Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 57 145
  • 721
  •   1
Отговори
# 450
  • София
  • Мнения: 5 738
Ще правя пилешко филе с плънка. Въпросите ми са:

1. Едно филе го разрязвам на две, но не докрая и така пълня?
2. Трябва ли да го запека от двете страни на тиган?
3. Колко време трябва да стои във фурната после, някакъв сос слага ли се вътре при печенето и има ли фолио отгоре?
Мога да ти кажа аз как го правя: режа филето по дължина, не до края, пълня с различни неща-царевица, кисела краставичка, шунка или разни зелении, обикновено слагам и кръгче топено или пушено сирене, понякога кашкавал. После обаче зашивам филето, не винаги, но когато е вребно нарязана плънката ми излиза. Понякога запечатвам за по 1 минута от всяка страна на тиган, ако нямам време, направо ги слагам във фурната с малко вода или бира и вода.  Фолио не слагам отгоре. Не им е необходимо много време на филенцата, но време не съм засичала. Пека на 160-170 градуса с вентилатор.
Сосове правя различни, в повечето случаи млечни, но става много тежко с млечен сос, затова често само със салата сервирам.

# 451
  • Русе
  • Мнения: 6 156
Пепчо, благодаря за, инфото!  Hug
Ще действам според ситуацията, няма да карам на сляпо.
Нали от фурна до фурна... цитирах Оливър, но моята фурна е силна...

Можеш да изпробваш оптималните градуси за печене на фурната с лист хартия /вестник/. Слагаш листа във фурната на градусите на които искаш да печеш. Ако, прегори листа е силна фурната, ако остане непроменен цвета на листа е слаба, ако да пожълтенее след 10 мин престой - това е оптимална температура за печене под фолио.

Тук добре е описано всичко за агнешкото месо.
http://www.menumag.bg/za-hranata/syveti/nai-vkusnoto-agneshko

# 452
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Можеш да изпробваш оптималните градуси за печене на фурната с лист хартия /вестник/. Слагаш листа във фурната на градусите на които искаш да печеш. Ако, прегори листа е силна фурната, ако остане непроменен цвета на листа е слаба, ако да пожълтенее след 10 мин престой - това е оптимална температура за печене под фолио.

Тук добре е описано всичко за агнешкото месо.
http://www.menumag.bg/za-hranata/syveti/nai-vkusnoto-agneshko
Хм... полезно инфо, благодаря!  bouquet
Сега като се замисля... пекох хляб последно с хартия и покафенява тя, а е бяла иначе.
Така или иначе ще пека на 160 вероятно и ще го дебна, няма да го зарязвам.  Simple Smile
Отивам да чета статията, в любимо за мен списание.

# 453
  • Пловдив
  • Мнения: 2 877
Мога ли да замразя гофрети? Как ли ще са след размразяването.
Няма да са хрупкави, но ще стават за хапване.

# 454
  • София
  • Мнения: 12 220
...........................

Можеш да изпробваш оптималните градуси за печене на фурната с лист хартия /вестник/. Слагаш листа във фурната на градусите на които искаш да печеш. Ако, прегори листа е силна фурната, ако остане непроменен цвета на листа е слаба, ако да пожълтенее след 10 мин престой - това е оптимална температура за печене под фолио.

Тук добре е описано всичко за агнешкото месо.
................
И защо с вестник след като има термометри за градуси на фурни. Купила съм си, нищо не струва дето се казва и колкото и да ми е хубава фурната , той си стои закачен и винаги го поглеждам за всеки случай и да си кажа има разлика колкото и да е малка , но е важна при някои специални печива , напр. при френски макарон. Върши ми страхотна работа. Това не е термо -игла, а този се закача вътре във фурната.

Препоръчвам на тези които ще пекат агнешко бутче или някаква друга част на агнето по съвет на Ив.Звездев вчера го направих в плик с огромно съмнение, но въпреки това по стечение на обстоятелствата, защото не мога да стои дълго права, го метнах в плик за готвене овкусено , разбира се предварително както аз си зная с масло, риган....+ картофи на едро и няколко  пресни лукчета ама така  както са дълги. Завързах го с жичката пробих няколко дупки с клечка за зъби и на 160 градуса го оставих за 2 ч. Е, трябва да ви кажа, че стана мозък,  и освен това се беше сдобило и с препечена коричка ,честно. Освен това и тавичката почти чиста. Само препоръчвам, защото лично го изпробвах.

# 455
  • Sofia
  • Мнения: 29 118
Може ли да споделиш с какво го намаза месото и слагаш ли вода в плика?

# 456
  • София
  • Мнения: 12 220
Може ли да споделиш с какво го намаза месото и слагаш ли вода в плика?
С половин пакетче - 75 г разтопено масло, ама хубаво масло, холандско, сол, червен пипер, риган посипах- сух имах,  зърна черен пипер, моят е смес от всички пипери, бял, зелен, червен и черен, няма значение, картофите обелени  на големи парчета и лукчето цяло. Без вода , нито капка. Това е само. Страхотна стана, костта се беше отделила от месото и отгоре коричка. Задължително надупчи плика да не вземе да гръмне при печенето. Много съм доволна. При мен беше само за 2 ч, но зависи от фурната и при теб може да бъде 2 ч и половина, не е проблем това.

# 457
  • София
  • Мнения: 2 275
Ооо, Марче и аз само така правя! В плик с хубаво масло и подправките. предишния ден намазвам обилно с водка - да постои цяла нощ. Ммммм... Аз не ям - но като гледам как ядат другите - става ми драго. А в плик си е много чиста работа, винаги е сочно! Аз пекох 1 ч и 40 минути точно. Моето бутче беше разделено на 2 плика по около има-няма 2 кг.

Дайте някаква рецепта за син домат - имам 3 бр. Обикновено пържа и после намазвам с майонеза и чесън - много е вкусно или кьопоолу - голяма играчка.... Нещо различно от тези две рецепти?

Последна редакция: сб, 07 май 2016, 00:31 от luss

# 458
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Аз го приспах "агънцето" омазано с дресинг от черен пипер, чесън и мащерка и в хладилника.
Утре ще го осоля и доовкуся и каквото сабя покаже.  Simple Smile
Пликове ще имам предвид за следващ път. Остана ми и вратлето, та с него може да е сефтето в други ден. Simple Smile

# 459
  • София
  • Мнения: 12 220
Ооо, Марче и аз само така правя! В плик с хубаво масло и подправките. предишния ден намазвам обилно с водка - да постои цяла нощ. Ммммм... Аз не ям - но като гледам как ядат другите - става ми драго. А в плик си е много чиста работа, винаги е сочно! Аз пекох 1 ч и 40 минути точно. Моето бутче беше разделено на 2 плика по около има-няма 2 кг.

Дайте някаква рецепта за син домат - имам 3 бр. Обикновено пържа и после намазвам с майонеза и чесън - много е вкусно или кьопоолу - голяма играчка.... Нещо различно от тези две рецепти?
Тези пликове за първи път ги ползвах и съм повече от доволна, Людмилке.
Син домат т.е. патладжан .... за мен на първо място е мусака с патладжани и кайма, шницели от патладжани със сирене и панировка и имамбаялбъ и пържени и заляти с дом сос, ама хубаво изпържен дом сос + наситнен чесън за разкош и гъст да стане. и малко босилек...мда. Друго не зная. Нека другите да кажат.

# 460
  • София
  • Мнения: 12 690
Дайте някаква рецепта за син домат - имам 3 бр. Обикновено пържа и после намазвам с майонеза и чесън - много е вкусно или кьопоолу - голяма играчка.... Нещо различно от тези две рецепти?

Пълнени патладжани с домати и сирена

Мароканска патладжанена салата

Зеленчуци асорти с доматен сос

# 461
  • Мнения: 9 460
 
Дайте някаква рецепта за син домат - имам 3 бр. Обикновено пържа и после намазвам с майонеза и чесън - много е вкусно или кьопоолу - голяма играчка.... Нещо различно от тези две рецепти?

патладжани пармиджана (със сирена и дом. сос) http://pep-4o.blogspot.bg/2014/07/melanzane-alla-parmigiana.html
просто патладжани с доматен сос, печени http://pep-4o.blogspot.bg/2012/07/blog-post_20.html
медальони от патладжани с месо http://pep-4o.blogspot.bg/2011/07/blog-post_22.html
рулца от патладжани със сирена http://pep-4o.blogspot.bg/2015/06/blog-post_22.html
патладжанени сандвичи http://pep-4o.blogspot.bg/2014/06/blog-post_22.html - кръгчета запечен патладжан, отгоре сирене, домати, шунка... 
и още патладжани http://pep-4o.blogspot.bg/search?q=%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%BB%D0%B … D0%B0%D0%BD%D0%B8

# 462
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Дайте някаква рецепта за син домат - имам 3 бр. Обикновено пържа и после намазвам с майонеза и чесън - много е вкусно или кьопоолу - голяма играчка.... Нещо различно от тези две рецепти?
Луска, то почти нищо не остана непредложено, освен може би Лазаня с патладжани  Simple Smile

# 463
  • Русе
  • Мнения: 6 156
Скрит текст:
quote author=marchеva14 link=topic=917724.msg33054559#msg33054559 date=1462567962]
...........................

Можеш да изпробваш оптималните градуси за печене на фурната с лист хартия /вестник/. Слагаш листа във фурната на градусите на които искаш да печеш. Ако, прегори листа е силна фурната, ако остане непроменен цвета на листа е слаба, ако да пожълтенее след 10 мин престой - това е оптимална температура за печене под фолио.

Тук добре е описано всичко за агнешкото месо.
................
И защо с вестник след като има термометри за градуси на фурни. Купила съм си, нищо не струва дето се казва и колкото и да ми е хубава фурната , той си стои закачен и винаги го поглеждам за всеки случай и да си кажа има разлика колкото и да е малка , но е важна при някои специални печива , напр. при френски макарон. Върши ми страхотна работа. Това не е термо -игла, а този се закача вътре във фурната.

Препоръчвам на тези които ще пекат агнешко бутче или някаква друга част на агнето по съвет на Ив.Звездев вчера го направих в плик с огромно съмнение, но въпреки това по стечение на обстоятелствата, защото не мога да стои дълго права, го метнах в плик за готвене овкусено , разбира се предварително както аз си зная с масло, риган....+ картофи на едро и няколко  пресни лукчета ама така  както са дълги. Завързах го с жичката пробих няколко дупки с клечка за зъби и на 160 градуса го оставих за 2 ч. Е, трябва да ви кажа, че стана мозък,  и освен това се беше сдобило и с препечена коричка ,честно. Освен това и тавичката почти чиста. Само препоръчвам, защото лично го изпробвах.
[/quote]


Тя фурната ми също си има разделение на градусите, но аз още от времето, когато печах агнето в пещ съм си свикнал по този начин и никога съм нямал проблеми с оптималните градуси. А резултатът винаги е бил превъзходен.

Скрит текст:



От подправките за печено агне е хубаво да се прибави още пресен джоджен, девисил и тарос. Бутчето да бъде на някаква дървена скаричка за печене, а под нея течност - обикновено вода и малко бяло вино, ако не е мариновано предварително.

# 464
  • Русе
  • Мнения: 6 156

Дайте някаква рецепта за син домат - имам 3 бр. Обикновено пържа и после намазвам с майонеза и чесън - много е вкусно или кьопоолу - голяма играчка.... Нещо различно от тези две рецепти?

Хайде и от мен няколко предложения. Simple Smile

Баба Гануш

Патладжан ветрило

Мусака с патладжани

Сини домати с яйца и сирене

Сини домати и чушки със сос

Общи условия

Активация на акаунт