Берен Саат от Звездите ... до ВВ Кьосем Тема 13

• 104 380
  • 730
  •   1
Отговори
# 675
Цитат
Да спомена и нещо друго: физическите данни на Киво му дават възможност за много повече промяна - много по-хармоничен от Енгин е, както в тяло, така и в лице и може да си позволи всякакви прически, бради и мустаци и да изглежда добре, но това не е случаят с Енгин и това го ограничава до голяма степен. Киво е много по-атлетичен, докато Енгин е по-схванат и има характерност в походката, което трудно се променя и скрива. Лично за мен физическата промяна и стойка си е даденост и някои актьори имат повече възможност за промяна в тази посока, а други не.

dana78, физическите данни на Киво и на хиляди други знайни и незнайни актьори, не са само от Майката Природа. Те са плод на режим на хранене, тренировки, занятия със спорт, танци, йога и какво ли още не.
С една дума - въпрос на професионализъм.
Затова, когато липсва двигателна култура или добри физически данни, това е минус за актьора. Минус за неговия професионализъм.

При мен може да е въпрос на мързел, на желание, на настроение.
Но при актьорите е задължително да са в добра физическа форма. Не е лесно, знам. Затова и уважавам тази професия и гледам много по-сериозно на ролите и на филмите, и очаквам много повече от тях.

# 676
Валя Hug

Слагам с скрит текст, че не е по темата:
Скрит текст:
Не е точно така. Какво имам предвид: ако си пълен или отпуснат - да, разбирам, че ситуацията може да се подобри и това е и въпрос на професионализъм. Енгин много подобри походката си, бягането си и движенията си в КПА, в сравнение с КВФ - значи е работил по въпроса. Но аз имам предвид повече физически данни, като хармоничността в чертите на лицето. Тук йога и упражнения няма как да помогнат. На Киво му отиват всякакви прически, които са реална промяна и карат човек да изглежда различно - от гола глава с брада или без брада до дълга коса с брада и мустаци, плитка или друго, а на Енгин  - не, поради лицевата му структура и липсата на хармония в чертите. Това си е ограничение по даденост, ако мога така да се изразя. Друго: на Киво му отива и да е по-пълен и да е слаб (защото дори и по-пълен, пълнотата е разпределена хармонично), което е пак промяна, докато Енгин, предвид костна структура - при напълняване пълнее в ханш и бедра и изглежда нехармоничен и тромав. Това до някъде може да се промени с упражнения и режим, но всички добре знаем, че много често дори и това не помага, защото такъв е генът и така е устроено тялото.
Лично аз съм доволна от Енгин и мисля, че е голям професионалист, изглежда добре, харизматичен и дава всичко от себе си, но се опитах да обясня, защо няма как да го видим с толкова различна външност, както при Къванч, защото няма да изглежда добре и да се възприеме, особено в сериал.
Не споменавам мимики и движения, защото както казах, за мен Йомер и Керим имаха различни такива, а да не говорим за Мустафа Булут. При Даахан направих аналогия с Керим и Йомер само заради съответните прически, но не и като игра. При Текин пък още по-малко.
.
 bouquet bouquet bouquet

Последна редакция: нд, 15 яну 2017, 23:02 от dana78

# 677

Много се радвам, че сценаристите на КВФ не се поддадоха на масовата истерия и показаха развитието на физическата близост между Фатмагюл и Керим по възможно най-логичния и правилен начин - отначало плахо и сковано, мина се през катарзиса на първата брачна нощ и се стигна до онази страхотна сцена в последните серии с гъделичкането и смеха на Фатмагюл, сякаш не беше смях, а хиляди празнични звънчета...

Прекрасно сравнение! Толкова точно, а толкова кратко!

Извинете за навлизането, но не се стърпях. Чета темата понякога, за да се информирам от вас. И на мен ми липсва Берен!

# 678
  • На изток от рая...
Dana, привет  bouquet!

Скрит текст:
Както написах и преди, в безсмислени форумски спорове не ми се влиза.
Промените при Киво за мен не са само в намаляване и увеличаване на теглото, той просто променя мимики, жестове, реакции... всичко.
Аз също харесвам много Енгин, бях почти "влюбена" в него по времето на КВФ и още повече след "Облака", но в последните му 3 сериални роли виждам много общо. И ако за Йомер нямам много спомен, тъй като изгледах само 7-8 еп., то Керим го помня почти наизуст. Не казвам, че играе едно към едно, но много изигравания ми се припокриват. Пример - на първо четене се сещам за сцената, когато се двоумеше как да каже, че Берил е бременна, ами все едно гледах Керим. Така го виждам аз, за теб не е така - добре, а и осъзнавам колко е трудно да не се "повториш" нито веднъж. Първата серия на сериала ми хареса и ще следя, дано продължи да е така, но за мен един сериал би трябвало да привлича преди всичко с интересен сценарии, а след това актьори, режисура и т.н.

Приятен ден на всички и успешна нова седмица!!!

Извинявам се, че поизместихме темата, но при тази информационна суша за Берен...

Последна редакция: пн, 16 яну 2017, 15:14 от serenata

# 679
Здравейте, момичета!  Hug

Ако позволите, искам да се върна към Кьосем и Мурад.

Преди това по дискусията ще взема отношение само по две принципни неща.

Какво се очаква Фатмагюл да прости на Керим? Той не е участвал в изнасилването. Беше неадекватен свидетел.
А ако беше, може ли въобще да се очаква една изнасилена жена да прости такова нещо? Никога!
Тези, на които не им достига прошката, да гледат сериала още веднъж.

„Ако бях облак“ е сериал с много и много тежки символи, без разбирането на които не може да бъде разбран смисъла. Това е стил на сериала. Няма как да се разбере какво казва „Ако бях облак“, ако не е разтълкувано значението на приковаващата жената към земята верига и т.н.
За мен Енгин като Мустафа Булат и сериалът като цяло са незабравимо преживяване.

И сега към 38 еп. на „Кьосем“:

Показаха ни главните герои, измерени по скалата: човек – позиция в институцията дворец (Валиде, султан, Хасеки, фаворитка).
И как вътре в тях функционират и определят поведението им тези идентичности.

Кьосем Султан:
Последователните сцени от първия час на епизода с участието на Кьосем и Мурад демонстрират разликата между двамата.
При Кьосем виждаме йерархията: Когато разбра за бременността на Фария, майката в нея беше веднага потисната от Валиде, която запази живота на детето на династията. Майката в нея продължи да търси решения за Касъм: болката в сърцето я сряза веднага след решението на султаншата, търси Касъм, в молба към Мурад застана на колене за сина си, предприе наказанията на свързаните с разкриването на историята и т.н. Майката в нея е подчинена на служебното положение, но между двете съществува постоянна връзка. Дори и пред вратата на кафеза на сина си, тя му напомня задължението на шехзаде: да стои на крака и с вдигната глава. Майчината болка не я спря в изпълнение на функциите и на Валиде, от грижа към другите деца, от създаване на ново отношение с Фария във връзка с бременността, което е обратно на това от финала на предишния еп., когато Кьосем действаше като майка, от наблюдение и реакция по държавните дела. Може да се каже, че във вътрешния свят на Кьосем има постоянна връзка между сърцето и рационалното действие, при което Валиде стои най-високо, следва майката, но въпреки и потисната, тя е винаги будна и използва всеки момент за подкрепа (Ибрахим), предпазване от определени действия (Атике) или спасение (Касъм) на децата си. Виждаме как действа нейната справедливост с постоянно „превключване“ между сърцето на майка и разума на Валиде: даде шанс на момченцето, проболо я с ножа, наказва виновните за Касъм, дава възможност на Фария при новите обстоятелства, но винаги най-високо остава поведението на Валиде в двореца.
Да видим нататък Кеманкеш, който е опора на Кьосем и заради нея многократно нарушава границата човек – длъжност в двореца, дали ще остане все пак близо и безнаказано до тази граница. Иначе е много приятно да се наблюдава приятелството между мъж и жена. Силяхдар го дебне, но самият той вече също е нарушител на същата тази граница, запечатал това с целувка по непозволеното.

В този еп. видях един различен Мурад. Ако в първите еп. ни показаха Мурад „железния юмрук“, а в следващите  - нежното му сърце, сега за пръв път ни показаха разлома в него между тези две негови същности. Още когато от самия него чухме:  „...Мурад, чието сърце и душа са разделени на две като Червено море. Мурад, който изгуби своя Мойсей и остана насаме със своя фараон.“ бяхме подготвени. Но сега видяхме първия повод, при който се оказва, че между човека (сърцето) и Повелителя в Мурад има разстояние. Историята с Касъм и затварянето му в кафеза извади пред нас суровото лице на Метин, което остана и при разговора с Кьосем, по време на който той остана безчувствен, както и при идването на Фария с благата вест. С метафората на цветето от родната земя, присадено на чуждо място, напомняща жасмина на Анастасия, Фария успя да достигне до човека в Мурад и неговото сърце и възстанови прекъснатата връзка сърце – разум. Ако в началото пред нея стоеше Повелител, който я прие хладно и дори я отпрати, в края на разговора Фария го зарадва и го накара да се усмихне.
За тази опасна особеност на неговия вътрешен свят говори самият Мурад пред Силяхдар. Като брат той усеща болка за Касъм, но като Повелител не чувства нищо, дори му е леко. Мурад сам определя това като прекъсната връзка, „изгорен мост“ с милосърдието. В разширяването на този разлом вътре в него и пълното прекъсване на връзката със сърцето (човека в него), която в момента виждаме, че поддържа цялостно само Фария (нито Валиде, нито братята и сестрите можаха да постигнат това), можем да очакваме появата на жестокия „кървав“ Мурад. След затварянето на Касъм виждаме Мурад с чаша в ръка или чашата наблизо до него.

Силяхдар: вижда състоянието на Мурад и чу неговите думи, но му наля питие и на въпроса на Мурад като към приятел какво наистина мисли „Грешка ли е?“ решението му за Касъм, му даде отговор, който ме кара да мисля, че не е искрен. Фактически той не му даде сигнал за очевидното и така тласка Мурад към задълбочаване на вътрешната драма в него. Като знаем как той съдейства за Касъм, ставам още по-подозрителна към поведението на Силяхдар.

Айше: чу от Кьосем, че очакваното дете на Фария е нейн внук, от колието на династията, което постоянно носи, с него е дори на официалните постери, трябва да се сети, че това дете е и член на династията, но в поведението си тя е първо никаква жена и майка, която се смее доволно, докато друга майка се гърчи на земята, за да запази детето си, и второ, няма никакво съзнание за династия и своята позиция на Хасеки, с която се представя постоянно. На площада Айше изложи на смъртна опасност първо една просто майка и нейното дете, освен това - дете на династията, изложи честта на Мурад като султан и честта на династията и двореца като цяло. Това, което Кьосем искаше да прикрие от поведението на Касъм, освен да му спаси живота, сега Айше изнесе на най-публичното място с историята на Фария, за която Мурад я беше предупредил, че дори и да не иска, трябва да я уважава, защото той я е избрал. Беше много символично как Фария се защитава с ножа, символ на династията и подарък от Мурад, срещу организираното от Айше нападение.

Фария: Беше интересен разговора при Кьосем. Приближи се към сърцето на Кьосем веднага като съчувства за Касъм, но и даде и да разбере, че знае за нейния опит да и навреди. Валиде Кьосем нарече детето свой внук и член на династията, но майката в нея излезе отново напред като засега ограничи самата Фария: каза и, че детето не и принадлежи лично, а е на династията, и ще и бъде отнето, а нейното име дори не е вписано в документите на харема. Но Фария много бързо се включва към отношенията в двореца, мисли самостоятелно и на този етап правилно не оспори това; прие подадената ръка и си запази правото да реагира, без обаче първа да започва война (пред Мадам).  По-късно чухме от Кьосем, че ако слуша, Фария може да влезе и в харема.

Така, докато Айше, следвайки чужди съвети и фактически обслужвайки плановете на Гюлбахар отстъпва от сигурното си място,
Фария бавно се приближава към двореца и Кьосем.
Фария притежава същите „оръжия“ като Кьосем: невинността и любовта.

След последния епизод Гюлбахар много повече напомня Сафие, отколкото Халиме. Доста добре организира преврата: подготвя Баязид, руши реда на Кьосем в семейството  и харема, умело манипулира Айше, задава действията и на Синан, за своите цели получиха важна длъжност в двореца и поста на Корнелиус, следва мюфтията и организацията на бунта. Доста е добра,     

# 680
Здравейте мили дами Hug

Серената Hug bouquet
Скрит текст:
Разбира се, че няма да влизаме в безсмислени спорове и съжалявам, ако постът ми е бил възприет по този начин! Peace Hug Просто исках да изкажа моята гледна точка, но може би съм се изразила рязко. Ако е така - извинявам се! Hug Разбирам гледната ти точка и я уважавам напълно, макар и да съм на друго мнение. Hug Само да спомена, че харесвам Къванч и нямам за цел по никакъв начин да оспорвам таланта му, но за мен и той има повторения. Още от Север-Юг Кузай имаше моменти, когато ми приличаше страшно много на Мехмед. В "Менекше и Халил" ми беше различен, както и в ЗП. Не съм гледала "С Русия в сърцето".
Гледах само някои моменти от сериала ДК - (3-4 момента) и да не съм голословна ще посоча, кога негови мимики и жестове тук ми напомниха за други негови роли (макар и да съм го погледнала за 30 минути има-няма, ако се позагледам в сериала, със сигурност ще посоча и други неща) - имаше момент, когато Джесур беше зад някакви решетки и бащата на героинята на Туба нещо му говореше, тогава Джесур се ядоса - почервеня и избухна, блъскайки решетките със сила и ярост - много ми хареса отиграването, но ми напомни много на Кузай в подобни ситуации (въпреки, че визуално е различен), както и на Мехмед от Перла (отново визуално различен). Но разбира се, това си е мое виждане, а и аз не обръщам внимание на това и не правя сравнения...важното е това, което гледам да ми въздейства в момента и да усетя емоцията. Това е от мен по въпроса и още веднъж се извинявам, ако изглежда че влизам в спор.
Много си права за сценария - от най-голямо значение е, дано има нещо оригинално. За сега ми харесва и на мен bouquet

Ваня Hug
Цитат
Ако бях облак“ е сериал с много и много тежки символи, без разбирането на които не може да бъде разбран смисъла. Това е стил на сериала. Няма как да се разбере какво казва „Ако бях облак“, ако не е разтълкувано значението на приковаващата жената към земята верига и т.н.
За мен Енгин като Мустафа Булат и сериалът като цяло са незабравимо преживяване.

newsm10 много точно казано! АБО е многопластов сериал и има дълбок смисъл. Не случайно сценарист е Мерал О....даже и участваше Simple Smile

bouquet bouquet bouquet

п.п. Ваня благодаря за анализа на сериала, аз ще се опитам да гледам последната серия тази вечер и се надявам да се включа с някой и друг коментар. Пак се връщам да те чета.  Hug

Последна редакция: пн, 16 яну 2017, 18:22 от dana78

# 681
Здравейте Hug

Въпрос за момент от предишния епизод - когато Кьосем говореше с пашата от Босна, тя каза нещо такова: "Когато аз управлявам отново, ти ще дойдеш в столицата, но сега се връщай в Босна". Това ме озадачи, как Кьосем си мисли, че ще управлява отново newsm78 Shocked...какво имаше предвид...предполагам си мисли, че някак си ще ръководи политиката в сянка или ще наложи мнението си над Мурад (което е по-малко вероятно, имайки предвид преживяното до сега). Какво мислите за това?

Някои впечатления от последния епизод: видяхме, че Касъм е затворен при чичо си Мустафа и това е изключително травматизиращо. Едно е да си сам, друго е да си в компания на безумен човек, който може да стане агресивен или да бъде зловещ, както на вид, така и с нещата, които говори. Самият Касъм каза, че Мустафа е в много окаяно състояние и че не може да го гледа и да бъде с него. Стана ми мъчно!...и за двамата. Въпросният Кафес изглежда страшно, има вид на тъмница или затвор...не знам, дали има светлина. Лично за мен е странно, че Кьосем е оставила Мустафа в тази дупка. Да, майка му, сестра му и зетът извършиха чудовищни неща, но Мустафа нямаше вина, той още на един ранен етап вече беше психически нестабилен. По-добре да го беше отровила и него с майка му Халиме...не знам, но това е страшно жестоко да "зазидаш" един млад човек жив под земята.
Хареса ми Кеманкеш, все повече го харесвам, а Силяхтар ме съмнява и не одобрявам действията му - опитва се да раздели Мурад от Кьосем и прекалено много си вярва в отношениято с Естер, подценява я. Можеше да й даде някакво обяснение и да тушира гнева й...много глупаво и арогантно от негова страна да пренебрегне заплахата й.
Гюлбахар собственоръчно копае гроба на сина си и лошото е, че до някъде го осъзнава, но властта я привлича като магнит.
Харесвам Фария и Атике също, макар че ми е странно, че е толкова "сляпа", но го отдавам на младостта й и на силните чувства.
Айше султан - жестока...не само, че и тя е майка, но видяхме, че дори с удоволствие гледаше гаврата над Фария. Разбирам, че в харема да си майка, означава и да бъдеш жестока с детето или децата на съперниците, защото традицията е такава - или твоето дете или нейното, но поне да има някаква борба със съвестта, да има съжаление.
Не знам, но и отношението на Кьосем към наложниците ме смущава: Кьосем знае какво е да си майка и синовете ти да имат съперници. Самата тя е имала късмет да бъде любовта на Султана, но не така е с Айше и тя го знае. Въпреки това, по никакъв начин не се опитва да говори с Айше по въпроса, да обсъдят нещата, да я успокои...вместо това й казва, че трябва да се грижи за децата си и да удовлетворява Султана....дали това е достатъчно за една изплашена майка, дали това бе достатъчно за нея самата, когато беше на възрастта на Айше - не...(случката с Ясемин). При условие, че е преживяла подобни страхове, мисля, че трябваше да обърне повече внимание на Айше, а не да я отпраща с дежурни приказки. Знам, че много й се събира на Кьосем и не може да "огрее" навсякъде и има приоритети, но често пъти неприятностите изникват там, където уж не ги сееш.

Момичета, пожелавам ви приятно гледане довечера! До скоро! bouquet

# 682
    Здравейте!

Кратко съдържание на 39 епизод

Тази седмица Султан Мурад ще воюва за възстановяване на справедливостта
 Султан Мурад, който се намира в близост до крепостта Бергамо, с цел да потуши въстанието в Анадола, крои почти невероятен план за навлизане в крепостта. Влизайки в крепостта Султан Мурад и неговия отряд имат възможност да я използват за укритие.
Фарийя, която народа е готов да разкъса на парчета се спасява в последния момент. Печалната вест, която тя получава ще промени завинаги съдбата й. Кьосем Султан наказва по най-жестокия начин извършителите на покушението над Фарийя.
Въпреки, че не разполага с доказателства за това, Фарийя е убедена, че зад организираното покушение стои Айше Султан. В крайна сметка Айше Султан се изправя лице в лице със смъртта.
Наказанието на Шехзаде Касъм изостря страховете на брат му Ибрахим. За Ибрахим, който се затваря сам в стаята, вече нищо няма да е както преди.
Когато се връща в столицата, Султан Мурад научава за покушението над Фарийя и изпада в ярост. Всеки, който е замесен в това, ще си плати.

# 683
  • AMS

Нова снимка на Берен!!!

Привет, момичета и благодаря за споделеното!!!
Последния проект на TIMS
с много нисък рейтинг за втори епизод.
Радвам се, че Берен се раздели с тях.
Искам да се извиня >>>

Скрит текст:
на тукашните фенки на Енгин.
Съжалявам, но той ме разочарова непрекъснато.
Като се започне от образите, които е изиграл,
та се стигне до последната му роля
и последното му интервю.

# 684
Здравейте Hug

Дъгичка Hug мерси за резюмето!
Дива Hug

Много е красива Берен! Свежа и нежна, както винаги! Heart Eyes

Скрит текст:
Предлагам да не обсъждаме в тази тема Енгин, предишните му проекти, новата му роля, както и рейтинга на "До живот". От последния ти пост в скрития текст разбирам, че Енгин те е разочаровал непрекъснато в образите, които е изиграл до сега, както и в новата роля...споменаваш и последното интервю и така нататък. Въобще няма нещо, което да не търпи критика Mr. Green. Непонято ми е, защо въобще си губиш времето с този лош актьор и неприятен човек Shocked Rolling Eyes. Бивайки за теб пълно разочарование не разбирам, защо въобще следиш изявите му и четеш интервютата му. Аз лично бих го зарязала като обект на интерес за гледане още след първото разочарование във филм или след втория шанс. Така че, не се измъчвай и нека да не обсъждаме повече Енгин. Peace Остави го да си играе еднотипните роли и да тъпче на едно място...пък който го гледа, да го гледа Peace. А това, че сериалът има нисък рейтинг е обяснимо - започна в средата на сезона и в ден със силна конкуренция. А, лично за мен турските домакини не са критерий за качество, от рейтинг се интересувам само, доколкото това касае спиране или продължаване на сериал, а Тимс и АТВ знаеха с какво се захващат и че ще бъде така. Peace

bouquet bouquet bouquet

Последна редакция: пт, 20 яну 2017, 19:10 от dana78

# 685
 wavey  Привет на всички в темата за Берен   Hug Hug Hug
Дива  Hug  и аз много се зарадвах на новата снимка   Peace  bouquet
Rolling Eyes  Тази "новина" също много ме зарадва  thumbsup  впечатляващата разлика в рейтинга на един и същ канал   coolcool  3 пъти по-висок за сериала ВВК-1 сезон с Екин и Берен от рейтинга за КПА с Енгин и Туба  smile3555
Emrecik ‏@ememre  18.01
Beren Saat farkı mı ne desem bilemedim @ImDobradam aynı kanalda 3 kat fark👏👏 #berensaat  #enginakyürek  #tubabüyüküstün  #muhteşemyüyılkösem

Peace   Добавям и този хубав клип от ВВК - 1 сезон   Heart Eyes  

Приятна вечер   Hug Hug Hug

# 686

Нова снимка на Берен!!!

Привет, момичета и благодаря за споделеното!!!
Последния проект на TIMS
с много нисък рейтинг за втори епизод.
Радвам се, че Берен се раздели с тях.
Искам да се извиня >>>

Скрит текст:
на тукашните фенки на Енгин.
Съжалявам, но той ме разочарова непрекъснато.
Като се започне от образите, които е изиграл,
та се стигне до последната му роля
и последното му интервю.

Дива, благодаря за новата снимка на Берен!

Както и Дана е отметнала- красива и нежна! И все още обичащи се с Кенан. Да са така винаги!

Харесах и текста, който си писала  в спойлер. Дана, също в спойлер, е изразила  нехаресването на твое мнение относно друг актьор. Но Дана, първо на първо това мнение е изразено в спойлер и второ тук е тема за Берен, а не за въпросното лице. Ако в негова тема се изкажем така да се съглася с твоя ропот, но не е.

Както бях писала не гледам сериала. Ако го пуснат по тв-то непременно ще го уважа. Но сега бих искала да изкажа мнението си в отговор на вашите мнения за жестоките порядки в харема. Ами ужасни са, наистина. Но не можем да очакваме да проявяват по-благородни чувства на човещина в онези далечни времена. Такава им е била психологията. Щом нещо е прието за в реда на нещата. Да, изпитвали са тъга и мъка, ако на самите тях се е случвало тежко събитие. Но щом се е случвало   на противника, на съперника - не мисля, че е било нормално да се измъчват с подобни мисли и чувства. Дори напротив - радвали са се.

# 687
Здравейте Hug

ORS/KRISI Hug

Дана, също в спойлер, е изразила  нехаресването на твое мнение относно друг актьор. Но Дана, първо на първо това мнение е изразено в спойлер и второ тук е тема за Берен, а не за въпросното лице. Ако в негова тема се изкажем така да се съглася с твоя ропот, но не е.

Скрит текст:
И моето мнение е в спойлер, така че имам право да изразявам недоволство или поне така мисля Confused. Точно в темата на съответния актьор се коментират положителни или отрицателни мнения. Тук е тема на Берен и обсъждаме ВВ Кьосем-Мурад IV и сме се събрали фенки не само на Берен, но и на други актьори. Лично на мен не ми е приятно да се обсъждат негативно други актьори, които и да са те, защото това води до безсмислени дискусии между харесващи и нехаресващи съответния актьор, който е коментиран в негативна светлина. В допълнение, тук ясно сме коментирали в скрит текст кой кого харесва и какво още следи като сериали и т.н. и има момичета, включително и аз които харесваме въпросния актьор и мисля, че няма смисъл от напрежение. Дива вече изказа своето мнение в предишен пост, а в този поиска извинения от тукашните фенки на актьора, но отново изразявайки негативизми. Не разбирам какво става и защо е всичко това. Shocked Rolling Eyes Но, разбира се, това е мое мнение и може и да не съм права. Peace Hug bouquet  Аз спирам до тук по този въпрос  Stop

Цитат
Но не можем да очакваме да проявяват по-благородни чувства на човещина в онези далечни времена. Такава им е била психологията. Щом нещо е прието за в реда на нещата. Да, изпитвали са тъга и мъка, ако на самите тях се е случвало тежко събитие. Но щом се е случвало   на противника, на съперника - не мисля, че е било нормално да се измъчват с подобни мисли и чувства. Дори напротив - радвали са се.
newsm10 за съжаление, колкото и да е трудно да се възприеме...така е било Confused
 bouquet

Последна редакция: сб, 21 яну 2017, 00:25 от dana78

# 688
Здравейте в късния час!  Hug

Дъгичка, благодаря за превода на резюмето. Епизодът беше много хубав.
Чакам превода с нетърпение.

Дива,
надявам се, че ти си си избрала сериал с висок рейтинг.

Дана,
И аз зададох същия въпрос. Единственото ми обяснение е, че Кьосем знае от големия си опит и каза на Мурад, че държавата не се управлява с гняв. Може би тя преценява, че управлението му няма да е дълго и въпреки, че Мурад смята, че на него няма да му се случи това, което на Осман, Кьосем  да не изключва подобен развой и за управлението на Мурад. Тя достатъчно добре познава държавата, за да и ясно как ще завърши силната амбиция, съчетана с гняв. И тогава би дошъл редът на нейните синове или на Ахмед. Може би такъв развой има предвид, не смятам, че има намерение тя самата да сваля Мурад от трона.
За Мустафа: едва ли и се иска на Кьосем той да вегетира по този начин. Но тя е направила достатъчно за него. Сега нейният страх е за собствените и синове.
Пак заради нейните синове Айше се явява не само снаха на Кьосем и майка на децата на Мурад, но и нейна противничка. Видяхме радостта на Айше при обявяване на края на регентството и началото на „моята епоха/нашата епоха с Мурад“: началото на такава епоха би било най-прекият път към смъртта на Баязид, Касъм и Ибрахим.

Дайче,
Не измервам сериалите, нито филмите, нито каквото и да за душата в цифри.

Криси,
Когато гледаш сериала, предполагам ще видиш един друг харем и другите отношения, които идват с Анастасия/Кьосем.  Тя не си и помисли да убива децата от другите жени на Ахмед. Тези отношения  дават друга мярка за нещата. Айше вероятно е чувала историята на Мустафа и Осман, дори и да не е, което не вярвам, вижда, че Баязид е част от семейството. С тази нова мярка, която е смисълът на това, с което ни занимават в този сериал, Айше изглежда примитивна и варварка, която освен това не респектира династията.

И сега към всички и най-вече тези, които активно и през годините поддържат темата за Берен.
Аз не съм такава, тук съм за обсъждането на Кьосем, затова ще се подчиня на каквото и да е решение.
Имам усещането, че някой иска да каже нещо, но не смее да го каже.
Ако искате обсъждането на Кьосем да спре, кажете.
Аз лично не харесвам восъчни фигури и не искам Берен да е затворена само в музей, докато. нейната героиня „живее“ още в сериала и брани децата, които „роди“ Берен. Тук много често се говори за каузи и социални ангажименти. Този сериал, Великолепният век като цяло,  има и такава роля. Сега не е моментът, но ще говорим и за това.
За мен би било абсурдно  тема за Берен да се откаже от образ на Берен!

# 689
  • На изток от рая...
Моля ви, нека поне в тази тема да не си слагаме ограничения какво да пишем, за кого да пишем и т.н., още повече това да става повод за сръдни и обидени съфорумки. Това беше начина на общуване точно в онези теми, в които се обсъжда в момента Енгин и сериала му и в които много от нас нямат желание да влизат.

Да, темата е за Берен, но какво лошо има да обсъждаме и бившите й партньори, харесвани или не, още повече че никой от нас не влиза в подробности, обсъждайки събитията в епизодите.

ВВ Кьосем също вече няма нищо общо с Берен, на практика за мен е вече напълно нов сериал, но пък ми е много интересно да ви чета, въпреки че не гледам новия сезон.

Дива,

Скрит текст:
С какво точно те разочарова Енгин? Ако е такъв проблем може и на лични.

Лека нощ на всички и приятен уикенд! bouquet bouquet bouquet

Общи условия

Активация на акаунт