Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 30

• 135 207
  • 796
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
Здравейте някой имал ли е дилема дали двуетажна къща или етаж и мансарда....с мъжа не можем да се разберем- той смята, че така ще спестим една плоча на тавана, но дали така ще се получи и в действителност....да не се окаже, че мансардния етаж ще глътне много повече за материали , изолация, прозорци...както и ако някой строи мансарда би ли споделил коя е най-оптималната височина за външните стени..т.е от колко започва покрива
Здравей, ние току що си завършихме къщата, по нагоре съм сложила снимки, може да я видиш- етаж и мансарден втори. Дилема никога не съм имала, просто ние знаехме, че искаме да е така, без плоча и много сме доволни от решението ни. Изглежда страхотно, точно както си го представяхме. Мансардния етаж няма да глътне повече от такъв с плоча, защото едното е за сметка на другото- бетон, желязо и т.н., но не съм и сигурна дали едното излиза по-евтино, смятам, че горе долу са на кантар цените. Прозорците са все едно- тях ги имаш и при едното и при другото. На нас най-ниската ни част, от която започва покрива е 1,85 м, което за мен е напълно достатъчно.

# 211
Здравейте! Остана ни само покрив да направим и сега е момента да решим дали имаме още един комин за котелното. По проект имаме един комин за камина, която е в хола. Тази камина искаме да бъде на дърва за разкош, а за основното отопление да е на пелети. Но въпросът е къде да се постави?  Thinking Къщата ни е 80 кв. - Хол, 2 спални и коридор. Единият вариант да е в коридора под дървената стълба за мансардата, а другият вариант в избата, която е под верандата, ако ще е там, трябва да се направи втори комин. Имам въпрос към тези, които имат пелетно котле, котлето излъчва ли някаква топлина в избата? Питам заради зимнината.

# 212
Излъчва, естествено. Котел е, не е хладилник, има горелка.
Не е да пари и да червенее като кюмбе, но определено зимата като работи , при мен например си е над 20 градуса в котелното.
Котелът е изолиран, до степен да не пари, но все пак е топъл, когато горелката работи. Когато е режим изчакване, съответно водната риза е топла и то на поне 70 градуса - нали това му е функцията.
Така че, в котелното- по къс ръкав. Бурканите - в зимника.
А под стълбата ако може да го пъхнете - ще Ви отоплява стълбищната клетка прекрасно.
Иначе коминът не е много топъл, не е като котел на дърва и въглища, съвременните котли работят много ефективно КПД-то им е над 90% и газовете не са много горещи, зависи от котела, но като се почне от 80 до 120-130 градуса, максимум. Целта е енергията да се усвои във водната риза, а не да излети в комина. Съвременните котли се справят успешно, но топлина се отделя, разбира се.
И друго - вероятно в котелното ще има и бойлер, който се грее от котела, а може и буфер, зависи от инсталацията. Връзката помежду им става с медни или метални или пластмасови тръби с вложка, които, макар и да се изолират, също са източник на топлина, по тях тезе вода от ризата на котела, на 70-75 градуса....
А впрочем, за 80 квадрата защо не помислите за пелетна камина... има до 12 Кв, ако имате добра изолация може да Ви стигнат, посъветвайте се с инженер по топлотехника. Котелът ще Ви гори много, ако не го натоварите за да влезе в режим...

# 213
Щом се отделя топлина, тогава по-добре да е под стълбището, тъй като избата ни е предвидена за зимник и е 14 кв. Мислех и за пелетна камина, но някакси предпочитам да имаме вградена камина на дърва и отделно котел. Иначе ще имаме 10 см изолация каменна вата или стиропор, това ще го решим догодина.
Гледах един котел 15 кв extraflame, ще ни гори ли много?
http://www.sinhron.eu/%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8 … Extraflame%20HP15
https://www.olx.bg/ad/peleten-kotel-smartpel-ID64VNs.html
Нямаме проект ОВК, тъй като къщата ни е малка и затова няма с кого да се посъветвам относно отоплението.

# 214
Колко ще Ви гори може да Ви каже и то с приближение само специалист.
Другото е проба и грешка.
Отоплението, а и не само то  е нещо много индивидуално, не е машина за кафе - купуваш слагаш и работи. Има значение и изолация и тръбен път и тела и изложение и надморска висо1чина и район и сезон... Затова казвам да питате знаещите.

# 215
  • густо майна Филибето
Здравейте някой имал ли е дилема дали двуетажна къща или етаж и мансарда....с мъжа не можем да се разберем- той смята, че така ще спестим една плоча на тавана, но дали така ще се получи и в действителност....да не се окаже, че мансардния етаж ще глътне много повече за материали , изолация, прозорци...както и ако някой строи мансарда би ли споделил коя е най-оптималната височина за външните стени..т.е от колко започва покрива
Допреди няколко години надзид на мансардата можеше да е 80см, за да не се води жилищен етаж.  В момента не зная как е. Наши познати строят, и доколкото разбирам е 150см техния надзид. Имат килер на първи етаж, който по-късно ще се превърне в стълбище. Не се води жилищен етаж. Прозорците са на зида, а не на покрива. Капандурите трябва да са на Велукс за да не текат, инфото ми е от човек, който прави ПВЦ дограма. А на Велукс са много по-скъпи.

Според мен е много по-евтино, ако етажът е мансарден, не минава за жилищен, и покривът е двускатен. Изолацията се поставя между ребрата, така можеш да осигуриш 15-20см покривна изолация, а както знаем, топлото излиза най-много през тавана.

# 216
  • София
Да, така е и при нас - двускатен покрив с 24 см изолация, натъпкана между ребрата. Надзид не знам какво е, но височината е 2 метра до началото на скосяването, напълно нормално за стая.

# 217
Здравейте,много съм объркъна и ще съм благодарна ако някой ми отговори .Правим ПУП-ПРЗ и ми пратиха писмо от общината,че искат "Решение на комисията по чл.210 от ЗУТ,във връзка с чл.16,ал.4 от ЗУТ,откъдето е видно, че новият урегулиран имот  е с пазарна стойност не по-малка от пазарната стойност на имота преди урегулирането му."
Доколкото разбрах трябва да намеря лицензирана фирма,която да изготви документите и с тях да отида в общината.Проблемът е,че нямам идея каква трябва да е тази фирма?Става въпрос за Варна и ако някой може да ме осветли по въпроса,ще съм много благодарна bouquet

# 218
оценител на недвижими имоти

# 219
  • Варна
Здравейте,много съм объркъна и ще съм благодарна ако някой ми отговори .Правим ПУП-ПРЗ и ми пратиха писмо от общината,че искат "Решение на комисията по чл.210 от ЗУТ,във връзка с чл.16,ал.4 от ЗУТ,откъдето е видно, че новият урегулиран имот  е с пазарна стойност не по-малка от пазарната стойност на имота преди урегулирането му."
Доколкото разбрах трябва да намеря лицензирана фирма,която да изготви документите и с тях да отида в общината.Проблемът е,че нямам идея каква трябва да е тази фирма?Става въпрос за Варна и ако някой може да ме осветли по въпроса,ще съм много благодарна bouquet
Ако мога да съм полезна, зная името на Албена Маринова във Варна като такъв оценител. Работеше в Градев недвижими имоти, но дали е още там... Ако не се насочиш към някой друг, пиши пиши ми на лични, ще се опитам да открия телефон за връзка!
 bouquet

# 220
Ако мога да съм полезна, зная името на Албена Маринова във Варна като такъв оценител. Работеше в Градев недвижими имоти, но дали е още там... Ако не се насочиш към някой друг, пиши пиши ми на лични, ще се опитам да открия телефон за връзка!
 bouquet
Благодаря!За съжаление чак след месец ще ходя до Варна,така че тогава ще му мисля Blush

# 221
Здравейте,
Темата е чудесна - научават се много тънкости от споделения опит.  Бих искала да ви попитам за фирми или строителни бригади /за София/, от които сте доволни?  Също така, ако може да споделите колко приблизително ви излиза кв.м /до ключ/  и в цената включват ли се основите и покрива? Благодаря

# 222
  • София
Общо взето е според зависи. Всичко под 250 евро/м2 за РЗП 150-200 м2 си е супер. Общо взето като ти направят количествената сметка и я остойностят умножи я по 2 да си спокойно.
Ние ще се вместим в сумата която предполагахме, но удвоена  Mr. Green

Камината в механата ни е готова.  Blush

Отказахме се от камина в хола. Сигурни сме, че ще я запалим два пъти и ще ни мързи да я чистим и мъкнем дърва.

# 223
ДА, ясно ми е, че каквато и оферта да получа, трябва да си заделя поне още 50% отгоре...но мисълта ми е средно колко върви кв.м строителство до ключ?  Някой да е използвал услугите на фирма "Sechkov"?

# 224
  • София
Много зависи от редица фактори.
1. Квадратурата - едно е да строиш едноетажно 80м2, друго е триетажно 240м2. Както се досещаш фундамента и покрива е един, но веднъж се разделя на три етажа, веднъж на един
2. Геология - има разлика дали ще се мине с ивичен фундамент или с много копаене, пилоти и голяма фундаментна плоча с трудна хидроизолация
3. Терен - равния терен е доста по-лесен за усвояване от денивилирания
4. Ограда - Да оградиш 1 декар двор може да ти струва и 1000 лева и 25 000 лева
5. Парцел - зависи дали слагаш цената на парцела в цената на строителството - може да удвои или утрои цената
6. Отопление - едно е да сложиш 3 климатика за 2000 лева, друго е термопомпа с конвектори и подово за 30 000 лева
7. Цената до ключ включва и настилките - може да са гранитогрес и ламинат за по 10лв/м2, може и за по 120лв м2.
Дай малко данни какво, къде колко и с какви материали и ще ти дадем по-точна сметка

Общо взето къща на два етажа от 150 м2 на равен твой си терен, стоманобетон с ивични фундаменти, хубави тухли и изолация, истински керемиди и да кажем настилки по 20лв/м2 и отопление на пелети ще ти излезе 50 000-60 000 евро с проектирането

Общи условия

Активация на акаунт