга каша, предлагам яйце, сирене, кашкавал, чушка, доматче. Харесва й.

# 628
Производителите произвеждат джънка, защото хората си го търсят ?
А нима не го?
Човек си изкарва парите с това, което умее. Краси умее да прави торти - това не вярвам някой да може да го отрече. Ако някой й плати за торта с орехов блат, стевия, натурално какао и пр. здравословности - ще я направи. Ама ако й кажат "Слушай, искам такава и такава торта, с такава украса, толкова парчета, до Х лева", еми... пак ще я прави, защото този, който плаща, той поръчва музиката.
Плюс това никой не яде торта всеки ден, а тя точно това всекидневно ядене на джънкарии визираше.

# 629
Мереленда, толкова ли съм остаряла за две години, че не ме позна:)) Шегувам се:) В онзи кОнкурс, само глава бях показвала, в близък план, по бански не:)
Аз тялото не гледам, макар май и в цял ръст да съм виждала снимки от една друга тема. Понеже си с очила и косата ми се стори с различен цвят и прибрана, затова сякаш друг човек видях. Никога не бих направила връзка с теб и снимката.  Май само руса и с черна коса те бях видяла, като показа снимки, ако не бъркам  Simple Smile
Виж ако се виждаха очите, може би тогава щях да те позная.

Общи условия

Активация на акаунт