Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 57 252
  • 721
  •   1
Отговори
# 60
Момичета, сещате ли се за оригинална рецепта за мляко с ориз по индийски. Преди време правих по една рецепта, но не си я спомням. В главата ми е останало, че първо се кипва млякото със захарта и ваниловата шушулка,  после се слагаше ориза. Слагаха се сушени плодове и бадеми и кашу, но се чудя дали се слагаха последните 20 минути или от самото начало като сложа ориза  newsm78
Правих го с истински органичен кафяв ориз Басмати и вкуса накрая беше превъзходен. Самия ориз се усещане като ядка. Невероятно вкусен. Но защото ориза е кафяв се вари много време някъде 4-5 часа. За да скъся времето го накиснах преди това във вода за 24 часа.
Бях видяла отнякъде рецептата, а сега не си я спомням. Ако знаете такава рецепта ще съм благодарна да я споделите.  Hug
Кхиир не се готви с ванилия, а с кардамон и шафран.
Ядките и плодовете се слагат в края на варенето, ядките трябва да са леко запечени.  Добавя се и гхи.

# 61
Имам 200гр натрошени маслени бисквити (не по моя вина  Crossing Arms) и един пакет шоколадово нишесте. Как да ги комбинирам?

Направи крем нишесте, разпредели натрошените бисквите в чашки и ги залей с крема. Можеш да добавиш и сушени плодове.
Мерси  bouquet

# 62
Имам оризово фиде /нудълс/, а искам да го приготвя за салата. Прочетох,че може да се   комбинира с краставица. Да ми препоръчате  какво  ощe да  добавя и с какво да я  овкуся???

Тази вечер ще готвя китайско, но със зеленчуци/ постен вариант/. Кога да прибавя сладко-киселия сос- след като ги извадя и подправя с него или да го сложа накрая и разбъркам всичко?? Кой соев сос е подходящ да използвам - тъмен или светъл при приготвянето само на зеленчуци??

ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ!!! bouquet

# 63
Ааа, по- подробно  Wink
Ще залепне ли фондана или няма значение тестото?
Лошото е, че наследените от мама рецепти са с мярка "брашно на око"  Laughing. Затова и рядко ги пиша.
У дома най-любими са с рецептата за кошнички - 1ч.ч размекната мас (ако ползвам масло слагам 2-3 л пшенично нишесте)  1/2 ч захар( у дома с кристална, по рецепта с пудра), 2 яйца, 2 ванилии.... брашното е може би около 400-450 гр  newsm78. Меко тесто. Разточвам,  режа с резци, нареждам в тава застлана с хартия за печене,  не охлаждам тестото, направо пека. На моята фурна -  на 210 за 6-7 мин.
Последните които правих за да украсяват децата ( видя ги във фейса) правих с половин доза от рецепта на фб позната: 125гр масло, 4 яйца, 1 и 1/2ч захар, 1 ванилия, 1/2 чаена лъжица сода за хляб, 1кг брашно. Не ми допаднаха, може би заради бакпулвера ми стояха като блат за Добуш торта.
Фондана - лепи се за бисквитката с вода (намокряш четка за рисуване и леко навлажняваш фондана от страната, която е към бисквитката,злепвам в/у бисквитката, ако има втори елемент в/у основния, пак леко намокряш с вода и лепиш), с разтвор от мед и вода, захарен сироп, компот.....течност, каквато и да е. Малко вода му трябва, колкото за спойка. Не му се плаши  Wink, като игра с пластелин е.
Фондана (аз правя домашен, никога не съм ползвала купен) разточвам в/у плътния целофан за цветя. Нямам силиконова подложка.

# 64
  • София
Сигурно тоя пусти аутокорект е виновен, но се надявам да не ми се обидиш че ще те занеса в смешките с "шампоан фъстък" - а  Laughing
Joy Joy Joy
Всеки път има по някой бисер в постовете. Таблета си има собствено мнение и всеки път ме изненадва  hahaha

Що не каза, че искаш рецепта на Ориз по ориенталски, ти питаш за ориз по индийски, точно така го правя с всички изброени добавки, разликата е само тази, че ползвам ориз Арборио и винаги, ама винаги го накисвам за 1 ч  в гореща вода преди да го варя и чак тогава го ползвам. Смятам, че с Арборио по-хубаво става.  Peace Това, с накисването в гореща вода се научих от шеф Максут от 24 kitchen, независимо какъв ориз, дългозърнест,  кръгъл или друг, ползва той винаги го накисва в гореща вода.

Знам за ориза по ориенталски. Такива рецепти много намерих. Но имаше разлика във вида ориз. Ориенталския е с лепкав бисерен или арборио, както казваш. Индийския е с Басмати. Различен е вкуса накрая. Аз в крайна сметка направих ориз по ориенталски с Басмати   Joy

pyar hamesha

Да, права си, че е с кардамон,  но сега избягвам различните подправки и нищо не сложих. И за Гхи прочетох (пречистено масло) но не сложих този път, защото нямах представа колко.

И сушените плодове и ядките ги сложих накрая. Запек ох преди това ядките. Стана вкусно  bouquet

# 65
Мерси, Поли, ще направя първите, ще купя свинска мас, мисля че стават по- хубави /но никога не съм ползвала купена, дано не мирише нещо/

# 66
Мерси, Поли, ще направя първите, ще купя свинска мас, мисля че стават по- хубави /но никога не съм ползвала купена, дано не мирише нещо/

можеш да сложиш за я извариш, преди да ползваш  Peace  Но наистина по-добре ползвай масло, както Поли е писала да замениш малко брашно с нишесте.
Обаче по-скоро маслените сладки вече са извън сезон, отколкото меденките  Wink

# 67
Разбрах- масло и нишесте  Peace Така дори по- лесно става  Laughing

Ароматът на канела ми е зимен и това е, не мога да я възприема сега

# 68
Без канела и с повече  тъмно какао (2-3 с.л на Йоткер например) стават вкусни меденки с шоколадов привкус  Grinning. Но пък с розов фондан хич не стои красиво.

П.п Пепи, как да извари маста?
Аз ползвам домашна от приятелка на мама, но информацията никога не е излишна  bouquet

# 69
  • Пловдив
Трябва само да се претопи маста или нещо друго?
Имам една опаковка мас от Лидл и искам да правя маслени сладки по рецепта на прабаба ми, но се притеснявам да не се окаже лоша идеята.

# 70
Във вода се преварява,ако става въпрос за това.Някога бебетата мажехме с мас и да се отстрани солта го правехме.Вари се минути и после изстива  и се отбира отгоре,тя се отделя.Това премахва миризмата,ако я има и солта.Поне в домашната се слага шепа сол в края  за консервация и вкус.Че  филии се мажеха с нея.Някога...преди новата ера  май беше. Grinning

# 71
абе не беше преди новата ера  Laughing помня аз и червен пипер отгоре  Mr. Green отвратно ми беше. Но  като остарях ми идва да си намажа филия. 
Този е начина, да. Във вода, да се извари, после се охлажда на студено място и си обираш маста.
Поли, товята щом е домашна, сигурно е прясна и като съхраняваш добре, нищо и няма до 7-8 месеца.
Поли и Рая-никол, меденки правя и бели. Без канела, само джинджифил, ванилия, кардамон в сместа. Остават белички  Peace и пак са ароматни

# 72
  • Пловдив
Извинявам се за глупавия въпрос, но... сипвам маста във вода и чакам да се превари. Охлаждам, обирам я и съм готова, така ли?  Blush

Скрит текст:
Пепи, страхотни бяхте с Жулиета! Страхотни! От много време съм се наканила да пиша, ама все забравям!  Blush

# 73
  • София-Младост
Извинявам се за глупавия въпрос, но... сипвам маста във вода и чакам да се превари. Охлаждам, обирам я и съм готова, така ли?  Blush

Скрит текст:
Пепи, страхотни бяхте с Жулиета! Страхотни! От много време съм се наканила да пиша, ама все забравям!  Blush
Сипваш маста в бурканче и слагаш на водна баня да се превари. Отделя се на повърхността слой със сол, него обираш.

# 74
  • Пловдив
Ала-Бала, благодаря! И аз така си помислих първоначално, но никой не каза нищо за водна баня. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт