Бързо, хранително, балансирано и икономично хранене - какво да сложим в чинията?

• 55 552
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
Добре дошла, Аманда!
Черешите и на мен са ми любим плод. Дори мин.год. имах 2-3 дни само на череши и КМ. Не си спомнях, ама май бях свалила около половин кг.

Аз предпочитам салата с 1 филийка хляб, от колкото напр. с 1 пържола. Никога не съм била много, много по месото.

Воден кефир с кокосова вода ми изглежда фантастично вкусно. Аз обожавам кокосовия вкус. Само, че от къде да си намеря кокосова вода? Може би само в Био магазините ще има, защото в масовите магазини няма много кокосови продукти- само кокосово мляко и тук-там кокосова сметана.

Аз вчера имах много кошмарен следобед, някакъв много неприятен стомашен дискомфорт ме споходи с повръщане и разстройство. Та сега не искам да видя храна, особено последното нещо, което бях яла... едва ли скоро ще хапна салата и шоколад, само при мисълта за тях и ми става гадно на стомаха.

Днес ще го караме по-лежерно.

Закуска- дом.КМ с пълнозърнести мъфени
Обяд- вчерашната супа крем супа с топчета
Вечеря-... обмислям
За себе си не знам какво ще е, нищо не ми се яде за сега...

# 211
Sunstone Hug дано бързо да ти мине неразположението Hug

Nefertarri, благодаря bouquet Приятна почивка и на теб Hug И ние ще почиваме в понеделник, при нас е Празник на патриотите

За кокосовата вода, аз вземам в метални кутийки и гледам да не съдържа захар и други добавки. Ние иначе не я пием, но съм чела, че съдържа много електролити и затова реших да опитам с кефира. Ако го правиш с кокосова вода, захар не се слага. Но трябва да се редува със захарна вода, защото кокосовата не е оптимална среда за кефира.

Между другото са водния кефир четох, че може да се използва и в други напитки, например ядковите млека, т.е. не знам дали и кокосово мляко няма да стане. Като съвет, пишеше, да се смеси първоначално на половина от естествената им среда (захарната вода) и наполовина от новата напитка. И после постепенно да се променя съотношението в полза на новата течност. Разбира се, такива експерименти е хубаво да се правят с излишък от кефирни зърна, защото никога не се знае резултата. Все пак са животинки, може и да не им хареса новата среда Peace

Закуска: овесени ядки с кисело мляко и воден кефир с канела, ябълки и сини боровинки
Обяд: като вчерашната вечеря с моркови
Вечеря: и аз още не знам Mr. Green, децата искат като вчерашната, но с броколи и гъби, но като се знам Blush, сигурно нещо друго ще се получи, най-малко защото нямам накиснат боб Whistling, а и като готвя броколи, синът ми не винаги ми оценява усилията Crossing Arms

# 212
Привет, благодаря, че ме приехте в групата. Не мога да се похваля с особено балансирано хранене, но поне напоследък ми е вкусно.
 за днес закуска - две филии от хляба без брашно с домашен разбит рибен хайвер, парче домат и поръсени с магданоз Децата ядоха само кайсии, по много и място за друго не остана.
обяд - две яйца и някакъв микс от салати , в които имаше печени чушки с извара, грах, моркови, зелен фасул и  айсберг
След работа се видях с една приятелка навън- ядох пак салата- от спанак, сирене фета, лучени кръгчета и крутони
Вкъщи за вечеря има рибена супа и отделно попчета, салата от домати и краставици и задушени картофи.
Аз не знам дали ще огладнея, но ако все пак изпитам глад, ще ям само попчета и салата, защотои иначе ще ми дойде много. Децата този път ще уважат вечерята, риба винаги се харесва.
Галче, при нас броколито се предпочита в суров вариант - на салата с настъргани моркови, нарязани на дребно домати или чери домати и поръсена с орехи.Или само задушени или запечени с масло или зехтин. Във всякаква друга комбинация,  отказват да ги ядат - ако са готвени- да са чисти и самостоятелни ,без комбинация с други зеленчуци,  на салата и сурови биват според тях всякак. А понякога се яде и неовкусено.
.Sunstonе, аз съм на периоди по отношение на месото. Зимата обичам повече, през пролетта и лятото не толкова много.
Nefertarri, приятна почивка.

Последна редакция: пт, 20 май 2016, 19:41 от Аmanda

# 213
Галче, при нас броколито се предпочита в суров вариант - на салата с настъргани моркови, нарязани на дребно домати или чери домати и поръсена с орехи.

А овкусяваш ли я салатата?

И моите деца ги харесват сурови броколите, но аз с моето четене Blush прочетох, че най-полезни били леко сварени на пара, колкото да им се промени цвета и гледам така да ги науча да ги ядат Mr. Green

# 214
Да, овкусявам я със зехтин , сол, лимон. Спанак също така предпочитат. В манджи не особено.
То всичко си е въпрос на навици, в един момент, ако си настоятелна, ще се научат и на пара.

# 215
Да, овкусявам я със зехтин , сол, лимон. Спанак също така предпочитат. В манджи не особено.
То всичко си е въпрос на навици, в един момент, ако си настоятелна, ще се научат и на пара.

Amanda  bouquet И аз съм на това мнение Hug

За спанака, моите деца го ядат на картофени кюфтета на фурна или в рулца от точени кори. Аз ползвам готов замразен.

# 216
Как на картофени - правиш смес картофи със спанак ли ? Не съм се сещала. И за рулца от точени кори също. Трябва да пробвам. Задушаваш ли го предварително за рулцата?
Ние имаме градина и повечето неща са ми домашни, затова и не ползвам замразен, освен зимата.

# 217
Сварявам картофите, намачквам на пюре, добавям размразения спанак и сирене на вкус. Става и с броколи сурови. Ако спанакът е на цели листа, слагам в кухненския робот със сиренето и го правя на пюре. После смесвам картофите със спаначената смес. Изсипвам с лъжица или оформям с ръце кюфтенца върху хартия за печене и пека на умерена фурна, докато се запекат отдолу. После обръщам от другата стана с шпатула още няколко минути. Моите деца умират за тези кюфтенца. Малкият така прояде броколи за първи път. После като го видеше и казваше, аз не обичам броколи, му напомнях, че в кюфтенцата е имало и щом не обича броколи, другият път няма да му правя кюфтенца и веднага започва да твърди обратното, обичал бил hahaha

Рулцата ги правя със същата плънка от спанак/броколи със сирене.

# 218
Ха-ха, много готин Laughing
Ще пробвам, може и още утре кюфтетата. Дано да ги харесат. Големият не обича сирене, малкият обожава, та ще направя два вида.
То така предполагам може да се комбинира с всякакви зелении, с магданоз също /картофи и магданоз/.

# 219
О, да, с много зелении минава този номер. Аз освен с броколи и спанак съм правила с кейл и с ядливите листа на цвекло, red swiss chard.
А ако не обичат сирене и с кашкавал също става, даже и само картофи да сложиш, би трябвало да се получи, макар че аз така не съм пробвала Peace

Пиши, ако искаш като ги направиш, дали са се одобрили Mr. Green

# 220
Галче, направих ги. Станаха невероятно вкусни, одобриха ги, няма вече нито едно кюфте. Даже и племенницата ми яде, а тя е доста претенциозна.  Добавих пресен чесън и малко овесени ядки, защото сместа ми се стори малко рядка.
Закуска - децата палачинки с кокосови стърготини и банан, намазани с разтопен черен шоколад
ние с мъжа ми ядохме от вчерашната рибена супа Embarassed с  два вида риба - сом и сьомга
обяд кюфтенцата -всички ядохме това, плюс салата от марули, домати и краставици
за вечеря не знам още какво, ММ иска пържоли и вероятно ще е това и някаква салата

# 221
Amanda, много се радвам, че са се одобрили кюфтенцата. И у нас е едно от любимите яденета Heart Eyes

При нас днес за закуска имаше цвеклови "палачинки" с желета и замразени плодове
За обяд, остатъка от вчерашния овчарски пай го смелих, добавих едамаме и шийтаке гъби, и завих половината в нори рулца, половината в оризови кори като пролетни рулца. Ще ги ядем със сусамово-лучен сос и сурови моркови
За вечеря сардини запечени с конопено семе и червен боб. Салата мисля да е маруля, червено зеле, водни кестени и домати

Още един експеримент да споделя: разбърках бадемов тахан с  воден кефир /все се чудя каква още употреба да му намеря Blush/ и оставих на стайна температура за през нощта. На сутринта имаше консистенция на шоколадов мус , а вкусът не се беше променил Crazy Мисля да опитам същата технология със сусамов тахан  Whistling

# 222
Галче, сигурно си писала, но откъде си взела кефирените зърна? Много разнообразно меню правиш, браво.
За днес:
закуска варени яйца за възрастните, за децата направих домашна баница, че им бях обещала отдавна.
За обяд - салата от леща - варена леща с една връзка магданоз, една връзка девисил, пресен лук, чесън, нарязани домати, настърган морков, сол, олио, оцет /леща не обичаме със зехтин/
вечеря - класическа българска мусака  Simple Smile

# 223
Вчера беше празничен ден- майка ми и баща ми имаха имен ден! Бяхме у тях и менюто беше изцяло празнично, дори и с десерт-сладолед. Моята девойка го обожава.
За днес закуска- бананово-ябълкови палачинки с мед и тахан.
Обяд- пилешка пържола с разядка от нахут, авокадо, магданоз, сол и лимон
Вечеря- някаква супичка ще е, но още не съм я измислила

От утре отиваме на гости у майка с детето, че ММ отива в командировка за 4ри дни. Да видим как ще се спогодим с майка за дневните менюта.

Бадемовият тахан е супер вкусен, но тук поне за мен е доста скъп. Само веднъж успях да купя на детето бадемов и лешников. Може би пак трябва да спестя и да купя, макар че за 200гр. 8-10лв ми е множко. За сега караме на сусамови и фъстъчено масло.

# 224
Amanda Hug, моите кефирни зърна са от магазин купени, но Sunstone може да ти пише, тя откъде взе нейните наскоро

На мен все ми се струва, че едно и също въртя и готвя, каквото и да творя Blush

Sunstone и тук е скъпичък бадемовият тахан в сравнение със сусамовия и фъстъченото масло, но вземам от време на време за разнообразие. Сега много качиха цените на бадемите Money и ми излиза същата цена, но преди купувах сурови бадеми, запичах ги леко на тиган и ги смилах с кухн. робот, едно към едно с купения се получаваше Wink

Ти как я правиш разядката с нахута и авокадото, в смисъл на пюре или на парченца?

Аз да ви кажа една смешка, вчера ММ сяда наобяд на масата, опитва нори рулцата и казва, това са лозови сърми нали Joy Явно оризовите пък бяха зелеви сърми Joy

За днес, закуската като вчера
За обяд рулца от точени кори със спанак и сирене и малко цвекло, защото спанакът ми дойде малко, Със суров морков
За вечеря, мисля останалите рулца да ги нарежа на хапки и да ги залея с яйчна заливка. Децата му викат пица Laughing Салатата: краставици, маруля, зеле със сусамов сос с мисо

А експеримента със сусамовия тахан се получи също като бадемовия, но е важно и от самите кефирни зърна да се сложат, ако е само от течността на водния кефир не става на балончета като муса или поне не за същото време при мен Peace

Последна редакция: нд, 22 май 2016, 23:01 от Галче

Общи условия

Активация на акаунт