Скандали заради името на бебето

• 175 826
  • 1 589
  •   1
Отговори
# 60
pipelot, а дъщеря ти и зет ти не са ли се сетили за това? Не са ли го взели предвид? Колкото и верни да са твоите разсъждения и опасения, двамата родители са пълнолетни и имат законното и морално право да вземат това решение. И аз често срещам деца с имена, които според мен не са били много добър избор, даже съм се питали - е, кому беше нужно чак толкова...., примерно, но не е моя работа.

# 61
Пипелот, защо мислиш, че дъщеря ти и зет ти чакат някой да им представи друга гледна точка, а не са си помисляли те самите за това? Все другите са по-досетливи от родителите, значи.

# 62
Типично "свъкървенско"/ "тъщенско" мислене - АЗ знам по-добре, АЗ разбирам повече,  АЗ да дам по-правилния съвет, АЗ да се намеся пък те да си решат.

Отлгедали сте (надявам се) деца с глави на раменете си, гледайте си вашия живот  и оставете те да си правят техните избори и решения. Пък било то и грешни Crossing Arms

# 63
Pipelot, разбирам какво имаш предвид, но в нашият случай въпреки че живеем в чужбина името не е чуждестранно. Дори не звучи и интернационално ако не се промени произношението. Напротив името е българско, но рядко срещано във България в мъжки вариант и затова може би звучи нетипично.

# 64
Pipelot, разбирам какво имаш предвид, но в нашият случай въпреки че живеем в чужбина името не е чуждестранно. Дори не звучи и интернационално ако не се промени произношението. Напротив името е българско, но рядко срещано във България в мъжки вариант и затова може би звучи нетипично.

Е така ако се обяснявате и на свекърите, не се чудете защо ви притискат и си измислят нови и нови аргументи да стане на тяхното.
Избрали сте си име, да се роди детето живо и здраво и да му се радвате. Сега е вашият момент за такива решения. Родителите ви са взели своите решения, когато е било времето/освен ако тогава свекървата/тъщата не е взела нещата в свои ръце

# 65
И аз като авторката чакам подобен отпор. Трябва да родя другия месец, избрали сме име, но не е на никой. Моите родители си отидоха миналата година и сега се очаква да се кръсти на свекъра или свекървата. Те уж не искат на тях, ама само намекват в някакви думи и изречения. А те също не са си кръстили децата на никой. На мъжа ми съм казала, а са коментирали нещо, а най накрая го кръстя на себе си или на него.
Скоро лежах в болница и подобен случай ме разтърси, една родилка с дни лееше сълзи след раждането, че свекъра искал да е на него, ама буквално, а то бебето имаше проблеми и едвам го спасиха след раждането,  а на него само името му в главата. И най накрая го записаха като него, че да миряса и да е мир поне в това отношение.
Само да са ни здрави дечицата, другото ще го преодолеем.

# 66
Името на детето се определя от родителите, защото после страдат всички наоколо. И честно казано не го разбирам това с имената. За чий ти е да ти се повтаря името. Особено ако е смотано, имам позната която е кръстена Лимонка на баба си. И представете си бабата е настоявала/изисквала да се запише така. Как се стига дотук не ми е ясно. Може би целта е да не си единствен/а с тъпо име. И тъй като едно време са те карали да запишеш децата на свекър/тъща ти сега си връщаш на твоите деца да видят какво е?!?
Авторке гледай си детето, щом Ви е първо ще има тъпотии.
От цялата ситуация трябва да си щастлива с едно - мъжът ти те подкрепя. А това е по-рядко срещано.
Леко раждане.

# 67
  • Добрич
Направо съм изумена, как това е все още толкова често срещано! На колко години са свекърите ви, бе момичета? Аз съм във възрастта да ставам баба, ама такива отживелици от моето поколение не съм очаквала. Освен вашите баби/дядовци да са 60-70 годишни?!!!

# 68
pina,  svetlina- не са се сетили. Мога да разбера, защо не са се сетили, но не ми се обяснява. Разбира се, че правото е тяхно.  Но пък, когато си убеден, че внучето ти може да страда в бъдеще е мнооооого трудно да си премълчиш.  А и не смятам, че е редно да си траеш- споделяш си опасенията и след това млъкваш! Само ми се искаше да бяха споделили по-рано- може би щяха да погледнат от друга гледна точка. Всъщност, това беше и причината да пиша тук- защото ми се струваше, че ситуацията е сходна,  и авторката би могла да обмисли.  Както виждам, наистина са обмислили и този аспект. Чудесно!

Ей, както очаквах, не сколасвам да отговоря. Няма да се оправдавам. Само вмятам- не смятам, че винаги съм права.  Склонна  съм да изслушвам мнения, съвети, забележки и др. от близкото си обкръжение (включително и от майка ми  и от децата ми!), но да- на финала аз решавам за себе си. Смятам, че това е зрялото поведение.  И какво пък лошо намирате в обясненията на Milenita? Не към мен, а към свекърите? При нормални отношения това обяснение ("благодаря, помислихме и за това, но не сте прави") би трябвало да прекрати дискусията.

# 69
  • София
Ама и аз съм изумена, че това все още се среща, че и толкова често. Как ли пък няма да кръстя детето си на някого, за да има мир  ooooh!

# 70
Мелита, гледай си здравето и както са ти казали и другите - не се обяснявай за решенията си (ви). От тази случка си направи изводи за бъдещето. Защото ,когато се роди бебето ще започнат да дават акъли кое е правилно и кое не и как вие нищо не разбирате от гледане на деца.
Когато се наложи, просто ги информирате и казвате: Така преценихме. И точка. Без повече обяснения и оправдания.
Много е добре, че мъжът ти те подкрепя и да не се поддава на манипулациите на "болната" си майка.
Цялата работа е в това,че мама не може да приеме,че изпуска контрола и вече не е водщ фактор при сина си.
Желая ти леко раждане. Не се занимавайте повече с простотий и се радвайте на бебчо.

# 71
За съжаление за някои хора истинската причина не е защото са разтревожени за името на бебето и видиш ли , че можело да му създава проблеми. Истинската причина в крайна сметка се оказва, че е защото не е на тях или ъова, което на тях им се иска. И от там се почват низ от измислени причини "колко сме разтревожени как детето ще живее с тов име" защото било : нетипично, чуждестранно, не било българско, не се връзвало с фамилията, било екзотично, другите деца щели да му се подиграват и още един куп подобни извинения. Истината е ,че децата са жестоки и измислят жестоки прякори дори и на най-обикновени български имена. Решат ли да го направят, името не е важно. Пък и в крайна сметка родителите ще си поемат отговорността. Оставете решението на тях

# 72
  • Варна
С ръка на сърце казвам, че аз на твое място не бих издържала на този тормоз. Досега щяха да са чули от устата ми куп нецензурни изрази, от които да им почервенеят ушите в буквалния смисъл. Правилно-неправилно такава съм си. Опита ли се някой да ми навлезе в личното пространство, способна съм да бия с голи ръце. А по-лично пространство от семейството и дома ми няма.

# 73
Има го, има го това с имената...за съжаление, още дълго време ще го има си мисля Tired
Майка ми, която е направила много за мен в този живот, допусна същата грешка в родилното...да се муси за избраното от мен име на детето ми. Що рев изревах тогава..още не съм сигурна, дали съм й простила за това Sad

# 74
  • Бургас
Аз още не мога да се начудя как възрастни хора се обясняват и се оправдават като ученички  ooooh! То сто телефонни разговора, в който поотделно на бабата и дядото се обясняват и обосновават родителите защо видиш ли са посмяли да изберат еди кое си име за собственото си дете, че и разяснения за произход и значение на името. Когато спрете да търсите одобрение у хората и да се оправдавате за решенията си, може и да получите полагащото ви се уважение. А след тази просташка реакция не само, че не бих им звъняла, но и телефона няма да им вдигна. Бабата вдигнала температура и трябва да треперят за нея. А бабата помисли ли за бременната си снаха и нейното здраве докато й упражняваха този тормоз.

Общи условия

Активация на акаунт