НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 103

  • 64 187
  • 726
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 871
Е, Грийндрийм, ти много си го усложняваш. Печенето е единствено за по-добър вкус нали знаеш? Киснене в оцет от теб чувам, слагам 2 лъжици във водата да си извличат там. Едното прецеждане остава, което с тензух при наливане в бурканите с черпак даже не го броя.
не беше ли пуснала ти линк към едно видео на Галя за това, как се прави бульон. Оттам съм го следвала мот-а-мо Simple Smile

# 691
  • Мнения: 13 441
Дана, ако са много кокали и малко вода би трябвало да се желира. При мен в този вариант се. Но в големия уред за бавно готвене, 6.5 л не се желира, защото водата идва доста, а и аз като извадя да сготвя нещо доливам и така разрвждам допълнително.

Не помня да съм пускала, не съм била аз вероятно, ама аз толкова сложна процедура абсурд да я следвам Simple Smile ама сега ще погледна Галя за печенето какво казва. Но от всичко четено само за по-добър вкус се сещам.

# 692
  • Мнения: 871
Желирането сигурно зависи от качеството на кокалите, а ? Моят стана твърд като ... желе  Joy Joy По-скоро се уплаших от твърдостта на мазнината отгоре, която изхвърлих /нали се окислявала и лошо за организма/. Моят кукър също е 6,5 л., беше пълен плътно с кокали и вода за запълване. Излезе около 1,5 л. бульон, който аз изядох за седмица. Затова ми се струва малко трудоемко да правя всяка седмица бульон ... кат се замисля правя и всяка седмица кисело мляко, абе въобще много време отива за ... насъщния  chef

# 693
  • Мнения: 1 485
Желирането сигурно зависи от качеството на кокалите, а ? Моят стана твърд като ... желе  Joy Joy По-скоро се уплаших от твърдостта на мазнината отгоре, която изхвърлих /нали се окислявала и лошо за организма/. Моят кукър също е 6,5 л., беше пълен плътно с кокали и вода за запълване. Излезе около 1,5 л. бульон, който аз изядох за седмица. Затова ми се струва малко трудоемко да правя всяка седмица бульон ... кат се замисля правя и всяка седмица кисело мляко, абе въобще много време отива за ... насъщния  chef
Това с бульона ми стана интересно и задължително ще пробвам, защото не съм правила домашен. Водата в която се вари пиле, минава за бульон, нали  Laughing С нея си правя разни супички, дори такива в които няма пилешко месо. И аз като теб си правя домашно кисело мляко вече няколко години подред, но не ми е трудоемко, дори напротив. Ти с машина ли си правиш млякото или не? Аз го правя по стар бабешки начин - с няколко хавлиени кърпи завивам бурканите за една нощ.  Mr. Green

# 694
  • SA
  • Мнения: 3 349
Дана, благодаря! Аз от известно време не съм влизала в сайта на Крис Кресър, но като гледам има много интересни неща, с които да наваксвам.

# 695
  • Мнения: 13 441
Грийндрийм,  Joy
Аз слагам едно пиле около 2 кг или малко под и наливам поне 3 л вода, вероятно повече Simple Smile то затова изкарвам по 4-5 буркана. Като се свари, вадя пилето, обезкостявам и връщам кокалите

# 696
  • Мнения: 871
точно, минава за бульон, но не за костен бульон, който има други хранителни качества. Варенето на пиле не извлича минералите и витамините от костите му, затова трябва продължително варене на слаба температура (24 часа, идеално 72 часа, ама къде ти ...)

# 697
  • Мнения: 871
Грийндрийм,  Joy
Аз слагам едно пиле около 2 кг или малко под и наливам поне 3 л вода, вероятно повече Simple Smile то затова изкарвам по 4-5 буркана.
Ама Галя каза 2,5 - 3,0 кг кокали  Embarassed Малко вода ли слагам ?

А, киселото мляко няма нужда от никаква машина, завиваш го с едно леко одеалце на топлично местенце и толкоз - 7 часа.

# 698
  • Мнения: 13 441
Допълних се горе. Като се свари пилето, го обезкостявам и връщам кокалите да си се варят Wink няма лошо да обединяваме няколко неща в едно.

# 699
  • Мнения: 871
Ули, ама ти само на пилешки ли кокали караш ? Вече съвсем се смахнах: Лили вика пилето лошо (личен опит  Hug), принцесата казва - свинско - най-добре се усвоява от човека, а аз тук най-вече телешки кокали варя. Свидничка беше казала, че не е добре телешки мозък (заради лудата крава), а кокалите с костен мозък - не е ли същото ?

# 700
  • Мнения: 1 494
Обвинявам значи качеството на кокалите за нежелирането. И запичам, и слагам малко оцет. Моят кукър е мини - 4.7 л. Като го напълня с кокаляци, остава място за 2 литра вода сигурно. Слоят мазнина е налице.
Като реша да резна и някой зеленчук и да раздробя месото, освен прецедения бульон се получава и един буркан много гъста супа. Laughing

# 701
  • Мнения: 13 441
Ули, ама ти само на пилешки ли кокали караш ? Вече съвсем се смахнах: Лили вика пилето лошо (личен опит  Hug), принцесата казва - свинско - най-добре се усвоява от човека, а аз тук най-вече телешки кокали варя. Свидничка беше казала, че не е добре телешки мозък (заради лудата крава), а кокалите с костен мозък - не е ли същото ?
А, карам на какво имам. Най-вкусен ми е пилешкия, затова най-често него правя. Моите пилета уж са свободно отглеждани, ама и да не бяха пак пилешки щях да правя най-често, просто за мен наистина е най-вкусен и мога да го пия без да се насилвам. Телешкият е след това и на последно място свинският.

Ох, да ти кажа за лудата крава не знам  Rolling Eyes  За свинския не разбрах защо е най-добър обаче.

П.П. За кокалите знам да са джолани, ребрени, да имат костен мозък и хрущяли, при телешко и свинско, де. Пилешките всички наред.

# 702
  • n/a
  • Мнения: 3 341
С какво бульонът е по-добър от желатина?

# 703
  • Мнения: 2 201
Усещам как насред пролет ще се купува slow cooker  Crossing Arms
24 часа вардите ли тенджерата? За нищо на света не бих я оставила и да ходя на работа примерно : )
 Twisted Evil

# 704
  • Мнения: 871
Има едно момиче тук, даде идея - вариш 3-4 часа днес, слагаш на студено, за да не прокисне, продължаваш 3-6 часа друг път, слагаш на студено, докато го докараш до 24 часа /за свински и телешки кости, ако си като Ули, пилешките - 8 - 12 часа трябва да ок/.

Домашният бульон не е сигурно като промишлено произведения желатин. Желатинът на някои места го правят само от прасета, на други само от телета. Хехе, не съм чувала за пилета, ама знае ли човек  newsm78

В унисон със съседната тема, какво ще кажете да изкараме само на бульон 60 дни  #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт