НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 103

  • 64 191
  • 726
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 1 494
Кам, Честит Рожден Ден! bouquet Много здраве, късмет, радост, и винаги обградена от лЮбов, глезотии и внимание! Всичката доброта, която раздаваш, да ти се връща всеки ден!

Снощи изслушах последното интервЮ на Кресър с Питър Атиа за дълголетието. Доста на високо медицинско ниво е на моменти, но в крайна сметка разбрах, че има три групи хронични заболявания, от които се умира в днешно време - ССЗ с инфаркти и инсулти, ракови заболявания и неврологични като Паркинсон и Алцхаймер. Естествено начините за справяне и с трите групи си приличат. За човек над 40 години, непушач и без склонност към самоубийство  Simple Smile, целта е нисък инсулин и нисък растежен хормон. Другите термини не бих могла да ги предам със собствени думи. Grinning
Относно храненето, въобще не се впуска в дебати, защото е като политиката и религията, просто клЮчовото е всеки да открие своята собствена глЮкозна толерантност за деня. В неговия случай правилното съотношение се оказало 20% въглехидрати, 20% протеини, 60% мазнини и около 5.1 средна кръвна захар.
Обръщат внимание на движението, съня, медитация и стрес, социална ангажираност и принадлежност. Споменаха за изследване, в което поставили група хора без ИР на 4 часа сън за две седмици, след което всички показали до 50% отклонения в инсулиновата чувствителност.
В разговора чух и за ново магнезиево съединение за мен - магнезиев треонат, което явно има благоприятно въздействие върху мозъка и стреса.

# 676
  • Мнения: 435
Erinne, аз съм същият случай и даже май писах тука, че си промених обедната почивка от 12 на 13ч., а обядвам чак в 13,30ч, по-рано просто ще е насила. А пък като се прибера от работа, съм жадна и пия води докъм 20ч. В офиса избягвам да се наливам с вода, защото WC е на горния етаж и трябва през половин час да тичам, та тоя въпрос го уреждам вечер.

# 677
  • Мнения: 8 360
ЧРД, Kameloth, и наздраве!
 Gift Gift Gift party023 party023 party023  nbirthday nbirthday nbirthday
 newsm67 newsm67 newsm67  ura ura ura
 newsm18 newsm18 newsm18

# 678
  • Мнения: 2 275
кам Hugчестит рожден ден bouquetздраве и късмет ти желая
тъкмо търсех повод за чаша вино Laughingназдраве cheers

blackisback:hug:аз съм специалиста по раменете във форума
студени компреси вечер,докато боли
упражнения (най-добре с ластици,ластични ленти) след като мине болката
по руската телевизия ртр планета в събота сутрин има един доктор ,който показва супер упражнения
предаването е "правила движения",а в сайта има и видео на предишните предавания и упражнения
на мен ми помогна да отърва операцията

Последна редакция: пт, 18 мар 2016, 15:22 от tania6

# 679
  • Мнения: 871
Честита да си, Камелот, истински рицар на кръглата маса  Heart Eyes

Да си кажа за бульона, че днес петъчно пак ще го започвам, много полезно това нещо, много добре ми се отразява. Трудоемко, щото ходиш да купуваш кокали  ooooh!, после трябва да ги печеш 1 час във фурната, после да ги киснеш 1 час с оцет, после вариш 24 ч /моят мъж мрънка, че му миришат и иска да ги варя навън, хем са в слоу кукър/, после прецеждаш, наливаш ... Мнооо работа  Laughing Laughing Не знам колко ще ми е търпението още, обаче, Свети, продължавам, дано да излекувам и ахилесовото сухужилие на левия крак, което сутрин е натегнато. Дано да не е станало хронично, от миналото лято го имам.

Вие мислите ли, че само свински кости е по-добре или да направя наполовина свински, наполовина телешки ?

И каква беше тази история с хормоналния баланс и пилешкото ? Откога яденето на пилешко месо може да повиши естрогеновият дисбаланс ? Нещо за четене или само личен опит ? Нали пилетата не ги хранят с хормони, откъде този проблем ?

# 680
  • София
  • Мнения: 278
Kameloth, честит рожден ден и от мен!  bouquet с пожелания за крепко здраве, нестихващи успехи и сбъднати мечти и любов, любов...  Hug

Лея, аз по-скоро наблегнах на идеята в топлата вода да има и малко мазничко, ако се сетиш някоя сутрин - пробвай.

За бульоните, вие само кокали ли слагате? Аз нищо не пека. Взимам свински крака и уши и само ги измивам на мивката и после ги мятам в тенджерата под налягане. Минимум 4 часа ги оставям. И после познатата процедура...

И да споделя моя опит за кожа, коса, нокти и зъби, всички те "обичат" мазно. Под мазно да се разбира, мазна риба, ако намерите хубава сьомга или скумрия от Норвегия, въобще колкото е по-мазно толкова по-добре. Отделно всякакви мекотели са добре дошли. Сланинка  Laughing зехтин в салатките,маслини и от ядките орехите са супер за кожата, но там трябва да се внимава с количествата и краля на красотата: Авокадото. Както и хидратацията, тя е много важна.

При мен нещата към момента вървят чудесно. Започвам да се прибирам, имам още леко бучене и леко главоболие, което само ме радва. Влечение към сладко и подобни намалява до степен, че не мисля за тях. Вече минах на 3 основни и 1 междинна закуска следобед, че напоследък вечерям чак в 21ч.. Вдигнах още малко калориите. Очаквах по-бавна адаптация, но засега върви повече от добре. За днес менюто е същото, само ще прибавя тлъста сьомга. Апетитът ми намалява...

Някой беше писал за омазняването. Мен млечните много ме омазняват, повече от ядки. Ядките ако са ми до 200гр на ден! пак отслабвам, но млечни ако са над 80гр, веднага ми се лепят и то по грозния начин...  Crossing Arms

# 681
  • Мнения: 65
Аз пак като начинаеща и все недоразбрала... нали гледам че се обсъждаше фолиевата киселина преди няколко странички, и понеже за пръв път чувам за нея, разчетох се и попаднах на това.
http://purvite7.bg/folieva-kiselina-i-folat-chast-1/
Та с питането, полезна ли е (и за какво) като добавка или не в крайна сметка?

Много е противоречива информацията- тук пък само полезности!
http://www.home-bodybuilder.com/supplements/93-folieva-kiselina- … olacin-folat.html

# 682
  • Мнения: 2 127


И каква беше тази история с хормоналния баланс и пилешкото ? Откога яденето на пилешко месо може да повиши естрогеновият дисбаланс ? Нещо за четене или само личен опит ? Нали пилетата не ги хранят с хормони, откъде този проблем ?
Що така язвително бе, Грийндрийм? Не знам с какво и дали не ги хранят, за четене в гугъл има, ама е от малко съмнителни източници. Обаче личният ми опит подкрепя написаното в тези съмнителни източници. А и забележи, че се продават само десни бутчета при нас, които всъщност се инжектират Simple Smile Което ме навежда на мисълта дали си консумираме нашенско производство, или качественото го изнасяме навън.
И защо да не споделя личен опит? Беше в отговор на това, че Geraldine има почти непрекъснато кървене без противозачатъчни. Свободна съм да споделям личния си опит, от своя страна всеки е свободен да го приеме или не.

# 683
  • SA
  • Мнения: 3 349
Ех, момичета, благодаря на всички ви за милите думи и чудесните пожелания! Наистина ме накарахте да се почувствам специална и щастлива на празника си с толкова много виртуални приятели.  Hug
Танче, наздраве, на теб и цялата алкохолна подгрупчка в темата.  Wine Glass
Ние след малко ще отидем да празнуваме и хуабво винце непременно ще пийна.  Simple Smile
Love!, много си права. Аз късмет не съм имала много много, ама ха дано се променят нещата в бъдеще!  Embarassed
Дана, къде ги следиш тези интервюта? Звучи много интересно, пък и с тези участници... Heart Eyes
А за пилешкото, дано Свидничка се изкаже. Аз много вярвам на мнението на хората, които са вътре в системата и са наясно как се случват нещата.
Лили, ти ме шашна с тези десни бутчета, никога не съм обръщала внимание дали ям ляво или дясно бутче. Ако това е наистина така, то какво е обяснението да се продават само десни? Теоретично, ако се направи мускулна инжекция, лекарството за 1-2 часа се резорбира бързо, попада в кръвта и се разнася към останалите тъкани, т.е то въздейства на цялото тяло, не остава на мястото, където е инжектирано. В този смисъл се чудя, дори и да се инжектира нещо, защо ще се прави това разделение ляво-дясно бутче? Отделно, че лично аз не мога да си представя някой в голяма птицеферма да се заеме с инжектиране на всяко пиле поотделно. Да са крави, по-разбираемо би било.

Последна редакция: пт, 18 мар 2016, 16:24 от Kameloth

# 684
  • Мнения: 871
Лили, не съм била язвителна, аз така си пиша в интернет  Simple Smile Извинявай, ако съм те засегнала. Доста интересно ми стана, благодаря, че сподели личния си опит, но попитах, защото точно свидничка от тази тема го е писала няколко пъти - пилетата не се инжектират с хормони, защото пилешкото месо ще стане недостъпно скъпо на пазара. А тя е човек, който работи в тази сфера, затова попитах дали има някакви сигурни източници, които да потвърдят твоят опит  Peace

# 685
  • Мнения: 2 127
А, ясно, себеподобна значи. И мен често ме разбират погрешно, заради изказа ми  Laughing
Единственото ми инфо е от личен опит - мой и на познати. Източници няма да цитирам, само сайтовете са смехотворни  Laughing Освен ако просто не купуваме български пилета, което може би е фактор  Thinking

# 686
  • Мнения: 622
За пилетата - няма как малко пиленце при нормални условия да стане за 45 дни бройлер  Peace. Не съм специалист, но със сигурност има нещо "не истинско" в цялата работа, я генетично са изменени, я в специалните смески, скоито се хранят е бъкано с хормони.

Честит празник, Камелот! Бъди жива и здрава, все така полезна за всички четящи в тази тема! Пожелавам ти да имаш време за всичко за което ти трябва! bouquet

Аз някак си не мога да определя дали приемам достатъчно мазнини. Примерно меню от вчера:
З: 400 гр. кис.мляко 4,5% + супена лужица сусамов тахан
О: Салата, по 1 пържено яйце, кебапче и кюфте (салатата без да е овкусена, че на работата нямаше как)
В: Таратор със зехтин, за десерт смесени кубче (колкото 1/2 кибритена кутийка) краве масло+ 1с.л. тахан и какао
Аз съм счетоводителка по професия по цял ден балансирам сметки и щракам на елката и смятам ли смятам.. Mr. Green Ако трябва и с храната така да правя - ще полудея  hahaha. От началото на февруари се храня  НВ-ВМХ, някак си искам да мога като си приготвям храната да знам на даденото меню колко мазнинка трябва да имам..

ПП. За пилета говоря от личен опит. Масово се купуват пиленца новоизлюпени от фирма, които се гледат от мои роднини на село. На 40-45 ден вече са готови. Мисля, че това не е нормалния период, за който по принцип растата пилетата.

Последна редакция: пт, 18 мар 2016, 16:31 от Маша от долината

# 687
  • Мнения: 13 441
Кам, ЧРД, да си жива и здрава! Благодаря, че споделяш знанията си с нас неуморно  bouquet

Е, Грийндрийм, ти много си го усложняваш. Печенето е единствено за по-добър вкус нали знаеш? Киснене в оцет от теб чувам, слагам 2 лъжици във водата да си извличат там. Едното прецеждане остава, което с тензух при наливане в бурканите с черпак даже не го броя.

# 688
  • Мнения: 1 494
Кам, ето заповядай. Hug Крис го беше пуснал скоро на страницата, но чак вчера намерих време. За съжаление е само подкаст, няма видео. Blush Половината го слушах, другата половина четох, че на места си е трудно за разбиране от немедик.
Чудесно изкарване на празника!  party041

И на мен ми идва малко трудоемко правенето на бульон. Процедирам като Грийн със слоукукър, не подбирам вида кокали, слагам телешки, свински, пилешки, опашки, тръбни. Досега обаче никога не ми се получава желе в хладилника, не знам защо.  newsm78 Варя дълго на най-ниската температура, самите костици се раздробяват и стават за ядене. Подозирам, че вместимостта на кукъра ми е малка и слагам малко вода, а много кокали, но това пък не следва да е лошо.

# 689
  • Мнения: 871
Живея в Канада и е много смешно положението: чета в българския форум за имигранти в Канада - там постоянно се говори как в България е най-качествена и най-вкусна храната, в сравнение с Канада ..., където е бъкана с хормони и плодовете и зеленчуците са "гумени". Тук пък се говори колко е зле положението с храната в България ... Направо не знам вече къде да имигрирам  Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт