Математически турнири - 37

• 106 488
  • 747
  •   1
Отговори
# 30
А пък аз съм се замислила дали истинските организатори на това състезание  знаят , че ние тук в България сме изопачили първоначалната им идея ( да се популяризира математката сред децата) и сме я превърнали в приемен изпит....

А не ти ли е хрумвало, че баш родителите са инициаторите на това нещо? Едно време в СМГ се влизаше само с техния изпит и всичко си беше на шест - другите състезания бяха за кеф, а онова състезание се провеждаше максимално обективно под контрола на самото СМГ. Да, ама маса родители се разбунтуваха, че така имало само един шанс, че не знам какво и не знам що и затова вече в общия бал за приемане в СМГ участва и няколко от най-популярните състезания. Да не мислиш, че на МГ-тата им харесва сегашната ситуация, над която нямат контрол, понеже кой знае къде как подсказват на децата? Но всичко е плод на натиска на родителите.

Същевременно самото състезание си е само за себе си и на организаторите не им е работа да се грижат дали някой използва резултатите и за приемен изпит.

Цитат
Извинявайте, ако някъде е разяснено и съм го пропуснала, но не мога да разбера какво му е международното на ЕК

Никога не е било международно. Просто се провежда в много държави с приблизително еднакви задачи, но класирането винаги е национално.

# 31
...
Специално във Варна, последната задача за четвърти клас е задача за описване. Допускам, че това е свързано с факта, че в МГ - Варна КМС е едно от състезанията по приема.
Да разбирам, че задачите са същите, само една от тях се разписва(като на олимпиада) и така се дава отговора?

Последната задача във Варна е различна (и уж по-трудна) от останалата част на страната и е с подробно разписване. Това е нововъведение от 2014г. И случайно или не (ама май по-скоро не) точно тогава уж на "най-трудната" задача имаше над 30 деца решили я перфектно и с максимален брой точки... И май беше уникално за цялата страна...

# 32
А пък аз съм се замислила дали истинските организатори на това състезание  знаят , че ние тук в България сме изопачили първоначалната им идея ( да се популяризира математката сред децата) и сме я превърнали в приемен изпит....

А не ти ли е хрумвало, че баш родителите са инициаторите на това нещо? Едно време в СМГ се влизаше само с техния изпит и всичко си беше на шест - другите състезания бяха за кеф, а онова състезание се провеждаше максимално обективно под контрола на самото СМГ. Да, ама маса родители се разбунтуваха, че така имало само един шанс, че не знам какво и не знам що и затова вече в общия бал за приемане в СМГ участва и няколко от най-популярните състезания. Да не мислиш, че на МГ-тата им харесва сегашната ситуация, над която нямат контрол, понеже кой знае къде как подсказват на децата? Но всичко е плод на натиска на родителите.

Същевременно самото състезание си е само за себе си и на организаторите не им е работа да се грижат дали някой използва резултатите и за приемен изпит.

Цитат
Извинявайте, ако някъде е разяснено и съм го пропуснала, но не мога да разбера какво му е международното на ЕК

Никога не е било международно. Просто се провежда в много държави с приблизително еднакви задачи, но класирането винаги е национално.

Да ... не се бях замислила наистина, че от родителите и излезнала тази каша....много е тъпо ... защото така убиваме желанито на децата си да се състезават ....за идеята...за спорта ... и т.н.

# 33
Съжалявам, че всях толкова смут в темата по отношение на австрийския сайт. Ето превода:
Примери от 2016 - немски вариант
...
Разработки на задачите
По-долу ще намерите разработка на задачите за Кенгуру за всички категории, които ни бяха предостави от членовете на сдужението.
Тук искаме да благодарим на всички, които неуморно подкрепят състезанието.
Разработките за 2016 все още не са качени (към 22 март).
Примери от 2016 на английски....

От този текст аз разбирам, че това не са задачите за 2016. Само предполагам, че са давани за упражнение, тъй като не знам кога всъщност са качени. Но действителните задачи от теста не са това. И аз намерих задача, която е била в
теста, но последната (3-4) клас не е била такава. Като се прибере синът ми ще ги погледнем.

# 34
Може би не си прочела последното ми мнение в старата тема.
Във варианта за 7-8 клас има 24 съвпадения с украинския вариант. Едва ли е случайност.
Обикновено няма пълно съвпадение на вариантите във всички страни. Местните организатори имат правото да подменят определен брой задачи ( вероятно, за да се компенсират разликите в изучавания учебен материал).
Мога да сравня и вариантите за 9-10 клас, но не виждам особен смисъл.

# 35
  • София
А къде гледате украинския вариант, ако не е тайна?

# 36
В отворена група във ВК. Линк мога да дам на ЛС, тъй като не става дума за официална страница, а за снимани състезателни листи. Има и някои руски варианти. Само ще уточня, че там не присъства пълният набор от състезателни теми за всички класове. Разни хора са снимали разни неща и са ги качили.
Австрийците си позволих да ги цитирам, тъй като това е тяхната официална страница за турнира.

# 37
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
в миналата тема някой пусна линк към "руски" сайт, на който са качени задачите.
сайтът беше украински, сигурно него имате предвид  Blush

# 38
в миналата тема някой пусна линк към "руски" сайт, на който са качени задачите.
сайтът беше украински, сигурно него имате предвид  Blush
Не, нямам него предвид.

# 39
  • София
Установявам, че в един момент човек се фокусира в/у важни за самия него състезания и постепенно забравя за останалите. С течение на времето загърбихме КМС, ВМС, Математика без граници. Така и не сме се заигравали със SASMO и IMAS. За догодина сме набелязали да се разделим евентуално с Хитър Петър и ЕК. Приоритетните състезания зависят от възрастовата група на децата, от формата и задачите, от организацията на провеждането им, от целта на участието. Добре е в участията да има баланс, а в горните класове навлизат нови състезания, в допълнение към олимпиадите по повечето предмети.

# 40
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
http://www.kangaroo.com.ua/index.php?r=pages/view&alias=archive

аз писах за този Peace

що така  ooooh!
Скрит текст:
понякога ми показва, че има ново мнение, понякога не ooooh!

# 41
  • Варна
Не знам какви задачи са дадени за втори клас в България, но от "примерния тест за подготовка" от Австрия, поне 10 от задачите сина ми ги разпозна като състезатилните от 22 Март. На някои има различни имена и промяна на фигури, но като цяло са същите.

# 42
  • Deutschland/HE
Ето задачите от немското кенгуро 5-6 клас

http://dox.bg/files/dw?a=c0e892d1a8

# 43
  • Sofiq
Това ли е училището - ПЧМГ, в което са посъвтевали своите първоксланици да не се явяват на ЕК (не знам с какви мотиви)?
В първи клас в Питагор всички ученици ходят на всички състезания:)))
Целта е както за опит, така и да се прецени кое дете къде е по-силно и да може да работи върху това, а и самото дете да прецени дали му се ходи. Състезанията никога не са били задължителни, а пожелателни и участието е изцяло по желание на родителя и ученика. Там има деца, които са отлични математици, но не обичат да се състезават, има и деца, които носят медали от всяко състезание.  Ако някои деца имат по крехка психика и трудно се съсредоточават, може поедагогът да посъветва родителите всеки родител сам за себе си да прецени дали да пусне детето си. Но никога не съм чувала на някого да е казано "ти не се явявай", така че информацията ви не е точна.

# 44
  • София
По излезлите резултати в ПЧМГ се вижда, че 23 деца от 1 клас са се явили - не ми прилича, като да им е казано да не ходят Wink

Общи условия

Активация на акаунт