ВТОРИ клас... иии Ваканция! - 7 тема

• 60 152
  • 744
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Ronique,  честит празник!  bouquet

Аз позагубих интерес към контролните. За цяла година има само два пъти 5,50  Laughing Миналата седмица отсъства последните два дни, така че нивата е правила днес - май по всичко.

Хубави кулинарни партита има и в Клубчето.

На 28.05 ще ходят в археологически парк "Тополница" и спортно-туристически комплекс "Св. Петка".

Хора, Алекс иска да учи испански  Laughing Гледа "Виолета" по Дисни, пее всичките песни и само ме кара да ѝ превеждам. Свалих началото на сериите със субтитри - да слуша и да се оправя  Joy Обаче хвърлих едно око в Институт Сервантес за курсове лятото. Може и да потърся някакви книжки и аз да я уча, но като се знам, няма да съм постоянна, а и като време къде ще го поместя  Confused

До преди малко слушах една тирада кой кого харесва, какво правят момчетата, как да се държат момичетата... Абе, наближава сложна възраст  Laughing

# 346
  • София
Аман от тия изходящи нива, стресират децата само  Crossing Arms
Според мен проблемът не е в децата, а в нашата си тиха лудост Simple Smile
Моите не са стресирани грам.

Наздраве за щерката на Роник!

Допадна ми идеята за гоблен и за плетене. Ако някой е виждал нещо като за деца, да казва, предстои ми посещение на рожден ден на момиче с мноооого претенциозна майка.

Simantro, страхотно е детето да учи испански, това ми е любимият език. В следващия живот само на испански ще говоря.  Crazy

# 347
  • София

Детски дървени станчета. Голямо забавление .

# 348
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Аман от тия изходящи нива, стресират децата само  Crossing Arms
Според мен проблемът не е в децата, а в нашата си тиха лудост Simple Smile
Моите не са стресирани грам.

Наздраве за щерката на Роник!

Допадна ми идеята за гоблен и за плетене. Ако някой е виждал нещо като за деца, да казва, предстои ми посещение на рожден ден на момиче с мноооого претенциозна майка.

Скрит текст:
Simantro, страхотно е детето да учи испански, това ми е любимият език. В следващия живот само на испански ще говоря.  Crazy

последно виждахме в Джъмбо. малки голенчета с едри бодове, идеални за несвикнала ръчичка, но като чета, че майката с много претенции...  Blush да не сгазиш лука.

# 349
  • София

При температури под 0 град. C ледът НЕ се изпарява. Това, че някоя заблудена молекула ще излети, няма отношение към макроскопския процес. Който, при температури под 0 град., е на КРИСТАЛИЗАЦИЯ, НЕ на изпарение. С други думи, повече молекули вода ще се включат от въздуха, отколкото ще напуснат. Именно поради това въздухът е изключително сух на местата с крайно студен климат - полярните пояси - което създава допълнителни проблеми при дишане. И ако децата запомнят обратното, просто ще са наизустили поредното ГРЕШНО твърдение. Подобно на "не може да се вади по-голямо число от по-малко" и редица други подобни.
[/color]

Кати, съжалявам, не ми се обясняват писаниците ти. Това, болднатото, даже не е изречение. Само по себе си твърденията ти не са грешни, но нямат отношение към конкретния въпрос: Защо изсъхват дрехите през зимата?
  Всички сме чували за кристализацията и сухотата на въздуха при много ниски Т. Именно това е причината : Няма вода във въздуха, тя е кристализирала някъде, но не по дрехите. За да се поддържа равновесието между молекулите в трите агрегатни състояния, те  преминават от твърдата фаза, през течна и от там в газообразна, където молекулите се разсейват из околния въздух и отново кристализират някъде си. Част от тях могат да се върнат обратно върху дрехите, но някои получават по-голяма енергия и се разсейват. Именно тези "заблудени" молекули осъществяват кръговрата на водата, независимо дали над Тихия океан, Сахара или Полярния кръг. Или над мокрите дрехи в случая.

Кати, аз приключвам безумната дискусия. Ти ако искаш продължи да обясняваш как ледът сублимира и няма изпарение при отрицателни Т. И причината за изсъхналите дрехи е кристализация.  Laughing Всеки има право на мнение.

# 350
  • Перник
И Калоян не е стресиран от изходните нива - вчера са правили по английски. Заяви, че се бил подготвил за супер сложно, пък то било супер лесно. И донесе бележник с 4 шестици за един ден - изходните нива по околен свят, математика и български и някакво стихотворение бил научил по четене  Shocked
Аз не съм много съгласна с оценките на госпожата и по тази причина смятам да му взема някакви помагала по математика, български и английски за лятото.

# 351
  • София
Вчера видях и математиката. И там се е постарал да пише разбираемо и подредено. С което приемам, че е изпълнил задачата за втори клас.

И "не, че съм недоволен, но не съм и доволен" от представянето си по ОС. Laughing
Цялата работа е, че трябвало да си напише адреса. И той не посмял да напише настоящия си адрес, защото като сравнят с дневника ще видят друг адрес. Laughing Та така, провалихме детето.

Сега обаче трябва да си напише всички уроци от преговора по математика за домашно. За мен лично напълно безсмислено занимание. Но не смятам да го спирам, т.к. е съвестен, да не развалям дисциплината. Като дойде време сам ще я развали.

За лятото не са казали дали ще купуваме помагало. Лично аз не смятам да взимам допълнително. Ще чете, ще си пише дневник, ще преразказва, каквото го вълнува и така. Другото е игра, игра и пак игра. Дано да се спретнем да го заведем някъде, че от задачи рискуваме да му "провалим" и почивката.

# 352
Нашите правили изходните нива в един ден. По математика 6, по БЕЛ 5,75. Съобщи ми го притеснен, май прекалявам със строгостта. Казах му, че няма значение оценката, важното е да си разбере грешките.

# 353
  • София

При температури под 0 град. C ледът НЕ се изпарява. Това, че някоя заблудена молекула ще излети, няма отношение към макроскопския процес. Който, при температури под 0 град., е на КРИСТАЛИЗАЦИЯ, НЕ на изпарение. С други думи, повече молекули вода ще се включат от въздуха, отколкото ще напуснат. Именно поради това въздухът е изключително сух на местата с крайно студен климат - полярните пояси - което създава допълнителни проблеми при дишане. И ако децата запомнят обратното, просто ще са наизустили поредното ГРЕШНО твърдение. Подобно на "не може да се вади по-голямо число от по-малко" и редица други подобни.
[/color]

Кати, съжалявам, не ми се обясняват писаниците ти. Това, болднатото, даже не е изречение. Само по себе си твърденията ти не са грешни, но нямат отношение към конкретния въпрос: Защо изсъхват дрехите през зимата?
  Всички сме чували за кристализацията и сухотата на въздуха при много ниски Т. Именно това е причината : Няма вода във въздуха, тя е кристализирала някъде, но не по дрехите. За да се поддържа равновесието между молекулите в трите агрегатни състояния, те  преминават от твърдата фаза, през течна и от там в газообразна, където молекулите се разсейват из околния въздух и отново кристализират някъде си. Част от тях могат да се върнат обратно върху дрехите, но някои получават по-голяма енергия и се разсейват. Именно тези "заблудени" молекули осъществяват кръговрата на водата, независимо дали над Тихия океан, Сахара или Полярния кръг. Или над мокрите дрехи в случая.

Кати, аз приключвам безумната дискусия. Ти ако искаш продължи да обясняваш как ледът сублимира и няма изпарение при отрицателни Т. И причината за изсъхналите дрехи е кристализация.  Laughing Всеки има право на мнение.

Очевидно, че НЕ сублимира!!!

Ледът може да сублимира, както ясно се вижда, при налягания под 0,006atm и темп. под 0,01 grad C. От това по-ясно няма как да го покажа.

Тази щуротия с изпаряващия се лед поради равновесието не знам къде си го чула, но по-добре я забрави своевременно. Нали разбираш, че ако се изпаряваше лед от замръзналите дрехи (което е пълна глупост само по себе си, твърдо вещество може да се ВТЕЧНЯВА или да СУБЛИМИРА, ИЗПАРЕНИЕТО е процес на превръщане на ТЕЧНОСТ в пари, не твърдо състояние в пари), в по-голяма степен - поради по-голямата площ - щяха да се изпаряват снегът и ледът по земята? Това просто е глупост някаква. Не знам дали го пише в някой начален учебник - не би ме учудило, за съжаление мнението ми за голяма част от авторите на училищни учебници - по-право за тяхната компетентност - меко казано не е особено високо - но ако и да го има, пак е точно толкова погрешно и безсмислено! И ако на някого му се струва, че е все едно дали караме децата си да наизустяват погрешни твърдения с надеждата, че някога някак може би ще разберат, че са грешни, аз не го намирам за никак забавно. Сблъсквала съм се с плодовете на такъв тип обучение. И ако е вярно, че всяко следващо поколение - и дори набор! - излиза с все по-малко познания от средните училища, вината е именно в подобни нелепи твърдения из учебниците!

И да, сигурно реагирам особено остро на подобни небивалици - може би повече от грешки в географията, примерно, които не бих забелязала, понеже това ми е пряка специалност, но имам право на това - както и географите биха имали основание за подобна реакция, ако в някой учебник се твърди, примерно, че индийците са коренното население на Южна Америка.

# 354
  • София
Много бурен спор, ей  Stop
По мои спомени не е правилно да се казва, че ледът сублимира, т.к. сублимацията е фазов преход, който настъпва когато общото налягане над твърдото тяло е равно на неговото парно налягане. При обикновено налягане са малко веществата, които имат изразени сублимационни свойства.
И преди тук се е дискутирало това  Joy Не само тук, де. Интересно ми е какво пише сега в учебниците. Жокер може ли?

Последна редакция: пт, 20 май 2016, 00:08 от Simantro

# 355
  • София

Да, може.
Но това по принцип е за 1ви курс химия, физика, ХТИ и др. подобни, не за училищен курс, камо ли начален.
Все пак, популярно.
Виж картинката, която съм включила. Линиите отразяват линии на съ-съществуване. С други думи, там има равновесие - на твърдо/течно, течно/пари или твърдо/пари (в някои случаи - на твърдо/твърдо, но тук за простота няма да разглеждаме такива неща).Удебелената точка се нарича тройна точка. Там - и само там - има равновесие м/у трите състояния, едновременно. И в такъв смисъл ако се изхитрите да замразите дрехите в точно тази точка - при налягане и температура точно отговарящи й - ще имате изпарение (точно толкова, колкото втечняване на парите, впрочем) едновременно с твърдо състояние и сублимация.

Под тройната точка, ако се движите по линията, ще сублимирате лед. Над нея, обаче, може да имате (освен статистически незначими флуктуации) или стабилни състояния, намиращи се в равновесие с [парите си] - и липса на какъвто и да било насочен процес - или втечняване / втвърдяване, ИЛИ изпарение / кондензация.

А що се отнася до дрехите, те се изхитрят да се изпарят ПРЕДИ да замръзнат. Докато в тях има топла - твърде топла с/о околната среда - вода. Замръзналата влага си я вкарвате в стаята и там се доизпарява, СЛЕД затоплянето на дрехите и втечняването на водата в тях.

И последно, това не е нещо, с което обичам да парадирам или изобщо да споменавам във форуми, но имам докторска степен точно в тази област и определено мога да твърдя, че определенията на фазовите преходи са именно такива, каквито казвам, и никакви други, каквото и да са обяснили много-умните писачи на учебни програми. За да оправдаят писането на нов учебник са готови физиката с главата надолу да обърнат...  Rolling Eyes Twisted EvilТо разбирам, че парите от публикуването им са добри, ама не могат ли поне да четат какво пишат!?

# 356
  • София
tiptoe Цоп в преполовената вече тема. Ваканцията вече чука на вратата.  Grinning

# 357
  • София
За нас училището свърши Simple Smile
Остават няколко музикални изяви по идните празници, изпитът по пиано и после един конкурс лятото Wink
Младежът се чувства страхотно, без да ходи на училище - игра навън и музика!
Тази година имате ли списък с книги за лятото? При нас няма все още, може би ще им го дадат със свидетелствата  Thinking

# 358
При нас още не са казали за списък. Сигурно ще го дадат, като раздават бележниците.

Щерката днес едвам отлепи. Даже й предложих да не ходи, но не пожела. После пък се сетих, че ще прави презентация и съвсем нямаше как.

# 359
  • Варна
Рали, Герка, стискам палци на големите ви момчета днес  Hug Сигурна съм, че ще се справят блестящо! Ако има и други мами със седмокласници в темата - успех желая! bouquet
Нашите вчера бяха на театър, но не са им дали списък с книги, и аз го очаквам със свидетелствата.
Новото при нас е, че малката се оказа фен на Лили Иванова!  Sunglasses Намерила текста на "За тебе бях" и снощи ни пя с характерните движения на примата  Heart Eyes Чак се учудих как са й направили впечатление някои неща -много добре беше подготвена с имитацията на сценичното поведение, знаеше си текста, само във вокално отношение имаше още какво да се желае от изпълнението Joy
Дъждче, днес учат ли вашите деца?!

Общи условия

Активация на акаунт