И да, има значение обществото. Така гледам в България е много модерно да вЕрваш на всико казано по официална 'партийна' линия, да мразиш да мислиш, да си сноб спрямо 'тълпите' и да мечтаеш за общество без демокрация, така де-тълпите са тъпи. Честно, най-накрая проумях как е възможно това да спечели царя в БГ като ви чета теърдата увереност.
Оф, къде видя увереност, бе Нели
Опитвам се да ти кажа, че ако ти с твоето образование и интелект си наистина повярвала в тези неща за вредата от еврото, ползата от лирата и цялата тази фантасмагория за това че всичко добро за италианците е от самите тях, а всичко лошо - от ЕС, това показва доколкото принадлежността към дадена група може да замъгли разума(това едно), но по-важното и по-лошото е, че това, ако е масово, ще има много неприятни последици за италианците, но и за ЕС като цяло. Нели,ти някога имала ли си вземане-даване с китайци? Струва ми се,че не си. Щом искрено вярваш, че Италия извън чадъра на ЕС изобщо има минимален шанс да се конкурира с тях. То целият ЕС вижда зор, а пък Италия сама..., А съвсем не са само те. Светът е глобализиран, не можеш просто да врътнеш времето назад и да се върнеш в периода на подем през 1970-те или 1980-те. И не е в лирата причината. И да се върнете към лирата, това нищо няма да ви донесе в икономически план, защото ще спечелите едно, но е загубите друго, при това по-съществено. Просто не мога да повярвам в толкова детинска наивност.
Не е въпрос на елит или не, а на малко опит да излезеш от обувките на италианеца до теб и да се опиташ разумно да прецениш баланса ползи-вреди. Не мисля, че е в твоя вреда. А пък какво ще решат елитите и как ще бъде възприето от масата, ще видим.
Всъщност, имам увереност - че докато вътре в ЕС сме заети да се пъчим кой е по-велик и кой е недооценен, и кой към кого не проявявал уважение, големите извън ЕС просто ще ни схрускат. И тогава отново няма да ни е виновен ЕС, а пак ние ще сме си виновни сами.
) Интересни са ми чуждите гледни точки и дори да не ги споделям, се опитвам да ги разбера защо мислят така. Но ако тази тема е само за икономисти да се перчат тук, кажете
Няма такъв майтап.
Поскъпването е въпрос на най-вече на баланс търсене/предлагане, а не на вида парична единица. Въвеждането на еврото съвпадна с период на икономически подем в тези страни, когато е естествено да има инфлация - и на хората им се струва, че тя е от валутата. Но ние така или иначе сме вързани за еврото, а сме много отворена икономика, и то към ЕС основно, и голяма част от сделките и сега са в евро. И на вътрешния пазар е така. Та не виждам откъде ще дойде това поскъпване. Освен от нормалната си инфалция при подем, която и в лева пак си я има.