Детската градина – всичко, което ни вълнува – 15

• 63 318
  • 745
  •   1
Отговори
# 510
  • Варна
За първи път чувам за изискване за медицинско, че и с печат от кожен лекар. Никой, никъде и по никакъв повод не ми е искал подобен документ. Такова нещо няма описано в наредбата, която регламентира нужните медицински изследвания и документи. Кой и на какво основание ви го иска? Какъв е тоя диспансер, за какво заболяване става дума?

# 511
  • В една слънчева къща...
Аз също не го намирам в наредбата и според мен е някакава игра на местно ниво. Всъщност на бланка "Карта за предварителен медицински преглед" личната е попълнила ваксините и сложила печати, а при кожен да допълни подпис и печат, което трябва да удостоверява, че детето не се води в кожен диспансер... Че тази кожна дори не прочете за кого се отнася, нито е проверила в базата си данни. Сложи печат и ми потърси парите.
На вас ваксините ръчно написани ли ви ги дават или някаква разпечатка, защото аз такава нямам  newsm78

# 512
  • Варна
За доказателство, че са бити ваксините служи здравният картон. Занесох копие от страницата с ваксините. Никаква разпечатка не са ми давали, а карта за предварителен медицински преглед, демек медицинско не се иска при постъпване в ДГ. В кой град е това, че ми стана интересно?

# 513
  • shumen
На мен такова не са ми искали.Според мен е нарочно,за да си вземат парите.

# 514
Разбулих "мистерията" най-сетне. Този печат от кожен лекар всъщност бил за родителя /във връзка с изискването за Васерман/, което кожната сложи на бележката на Детето, а всъщност изобщо Не ни е необходим, защото ще постъпва в Градина, а не ясла. Ама те всички "са много наясно"  Laughing
Както и да е, надявам се да няма повече недоразумения  Simple Smile

# 515
Ами малко по-горе сме разисквали точно това-че васерман не е необходим за градина, само за ясла. Има линкове и към съответните наредби...ама кой да чете..

# 516
Да, но ни беше казано така, сякаш този печат от кожен лекар е за детето.  Laughing
При кожната попитах за някакъв печат от кожен за детската градина /не за ясла/ и тя каза, че трябва да се попълни медицинско от личната докторка. Съответно отивам при личната на детето, където тя попълни на медицинското ваксините и каза с това да отида при кожната. Тя, без да погледне, сложи печат и подпис. Стана така, че детето си има медицинско с ваксините, резултатите от изследванията и печат от кожен лекар, който изобщо не е за нея и не е необходим...
Всъщност, когато е за ясла, такава ли е процедурата, или тук всички тотално се объркаха?
Взима ли се кръв за Васерман, или само печат от кожен на медицинско, попълнено с данните на родителя?

# 517
  • Варна
Никога не са ме карали да ходя при кожен за печат, нито никой от хората, които познавам! Пуснах си кръвна проба за Васерман в лаборатория и точка! Листа от лабораторията, заверен с мокър печат го представих в яслата. Пак искам да питам - кой е този град с тези странни изисквания? Вие не се ли поинтересувахте от познати какви са изследванията и изискаванията, какви са тези абсурди, които са ви искали?

# 518
Страница или две по-назад има линкове на двете наредби - за прием в ясла, и за прием в градина. Отваряте и четете нужните документи. По-ясно няма как да се обясни.

# 519
 Ето за градина

# 520
Явно за да ни спестят взимането на кръв, са имали предвид печат от кожен лекар за родителя. Беше ни казано това: кръвни и чревни изследвания , бележка от педиатър, че не е била в контакт със заразени, картон, бележка с ваксините и печат от кожен лекар, че не се води на диспансер. Така казано, не се подразбра, че печатът от кожен се отнася за родителя, иначе аз щях да възразя, че за Градина не е необходим. Нататък по веригата явно всички се объркаха и стана една...  ooooh!
Чак накрая, като отидох при директорката и я попитах какво е това ново изискване, което никъде го няма, тя ми каза, че е за Васерман, но аз и казах, че ние постъпваме за прием в градина, не ясла, и тя каза, че се била объркала...
Скрит текст:
с. Първомай, Петричко Simple Smile

# 521
Ето и за ясла

Изследванията за постъпване в ясла са описани в отделна наредба-ето я тук:
НАРЕДБА № 26 ОТ 18 НОЕМВРИ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ДЕТСКИТЕ КУХНИ И ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ Издадена от Министерството на здравеопазването Обн. ДВ. бр.103 от 2 Декември 2008г., изм. ДВ. бр.24 от 31 Март 2009г., изм. ДВ. бр.36 от 10 Май 2011г. Глава първа

Чл. 20. (1) За приемане в детската ясла родителите представят молба, придружена от
следните документи:
1. копие от удостоверение за раждане на детето;
2. здравнопрофилактична карта, попълнена от личния лекар на детето;
3. еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни бактерии (шигели,
салмонели, ешерихия коли) и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди
постъпване на детето в детската ясла;
4. изследвания на кръв и урина, извършени в едномесечен срок преди постъпване на
детето в яслата;
5. изследване с отрицателна реакция по Васерман за единия от родителите, извършено в
6-месечен срок преди постъпване на детето в яслата;
6. (изм. - ДВ, бр. 36 от 2011 г., в сила от 10.05.2011 г.) данни от личния лекар, че на
детето са извършени задължителните имунизации за възрастта съгласно Наредба № 15 от 2005 г.
за имунизациите в Република България (ДВ, бр. 45 от 2005 г.);
7. медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен, издадена от личния лекар
на детето.

# 522
От коя дата е задължителна за посещение предучилищната група - от 12.09 или от 15.09?

# 523
  • sofia
От 15.09.

# 524
  • shumen
При нас е от 15.09 мисля.Поне така чух от позната.

Общи условия

Активация на акаунт