МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 61-ва ТЕМА

• 123 141
  • 756
  •   1
Отговори
# 600
  • София
 Тестото не спада, защото току що е премесено за последно от самата машина. Винаги има разлика, и то голяма, ако печеш с бъркалките или без тях.  Въпрос  на две-три проследявания на замесването, за да хванеш момента за вадене на бъркалките.  Когато печете с бъркалките оставяйте изваденото казанче за 10-тина минути да се охлади извън машината. После развъртете леко перките в двете посоки, за да може да се отлепи тестото от бъркалките. Чак след това изтръскайте самуна от казанчето. При така проведена операция, обикновено и двете бъркалки си остават на осите.  Аз не съм чревоугодник и не се вайкам, че хляба щял леко да се овлажни. Ми после ще си изсъхне докато изстива. И без това не е полезно да се консумира топъл хляб Mr. Green.

# 601
Здравейте отново  Simple Smile Днес вече опитът ми е сполучлив! Сложих малко повече брашно и малко по-малко течност и мая, разликите с вчерашните количества наистина бяха минимални, но явно в това е бил проблемът. Вчера тестото стоеше по-течно докато днес си беше хубаво, стегнато тестенце  Laughing Следващият път, обаче, ще го пусна на най-ниска степен на изпичане, защото днес на средна степен пак покафеня, предполагам, защото е за 1/2 кг хляб... Но щом снощи ММ омете вчерашната хлътнала и препечена тухличка на едно ядене мисля, че нямам повод за притеснение  Joy Поне покупката ми беше оправдана в неговите очи  Heart Eyes

П.П. Днес се чудих, ако заредя машината утре преди работа и я настроя на отложен старт, хлябът да е готов след 10 чАса, дали през всичкото това време докато продуктите стоят вътре, течността няма да попие в брашното, тъй като ще е количество пак за 500 или 750 гр хляб??  newsm78 Моля, споделете опит и благодаря предварително!  Hug

# 602
При нас ориентир е звука за добавките. Малко след него е последното примесване и вадим бъркалките. Не спада тестото.

# 603
  • София
Моята премесва дооста след този звук. Даже ме е стряскала, като забравя, че е включена и доста време "не се е обаждала" т.е. не е месила Grinning.

# 604
Да питам и аз за Панасоника  newsm78 Пускам от лидъл един черен хляб готова смес ,на свекър ми че е диабетик човека,не слагам нищо освен вода 300 мл ,брашно 500 гр. ,и малко мазнина на око ,олио.Не ми се надига много ,защо се чудя?На   програма за ръжен хляб 4 часа нищо не се надигна.Втория път на 3 часа ,пак така ,и днес на бърз хляб 2 часа ,същата работа?Къде бъркам? Капака на хляба ми е добре изпечен ,има си куполче ,ама нещо седи като отделен.
  А нашия хляб го правя със 300 мл вода , София мел бяло 400гр ,пшеничено -ръжено от Лидъл 50 гр и елда 50 гр.,плюс ленено семе  и се надига за 2 часа !Обаче капака и на него му е един неравномерен ,накъсан засукан  newsm78 ?
ctefani, само веднъж съм ползвала готови смеси и не останах очарована.
Ръжен хляб правя по рецептата на Наталина
Скрит текст:
Ръжен хляб с кисело мляко

За 750г хляб

140 мл. вода
140 мл. к.мляко
2 ч.л сол
3 ч.л. мед
2 с. л олио
225г бяло брашно
225г ръжено брашно
1 1/2 ч.л суха мая

Тъй като в повечето случаи изкарвам киселото мляко от хладилника в последния момент, се оказа много полезно, като към него прибавя топла вода и разбъркам нещо като топъл айрян. Иначе продуктите се слагат по реда в който са написани. Програмата е за пълнозърнест хляб(моята е 3:40[h]). Средно препечена коричка.

Отдавна не бях яла толкова вкусен хляб!
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,283.msg1388.htm … 50eea7km2#msg1388
като аз ползвам жива мая (от кубче) и слагам 8-9 г.
Разгледай старите теми и мненията на  Alys, тя беше споделяла опита си относно ръжен хляб.
В рецептата на Наталина съотношението бяло/ръжено е 50/50, но на нас ни харесва.
Късмет  Peace

Много благодаря за рецептата с ръжения хляб! bouquet Прави ми впечатление ,че брашното е 550 гр общо ,а течността е 300 мл , не става ли сухо тестото?  И друг въпрос ,мога ли изцяло да пропусна захарта или меда? Дали ще киселее хляба?

# 605
Понеже не бях в къщи и изтървах момента на последното премесване, но пък хванах този с последното втасване. Рискувах и извадих бъркалките, тестото очаквано спадна, върнах го обратно и 15 мин след това гледам, че се е надигнало пак. Вече е в процес на печене. Имам още два кг. брашно, смятам да ги унищожа за проба-грешка Laughing. Все на крутони ще замине, хахах

# 606
  • България-Варна
Може ли съвет ако напръскам със обезмаслител където е перката в основата на хлебопекарната дали ще има проблем.Нещо ми скърца като я пусна да работи.

# 607
  • София/Варна
Много благодаря за рецептата с ръжения хляб! bouquet Прави ми впечатление ,че брашното е 550 гр общо ,а течността е 300 мл , не става ли сухо тестото?  И друг въпрос ,мога ли изцяло да пропусна захарта или меда? Дали ще киселее хляба?

Заради ръженото брашно се слага по-малко вода. Смесено с течност то става по-течно и кашесто отколкото другите видове. А предполагам, че медът се слага вместо захарта, за да подхрани дрождите в маята.

# 608
  • София/Варна
Може ли съвет ако напръскам със обезмаслител където е перката в основата на хлебопекарната дали ще има проблем.Нещо ми скърца като я пусна да работи.
А защо обезмаслител? Това няма ли да увеличи скърцането?

# 609

П.П. Днес се чудих, ако заредя машината утре преди работа и я настроя на отложен старт, хлябът да е готов след 10 чАса, дали през всичкото това време докато продуктите стоят вътре, течността няма да попие в брашното, тъй като ще е количество пак за 500 или 750 гр хляб??  newsm78 Моля, споделете опит и благодаря предварително!  Hug

Няма проблем, не се притеснявай. Аз редовно ползвам моята машина на отложен старт. Peace

# 610

Няма проблем, не се притеснявай. Аз редовно ползвам моята машина на отложен старт. Peace

Супер, благодаря  Simple Smile Дано всичко да е наред и при мен Sunglasses

# 611
Наред ще е, аз също редовно зареждам машината вечер, че сутрин да имам топъл хляб. Той отложения старт затова е измислен Simple Smile!

# 612
  • have faith and be patient ..
Момичета с нов Тефал съм , направих първия хляб по рецептата в книжката за френски хляб , мерките ги спазвах абсолютно точно , брашното е софия мел класик , маята е някаква суха от магазина на Долче Прима  /dry yeast / instant  и т.н.  ето го и резултата :
Скрит текст:

за мен е идеален , понеже нямам база за сравнение , но забелязвам , че е обгорен там където всъщност е реотана ,на рецептата пише средна степен на препичане , но ако другия път го направя на слабо препичане дали ще се изпече хубаво и от вътре ,  се чудя аз във този час  Rolling Eyes Mr. Green
после  коричката малко не е като хората но не ме бърка , само малко е станала твърдичка , майка вика ще ми се счупят зъбите ..  Shocked
извадих го веднага след сигнала , че е готов , поставих го на решетка и го обвих със хавлиена кърпа за около час , нямах търпение да го разрежа , едвам изтраях , като го резнах ми се стори , че стои на топчета и е суров , но всъщност не беше , стана и вкусен , нормален хляб , чак се учудих , само брашно , мая , сол и вода , без консерванти Simple Smile) макар , че тая мая кой знае и нея ква е  Rolling Eyes   та какво ще кажете вие ?
п.п. на последната снимка се вижда дупката от бъркалката , но не мисля , че е проблем

# 613
Момичета с нов Тефал съм , направих първия хляб по рецептата в книжката за френски хляб , мерките ги спазвах абсолютно точно , брашното е софия мел класик , маята е някаква суха от магазина на Долче Прима  /dry yeast / instant  и т.н.  ето го и резултата :
Скрит текст:

за мен е идеален , понеже нямам база за сравнение , но забелязвам , че е обгорен там където всъщност е реотана ,на рецептата пише средна степен на препичане , но ако другия път го направя на слабо препичане дали ще се изпече хубаво и от вътре ,  се чудя аз във този час  Rolling Eyes Mr. Green
после  коричката малко не е като хората но не ме бърка , само малко е станала твърдичка , майка вика ще ми се счупят зъбите ..  Shocked
извадих го веднага след сигнала , че е готов , поставих го на решетка и го обвих със хавлиена кърпа за около час , нямах търпение да го разрежа , едвам изтраях , като го резнах ми се стори , че стои на топчета и е суров , но всъщност не беше , стана и вкусен , нормален хляб , чак се учудих , само брашно , мая , сол и вода , без консерванти Simple Smile) макар , че тая мая кой знае и нея ква е  Rolling Eyes   та какво ще кажете вие ?
п.п. на последната снимка се вижда дупката от бъркалката , но не мисля , че е проблем

Френския хляб е с твърди кори и в книжката си го пише.
На мен до сега не ми е изгарял, чак толкова отстрани, иначе изглежда нормален.
Аз попринцип на средна кора винаги пускам хляб...1 път само на светла и нямах проблем с изпичането вътре.

# 614
  • София
  Мулинекс (сега Тефал), по подразбиране си прави по-дебели и твърди кори даже и на основната програма за бял хляб. Този външен вид показва, че е трябвало да втасва поне още 15-тина минути. Ако си пропуснала мазнината по някакви здравословни причини хубаво, иначе липсата й също помага за появата на твърди и дебели кори.

Общи условия

Активация на акаунт