Бързо, хранително, балансирано и икономично хранене - какво да сложим в чинията?

• 55 232
  • 744
  •   1
Отговори
# 690
Съжалявам, че още дъвчим това прословуто кокосово мляко, но не ми е ясно нещо  newsm78 Казвате, че го консумирате от консерва (поне Галче така твърди), обаче в тия консерви, които аз съм купувала, млякото не е еднородна смес, дори няма вид на мляко. Вътре се виждат частички кокос и си е направо като пресечено мляко. Да не би да не купувам правилните консерви?

Amanda, това с киселото мляко и желатина звучи много интересно. Предполагам кокосовото масло се слага за аромат? Аз едва ли бих го добавила, странно ми е. Можеш ли да ми кажеш коя е темата? Предполагам там е обяснена методиката  bouquet

# 691
Ехи, в НВ-ВМХ . Тук обсъждат http://m.bg-mamma.com/index.php?topic=898046.300;topicrefid=20
Ама май не съм разбрала, само с кокосово масло бият с миксерче за фрапе и ставало страхотно.

# 692
Благодаря, прочетох  bouquet

Кокосовото олио/масло е заменило на 90% слънчогледовото при мен, като освен за готвене го използвам и за лице, устни, коса, нокти  Laughing Колко му е и в кафето да го сложа

# 693
Ехи, аз кокосовото олио също съм пробвала в кафето, разбивала съм го и с кухн. робот и с блендер, но лично на мен ми е много мазно Blush За кокосовото мляко от консерва разслоява се, но не трябва да е на парцали Thinking като течност трябва да е. Аз го слагам в хладилника и гъстата част става като сметана. После гребвам с лъжичката и слагам в горещо кафе и то веднага се разтваря, точно както става със сметаната от краве мляко. Ето това кокосово мляко съм чела, че го има в Щатите и е много хубаво гъсто:

Amanda, правих го хлебчето с овесените ядки. Добре се получи, но имам няколко забележки, първо по-ронливо е от киноато и от оризовото. За мен това е доста странно, защото по принцип овесените ядки имат глутен и би трябвало добре да слепнат. Второ, трябваше му по-дълго време да се опече и накрая пак беше малко недоопечено по средата, но го направих на филии и го запеках с доматен сос и кашкавал отгоре и стана перфектно chef но като заключение мога да кажа, че има доста по-сполучливи варианти за овесените ядки и аз едва ли пак ще го направя. Преди време бях правила със сушене овесен хляб от смлени ядки на брашно, ако се сещате. Беше доста по-сполучлив от този според мен Peace
Днес щерката ще занесе хлебните експерименти Laughing на дневния си лагер, защото имат "обща закуска" potluck му казват на английски, на френски е dejeuner-partage. Много ми е интересно дали ще ги ядат Mr. Green

Менюто днес

закуска - овесени ядки с КМ, ферментирали боровинки, праскови; айс-кафе
обяд - от вчерашната вечеря с моркови; за мен моркови
вечеря - кюфтета от овес. ядки с картофи мисля да правя с кайма с зелен боб и дом. сос и разбира се салата тип изчисти хладилника Mr. Green + морков за мен

# 694
Благодаря, Галче, ще го пробвам.  bouquet

След малко започвам да пържа мекици! Аз закусих скромно с едно смуути, но след малко ще огладнея пак и сигурно ще нападна някой плод или ще си направя сандвич.

За обяд по една салата, днес и двамата сме си вкъщи.

За вечеря пак ще е салата и за десерт диня. Много ни е скучно менюто, но има толкова много плодове и зеленчуци сега, че нищо друго не ми се яде. Зимата са гадни и тогава искам, не искам, готвя. В повечето случаи не искам  Joy

# 695
Привет. Вчера не остана време за отчет, че вечерта се видях с приятелки. Ядох много готина салата навън - айсберг, ементал на дребно, годжи бери, филирани бадеми и парченца манго. Не съм се сещала да правя такава комбинация вкъщи, а е вкусно.
сутринта от овесените топчета с тахан, какао и кокос /имам за цяла седмица, много хубаво засищат- две са достатъчни да ти държат ситост четири-пет часа/, голямото дете също това закусва, малкото кисело мляко и банан
обяд - майка е водила децата на заведение - яли са пилешки хапки със сусам и салата, аз ядох на работа 100 грама микс от ядки и сушени плодове
вкъщи за вечеря направих боб и салата
Галче, мерси за отзивите за хляба с овесени ядки. Явно само с тях не е съвсем ок, но като са в комбинация с други зърнени, се получава.
Ехи, съвсем нормално си е сега да се ядат много плодове и зеленчуци. Не ти трябват никакви кулинарни експерименти в този сезон. Зимата е далеч по-трудно за измисляне.
За днес още не знам. Закуската ще е смокини, че имаме много и трябва да се хапват бързо.
п.п забравих да се похваля, че трайно съм свалила за по-малко от месец два килограма. Включването на повече въглехидрати не само не е повлияло зле, а напротив - в момента съм преди цикъл и пак съм по-лека, не се чувствам и подута. Освен това най-хубавото е, че се чувствам и сита, а и вкусовите ми рецептори най-после са удовлетворени Laughing
Изчаквах да видя дали ще се задържи този резултат, за да си изкажа радостта.  Категорично установявам, че само протеиново-мазнинна диета не е за мен, с бобови, ядки, плодове и зеленчуци, когато не са в излишно огромно количество, отслабвам.Картофи и ориз продължавам да не ям, не изключвам месото и яйцата, но не ги превръщам в основна част на менюто. Оставям ги за вечерта и то не за всеки ден.

Последна редакция: чт, 11 авг 2016, 08:21 от Аmanda

# 696
Amanda bouquet чудесно е, че можеш да се похвалиш с резултати, а когато са споделени са още по-ценни Heart Eyes Още повече се радвам, че си намерила твоя начин на хранене. Аз мисля, че това е най-важното от хранителните ни експерименти и въобще в каквито и да е експерименти, да намериш себе си в тях Hug

Ехи, много добре те разбирам за плодовете и зеленчуците. Аз само се надявам и в БГ да се радваме на такова и по-голямо Blush разнообразие на сезонни плодове и зеленчуци. Само че при нас няма кой да се нахрани само със салата Crazy
Скрит текст:
ММ отсега напомня да съм направела солидна вечеря за деня на пътуването, че после няколко часа нямало сме да ядем чак до полета Laughing Пък аз му казах, че аз даже не мисля да вечерям, само ще изям няколко моркова, защото не мога да ям преди пътуване коремът ми е свит на топка. И му казах, че не мисля да пазаря за пътуването, само ще взема моркови Mr. Green ябълки, киноа хлебчета на филии препечени и вода. Той ако иска за себе си да пазари hahaha

Менюто днес е в движение, защото ей така да ни е по-весело последната ни седмица се оказва една от най-натоварените Crazy и довечера щерката има спектакъл за завършване на летния лагер Party
закуска - овесени ядки, ферментирали боровинки, КМ, манго; за мен айс-кафе
обяд - пица от тиквички с кашкавал и сурови моркови; за мен моркови
следобед - ледени близалки от авокадо, банан и брашно от баобаб
вечеря - консерва сьомга с бърз нахут на тиган със салата; + морков за мен

# 697
Много добри идеи! Дълго време вече чета и се опитвам да попивам възможно най-много информация. Имам силно желание да се храня здравословно и е истинско предизвикателство за мен да се справя с това, предвид факта, че години наред не съм се съобразявала с никакъв хранителен режим.

Както виждам в темичката са събрани доста компетентни коментари, затова се обръщам към вас за съвет - какви според вас трябва да са първите стъпки към постепенното преминаване към здравословно хранене?

# 698
vandi001, добре дошла  bouquet

При мен първите стъпки бяха намаляване на тестените изделия, газираните напитки и сокове, както и захарта. В момента много рядко консумирам шоколад, вафли, кексове - захарта си я набавям от плодовете, като гледам да не прекалявам, защото си е захар, макар и малко по-добрата версия  Simple Smile

Не запържвам като готвя, използвам кокосово масло за готвене. Сирене, мляко - изключително рядко консумирам.

Хляб - пълнозърнест. Сандвич - авокадо, яйце, зелении, фъстъчено масло, домат, вегански салам, хумус - обикновено с това правя сандвичи.

Смуутита почти всеки ден пия.

Наблягам на свежите сезонни зеленчуци като не се съобразявам с количеството им  Laughing

Спортувам 4-5 пъти в седмицата като 2 дни са кардио, останалите силови тренировки. Ходя пеша.

Това са много лесни за изпълнение неща и в един момент всичко става автоматично. Просто в магазина подминавам млечния щанд, подминавам сладкото...

Галче е дала много интересни идеи за хляб, ако обичаш хлебчета, виж рецептите ѝ.

Бих те посъветвала да консумираш повече броколи, спанак, целина, киноа, пипер.

Това са моите съвети, надявам се останалите момичета и те да се включат с нещо полезно, винаги има какво ново да се научи  Peace

*Редактирам си поста защото съвсем забравих да кажа какво е папането за днес.

За закуска едно голяяяямо смуути с огромно манго (не знам къде ги намерих тия мангота, но са огромни), спанак и банан. Стана голямо количество и си го изсипах в един буркан, защото нямам толкова големи чаши Grinning

за обяд ще е някаква салата, като междувременно мисля да хрупам ядки ако огладнея или да изям едно варено яйце

вечерята ще е леща + салата от печен пипер с оцет, зехтин, магданоз и много чесън. Ние сме големи почитатели на чесъна, а и е много полезен. Това е за днес менюто Simple Smile

# 699
vandi001, добре дошла  bouquet

При мен първите стъпки бяха намаляване на тестените изделия, газираните напитки и сокове, както и захарта. В момента много рядко консумирам шоколад, вафли, кексове - захарта си я набавям от плодовете, като гледам да не прекалявам, защото си е захар, макар и малко по-добрата версия  Simple Smile

Не запържвам като готвя, използвам кокосово масло за готвене. Сирене, мляко - изключително рядко консумирам.

Хляб - пълнозърнест. Сандвич - авокадо, яйце, зелении, фъстъчено масло, домат, вегански салам, хумус - обикновено с това правя сандвичи.

Смуутита почти всеки ден пия.

Наблягам на свежите сезонни зеленчуци като не се съобразявам с количеството им  Laughing

Спортувам 4-5 пъти в седмицата като 2 дни са кардио, останалите силови тренировки. Ходя пеша.

Това са много лесни за изпълнение неща и в един момент всичко става автоматично. Просто в магазина подминавам млечния щанд, подминавам сладкото...

Галче е дала много интересни идеи за хляб, ако обичаш хлебчета, виж рецептите ѝ.

Бих те посъветвала да консумираш повече броколи, спанак, целина, киноа, пипер.

Това са моите съвети, надявам се останалите момичета и те да се включат с нещо полезно, винаги има какво ново да се научи  Peace

Ехи, изключително много ти благодаря за бързия отговор! Определено твоите съвети ще бъдат основата на преминаването ми към здравословното хранене! Смятам, че с ограничаването на тестените храни и газираното лесно ще се справя. Единствено сладкото ми е слабост, но заменя ли го с плодове - смятам, че ще успея Simple Smile

# 700
vandi001, миналата седмица си купих сладкиш от две съставки - пасирани сушени фурми, объркани с орехи. После се охлажда и е много приятно Simple Smile

Има и много рецепти за сладки със сушени плодове, овесени ядки, банан. А черният шоколад не мисля, че е вреден, дори напротив. Можеш да си хапваш без да ти тежи на съвестта, само гледай да е наистина качествен.

Признавам си, че зимата, като няма много плодове, си позволявам да пека разни мъфини, сладкиши и т.н. Не съм стриктна на 100% към здравословното си хранене, защото все се налага да хапнеш навън, да те поканят на вечеря, рожден ден и т.н. и не съм се вманиачавала да ям само зеленчуци например. Но каквото зависи от мен го правя и смея да кажа, че през 90% от времето се храня добре.

# 701
vandi001 добре дошла Hug

Ехи ти е дала много добри съвети. Аз само ще добавя да наблегнеш на естествената храна. Като пример, ако трябва да избирам между брашно и цели зърнени, аз ще избера целите зърнени. Месо за готвене и някой колбас, месото за готвене. Готова салата и приготвена вкъщи, тази която аз ще си приготвя. Но все пак зависи колко често готвиш, семейството дали е готово да те последва. Разкажи ни нещо повече за себе си и ще можем да ти помогнем може би по-добре Hug

# 702
vandi001, добре дошла Hug Ехи и Галчето са обобщили всичко най-важно. Аз горе долу спазвам същото, с тази разлика, че ям млечни продукти - кисело мляко, сирене , кашкавал. Прясно не консумирам от години.
За днес
закуска - смокини за всички
обяд за децата омлет с гъби,  домати и кашкавал , за мен половин литър сок от моркови
вечеря обща за всички - хек със салата от домати и краставици и пак направих хлебчето с киноа, амарант и овесени ядки
Галче, да, трябва да се пробва, за да разбереш какво действа. Май ми стана ясно , че нямам поне инсулинова резистентност /то не че съм откривала някакви признаци, ама човек де да знае, като се твърди, че голяма част от населението на Земята е с ИР/.
Много ме забавлявате с мъжа ти. Ще го умориш от глад с тия моркови Laughing Ако му направиш и кюфтенца с червена леща, съвсем ще е доволен Grinning

# 703
Здравейте Simple Smile Искрено ви благодаря за съветите  Hug

За да отговоря на въпроса ти, Галче - на 22 съм и както споменах вече по-горе, съм почитател на здравословното хранене, но не мога да кажа с ръка на сърцето, че го практикувам. Това обаче далеч не означава, че съм привърженик на junk food.

В къщи отдавна сме спрели да купуваме неща като майонеза, кренвирши и различни други колбаси и наденици, маргарини, олио, безалкохолни, натурални сокове и т.н. С приятеля ми готвим главно пилешко и по-рядко - телешко и свинско месо. Много обичаме картофите и изцяло наблягаме на тях. Не запържваме нищо когато готвим, а когато е необходима мазнина използваме зехтин. Салатите също са със зехтин, а ние много ги  обичаме и през летните дни често обядваме само със салати. Относно хляба - наблягаме на пълнозърнестия на Вита, но ако трябва да бъда честна - понякога изяждаме по една - две бели филийки. Не ни е проблем да го спрем, просто режимът ни около него не е толкова строг.

Закуската ни е овесени ядки направени само с вода и отгоре настърган някакъв плод. Обикновено разнообразяваме - ябълка, киви, банан, въпреки че четох някъде, че ябълката не е много добър избор за сутринта. В ядките слагам и пчелен мед (поне за него съм сигурна, че е истински). Когато пием чай или кафе винаги използваме малко мед, а захар за подсладител не сме слагали от години.

Друг е въпроса обаче със захарта, която поемаме, в случаите когато си взимаме нещо сладко. Обикновено не ядем в големи количества, просто никога не сме ограничавали сладкото. Смисъл, че ако ни се дояде нещо сладко - ще си вземем дори и да е нещо малко.

Що се отнася до плодовете - ядем ги през всички сезони. През лятото наблягаме на диня, праскови, кайсии и по-малко грозде, докато през зимните месеци сме изцяло на ябълки. Винаги имаме различни сурови ядки под ръка, но не ядем от тях повече от една шепа на ден - обикновено като следобедна закуска.

Както виждате, в къщи не спазваме кой знае какъв хранителен режим, а ми се иска да променя нещо в храненето ни, за да бъде то по-здравословно. Затова и се обръщам към вас за съвети, защото смятам, че сте много по-добре информирани от мен. Най-трудната част за мен ще бъде да измислям менюто за закуска, обед и вечеря, така че да бъде изцяло здравословно. Ако имате идеи за възможни постепенни промени в нашето хранене - изцяло съм отворена за предложения Simple Smile

Още веднъж ви благодаря за мненията и съветите, искрено вярвам, че с ваша помощ ще успея да подобря храненето в къщи Simple Smile

# 704
vandi001 , харесва ми менюто ви, не виждам никакъв проблем, освен сладкото  Laughing

Единствено бих добавила много вода и някакъв спорт поне 3 пъти седмично.

За закуска може да пробвате варено яйце с плод, смуути, бъркани яйца с бекон и гарнитура доматки и краставици, дори палачинки с пълнозърнесто брашно. Ние понякога закусваме жито, много обичаме. Наскоро намерих крема сирене от соя (веганско) и е много приятно на филийка с краставичка, а може и колбас да добавиш, стига е качествен. Аз купувам вегански, става. Случвало се и банички от замразените да направя, признавам, но както казах, не съм стриктна на 100%.

Това е закуската от днес - Смуути с манго и спанак и сандвич с фъстъчено масло и банан
Скрит текст:

Обядът ще е леща със зелена салата

Вечерята пак леща  Laughing Направих доста голямо количество и ще си я хапваме поне до утре.

Общи условия

Активация на акаунт