За правото на лично пространство

• 26 045
  • 419
  •   1
Отговори
# 225
А какво е
"Баба Пенка само с метлата ходи, еййй, не се спря. Изблиза къщата бре!"
"Да, вярно, колкото пъти отида не можем едно кафе да изпием, все чисти. Ама у тях може да ядеш на земята, даже в тоалетната, кеф ти прави, мдаммм".
Това допустимо ли е или не? И както и да ги наричате вие никога ли не сте водили такива разговори? Как се придържате към неутрални теми, изключващи отсъстващи хора?

уж положително качество, но всъщност тънко подмятане за маниащина  Mr. Green

# 226
А какво е
"Баба Пенка само с метлата ходи, еййй, не се спря. Изблиза къщата бре!"
"Да, вярно, колкото пъти отида не можем едно кафе да изпием, все чисти. Ама у тях може да ядеш на земята, даже в тоалетната, кеф ти прави, мдаммм".
Това допустимо ли е или не? И както и да ги наричате вие никога ли не сте водили такива разговори? Как се придържате към неутрални теми, изключващи отсъстващи хора?

Има хора, които наистина никога, ама никога не клюкарстват. Не си позволяват и една ехидна дума за някого, говорят за книги, природа, пътешествия, спорт. Или пък за здравето си.
Обаче са рядкост и не става да се насилваш, трябва да ти идва отвъртре.
Аз не съм от тях, де, но познавам такива. Идват ми малко скучни на моменти, па макар и чисти, и извисени.

# 227
Женското съскане е сложно изкуство, но някои жени достигат до завидни висоти.
Талант! Но и 98% труд...  Laughing

# 228
Женското съскане е сложно изкуство, но някои жени достигат до завидни висоти.
Талант! Но и 98% труд...  Laughing

нали  Mr. Green
но другата страна също трябва да е добре обучена да чува смисъла зад думите  Laughing

# 229
  • Варна
Добре де, да махнем маниащината.
"Супер е у тях, винаги е чисто, все едно току що обзаведен нов апартамент."
"Да, и аз съм забелязала. Не знам кога успява тая жена, но у тях е като в аптека. С удоволствие и ходя на гости".
Това не е ли пак клю-клю, макар и супер положително? Къде е границата на позволеното и непозволеното? В примера на Кака Сийка също не е необходимо да се стига до чак такива крайности. Може с едно изречение да се спомене:
"Тя не чисти много-много".
"Да, и аз съм забелязала. То и откъде време, с толкова неща се занимава".
Факт - изнасяш неприятна информация, макар и добронамерено и извинително. Та докъде е позволеното? И трябва ли да си слагаме чак такава цедка на езика, когато разговаряме с най-близките си - майка, сестра и т.н? Трябва ли постоянно да мислим "уф, това сега клюка ли е, не е ли, прилично ли е да го кажа или не", преди да кажем каквото и да било? Ами аз лично не бих си го причинила! Не издавам държавни тайни все пак, нито каквито и да било тайни, обикновено подобни неща се забелязват от всички, имащи контакт с коментирания човек. Нека да е съскане, понякога имам нужда да си посъскам пък! А не мога да кажа, че спадам към злословещите на килограм, всеки, който ме познава би го потвърдил.

# 230
Всичко се изчерпва с думата дискретност  Peace не смятам, че изказването на положително мнение е недискретно.

Защо? Посочи ми една причина, поради която, според собствената ти логика и дефиниция, споделянето на каква да е информация е недискретност? Кое изважда положителните факти и мнения от тази дефиниция?
1."Ох, вчера ми беше направо ужасен ден....работа, шефове на главата, допълнителна работа...добре, че Милото успя да излезе по-рано, да вземе детето и да го заведе на мача.Че и за вечерята се погрижили след това.Как да не ги обичаш...!     Heart Eyes   "

2."Ох, вчера ми беше направо ужасен ден...работа, шефове, пак работа....никакво време, и на всичкото отгоре моят Муньо не успя да излезе от работа да вземе детето, та пак аз си наврях главата в торбата пред шефа...Ами, какво да направя, детето има мач, а на баща му не му дреме особено!   #2gunfire   " .

Ако някой не вижда ОГРОМНАТА разлика, аз нямам какво повече да кажа.    bouquet

# 231
  • Варна
Естествено, че има разлика. Но защо едното можеш да го кажеш, а другото не? Значи да хвалиш можеш, да се оплакваш не можеш. И защо? И хайде да не изпадаме в крайности и вулгарности, можеш да се оплачеш и без цинизми!

Последна редакция: чт, 16 юни 2016, 10:12 от Месечинка виторога

# 232
Защото едното не обижда и не злепоставя въпросния човек, а другото точно това прави, а и точно това му е целта - да уязви, злепостави, подиграе, подрони имиджа и авторитета на (обикновено) неприятен ни човек.
Че всички говорим за другите - говорим. Въпросът е как и доколко си отпускаме езиците. И тук е като при лекарствата - в дозата е отровата Laughing

# 233
Естествено, че има разлика. Но защо едното можеш да го кажеш, а другото не? Значи да хвалиш можеш, да се оплакваш не можеш. И защо? И хайде да не изпадаме в крайности и вулгарности, можеш да се оплачеш и без цинизми!
Да споделиш, че някой ти е влязъл в положението и ти се е притекъл на помощ, е нещо като "публична благодарност".Аз поне такова чувство влагам в похвалите.
Да опишеш някого по втория начин, е най-малкото, невъзпитано.Използвам крайни думи, защото не вярвам мъжът на авторката да се е обидил чак толкова от:
"-Детето ми се похвали, че пускало прахосмукачката, докато било у баба си и събрало една торба боклук.
 -Е, мамо, ти нали я знаеш свекървата, чисти веднъж седмично и то боклука се събира."

НАй-вероятно доста по-крайно и обидно са я обсъждали, за да се засегне мъжа толкова, че да си засъбира багажа.

# 234
  • Варна
Най-вероятно, най-невероятно.... Не знаеш кой от какво се обижда, има дебелокожи, има и такива, които само при намек за критика са готови да ревнат. Така че всички тук си дрънкаме през собствената призма и собствените представи за нещата, но точния разговор само те си го знаят.

# 235
  • Варна
Авторката зачезна нещо. Не каза в крайна сметка дали си е събра багажа мъжът след толкова тежката обида за маминка.

# 236
Винаги съм учила децата си, че едно и също нещо можеш да го кажеш по най-малко три различни начина. 1. Да ти докара наказанаие. 2. Да получиш бонус. 3. Да не предизвика реакция.
Всеки сам избира кой от трите начина да използва.

# 237

Бях си оставила телефона да се зарежда , не го заключвам с код не съм  предположила ,че ще чете съобщенията и то с майка ми... Пък и не знам защо се обижда от истината, аз и на него съм му казвала какво мисля и то в ситуация , която той е провокирал- например преди да седне на масата оглежда вилицата дали е чиста, пита ме всеки ден дали кърпата за ръце е сменена и т. н. Тогава много се ядосах и му го казах в очите " Като знам в какви условия си гледан, какви са тези претенции от теб, вместо да се радваш и да си благодарен, само недостатъци търсиш... "

Обижда се от истината, защото го боли.Майка му не поддържа  нужната/според теб/ хигиена в къщата си, но тича по разходки, което означава, че просто не обича да чисти.Нейна си работа.За това той те дебне, дали всичко свети във вашия дом, за да те закове, че и ти не си съвършена.Да бръкне в телефона ти е със същата цел.Отново да ти докаже как не си идеална и о, ужас говорила си лоши неща за неговата майка със собствената си.Така погледната ситуацията, вие си доказвате колко неправ е другият и се карате заради майките си.Неговата, защото е мърла и твоята защото го обсъжда с охота с теб/клюкарите зад гърба му/, но думите на детето са поводът.

Имаш два варианта.Единият е директно да му теглиш майната, да му помогнеш в стягането на куфара и да го пратиш с обратна разписка на майка му.Така ще си останете с детето на чистичко, но сами.Вторият е, да разговаряте с мъжът ти и да промениш някой от навиците си.Спираш да лъскаш вилиците така осторожно и отиваш на една екскурзия.Докато оглеждаш някой водопад, детето ти и мъжът ти да минат с прахосмукачата и да измият банята.Можеш да му предложиш да се оплаче на майка си, ако започне да недоволства, а ти няма да си събираш багажа обидено.По този начин ще си размените ролите и е възможно да започнете да проявявате повече разбиране един към друг.

За личното пространство.В нас е забранено да се бърка в чужда чанта, да се вдига чужд мобилен телефон и да се четат съобщения в социалните мрежи.Единодушни сме с мм и дъщеря ми.Имаме си абсолютно доверие и ако единият иска да каже нещо на другия, го прави в открит разговор и в прав текст.

# 238
Най-вероятно, най-невероятно.... Не знаеш кой от какво се обижда. Така че всички тук си дрънкаме през собствената призма и собствените представи за нещата, но точния разговор само те си го знаят.
Естествено, че е така.Никой не е в техните "обувки".
Но пак опираме до това, че авторката трябва да си го познава нейничкия.И ако е тооолкова тънкообиден, да се съобразява с това.Нали тя си го е избирала?!

Скрит текст:
Аз например знам къде е слабото място на мъжа ми и се съобразявам с това.Както и той с мен.

# 239
При нас пък е обратното - всеки чете на всеки Simple Smile
Разни хора, разни идеали, важното е да са ви еднакви Wink

Общи условия

Активация на акаунт