Бързо, хранително, балансирано и икономично хранене - какво да сложим в чинията?

• 55 239
  • 744
  •   1
Отговори
# 75
Може ли подробно да разкажеш за лещата? Като покълне как я овкусяваш? Ясно, че първо бланшираш....И аз съм организирана, но ти ме биеш  Embarassed

# 76
Nefertarri  Hug

Обикновено слагам кимион и сол на бобовите и лещата, понякога и чубрица, зехтин след сваляне от котлона. Лимонов сок или доматен сос също много добре се връзва. Но пак е въпрос на вкус. Запържен чесън също много й прилича, но аз чесън не ям Blush

# 77
Аз по-скоро бих я направила на салата заедно с варена елда, ама не знам какво ще стане. Аз леща така стандартно сготвена не понасям, миризмата и е  Sick На салата обаче и повечко овкусена мога да я ям, особено и чесънче да има  Blush Идеята ти е страхотна  Hug

# 78
Радвам се, че ти допада идеята Hug

Аз откакто започнах да покълвам бобовите, по друг начин не можеш да ме накараш да ги ям Mr. Green

# 79
Оооо зрял боб как обичаммммм  Blush и като си резна отстрани и сиренце и ме чакай да умра  Mr. Green Mr. Green
Нахут ям аз, ММ го гледа подозрително, детето го яде ако нищо друго няма. Вече не помня, ММ или сина ми, реши, че нахута са лешници  Crazy то и на вид го докарва де  Crazy
Леща - ММ обожава, аз - не! Детето горе-долу. Но тази червената на крем-супа или гъста паста пасирана ми допада  Simple Smile
От месото само свинско ядем, защото пилешкото вече не ясно каква смрад има вътре  Thinking
Риба на Никулден  Crazy или аз ям печена скумрия от топлата витрина на ФФ. Сина мрази риба освен цаца на плажа, обилно полята с лимонов сок  Blush ММ риба обожава ама само зарад него няма да правя  Embarassed

# 80
Nefertarri, и аз боб мога всеки ден да ям Crazy Но вкъщи не са чак толкова ентусиазирани особено ММ. Виж за ориз умират и могат всеки ден да го ядат.

За месото, гледам просто да е по-икономично, по-скоро "за вкус" Wink

За рибата, аз я приготвям само от консерва напоследък, най-бързо и икономично ми е; сьомга и сардини се намират при нас на сносни цени. Пък и не се притеснявам за кости Mr. Green Само вадя от консервата, поръсвам с доматено пюре и семена или овесени ядки за малко хруп, или без доматено пюре, само със семена и на горен реотан, докато се позапече. Гледам поне веднъж или два пъти седмично да присъства рибата в менюто Peace

# 81
Галче, къде живееш...? Наистина ястията ти са много, много интересни.
Някой ден искам и аз да ги творя като теб.
Относно храната, ММ много обича боб, (аз преди правих шарен и смилянски), червена леща, ориз_ басмати или кафяв.
От година, ако ви кажа, че нито едно от тези неща не съм приготвяла...
Може и да звучи като оправдание, но с детето наистина ми е адски трудно, особено от както пропълзя, а после проходи. Очите ми трябва да са на 10. Днес едва сварих супата, за малко да дръпне тенджерата и да се полее. Трябва да мисля други варианти на готвене...
Иначе риба ММ обожава, обикновено и той я приготвя. Но съм казала само сьомга, сьомгова пъстърва или риба тон, с оглед присъствието на по-малко кости. Иначе аз също предпочитам риба от консерва, но на по-сносна цена е само риба тон. Или по заведенията понякога, особено като живея срещу морето, лятото  много ми се преяжда цаца с мнооого лим.сок.(за ММ това не било риба, ама на мен ми е вкусна).
За месото, никога не съм била голяма месарка, но ММ и детето го обичат. Обикновено в гювеча приготвям свинско или телешко с разни зеленчуци, да има избор за всички.

# 82
Sunstone, и аз започнах да се интересувам повече от готвенето след като дъщеря ми мина на обща храна. В Канада сме, но както казва ММ, направи те готвачка този интернет  Mr. Green

# 83
О, Галче, ти си в Канада, не знаех. Някой път да разкажеш нещо интересно за тамошният живот там , ще ни е интересно  Heart Eyes
Сънстоун, ще отрасне детенцето и ще се развихриш спокойно в кухнята  Crazy Когато правиш свинско и телешко в гювеч, обработваш ли предварително термично телешкото? От години телешко не съм правила, защото тогава стана като гума  Confused

# 84
Nefertarri, аз досега не съм писала къде живеем, защото за мен принципите на бързо, хранително, балансирано и икономично хранене са приложими при всякакви "географски ширини" с някои вариации предполагам  Hug
Този тип хранене съм го избрала, не защото ми се налага финансово например, а защото съм решила, че е оптимален за нашето семейство от хранителна гледна точка Flutter

# 85
Чудесно  bouquet

# 86
Да се включа по въпроса с изварата с какао/тахан. Чудесен "десерт" се получава, когато се добави стевия и някакви ядки, колкото за вкус и украса. Засища много и ми затъпява желанието за сладко, когато се появи въобще.

# 87
Nefertarri,телешкото първо го минавам на тефлоновия тиган, намазан  със съвсем малко краве или кокосово масло и после го слагам в гювеча.
Галче, на мен също ще ми е интересно да разкажеш за Канада.  На какъв език говорите - английски или друг? ММ откога ми мрънка да заминаваме някъде. Последно получи предложение за Франция. Но този език никак не ми е познат.
Seerose,ще си запиша вариантът ти за закуска( за мен това е закуска, рядко използвам десерти), след като си сваля все по-малко оставащите килца. Аз също не съм много по-сладкото, по-скоро шоколадовия вкус ме влече, но ядки много обичам. А на детето ще го направя с мед, че вкуса на стевията май само аз мога да я понасям.

Днес ще сме на гости, на майка ми през целия ден, така че за ядене няма да мисля.
Хубав ден на всички!

# 88
ММ откога ми мрънка да заминаваме някъде. Последно получи предложение за Франция. Но този език никак не ми е познат.

а ако знаеш как се учи този език на стари години,от германофил и с природно-научна специалност,обожаващ Франция ,но с не голямо уважение към самите французи ooooh!
главата вика учи езика,но сърце не иска Laughing
но след месомелачката на френския език ,другите езици са песен Grinning

благодаря за идеите:телешко месо и "десерта"(за ме също закуска ще бъде Laughing) извара,какао и тахан
стевия не използвам

# 89
Да споделя първо, че експериментът ми с елда беше успешен Party Какво направих, накиснах за 12 часа сурова елда, изплакнах и сварих за около 20 мин 1:2 вода; после разстелих на тавичката на фурната и като се върнах от работа след около 10 часа, можах да нарежа на квадрати "резултата". Намазах с малко масло, чубрица и червен пипер и сложих на горен реотан, колкото да се запече, обърнах от другата страна по същия начин и се одобри от цялото семейство, вкл. и капризният ми син. Ядохме го за вечеря с пържени тиквички и кисело мляко. Салата беше маруля, бяло зеле, краставици, червена чушка с лимон, зехтин и мисо.

За закуска: овесени ядки с кисело мляко, киви и сини боровинки
Обяд: един друг експеримент по тази рецепта: http://raiasrecipes.com/2014/06/soaked-pizza-crust.html Отгоре сложих доматено пюре, кайма и броколи със суров морков
А междувременно сготвих и киноа за вечерята днес
Вечеря: Кюфтенца от киноа с кайма със задушени броколи и доматен сос. Салатата сигурно ще е маруля, зеле и домати със сирене и зехтин, любимата ни Heart Eyes

За телешкото, за да не стане на подметка, бавно и на ниска температура, предварително мариноване също помага. Рязане не тънки филии, ако не е печено със сос, това са моите наблюдения chef

Ние сме във френската част на Канада, не ме питай за френския, защото аз интензивно съм учила английски език, но с всичко се свиква, когато има желание и мотивация Wink

Общи условия

Активация на акаунт