Скандали заради името на бебето

• 175 820
  • 1 589
  •   1
Отговори
Здравейте,

Опитах се да намеря подобна тема, но съм нова във форума и все още незапозната как да търся. Предварително се извинявам, ако не е трябвало да създавам нова тема, но се обръщам към вас с молба за мнение/съвет.

Терминът ми е след 2 седмици, а последното нещо което мога да кажа, че ме е обзело в момента е щастие и трепетно очакване. Напротив,последните няколко дни са същински ад за мен и годеникът ми. Причината е реакцията на неговите родители с, които решихме да споделим какво име сме избрали за нашето малко момченце преди повече от месец. Той предварително беше попитал родителите си дали имат някакви претенции към името на детето и двамата отговориха, че за тях е важно само детето да е добре. Въпреки това, когато споделихме името реакцията беше много остра.

Името според тях не било хубаво, те не го харесвали, звучало турски (ние сме християни) и децата щели да му се подиграват (само да уточня и че не живеем във България). Ние и двамата бяхме меко казано шокирани от тази реакция и се втурнахме да се оправдаваме. Той на няколко пъти в разговори по телефона, и аз веднъж в опит да обясня значението на името, произхода и защо сме го харесали. Бях непрекъснато прекъсвана по телефона. Баща му ми каза, че "не било важно какво искаме ние, а какво било хубаво за детето". Опитахме се да обясним и двамата от къде идва значението и че това не е име от турски произход. Казаха ни, че те не го харесват и одобряват, но да сме си решавали ние.

Имаше известно затишие докато един ден приятеля ми не се скара с тях отново по телефона докато беше вкъщи. Тогава разбрах, че това е продължавало периодично и че той не е искал да ме разстройва и затова не ми е казал.

В крайна сметка сега се оказа , че искали името да е неутрално (понеже започва с първата буква на моя баща, свекъра ми явно го е яд , че не е на него). Когато сме избирали името, не е било умишлено, просто това име ни допадна и усетихме като правилно. Това също го обясних и на моите и на неговите родители, но те настояват да било неутрално и явно не ми вярват. Стигна се до там, че баща му е казал по телефона, че повече не искал да го чува, че годеника ми се отказал от родата, и че не бил достатъчно мъж да каже какво иска. ТОй не веднъж обясни , че това име го харесваме и двамата и че аз не съм го налагала по никакъв начин. Името на свекъра ми започва със З, а сами може да се досетите, че нямаме много опции с тази буква (не е като да не сме мислили).

Аз се почувствах засегната от факта, че те си обсъждат как трябва да се казва моето дете вече толкова време и че тормозят и сина си. Реших да се обадя и да разговарям с  майка му. Казах, че това име сме харесали и че няма да го сменим. Детето ще се казва така, Ако искат да се сърдят нека се сърдят на мен, защото аз съм го предложила. Питах ги не им ли е жал за сина им и защо го тормозят така. Не е спокоен, все е нервен и не знае къде е, не може да спи и това 2 седмици преди термина. Питах кой ще кръщава детето, бабата и дядото или родителите, кой има право?

В крайна сметка след този разговор с майка му, тя се тръшна болна с температура и дори лекарката не знаела какво и е. От 5 дена е на антибиотик и вкъщи съвсем сме луднали. Той непрекъснато се обвинява, че тя била много чувствителна и нещо сме били докарали с всичките драми. А баща му се държи с него така сякаш не те, а ние сме причинили целия този стрес и скандали. И всичко това заради името на едно невинно бебе, което скоро ще се появи, а аз дори немога да се отпусна и зарадвам спокойно.

не проумявам как може някой да постъпва така и да мисли, че той има право да определя как ще се казва едно дете, а не родителите. Или да ги ограничава, по какъвто и да е начин и да се опитва да си налага мнението. А още повече да каже на собствения си син,че се отказва от него и че не иска да го чува повече.

Моля ви споделете какво мислите

# 1
Здравей,това което мога да кажа от ситуацията в която си е,че не е важно те какво искат,да хубаво е,че сте се допитали до тяхното мнение и щом те не са казали нещо конкретно нямат право да го оспорват.Ти го носиш 9 месеца ти го раждаш,ти го гледаш ти си с него докато е болно,ти се лишаваш от някой твои удоволствия за да е добре то. Така,че не се панирай и ако годеникът ти е съгласен го кръстете както вие искате. Вие ще си го гледате,те са баба и дядо. Толкова те трябва да ви помагат,като не искат да се оправят. Най-добре седни и обсъдете всичко с годеника ти ако той е съгласен на това име въпреки родителите си имате пълното право да го кръстите така както вие искате,вие сте му родители.

# 2
За мен родителите трябва сами да решат как да се казва детето им.Ако сега правят такива драми за името,натам незнам какви постановки ще поставят за други неща свързани с детето.От опит да кажа,че това с името е голяма глупост-аз съм кръстена реално на съученичка на майка ми(това име харесала още като ученичка,а и не дали в родилното да ме кръсти с две имена),но името ми почва с буквата на майката на баща ми и тя мисли,че съм кръстена на нея.Та от нея не съм видяла кой знае каква голяма обич,но не е като да не е държала да съм кръстена на нея или дядо ми.

# 3
Мисля, че държанието им е възмутително и незряло. Нямат никакво право да ви тормозят по този начин.

На твое място бих им казала просто, че заради вълненията ми покрай раждането не мога да поема повече от стреса, който ми причиняват, затова прекъсвам комуникацията с тях, но съм готова да им простя когато решат да се извинят. Кратко, точно и ясно, това бих им казала дословно. Имат безкрайно много време да свикнат с идеята и да си преглтнат обидата, ако внучето е важно за тях.
Но помисли си какви дребни душици са хора, които са способни на подобен тормоз върху бременна жена, защото не могат да преглътнат, че бебето ще носи буквата на другия дядо. Как могат да изискват уважение, когато самите те не показват грам такова?

# 4
Мисля, че при повечето родители идва такъв момент. Не знам как се получава и на какво се дължи, но се опитват да се месят в живота на децата си. И ако децата отрано не са сложили нужната дистанция с тях, нещата се усложняват. Просто спри да се месиш в техните отношения. Мъжът ти трябва ясно да заяви намеренията си и да сложи дистанция. Лошото е, че често в такива случаи се стига до развалени отношения. Но ти не можеш нищо да направиш, освен да го успокояваш, доколкото ти е възможно в това състояние.
Мисли за бебето, за мъжа си, остави ги тях.

# 5
  • Сан Франциско
Абе я си гледай мъжа и детето и здравето си и спри да се втеляваш. Разболяла се свекървата от инат - то тъй се вдига температура, когато не е на твоята  Stop Как може сърце да им дава на тия хора така да ви тормозят??? Вие си го правите, вие си го раждате, вие си го именувате. То добре, Че мъжът ти те подкрепя, а не е като някои, които се хвърлят да угаждат на простотиите на изкуфели бабиЧки.

Леко раждане и много радост с новия бебок ти пожелавам.

# 6
Аз пък мисля, че благодарение на тази случка, си разбрала какви са наистина тези хора и ако желаят да прекратят взаимоотношенията си с вас - добре дошло. Годеникът ти ще го преживее. Точно сега нямаш нужда от дъртаци, които да ти тровят живота и да ти образуват мега нерви. Леко раждане ти желая, а когато бебчо се появи на бял свят, го обграждай само с добронамерени хора, каквито не са гореспоменатите. Пък айде дано да им дойде акъла и да ви се извинят някой ден за безумното си поведение.

# 7
Абе , я не им се връзвай.
Щом с мъжа ти сте на едно мнение за името, да не ти пука другите какво мислят - вие сте родители на това дете.
И ако дъртите ви се разсърдят за едното име, то това си е за тях - те са губещите.
И очаквай още повече след това да ви се намесват и за други неща, които за тях са "по-добри" за вас.

# 8
Майка все ми обясняваше, как не харесвала името с което съм кръстена, искала друго, но баби и дядовци се наложили. Аз пък си го харесвах и нямах проблем с него. За първия син просто си измислихме с ММ име, което харесваше и на двама ни, без да визираме който и да било от баби и дядовци. Не знам дали им хареса, но нямаше драми. Само прадядото го наричаше с името на дядо му (на бащата на ММ), а ние все се подсмивахме, вторият син също така го кръстихме с наше си избрано име. И двамата синове сами (е, предполагам с жените си)  избраха имена на децата си, няма кръстени на нас, не виждам нищо обезпокоително в това. За детето най-важното е да го обичат, не разбирам как едно име щяло да е по-добро за него от друго. В крайна сметка хората се обичат, не имената им. Не се вживявайте много и не се впрягайте излишно, предполагам ще им мине, лошото е, че ви тревожат точно в момент, в който трябва да сте спокойни и щастливи в очакване на рожбата. Уж по-възрастни и по-мъдри, ама хайде, де......... Стана ми смешно за болестта на свекървата, май това е патент, моята също вдигаше кръвно и лягаше с рев, щом не сме на нейна страна, а на свекъра, например, и то за глупости общо-взето, та си спомних, че и на нея лекарката се чудеше какво и е. Simple Smile

И, понеже прочетох: "Точно сега нямаш нужда от дъртаци", не е така, детето има нужда както от мама и татко, така и от баба и дядо.  Peace Надявам се да не ги гони яко проклетията, мисля, че ще го преглътнат, все пак вие сте родителите и имате право да решавате за името на детето си. Не се предавайте! bouquet

# 9
здравейте ... и благодаря за мнението на всички. Ние непрекъснато обсъждаме с годеника ми цялата ситуация както и името. И на двамата ни харесва. Той не иска да го променяме, неколкократно ми е казвал. Нито аз, това име ми е на сърце от много време насам и това име усещам като правилно. Не съм го избирала да е кръстено на някой, нито пък на моя баща. Просто е съвпадение, но върви обяснявай, че нямаш сестра....

Притеснявам, се че неговите родители продължават явно да имат очакване да го променим и затова реших да се обадя и да бъда директна. Имам опасения обаче, че нещата ще станат и по-зле и ще стигнат до там,че няма да искат да си виждат внучето, а може би дори и мен, и нас. Да не говорим , че сиурно ще ни отровят и прекрасния момент в родилното и или няма да се обадят или ще се обадят да питат как се казва и ще вдигнат скандал. Мъчно ми е за годеника ми и ми се къса сърцето да го гледам как се мъчи. Досега не е имал такива проблеми с тях, а те са вече на възраст и се притеснява да не им стане нещо. Непрекъснато живее в чувство за вина и страх, да не им се случи нещо. Вече незнам какво да мисля, и как да подходя и към него. От дни не е на себе си заради тях. И вместо да сме фокусирани в положителни неща, той е в някакви трети измерения от притеснения

# 10
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E

И, понеже прочетох: "Точно сега нямаш нужда от дъртаци", не е така, детето има нужда както от мама и татко, така и от баба и дядо.  Peace

Това пък въобще не е вярно, особено ако въпросните особи са с наченки на проклетия.
Не можеш да си представиш такива хора какви мизерии могат да правят чрез детето.  Naughty

Как ще се казва детето въобще не е тяхна работа, ако не им харесва... ами това не е ваш проблем.
А ти обърни внимание на бъдещият си мъж, че вече не е на 10, а зрял мъж със собствено семейство. Да спре да се обяснява на мама и тате за каквото и да било.
А един период на откъсване от тях, може да се отрази много добре и на двете страни (това го казвам от личен опит).

# 11
Labrex, нямах предвид просто "дъртаци", а "дъртаци/инатливи хора със закостеняло мислене, които им тровят живота " Simple Smile Иначе съм съгласна с всичко , което си написала  Peace

# 12
Labrex, нямах предвид просто "дъртаци", а "дъртаци/инатливи хора със закостеняло мислене, които им тровят живота " Simple Smile Иначе съм съгласна с всичко , което си написала  Peace

nag, много се надявам да не са чак такива! Simple Smile Да тровиш живота на децата си - не го разбирам! Peace А за баби, дядовци и дете имам предвид пак от собствен опит, майка не се разбираше със свекърва си и ми беше забранила да ходя при нея, е, да, ама аз си я обичах, криех се и ходех. И бой съм яла, и пак ходех. На мен лично и двете ми баби, и дядовците, много са ми дали и имам страхотни спомени от моментите, прекарани с тях. Ако пък се разбираха майка и свекърва и, съвсем добре щях да се чувствам, ама не беше така. И на татко не му беше добре, и на мен, предполагам и на майка, и на свекърва и. Та имах предвид, че по-добре да не се натягат отношенията заради дадения повод, но това все пак зависи от "участниците в спора". Peace bouquet

# 13
  • Варна и...духом на Босфора
 Mr. Green Да кажа като бъдеща свекърва и чакаща три снахи Mr. Green че
ич билям няма да гледам ни и мена ни нищо,те само да дойдат снахите,че и внуците.
Мойто име е готино на мъжа ми също ама не държа язе на такива работи.
Скоро  в рода ни се роди дългоочаквана рожба,на Цветница-24 април.
Обаче оная ми ти сватя,учителка,ама назад с материала като се фръцна и тропна
че не записаха детето на нея- скандали и мънкане до бога.
А то си дойде с името и си я записаха Флора.Обаче бабата-не,та не.
Е,оня ден паднала в градината до пчелните кошери-как не са я нажилили не знам.

# 14
Стана ми интересно кое е името...  Blush

А иначе – то затова е хубаво името да не се съобщава предварително. Изненада и толкова. Като се роди детето, ще го научат. Който иска да се радва, който иска да се тръшка, но поне майката ще си изкара спокойно бременността.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт