МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 61-ва ТЕМА

  • 123 094
  • 756
  •   1
Отговори
# 720
  • София
  • Мнения: 4 277
Мунчо, аз си купих Панасоник с една бъркалка, ако не се лъжа модел SD2500.Първият път направих някаква италианска багета-стана горе-долу.Вчера пробвах обикновен бял хляб и нищо не стана - изхвърлих го.Направо ми се струва ужасно трудно, даже невъзможно да направя хляб.

А би ли споделила защо смяташ, че да направиш хляб с някаква друга машина ще ти е по-лесно.
Не, не с друга конкретно.Просто не очаквах, че няма да се получи.Правя всичко както е написано в книжката и очаквам перфектен резултат, но не.Може би, защото аз на ръка меся винаги с перфектен резултат, включително и козунак, и някакси ми се струва твърде сложно и дълго.

# 721
  • София
  • Мнения: 3 034
http://forumbabgmama.blogspot.bg/2011/01/blog-post.html

 П.П. И е добре да се започва с прочитането на инструкцията за работа с хлебопекарната, независимо от марката.

# 722
  • Мнения: 738
За камелия и другите дами: Спазването на рецептите дословно не винаги прави хубав хляб.
Няма да се уморя да казвам, че:
1. Първите пъти замесването се проверява, докато му хванете цаката. Колкото и да теглите с везната, не винаги се получава.
2. Ако е рядко - добавете брашно. Трябва да се получи топка с консистенция като мекото на ухото, когато го ущипете и да не лепне. Има някои машини, които изискват малко по-рядко тесто, но те са по-скоро изключение , не правило.
3. Машината за хляб е глупакоустойчив механизъм, няма нищо сложно в нейната работа и програми; спестява време, като върши повече процедури наведнъж и без човешка намеса.
С други думи - дишайте бавно и спокойно, пригответе се морално 1-2 хляба да не станат и 1-2 хляба да следите процеса и след това си сипете едно и блаженствайте, докато машината сама се оправя с хлебчето.
А, да - не започвайте със сложни рецепти. Едно най-обикновено бяло хлебче по без нищо е идеално за обучение; след това разнообразявайте менюто.
Приятно хлебопроизводство ви пожелавам, дами, и честити ви машини!
П.С. Машината с една бъркалка, независимо от марката и модела, не отстъпва с нищо на тази с две, както и високото казанче - на ниското, или единия реотан - на двата. Всяко е с различна специфика, но хлябовете следва да стават еднакво добри.

# 723
  • have faith and be patient ..
  • Мнения: 4 694
Алекс, може ли рецептата за пълнозърнестия хляб? Страхотно изглежда chef.

здравейте , тези дни ме нямаше из форума , ще снимам двете рецепти от книжката за черен хляб , които правя , не се сещам на снимките кой от двата е , но и двата стават мммммм Heart Eyesи рецептата за един бял , който също ми се получава на 100% всеки път , рецептата за френски хляб няма да я качвам , защото корите стават дебели и твърди  Rolling Eyes  ..  както казах добавям на око сусам , мак , ленено семе или какво то реша , ще снимам и брашната които ползвам , в началото само софия мел тъмно син етикет Класик , но после и от светло синия , като не ми стигне слагам и от лидълското , имам и доста от кауфланд , пълнозърнестото ми е ръжено , грахам или с овесени ядки , ще ви ги покжа , само маята гледам винаги да е зелената на Др йоткер  Peace

Скрит текст:




Последна редакция: сб, 10 дек 2016, 19:36 от С. Алекс

# 724
  • Мнения: X
Мунчо, аз си купих Панасоник с една бъркалка, ако не се лъжа модел SD2500.Първият път направих някаква италианска багета-стана горе-долу.Вчера пробвах обикновен бял хляб и нищо не стана - изхвърлих го.Направо ми се струва ужасно трудно, даже невъзможно да направя хляб.

А би ли споделила защо смяташ, че да направиш хляб с някаква друга машина ще ти е по-лесно.
Не, не с друга конкретно.Просто не очаквах, че няма да се получи.Правя всичко както е написано в книжката и очаквам перфектен резултат, но не.Може би, защото аз на ръка меся винаги с перфектен резултат, включително и козунак, и някакси ми се струва твърде сложно и дълго.
С такава машина съм, хляба става супер. Може брашното да ти е кофти, маята? Да помагам?

# 725
  • София
  • Мнения: 4 277
Lady Stardust, ще ти бъда много благодарна! bouquet
Пробвах с брашно пшенично 650 от Лидл.Първото хлебче правих с мая на кубчета, пък то май трябвало суха.Обаче сложих всичко 1:1 с рецептата и на дъното имаше брашно.За второто не ми се пише.Аз не знаех, че мога да отварям капака и да гледам.Въобще дори да ми се присмивате сега, признавам че очаквах да сложа нужните съставки по рецепта и като бипне да извадя вкусен хляб.Приемам всякакви съвети за брашно, мая и т.н., искам по-бързо да изляза от ситуацията на индианец.

# 726
  • Мнения: 5 737
Въобще дори да ми се присмивате сега, признавам че очаквах да сложа нужните съставки по рецепта и като бипне да извадя вкусен хляб.
Спокойно, ще си нацелиш рецепта и ще бъде така. Но в началото е редно да се следиш тестото.
Аз лично отдавна сипвам продуктите на око и следя първото замесване 5 минути, за да видя трябва ли да добавям нещо. Мъжът ми си има рецепти, мери, сипва и оставя да работи. И в двата случая се получава.

# 727
  • София
  • Мнения: 2 992
.....Аз не знаех, че мога да отварям капака и да гледам.Въобще дори да ми се присмивате сега, признавам че очаквах да сложа нужните съставки по рецепта и като бипне да извадя вкусен хляб.Приемам всякакви съвети за брашно, мая и т.н., искам по-бързо да изляза от ситуацията на индианец.

+1. И, от моя нищо не излезе. Embarassed Дори ме беше срам да го снимам.Кучето даже не го вкуси. Подмяташе, и си играеше с една коричка. Директно замина в кофата за боклук.  Sick Но, утре продължавам с пробите. Мисля си, дали не е от брашното. newsm78 Това брашно е някакво измислено. Една приятелка ми го даде преди няколко месеца. Било домашно, имала цял чувал. Утре ще купя хубаво брашно и пак ще пробвам.

# 728
  • Мнения: X
Аз ползвам мая на кубчета - слагам 1/5 от кубчето на дъното на съда ( ползвам българска мая). Отгоре слагам брашното ( бяло Балван, в темата са доволни от София мел). Брашното меря с ръчното сито, което е със скала (500гр.). Една лъжица сол, една лъжица захар, олио на око и бучка масло. Най-отгоре изсипвам 300 мл. вода. Пускам на програма 1 и става супер хляб.
Не виждам къде може да се сбърка, лично аз рядко надзъртам за да видя какво става в машината. Успех желая, ако нещо не е ясно - питай!

# 729
  • Мнения: 2 994
Ето го моя хляб,най -накрая успях да кача снимки ,за да ви питам?къде бъркам? Вкусен е ,пухкав,добре опечен ама капака му е пълен кошмар от към визия   newsm78.
, . , ,

# 730
  • Мнения: 199
Мунчо, аз си купих Панасоник с една бъркалка, ако не се лъжа модел SD2500.Първият път направих някаква италианска багета-стана горе-долу.Вчера пробвах обикновен бял хляб и нищо не стана - изхвърлих го.Направо ми се струва ужасно трудно, даже невъзможно да направя хляб.

Защо? Аз съм със същата и даже и козунак изпекох? Wink

# 731
  • Мнения: X
Дай рецептата за козунака, моля!

# 732
  • София
  • Мнения: 1 832
Защо хляба става ронлив?

# 733
  • София
  • Мнения: 1 921
Защо хляба става ронлив?
Малко му е мазнината, слагай повече - двойна доза.

# 734
  • София
  • Мнения: 4 277
Да ви се похваля, че вече имам 2 направени хляба на програма 1 - перфектни, дори с пшеничено брашно тип 650 от Лидл.Като грешка си откривам, че водата в рецептата е твърде много, може би за точно това брашно.Отварям капака когато започне да меси и следя, ако е нужно добавям брашно.Доволна съм, първоначалния ми скептицизъм отшумя и сега продължавам да експериментирам - в момента пробвам да направя хляб с готовите миксове в Лидл и се надявам да се получи.
Ако някой предложи и успешна рецепта за козунак за Панасоник SD 2500 , ще му бъда много благодарна. bouquet
Благодаря ви за ценните съвети! bouquet

Общи условия

Активация на акаунт