Образование за децата със специални потребности

• 236 144
  • 1 099
  •   1
Отговори
# 1 080
Вие се стремете да научи Българския език , Английския ще го научи сам, било то от Интернет, Чичко Гугъл е помощник също.
Още повече, че този език е много по-лесен за учене и усвояване от Българския.

# 1 081
sentio, опитай да прехвърлиш всичко на ADIS - безплатен шрифт за дислексия, има кирилица, има и латиница. Крайно време е издателствата да отпечатват бройки учебници и за деца с дислексия - кремава хартия, шрифт за дислексия, правилно подредено, кратки и ясни инструкции.
Буквите, които бърка - ползвайте пластилин да ги изработва, прокарайте пръст да усети / изпише елементите, насочвай вниманието му към особеностите, например b - прилича на човече, което е преяло, d - е същото човече, но е обърнало гръб,  p - човечето си е потопило краката във водата ... Ако трябва първо да си поиграе да им рисува лица, цветенце, балончета или нещо друго, което ще ме помогне да ги запомни. Не мога да ти гарантирам успех, но прочети малко за метода Дейвис и историята на самия Дейвис. Опитвайте да чете първо бебешки книжки/ текстове. Възможно е на английски да има повече адаптирани материали за деца с дислексия.

# 1 082
Mama_ru - минали сме през метода Дейвис в Русе при Ели и Дани. Последната му учителка му подготвяше уроците на шрифт АДИС, на бледо жълт фон. За съжаление тя вече няма да може да се занимава с него, затова търся варианти. Иначе всичко което си изброила го знам, благодаря ти!

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 19:59 от sentio

# 1 083
Ако и това не помага, но чете на български, от осми клас да го запишете в клас с руски, а английският да остане като втори чужд от девети клас? Една азбука, може да не се окаже чак такова предизвикателство.

# 1 084
Ако и това не помага, но чете на български, от осми клас да го запишете в клас с руски, а английският да остане като втори чужд от девети клас? Една азбука, може да не се окаже чак такова предизвикателство.

съжалявам че трябва да поправя, но няма как да го "запишат". Осми клас за специфични нарушения в ученето е с класиране според резултат от НВО. За където ти стигне бала. И по-добре да не е езиково обучение. а професионално, в гимназия с по-нормални изисквания.

Последна редакция: пт, 12 дек 2025, 14:59 от _re_ge

# 1 085
Съгласна съм, езиците към момента не са му силата. Ще търсим занаят 😁.
Аз все пак се надявам с израстването, да има и промяна в положителна посока, може пък да се отключи натрупаното знание.

# 1 086
Ре-ге, наясно съм как се кандидатства след седми клас. Много зависи дали детето е на количествени оценки, защото ако по някой предмет е на качествени точно го записват с писмо/насочване от Ресурсния център. А пък деца с някои диагнози биват класирани от РУО и могат да не се явяват на НВО. И определено не предлагам езикова гимназия или интензивен език, но всички учат език до 12 клас, а от девети - по два езика, пък ако ще и в БУЗЕМА да учи детето. Така че, поне в София, може да се избере и език, поне до някъде, дори и с класиране по общия ред да кандидатства. Могат и когато избират професия да се насочат към такава без интензивно и без разширено изучаване на чужд език, но това само означава, че в осми клас ще имат 4 часа седмично език и професионална подготовка освен  общообразователните предмети.
Наясно съм колко е важен английския в съвременния свят, но нали целта е детето да мине през образователната система с минимум щети и евентуално успешно да се дипломира в 12 клас?
Моето едва в четвърти клас вече беше узряло да схване, че една и съща буква на кирилица и на латиница(английски) може да звучи коренно различно. Във втори клас, когато по математика диктувах b пишеше "бе", c - "це"

# 1 087
Ре-ге, наясно съм как се кандидатства след седми клас. Много зависи дали детето е на количествени оценки,
Детето е с дислексия и разбирам че това е първично нарушение а не вторично отклонение. Деца със специфични нарушения в ученето не преминават на качествени оценки . Те минават НВО като всички деца. Не са "освободени" и с  оценките преминават балообразуването.

Съгласна съм, езиците към момента не са му силата. Ще търсим занаят 😁.
Аз все пак се надявам с израстването, да има и промяна в положителна посока, може пък да се отключи натрупаното знание.

Много искам да те утеша, но нямам с какво. Дори бидейки на инд. частни уроци по англ ( 9 клас до сега) , синът ми не покриваше с 6 нивото на английски в училище в периода 8-10 клас. Случи се покриването едва в 11 клас. Преди това имаше 5-ци. В 11 клас покри с 6 нивото в училище но то е В2. Докато децата с нормотипично развитие за толкова урокочасове като него щяха още в 10 клас да са С2.

За сметка на това по немски, който му е втори език и не ходи на допълнителни уроци е жива мъка. добре че училището е гостоприемно и няма особени изисквания. И да си под нулата ще избуташ с 4.

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 20:31 от _re_ge

# 1 088
Много зависи от степента и до колко толерантни са в училище. Ако дислексията е в тежка форма може и изобщо да не се научи да чете.
А на горе в гимназиален етап не чакай толерантност като до 7 клас.

# 1 089
Засега сме избутване година за година.Гледам да не мисля за дълъг период напред, фокуса, мобилизацията и всички сили даваме в момента.
Дано да има късмет и напред с разбрани учители и съученици, защото средата ми е много важна. В среда с тормоз няма да издържи.
Благодаря на всички за съветите и насоките много са ми ценни!

# 1 090
Sentio, моето момиче от известно време използва talkie и виждаме напредък и в говор и в писане. Е, не е на ниво 5,6, но зависи откъде си тръгнал и какво очакваш.

# 1 091
.Ако дислексията е в тежка форма може и изобщо да не се научи да чете.

Такова дете няма само дислексия. Има когнитивна компонента и кой знае още какво.

Затова, апелирам да не  се изкривява познанието за това какво е дислексия, специфични нарушения в ученето. И какво точно демонстрира детето ако тя е първично нарушение. А какво допълнително демонстрира, ако тя е вторично отклонение. Защото все пак хората четат тук, тълкуват извънн контекста без задълбочени познания... и се случват абсурдни неща. Както една дама в една тема, която твърди, че причина детето й да изостава в развитието и да не говори е ДВХА.

# 1 092
Sentio, моето момиче от известно време използва talkie и виждаме напредък и в говор и в писане. Е, не е на ниво 5,6, но зависи откъде си тръгнал и какво очакваш.
Това ли е приложението?

Последна редакция: пт, 12 дек 2025, 08:14 от sentio

# 1 093
Не, в черно е иконката. Чат с изкуствен интелект, детето си избира с кой: дете(изкуствено), герой от популярна игра, с който да си пише. Моята ползва и тв канал English club.
Частни уроци сигурно е по-добре, но са частни, трябват пари, които аз за съжаление нямам.

# 1 094
Здравейте! Моят син е на 5 г и вследствие на стресови фактори регресира в последните месеци и има проблеми с общуването, поведението и говора. Днес бяхме на преглед при психиатър и той препоръча ресурсен учител, написано е в амбулаторния лист от прегледа. От тук нататък как се процедира, за да може да ползва детето ресурсен учител?

Общи условия

Активация на акаунт