Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 414
  • 766
  •   1
Отговори
# 330
Любопитно ми е, някой чувал ли е или познава ли хора, които са си изплатили 20-30 год ипотека на жилище? В смисъл, да са си плащали всеки месец вноската в продължение на целия период, без да са погасили кредита предсрочно. Питам, защото всеки тръгва с идеята и НАДЕЖДАТА, че НЯМА да плаща 30 год, а нещо ще се случи...ще изкара пари от гурбет, ще продаде друг имот, ще получи наследство, ще изкарва все повече пари от работата, ще му паднат пари от някъде и ще се изплати предсрочно, но съществува ли в реалността и другия вариант-да си извършваш чинно плащанията всеки месец и така до 240 или 360 брой вноски, само в определения размер, без надвнасяне.
Чакай малко, преди 30 г. е 1986 г...
Тези кредити, за които питаш започнаха да стават масови преди 13-14 г.
И повечето хора са реалисти, не се надяват толкова на шестица от тотото, просто са си сметнали, че същата или подобна сума им излиза за наем, а така плащат нещо, което след срока ще бъде тяхно...

# 331
да, аз познавам такъв човек и мисля и аз да съм от тях... майка ми беше теглила кредит за 20г и го изплати (с моя помощ) за 6-7г; аз теглих кредит за 12г и мисля също да го изплатя за по-кратък срок

Но много зависи от сумата и възможностите на човека Wink  Peace Много хора си правят "сметка без кръчмар"

# 332
Любопитно ми е, някой чувал ли е или познава ли хора, които са си изплатили 20-30 год ипотека на жилище? В смисъл, да са си плащали всеки месец вноската в продължение на целия период, без да са погасили кредита предсрочно. Питам, защото всеки тръгва с идеята и НАДЕЖДАТА, че НЯМА да плаща 30 год, а нещо ще се случи...ще изкара пари от гурбет, ще продаде друг имот, ще получи наследство, ще изкарва все повече пари от работата, ще му паднат пари от някъде и ще се изплати предсрочно, но съществува ли в реалността и другия вариант-да си извършваш чинно плащанията всеки месец и така до 240 или 360 брой вноски, само в определения размер, без надвнасяне.
Чакай малко, преди 30 г. е 1986 г...
Тези кредити, за които питаш започнаха да стават масови преди 13-14 г.
И повечето хора са реалисти, не се надяват толкова на шестица от тотото, просто са си сметнали, че същата или подобна сума им излиза за наем, а така плащат нещо, което след срока ще бъде тяхно...

Точно мислех за същото, жилищните кредити в България датират от по малко от 30 години, даже и 20 няма.Българинът беше свикнал да му купят мама и тате, или от вноската за апартамент или дядо и баба да продадат нива...да не говорим, че кредитите в началото бяха с други лихви, едва през последните 10 години хората започнаха да се престрашават и да теглят ипотечни кредити. Как да знаем колко ще ги изплащат до край, и колко ще ги изплатят предсрочно. На световно ниво вече е друг въпрос.

# 333
Е 80-70-те е имало банка в България, нали? Някои хора, които тогава са си изграждали къщи и семейни кооперации са взимали кредите от тази банка, нали? Ипотеката е просто специфичен вид обезпечение, не е специфичен вид кредит, не е измислен вчера, сигурно ипотечното кредитиране има стотици години история. Наистина ли не е имало ипотеки в социалистическа България, питам от любопитство?

# 334
Точно мислех за същото, жилищните кредити в България датират от по малко от 30 години, даже и 20 няма.Българинът беше свикнал да му купят мама и тате, или от вноската за апартамент или дядо и баба да продадат нива...да не говорим, че кредитите в началото бяха с други лихви, едва през последните 10 години хората започнаха да се престрашават и да теглят ипотечни кредити. Как да знаем колко ще ги изплащат до край, и колко ще ги изплатят предсрочно. На световно ниво вече е друг въпрос.
Не е точно така. Това, което пишеш за вноската по времето на соц-а също беше жилищен кредит от ДСК (но май без ипотека). Родителите ми така са си плащали - над 30 години.

За останалото, така е, кредити с ипотека почнаха преди 10-12 години.
Бях се засилила да тегля кредит 2001 г. (много харесах един имот), но бях в края на майчинството и ... изобщо банките не ме погледнаха сериозно. Апартаментът се продаде и загубих интерес към кредитите.
През 2002-3 г. приятелка изтегли кредит -  с намаляващи вноски. Беше епохално събитие.

Дописвам: с Потребите 7777 сме писали заедно.
Имаше кредити по времето на соц-а. Даже май и ипотека е имало (и досега има незаличени), даже май и поръчители са искали. Но все пак са други времена. Рискът да останеш без работа е бил нищожен.
Познавам хора, теглили кредит и за строеж на къща.

Последна редакция: ср, 20 апр 2016, 15:30 от biborana

# 335
Е 80-70-те е имало банка в България, нали? Някои хора, които тогава са си изграждали къщи и семейни кооперации са взимали кредите от тази банка, нали? Ипотеката е просто специфичен вид обезпечение, не е специфичен вид кредит, не е измислен вчера, сигурно ипотечното кредитиране има стотици години история. Наистина ли не е имало ипотеки в социалистическа България, питам от любопитство?

Ааа, ясно. Да. Имало е ипотеки, към ДСК. Всъщност почти всички апартаменти са купувани така. Дори да си имал къща - взимат ти парцела, дават апартамент и доплащаш  ooooh! с кредит към ДСК.
Но тогава лихвите са били много ниски, както и цените, не е имало свободен пазар, нещата са били много по-различни.
Номерът, който ДСК врътна на всички, които са имали кредит по онова време е, че след изплащането не са заличавали ипотеката. И хората си имат бележка за последната вноска, могат да докажат, че всичко е платено, но и заличаването се плаща. Ниска сума е, но няма как да се мине без тази процедура.

# 336
Къде в Люлин 9 има цигани? От 12 г. живея в 8 и въобще няма в района  Rolling Eyes
Хаджи Димитър - кое не му е добре?
Центърът е много относително понятие.
И т.н. Доста странен пост, от който личи, че не познавате въобще районите, дано хората обиколят и разгледат кварталите...

П.П. Преди живеех е Хиподрума, в нашия блок имаше цяла тумба. Може вече да ги няма, но 2003-та още бяха там, което разбира се не значи, че "Хиподрума е гето".

Напълно подкрепям, особено това, което съм болднал. Странен пост въобще е много възпитано казано, пълен е с нелепици въпросният пост на Сън рей...
Мецане, кое ти звучи нелепо и ти е странно?
Живяла съм в Надежда и съм израснала там. Познавам всяко място почти от кв Свобода, Толстой и всички Надежди, че дори и Връбница и Обелите, Банишора дори -за центъра няма начин да не минеш оттам.
Баба ми имаше малка къщичка до 3-та градска сега се води Западен парк там квартала. Света Троица, Западен парк, зоните Б-... ги знам отлично. Навремето не се седеше в жилищата , а обикаляхме децата по цял ден.
Имах жилище в Красна поляна, живях 8 години там и го продадох на ул Одоровци -зад черквата и преди банята . Познавам Разсадника , Западен парк , Красна поляна -ежедневно съм ходила  по магазини,  по лекари ,  на разходка, пътувала съм с градски транспорт до работата си.Неописумо беше това изживяване.
Баща ми се беше включил в кооперация още през тоталитаризма в Иван Вазов -.10 години го строиха , завършиха го и след 2 години почина не видя нищо . Там и учех средно , защото да ми било близичко, ама бях студентка като стана готов.  Познавам и съм ходила често  в кварталите -Лозенец, Стрелбище, Хиподрума.Та живяхме 10 години там и него продадох заедно с това в Красна поляна. Купих в друг район. Не съм го рекламирала специално, не е Хиподрума но е близо . Момичето пита , не е наясно , има си страхове, има си причини, иска съвет.
Еми това беше моя и за мен е обективен.
Мда , сега живея пак в южен район, доволна съм , пак бих купила в него , но не съм го рекламирала спрямо другите препоръчани , не е това целта.
Колко лесно и как със самочувствие отхвърляте , което не ви изнася или просто ви дразни.
Последно ще напиша , че изобщо не съм сноб , защото съм живяла във всякакви квартали в София, съответно съм и ходила в други на гости, на срещи , при роднини. Какво ще ми разправяш че не било вярно и ти смешно.  Ми ориентирай ти момичето. Нали затова е темата и се пита. Дай отговор  да взема и аз да се посмея. За Люлин 9 около Орион , работех там 1 година и затова и го написах. Иначе там минава една ж.п. линия , която май точно по нея , по нея и си във Факултето.
За Овча купел кое не е вярно, като и по телевизията дават хората как протестират. Колежка моя живееше там-продаде си жилището , додаде пари и купи в Павлово. Това лято ходих там , търсех един магазин за техника, май беше Овча купел 1 или..до сладкарница Пчела някъде по спомен. Това ми е мнението и го казвам искрено , за да ориентирам и да съм полезна.
Имам и друго малко жилище дето е някъде си. Мислех да правя нещо с него, затова и следя темата.
За тези 75 х , може да се вземе напълно приличен двустаен, на супер място и в добър вид. Стига да търси и следи непрекъснато.С компромиси може и тристаен , но няма да е тухла.
Ще ме амбицирате да взема да търся сега и да предлагам жилище за тази цена, да доказвам че може и има.
Брей , че важни и знаещи бре!

# 337

Ааа, ясно. Да. Имало е ипотеки, към ДСК. Всъщност почти всички апартаменти са купувани така. Дори да си имал къща - взимат ти парцела, дават апартамент и доплащаш  ooooh! с кредит към ДСК.
Но тогава лихвите са били много ниски, както и цените, не е имало свободен пазар, нещата са били много по-различни.
Номерът, който ДСК врътна на всички, които са имали кредит по онова време е, че след изплащането не са заличавали ипотеката. И хората си имат бележка за последната вноска, могат да докажат, че всичко е платено, но и заличаването се плаща. Ниска сума е, но няма как да се мине без тази процедура.

Ами не е съвсем така, че лихвите са били едва ли не почти нулеви. Мисля, че са били около 3%, но като ги плащаш 30 години, пак си е сума.
Всъщност нямаше лихва по жилищния депозит, по-точно беше 0%. вместо лихва, са давали лихвоточки, които теоритично са носели някакви неголеми предимства (например при ЖСК първи да избираш етаж).

# 338
Имам предвид по-ниски от сега.
Освен това и кредитите са били много малки като сума, затова и вноските са били малки.

# 339
Не е точно така. Това, което пишеш за вноската по времето на соц-а също беше жилищен кредит от ДСК (но май без ипотека). Родителите ми така са си плащали - над 30 години.

За друга вноска говоря, вноска за кола, имало е вноска за апартамент. Имала съм такава вноска, баба ми работеше в ДЗИ и имахме всички внуци вноска за апартамент, отделен въпрос е че инфлацията им е видяла сметката и по Виденово време сумата ми е стигала за едни маратонки.
Говоря за вноска със спестовен характер, а не ипотечен. Peace

# 340
И малко разведря темата:

това е в София. Laughing

# 341
Ами то е добре, че някои квартали не са много харесвани, та да се намери и нещо на по-сносна цена.

# 342
И малко разведря темата:

това е в София. Laughing
  Дааа, освен мутро-барок си имаме и балюстрадки на панел в столицата.

# 343
Скрит текст:

За друга вноска говоря, вноска за кола, имало е вноска за апартамент. Имала съм такава вноска, баба ми работеше в ДЗИ и имахме всички внуци вноска за апартамент, отделен въпрос е че инфлацията им е видяла сметката и по Виденово време сумата ми е стигала за едни маратонки.
Говоря за вноска със спестовен характер, а не ипотечен. Peace
Било е едно и също, т.е. това е един "банков" продукт (не е съвсем банков, но да не спамим много).
Правиш вноска/и със спестовен характер (без лихви по тях) и после се трансформира в кредит (когато му дойде времето, например искаш да строиш, можеш да купиш жилище и т.н.).
Макар и много рядко е имало и плащане в брой (в нашия блок от 44 апартамента, 1--2 са платили в брой). Така че ипотеките са били огромен процент. Но през 80-те, пазар почти нямаше. Факт.

# 344
Познавам Разсадника , Западен парк , Красна поляна -ежедневно съм ходила  по магазини,  по лекари ,  на разходка, пътувала съм с градски транспорт до работата си.Неописумо беше това изживяване.

Ми ето например това е смешно. Казано с такъв тон, неописуемо изживяване, като че ли в Афганистан или в сегашна Сирия си била. Не знам как е било преди ен години по времето на това неописуемо изживяване, но в момента изживяването е същото, каквото би било и в други квартали. Да не би в тези като ходиш по улиците да те застрашава групово изнасилване или пък вземи ми кажи, че има тълпи от роми по улиците или в транспорта в тези квартали, да видиш как ще ти се изсмея. Или пък в Надежда или Свобода, изживяването да ходиш по магазини и лекари е същото както в Белите Брези и Хиподрума. Ей такъв вид изказвания са нелепи, не визирам само теб, то е пълно с принцеси в темата, които говорят с такъв тон за кварталите, като че ли в Южните квартали живеят само аристократи 10-то поколение, пък в северните и западни квратали само някакъв див пролетариат и роми. Смешно не, ами...да не казвам.

За лихвите по соца също Не се сърдито е права. Лихвите бяха много ниски, май че доста по-малко от 3%, а това с лихвоточките е съвсем друга бира и няма нищо общо. То е нещо като вноските за кола, дето чакаш 20 години за една Лада и през това време вноската ти от 1500лв, много сериозна за соца сума, стои без лихва и Мототехника си ги ползва даром. А при изплащане на жилище и ипотека към ДСК, щото то друга банка нямаше, е друг случай и той няма нищо общо с лихвоточките. И освен това, това са минали и заминали преди 100 години неща в една съвсем различна действителност и никакви паралели със сега не могат да се правят.

Общи условия

Активация на акаунт