Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 57 160
  • 721
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 3 743
Помагайте спешно-как да сготвя ориз басмати?Ще ми трябва за гарнитура на пиле тика-масала.До сега правех гарнитура обикновен ориз,но сега реших да е басмати  newsm78

http://kulinar.bg/%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D … _l.a_i.61667.html
Аз това го прочетох,но се обърках с други източници,според които ориза се наиксва ?Та ми се искаше някой лично да сподели как е най добре?За 2-ма възрастни и 1 дете мисле да приготвя 1 ч.ч. (пиша все едни никога не съм готвила  Embarassed    )

може и да се накисне, тогава се сварява по-бързо, не повече от 10 мин след завиране и може да ти трябва по-малко вода евентуално. Други разлики не се сещам. И по двата начина го правя редовно Peace

# 46
  • Пловдив
  • Мнения: 362


може и да се накисне, тогава се сварява по-бързо, не повече от 10 мин след завиране и може да ти трябва по-малко вода евентуално. Други разлики не се сещам. И по двата начина го правя редовно Peace

Добре,може ли точни мерки и в двата случая:
ако е накиснат,в колко вода го накисвам,за колко време и после в колко вода го варя
ако не го накисвам,колко вода на 1 ч.ч. ориз и водата гореща или студена?
И по колко време го варя във всеки от случаите?

# 47
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Муцко, виж и двата линка от 24kitchen, които добавих в предния си пост.

# 48
  • Мнения: 3 743


може и да се накисне, тогава се сварява по-бързо, не повече от 10 мин след завиране и може да ти трябва по-малко вода евентуално. Други разлики не се сещам. И по двата начина го правя редовно Peace

Добре,може ли точни мерки и в двата случая:
ако е накиснат,в колко вода го накисвам,за колко време и после в колко вода го варя
ако не го накисвам,колко вода на 1 ч.ч. ориз и водата гореща или студена?
И по колко време го варя във всеки от случаите?

Аз го накисвам така, 1ч.ч. ориз в поне 2 ч.ч. вода и повече да е, не пречи. После го прецеждам и измивам под течаща струя вода. После измитият ориз с 1.5 ч.ч. вода, но все пак го поглеждам да не остане на сухо и да загори и ако трябва добавям още половин чаша вода.
Водата и в двата случая е от чешмата, т.е. по-скоро стайна температура
Като кипне 10 мин след завиране ако си киснала на слаб котлон
15 мин ако не е киснат

# 49
  • София
  • Мнения: 12 221
Цепваш шушулката и остъргваш с нож черните семенца отвътре. Семенцата ползваш, шушулката хвърляш.
Във всички предавания, които съм гледала на разните готвачи, без изключение, така правят. Simple Smile
Е, как ще я хвърляш, та аз съм си направила цял буркан ванилена захар от шушулки....хм.. Шушулката когато се купува трябва да е мека, а не да е суха и се разрязва по дължина,  не по диагонал с много остро ножче, семената се изваждат, те са черни и са като паста и се слагат в млякото, в крем, в торти , а самата използвана шушулка се слага при захарта и се получава прекрасна ванилена захар.

# 50
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
... Шушулката когато се купува трябва да е мека, а не да е суха и се разрязва по дължина,  не по диагонал с много остро ножче, семената се изваждат, те са черни и са като паста и се слагат в млякото, в крем, в торти , а самата използвана шушулка се слага при захарта и се получава прекрасна ванилена захар.
newsm10

А Гордън (Рамзи) конкретно, дори и шушулката (изцедена разбира се) вари в млякото, после я маха и като изсъхне я слага в захарта.  Simple Smile

# 51
  • София
  • Мнения: 3 280
Ако ориза Басмати е кафяв, а не бял е задължително да се накисне няколко часа преди да се готви, за предпочитане поне 6-7 иначе ще се готви часове.
Аз току що приключих с направата на кафяв ориз Басмати с мляко (кхеир), сушени плодове и ядки. Бях го накиснала от предната вечер. Вадих го около 2 часа до готовност. Стана страхотен. Намерих си няколко рецепти и си ги адаптирах по мой вкус. Първо вадих само ориза с млякото около час и малко, после сложих начупена бадеми, шампоан фъстък и кашу, а последните 20 минути сложих сушени червени череши и фурми. Стана страхотно. Нищо общо с традиционното мляко с ориз, което не харесвам иначе.

# 52
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Ами то и на традиционното мляко с ориз да му се добавят толкова екстри и то ще е нещо различно от "традиционно".  Grinning

# 53
  • София
  • Мнения: 10 825
Сигурно тоя пусти аутокорект е виновен, но се надявам да не ми се обидиш че ще те занеса в смешките с "шампоан фъстък" - а  Laughing

# 54
  • Мнения: 1 793
Имам 200гр натрошени маслени бисквити (не по моя вина  Crossing Arms) и един пакет шоколадово нишесте. Как да ги комбинирам?

# 55
  • Русе
  • Мнения: 6 162
Имам 200гр натрошени маслени бисквити (не по моя вина  Crossing Arms) и един пакет шоколадово нишесте. Как да ги комбинирам?

Направи крем нишесте, разпредели натрошените бисквите в чашки и ги залей с крема. Можеш да добавиш и сушени плодове.

# 56
  • София
  • Мнения: 12 221
Ако ориза Басмати е кафяв, а не бял е задължително да се накисне няколко часа преди да се готви, за предпочитане поне 6-7 иначе ще се готви часове.
Аз току що приключих с направата на кафяв ориз Басмати с мляко (кхеир), сушени плодове и ядки. Бях го накиснала от предната вечер. Вадих го около 2 часа до готовност. Стана страхотен. Намерих си няколко рецепти и си ги адаптирах по мой вкус. Първо вадих само ориза с млякото около час и малко, после сложих начупена бадеми, шампоан фъстък и кашу, а последните 20 минути сложих сушени червени череши и фурми. Стана страхотно. Нищо общо с традиционното мляко с ориз, което не харесвам иначе.
Що не каза, че искаш рецепта на Ориз по ориенталски, ти питаш за ориз по индийски, точно така го правя с всички изброени добавки, разликата е само тази, че ползвам ориз Арборио и винаги, ама винаги го накисвам за 1 ч  в гореща вода преди да го варя и чак тогава го ползвам. Смятам, че с Арборио по-хубаво става.  Peace Това, с накисването в гореща вода се научих от шеф Максут от 24 kitchen, независимо какъв ориз, дългозърнест,  кръгъл или друг, ползва той винаги го накисва в гореща вода.

......................

А Гордън (Рамзи) конкретно, дори и шушулката (изцедена разбира се) вари в млякото, после я маха и като изсъхне я слага в захарта.  Simple Smile
Да, да, точно, сега съм си закупила и за козунаците... Heart Eyes

# 57
  • Мнения: 18 838
Какви бисквитки мога да направя с фондан? Не ми се ще меденки, не им е сезона сега, но нещо, което "носи" украса  newsm78

# 58
  • Мнения: 2 815
Маслени

# 59
  • Мнения: 18 838

Ааа, по- подробно  Wink
Ще залепне ли фондана или няма значение тестото?

Общи условия

Активация на акаунт