Скандали заради името на бебето

• 175 831
  • 1 589
  •   1
Отговори
# 75
  • Майна Сити
Мелита, може да си представя как се чувстваш само. Майка ми също е изживяла ужаса с името. Баба ми има типично българско име, но с едно "К", което го прави умалително (примерно Лазаринка, Иванка, Маринка и т.н.) Аз от своя страна нямам това излишно "К" в името си, което е довело до нечовешки скандали между баба ми и майка ми. Баба ми е твърдяла че не съм тяхно дете като не съм и писана на пълното й име, а майка ми от своя страна е овладяла положението и не го е променила. Ами след известно време нещата се разминаха, но останаха лошите спомени...
Аз пък до последно не исках да казвам как ще се казва малкият, твърдях до последно че се колебая между няколко имена и така се измъквах, макар че реално името беше избрано още когато разбрахме пола на бебо  Wink
Няма значение как звучи името на бебето, стига да не е някво обидно за него или безумно (някое Версачи примерно  Laughing ) Важното е да е живо и здраво, а когато свекърва ти види малката мишка, със сигурност няма да и дреме за името й.

# 76
Аз още не мога да се начудя как възрастни хора се обясняват и се оправдават като ученички  ooooh! То сто телефонни разговора, в който поотделно на бабата и дядото се обясняват и обосновават родителите защо видиш ли са посмяли да изберат еди кое си име за собственото си дете, че и разяснения за произход и значение на името. Когато спрете да търсите одобрение у хората и да се оправдавате за решенията си, може и да получите полагащото ви се уважение. А след тази просташка реакция не само, че не бих им звъняла, но и телефона няма да им вдигна. Бабата вдигнала температура и трябва да треперят за нея. А бабата помисли ли за бременната си снаха и нейното здраве докато й упражняваха този тормоз.

Как, как - прочети Пипелот и ще ти стане ясно. Те за твое добро го правят, пък и за детето ти, защото ти не си се сетил, че името е такова и онакова. Ако замълчат, ще ги гризе съвестта цял живот. Всъщност, ако не беше една леля да ми каже, че името на дъщеря ми е име на фолкаджийка, аз нямаше откъде да разбера. Видиш ли, примерно има фолкпевица Андрея, значи Андрея си е име на фолкпевица и тва е.

# 77
Тъжно, тъжно е това....Толкова по-важни неща има в този живот, че продължавам и аз да не разбирам, как за такава глупотевици може да се вдига толкова шум и да се изострят отношенията. Тъжно, много тъжно...и инфантилно.

# 78
  • Бургас
Аз още не мога да се начудя как възрастни хора се обясняват и се оправдават като ученички  ooooh! То сто телефонни разговора, в който поотделно на бабата и дядото се обясняват и обосновават родителите защо видиш ли са посмяли да изберат еди кое си име за собственото си дете, че и разяснения за произход и значение на името. Когато спрете да търсите одобрение у хората и да се оправдавате за решенията си, може и да получите полагащото ви се уважение. А след тази просташка реакция не само, че не бих им звъняла, но и телефона няма да им вдигна. Бабата вдигнала температура и трябва да треперят за нея. А бабата помисли ли за бременната си снаха и нейното здраве докато й упражняваха този тормоз.

Как, как - прочети Пипелот и ще ти стане ясно. Те за твое добро го правят, пък и за детето ти, защото ти не си се сетил, че името е такова и онакова. Ако замълчат, ще ги гризе съвестта цял живот. Всъщност, ако не беше една леля да ми каже, че името на дъщеря ми е име на фолкаджийка, аз нямаше откъде да разбера. Видиш ли, примерно има фолкпевица Андрея, значи Андрея си е име на фолкпевица и тва е.
Обаче едно е да изкажеш мнение и съвсем друго да оказваш психически тормоз над бъдещите родители. Те сами могат да преценят дали името е подходящо и никой няма право да им оспорва решението. И ако трябва да сме честни - най - често става въпрос чисто и просто за един егоцентризъм у старите хора внуците им да са кръстени на тях. Поне в случая с тези баба и дядо мога пари да заложа, че става въпрос не толкова за притеснение от неподходящо подбиране на името, колкото до чиста проба нарцисизъм и начесване на егото. В чужбина може да срещнеш всякакви националности, раси и имена. Никой няма да се трогне от името на детето.
И дай сега като има фокаджийка Андрея да не си кръщаваме така децата. То по тази логика и името Мария трябва да се избягва заради онази джукестата. Хайде няма нужда  Stop

# 79
  • София
Моля ви споделете какво мислите
Ще ти кажа какво аз направих.
Исках да кръстя дъщерята на майка ми, но госпожата ми спретна лют скандал, че не си харесвала името, защото все ѝ викали на галено, което било грозно.
И реши, че трябва да кръстя на свекървата.
Отказах.
Заповяда да кръстя на кумата- пак отказах .
Кръстих я както си реших, а мъжът ми им обясни, че който иска да си избира име, да си роди.
Бях на 20 и никой не умря от решението ми и никой не остана сърдит до края на живота си.
Манипулират мъжа ти и го карат да се чувства виновен.
Не е чувствителна майка му- ако беше, нямаше да ви причинява тоя стрес.
Просто не е свикнала да не става на нейното.
Кръстете си детето както сте решили и хич да не ви пука- ще клекнат и ще разберат, че синът им е пораснал....... Hug

# 80
Аз пък не разбирам как може някой си,било то родители или свекъри да си мислят, че си длъжен едва ли не да кръстиш детето си на тях. Ми, не не си.
Аз затова съм се зарекла, живи и здрави, един ден-на никой,най-добре,за да няма драми.  Crossing Arms
Мъжо още отсега си прави устата да поставя условия, с букви и имена, ама съм му дала да разбере, един път завинаги,че няма да стане-ако аз не искам.
Могли са да си замълчът, ако са свестни и съвестни хора,дори и да не им харесва името. Simple Smile
Аз свекито ти според мен разиграва драми и се прави на интересна.
Но, то нали все гледаш да е мир. Simple Smile Stop
Бих направила подобен жест, само ако от сърце го искам-да си кръстя детето на някого, когото много обичам, помогнал ми е, заслужил е, когото уважавам,но хеле пък на "чуждите",ми няма как да стане.  Mr. Green
много е тъжно, да, но все още е реалност в доста семейства  Simple Smile

# 81
Напълно ви разбирам.Когато забременях вече знаех как искам да се казва бебето.Бях го решила много отдавна.Споделих с мъжът ми и той отговори,че е съгласен,защото според него най-вече майката трябва да избере.Попитах го ако иска да е на родител ще сложим тире,но това име ще е.Той отказа,защото родителите му не живеят заедно и са в лоши отошения.Е моето свекървище подмолно се е подиграла с името на детето ми иестествено е проблем,че не е на нея.Но всичко е зад гърба и аз научавам от другаде.Е мило момиче съсипа ми живота тази женица.И аз минах през криза с кръвно и захар и настроиване на мъжа ми против мен.Просто женицата е командаджийка и не може да се примири,че аз казах край,да се спре вече.
 Та съветът ми е гледай си мъжа и рожбата,радвай се на най-прекрасния момент,който ви очаква.Щом мъжът ти е до теб и не се влияе от тях всичко е наред.Бъди спокойна и не се обяснявай много.Аз направих тази ОГРОМНА грешка.Да си мълча да няма проблеми.С това си спечелих по-големи.Не може и НЕ ТРЯБВА да се съобразяваш с никой.Решението си е ваше.
Бъди много спокойна и щастлива!
Казвам го от опит,не можеш да угодиш на всички и не е нужно.
Леко и успешно раждане!

# 82
Ако сега успеят да ви пречупят ... ще ви съсипят живота.

# 83
Miss July, съгласна съм с абсолютно всичко!
А Авторката може да намекне на съпруга си точно това, което каза Абсурт - щом майка ти е така чувствителна, защо предизвиква и причинява и на нас всичкия този стрес?

# 84
  • Бургас
А Авторката може да намекне на съпруга си точно това, което каза Абсурт - щом майка ти е така чувствителна, защо предизвиква и причинява и на нас всичкия този стрес?
Защото както предположих е егоцентричка и се вълнува единствено от себе си и собствения си интерес.
Панди е права. Сега е името, утре ще е как да си гледат детето, в каква градина/училище да учи, с какви деца да /не/ играе....От сега на такива не им ли се покажат някакви граници - отиде

# 85
  • Бургас
Изкарай си спокойно бременността. Никой няма право да ви се меси, това е вашето дете, вие му избирате името. Щом още от сега има такива драми, не ми се мисли, по нататък как ще се месят във възпитанието на детенцето ви. Сега е момента да им покажете, че няма им да позволите да се месят във вашите неща!!! Колкото по-рано се изясните, толкова по-добре.

П.С. Никога няма да забравя в родилното, в моята стая имаше една жена, която беше кръстила детето си Георгея, защото иначе свекъра щял да я изгони от къщи. Sad

# 86
  • София
Аз имам само един въпрос - Авторке, Защо ти пука? Ако свекърва ми се удари и има нужда от помощ и бременна в 9-ти месец ще ида дай помогна,ако мога, но заради такова нещо? Просто през едното ще влезе и през другото ще излезе. Пък ако ще да се сърди -нейн проблем.

# 87
  • Бургас
П.С. Никога няма да забравя в родилното, в моята стая имаше една жена, която беше кръстила детето си Георгея, защото иначе свекъра щял да я изгони от къщи. Sad
Звучи като гонорея. Горкото дете  Tired

# 88
   Аз съм на мнение, че човек може да си каже мнението за име, ако е попитан и ако го каже културно, без драми, обиди и натяквания. Но тези драми, температури, скандали на бременна жена са диви просташки изпълнения. Ако детето ми кръсти внучето с име, което ми е ужасно сигурно ще ми е тъпо, но каквото са решили това. Сигурно бих дала идея да е с две имена, особедно като е в чужбина, че ако не си го харесва да си ползва второто. Без да се налагам и скандали. И то на дъщеря ми бих казала, на снаха или син едва ли бих се месила.
  Моята дъщеря е кръстена на баща ми с буквата, защото това име ми допадна, мъжът ми го хареса. Той не искаше, но въпреки това му стана много приятно. Свекърите не са казвали нищо, въпреки, че името е странно за БГ. Ако имам второ дете и е момче много харесвам едно име с на свекъра буквата и ще е то. Ако е момиче ще е на майка ми предполагам, защото за момиче имам име с нейната буква, ако до тогава не си харесам други имена.
  Ако възнамерявате да живеете в чужбина завинаги моят съвет е  кръстете си детето с разбираемо в чужбина име. Моето име тук не може да се произнесе, от 10 години не съм си го чувала нормално. Непрекъснато се чувствам пренебрегната заради него. Има доста БГ тука, които си кръщават децата с трудни БГ имена, не го разбирам защо си го причиняват не децата...

# 89
Дано не съм права, но си мисля си, че годеникът на авторката също ще застане на страната на родителите си, сега не може да спи, притеснява се за майка си... ще има продължение и ще настоява за компромисен вариант.

Общи условия

Активация на акаунт