Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 30

• 134 579
  • 796
  •   1
Отговори
# 750
  • Сред мелниците
Ние се разбързахме  по никое време и преди 15 дни изляхме основи и фундамент на лятна кухня на двора. Малка Стая и площадка с навес, които ще са с общ покрив. Майсторът ни беше предупредил , че ще ни остави за малко да си довърши някакъв обект.  Може да започне зидането и покрива след около седмица.
 Но ние пък се размислихме, че е много вероятно да хване студа и снега в средата на стените.
Нито ще можем да излеем бетона, нито ще сме  спокойни за покрива.

Добра идея ли е да го зазимим на открита плоча  и на пролет да го довършваме? Ще се повреди ли нещо?

# 751
StefanB, и за оградата имаме РС, което изтича февруари, за него отдавна подавахме, по после имахме едни разправии с едни незаконни кабели с високо напрежение на ЧЕЗ и общината и докато се оправим, останахме без ограда на имота. То изтича февруари и трябва да искаме удължаване. По-добре всичко да ни е законно, убедих се, че имаш ли документ всичко е ок, никога не знаеш кога някой "доброжелател" ще те наиграе. Имаме личен опит с това, принципно ни грозеше глоба до 10 хил. лв., само че "доброжелателя" не знаеше, че всичко е направено с конструктивно решение и проект, че даже не и от нас, а така ни е продадено (по наше искане, но строителят си изпипа всичко документално, а в нашия договор е упоменато, че ще купим с тази реконструкция), т.е. е законно, явно реши, че сме правили нещо яваш-яваш, както повечето хора и му дойде идеално, но ядец. Оттогава си знам - документи да си имаш.

# 752
  • София
Ние се разбързахме  по никое време и преди 15 дни изляхме основи и фундамент на лятна кухня на двора. Малка Стая и площадка с навес, които ще са с общ покрив. Майсторът ни беше предупредил , че ще ни остави за малко да си довърши някакъв обект.  Може да започне зидането и покрива след около седмица.
 Но ние пък се размислихме, че е много вероятно да хване студа и снега в средата на стените.
Нито ще можем да излеем бетона, нито ще сме  спокойни за покрива.

Добра идея ли е да го зазимим на открита плоча  и на пролет да го довършваме? Ще се повреди ли нещо?
На бетона нищо му няма, не се притеснявайте. Най-много му пречат циклите замръзване-размръзяване ако е напоен с вода. Най-добре го покрийте с един найлон и го оставате до пролетта.   Peace

# 753
  • Сред мелниците

На бетона нищо му няма, не се притеснявайте. Най-много му пречат циклите замръзване-размръзяване ако е напоен с вода. Най-добре го покрийте с един найлон и го оставате до пролетта.   Peace
chiana, как става напояването с вода - от самия бетон или като го вали?
Има ли друг начин да я защитим?
Не знам дали ще намерим толкова голямо цяло парче найлон , търсихме като изливаха плочата, че прогнозата беше за дъжд, но не намерихме и бяхме приготвили две отделни парчета да ги снаждаме. Но според мен под тях няма как да не просмуква вода, сняг. Притеснявам се за тези 3-4 месеца.Миналата зима беше  от октомври до юни, ако и тази е така...
Но пък и другото е риск..Просто сме се видели в чудо!

# 754
  • София
На бетона от водата нищо му няма. Приеми че бетона е като гъба - поема определено количество вода. Водата за бетона не е никакъв проблем. Проблем може да дойде ако тази вода в него почне цикли на замръзване-отмръзване. Ако бетонът не е мразоустойчив (специален клас с допълнително въвлечен въздух в него, което го прави издръжлив на външни атмосферни условия), то може да бъде компроментиран. Ако ти е правило впечатление - има някои тротоарни плочки, които след 1-2 зими почват да се "белят" отгоре надолу, а други са здрави с десетки години. По принцип предполагам сте наливали с B20 или B25, който не е устойчив на външни атмосферни условия. Затова покрийте го с нещо, каквото и да е, дори да не е "цяло парче", това би го предпазило достатъчно до следващия сезон  Wink

# 755
  • Пловдив
после имахме едни разправии с едни незаконни кабели с високо напрежение на ЧЕЗ и общината и докато се оправим, останахме без ограда на имота.
Мъ℘♥Мяɣ, стана ми интересно как се разбира кое е незконно за кабелите? И аз се чудя защо някакви кабели ми висят във въздуха от всякъде. Вече успяхме да скъсаме един на Виваком / минаваше през нас, за да стигне до съседите Rage / , докато правихме покрива, но най - ме притесняват тези на енергото. Все пак ток е това.

# 756
Здравейте, отдавна не съм писал, но го докарах до слагане на дограма.
Събрал съм оферти от 5 фирми. Всяка фирма работи с различна марка профили. Цената на офертите се движи в много големи граници - от 17000 до 26000лв

Предложенията са за следните марки профили: "SCHUCO CORONA SI 82", "VEKA SL-82 MD", "TROCAL 88+", "Salamander Bluevolution 92" и "KOEMMERLING 88 Plus".
Всички изброени профили ползват система с тройно уплътнение.
И петте фирми ще ползват 42 мм троени стъклопакети с топъл дистанционер, произведени от "Тракия Глас АД" (иначе казано Шишеджам Търговище)

Саламандер излиза на най-висока цена а Трокал на най-ниска. Останалите са горе-долу еднакви и са някъде посредата.

На хартия всички постигат горе долу една и съща топлоизолация която за прозореца (профил+стъклопакет) се движи около 1.0 W/m2K

Крепежа и обкова по думите на търговците е "от най-добро качество" (ROTO, WURTZ, ...).

Моля за мнения от хора които ползват горе изброените профили.

# 757
Аз съм с Трокал 88+ и съм доволен, само че не е важен толкова профила, колкото вида на стъклопакета - тип стъкло и отстоянията, които се са между стъклата. Имай предвид, че тройния стъклопакет си тижи доста.

# 758
  • Сред мелниците
Кажете нещо повече за градинското осветление и прекарването на ток към отдалечена от къщата постройка в селски имот.

За тока ме притеснява вкарването на високо напрежение под земята. Което научихме е, че имало специални тръби , които МОЖЕ БИ?? не могат да бъдат прегризани от подземните обитатели. Тръбите се увиват в специално сигнално фолио, за да не ги нацелим след години при някой амбициозен градински проект.
И все пак ,  ток под земята ...някак си...
На мен ми мина идеята по-скоро да направим един задигнат над почвата бордюр, в който да вградим тръбите за тока и периодично да му оставим отвори за излаз на осветително тяло. Това ми се вижда трудно, скъпо и грозно.

Дайте идеи и споделете опит. Като не може да се строи в този сезон, поне можем да направим електро- и водопроводната инсталация по двора.

# 759
после имахме едни разправии с едни незаконни кабели с високо напрежение на ЧЕЗ и общината и докато се оправим, останахме без ограда на имота.
Мъ℘♥Мяɣ, стана ми интересно как се разбира кое е незконно за кабелите? И аз се чудя защо някакви кабели ми висят във въздуха от всякъде. Вече успяхме да скъсаме един на Виваком / минаваше през нас, за да стигне до съседите Rage / , докато правихме покрива, но най - ме притесняват тези на енергото. Все пак ток е това.
Ами един ден осъмнахме с прекопано място, където ЧЕЗ си бяха заровили високо напрежение. Мястото по документ е наше, обаче те имат РС, което е издадено с участието на 2 институции и започнахме дело, защото аз им казах, че мога да им изскуба кабелите - решението си беше незаконосъобразно издадено. Общината си начертала един ПУП, според, който 200+ м. трябва да ни ги отчуждят за улична регулация (и процентите на отчуждаване не бяха спазени, но това е друга тема), само че.... не си провели процедурата, защото нямали пари да платят за тези метри?! Т.е. ПУП не е влязъл в сила и мястото си е наше. Отидохме на съд, включително и наш съсед по имот - един и същи казус, даже ни обединиха делата. Ние обаче си влязохме в спор с общината (имаме представа и не можеха да ни мятат по върбата, както опитаха) и накрая постигнахме споразумение - ние се съгласихме, че тази улица трябва да мине от някъде, макар нашият имот да има излаз на още 2, но за другите имоти беше проблем, те решиха да ни платят. Цената не беше хич оптималната, но някъде трябваше да сложим точка  решихме, че ще прежалим тези метри и се споразумяхме. Обаче другият съсед не го огря, защото БГ съдът глава няма.

# 760
  • Сред мелниците
StefanB, и за оградата имаме РС, което изтича февруари, .... То изтича февруари и трябва да искаме удължаване.

Не че е сложно и скъпо, но защо ще го удължавате, кой срок ви изтича? 3 или 5 годишния?
Ако е първия - просто го започнете преди февруари.
 А как се отчита 5-годишния за завършването на ограда не ми е ясно.

# 761
StefanB, и за оградата имаме РС, което изтича февруари, .... То изтича февруари и трябва да искаме удължаване.
Не че е сложно и скъпо, но защо ще го удължавате, кой срок ви изтича? 3 или 5 годишния?
3, то 5 годишния си е за ново РС. Обаче добра идея ми даваш изобщо не се бях замислила, да трупна един акт за откриване на строителната площадка в общината и да копна малко, пък на пролет ще си я правим. Мерси за идеята!

# 762
  • Сред мелниците
Скрит текст:
3, то 5 годишния си е за ново РС. Обаче добра идея ми даваш изобщо не се бях замислила, да трупна един акт за откриване на строителната площадка в общината и да копна малко, пък на пролет ще си я правим. Мерси за идеята!
Не знам как се документира за ограда начало на строежа?
Дали изобщо има такова понятия - откриване на стр. площадка при тези обекти, които са само с конструктивно становище. Трябва  да се види как е . Мисля, че е само за шеста категория - жилищно строителство да се открива строежа.
А петте години са за РС -  да си завършил  на груб строеж, което за ограда не знам какво значи. 

# 763
Ще го видя, най-малкото ще им хвърля някое заявление, че съм си започнала оградата, те в общината ще кажат какво искат.

# 764
Потвърждавам мнението за безхаберието на общинарите, ако някой съсед не ви натопи, никой не проверява.
Тука имаме едни строят без табела и без прогледна ограда на улицата, да ама започнаха да строят с цигани, а те да си хвърлят кутиите от цигари и какво ли не около пътя. А ни е чистичко тука и хубавичко, та скоро ще ги натопя аз.
Да си контролират майсторите.
Всеки нов строеж, около къщата става кочина! Даже един ден дойде самия собственик да види купчината боклук баш пред входната си врата, та си овика и го почистиха.

Общи условия

Активация на акаунт