Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-10

• 105 946
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
  • Бургас
Мецане, аз това последното го знам, но нямам терзания по този въпрос.  Mr. Green
Обаче продължавам да протестирам кротко, че мъжът ми трябва да си даде съгласието за продажбата на МОЕТО жилище. И сега, когато сме женени, жална ми майка за правата му над следващия ни апартамент, който отново се купува с МОИ пари. Изгорях!  Crazy
Не си изгоряла, споко. Това си е просто законов защитен механизъм и то най-вече  в интерес на децата. Представи си, че си алкохоличка/наркоманка/сектантка/падаш си по хазарта или си прост/о/ шопинг маниак  Laughing Законът дава възможност мъжа ти да осуети продажбата и да защити децата ви, които могат да останат на улицата, защото ти си решила да си купуваш пиячка/наркотици/бинго билети/чанти Прада или да спонсорираш някой откачен "божи пратеник"  Laughing

Това е за случаите, когато имотът е придобит преди брака или е получен като дарение или наследство по време на брака.
Тъй де  Grinning

# 631
  • София
Недай си боже да се стигне до развод, пу-пу, не мисля, че трудно бих доказала, че жилището е придобито от продажбата на други две жилища - едното лично мое, а другото - на майка ми. Всъщност 1/3 от бъдещето ни жилище ще е на името на майка ми, все пак смятам, че така е редно. Ако се случи нещо с мен, не мога да си помисля, че има шанс тя да остане на улицата.

Томева, а мъжът ми трябва ли да присъства на изповядването на сделката на новото ни жилище, при положение, че само аз и майка ми ще бъдем вписани като собственици в НА?

# 632
  • София, Bulgaria
Недай си боже да се стигне до развод, пу-пу, не мисля, че трудно бих доказала, че жилището е придобито от продажбата на други две жилища - едното лично мое, а другото - на майка ми. Всъщност 1/3 от бъдещето ни жилище ще е на името на майка ми, все пак смятам, че така е редно. Ако се случи нещо с мен, не мога да си помисля, че има шанс тя да остане на улицата.

Томева, а мъжът ми трябва ли да присъства на изповядването на сделката на новото ни жилище, при положение, че само аз и майка ми ще бъдем вписани като собственици в НА?

Не, няма да му фигурира името в нотариалния акт, но е равен собственик с теб....

# 633
  • София, Bulgaria
Както казах брачен договор е добро решение, но да не стане повод за раздори...не знам... всеки си преценява.

# 634
  • София
моля, да ми кажете, когато двама съсобственици в брак продават СИО и за двата ли трябва да се вади документ за семейно положение или е достатъчно само единия да го направи?
Благодаря!

# 635
  • София
Да, знам, че моят дял вече няма да е мой, а наш, колкото и да не ми е кеф.

Както казах брачен договор е добро решение, но да не стане повод за раздори...не знам... всеки си преценява.
Не мога да поискам брачен договор, имам си съображения. Чак като куче да третирам мъжа ми, при положение, че вече толкова години сме заедно... Сега и кредит за ремонт ще теглим, заедно ще го изплащаме. Здраве да е, дано не се стига до момент, в който да доказвам, че апартаментът е купен с изцяло лични средства.  Peace

# 636
Томева, извинявай, но в случая не е така. Щом жилището е придобито със средства преди брака, то не става семейна собственост и парите от продажбата не се делят. И ако по време на брака се продаде и с парите се купи друго, то също не става семейна собственост и много лесно се вижда, особено ако плащанията са по банка - дата на продажбата, на същата или близка дата постъпили пари по сметката, после с тези пари купено друго жилище. Абсолютно си е жилището само на Тонка, той няма никаква собственост.

даването на съгласие за продажба няма нищо общо със собствеността.

Ама не е така бе, човек. Питай юрист, на мен ако не вярваш.

Семейно жилище е нещо съвсем различно от СИО /съпружеска имуществена общност/. Семейното жилище е понятие, което не третира собствеността, това е жилището, в което семейството живее. То може и да е под наем! При развод, съдът решава въпроса на кого се предоставя семейното жилище - като ОБИТАНИЕ, не като собственост. При наличие на брак, щом семейното жилище престава да съществува - продава се - трябва съгласие и на двамата съпрузи, а това няма нищо общо със собствеността. Семейно жилище значи къде живее семейството просто.

# 637
Също и в декларацията за произход на парите Тонка може да впише, че са от продажба на собствен имот.

# 638
  • София
Мецане, аз разсъждавам като теб. Всичко може да се проследи във времето и да се докаже произходът на парите! До стотинка, ако се наложи.

Emi Daniel  Peace

# 639
Томева, извинявай, но в случая не е така. Щом жилището е придобито със средства преди брака, то не става семейна собственост и парите от продажбата не се делят. И ако по време на брака се продаде и с парите се купи друго, то също не става семейна собственост и много лесно се вижда, особено ако плащанията са по банка - дата на продажбата, на същата или близка дата постъпили пари по сметката, после с тези пари купено друго жилище. Абсолютно си е жилището само на Тонка, той няма никаква собственост.

даването на съгласие за продажба няма нищо общо със собствеността.

Ама не е така бе, човек. Питай юрист, на мен ако не вярваш.

Мецане, болднатото дори и да е вярно, не се прилага автоматично, а подлежи на доказване (по съдебен път). Да не се налага де.

В подобна ситуация, майка ми купуваше идеална с пари от продажба на наследствен имот. Нотариусът искаше и баща ми да дойде, да бъде вписан и т.н. След известно обмисляне на информацията (ЕГН-тата на родителите и дългогодишен брак), все пка реши, че декларацията за произход на парите му стига. Ако решат да се развеждат - да си доказват приходите в съда.

# 640
  • Бургас
Също и в декларацията за произход на парите Тонка може да впише, че са от продажба на собствен имот.
Това щях да напиша. Подписва се декларация по ЗМИП, в която се посочва произхода на парите. В случая с покупката на Тонка, тя ще посочи като произход на парите "продажба на наследствен/дарен/личен имот" /може да се опише и самия продаден имот накратко/. Съвета ми е да си поискаш заверен препис от тази декларация и да си я пазиш за всеки случай, защото досиетата по сделките се пазят 5 години.

# 641
  • София, Bulgaria
Мецане, това наистина се доказва по съдебен ред, не следва автоматично. При продажба на имота продавачи са и двамата, ако преди това не са минали дело да си докажат кое на кого е и с какви пари е купувано и това е ако има спор между тях, ако няма дилема продават си и вземат парите както си искат.

# 642
Без да съм юрист съм чела статии по въпроса за семейната съсобственост. Да кажем, че имам наследствен апартамент, независимо дали придобит преди или по време на брака. Ако го притежавам по време на развод, той си остава мой. Но продам ли го по време на брака, парите от него стават семейна съсобственост.

Според новия семеен кодекс има различни варианти на семейна съсобственост. Един от тях е кой каквото е внесъл в брака си остава негово. Не знам точно как и къде става регистрацията, но е нещо в този дух. Някой запознат би могъл да уточни.

# 643
  • София
Мисля че и по време на брак във всеки един момент може да се влезе в режим на разделност /подписва се документ пред нотариус/ и всеки каквото си купи си е негово лично, не е СИО. Може би нещо като брачен договор. Не претендирам да са ми точни понятията юридически.

# 644
Аз като юрист и адвокат опитвал се да доказва трансформация на средства от едно жилище за друго /не веднъж/ да ви кажа, че в съда нещата не стоят по начина по който следва от логиката. Чела съм и дела на колеги за трансформация на средства и като цяло  съда не уважава подобни искания. Приема се, че придобитото по време на брака е съпружеска /не семейна/ имуществена общност. Брачния договор е единствения сигурен начин за "заобикаляне" на закона. Разбира се фирма /дружество/ също е опция, но там има други особености.  В моите случаи /при развод -мирен, тих и кротък, взаимно съгласие съпрузите не участвали в покупката нямаха искания и претенции, но чисто формално съда им присъди по 1/2.  Добре е да не се стига до доказване, че става сложно. Собствеността има значение не само при евентуалната и подялба, но и за наследяването.

Общи условия

Активация на акаунт