Американски колеж - седма тема

• 108 930
  • 753
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Здравейте на всички!
От ФБ научих, че семейството на SofiaV, което в момента е в Тайланд, се нуждае от помощ. На съпруга й се налага спешна животоспасяваща операция, която не се покрива от застраховката.
Има създадена група "Спешна Помощ за бащата на Светли (Svetlina Vasileva)", повече информация в профила на Светлина.
Който има желание и възможност, нека помогне!

# 376
Здравейте на всички!
От ФБ научих, че семейството на SofiaV, което в момента е в Тайланд, се нуждае от помощ. На съпруга й се налага спешна животоспасяваща операция, която не се покрива от застраховката.
Има създадена група "Спешна Помощ за бащата на Светли (Svetlina Vasileva)", повече информация в профила на Светлина.
Който има желание и възможност, нека помогне!

http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=958578.msg … 90126#msg34290126

# 377
  • София
Децата ви да са получили мейл от президента, че утре, 09.01. няма да се учи заради проблеми с отоплителната система? Моето американче получи мейл, а малкият ми син още не newsm78.

# 378
  • София
Имаме мейл за понеделник, но той беше преди обявеното от МОНМ удължаване с два дни.
П.П. SofiaV, най-искрени съболезнования за загубата!

# 379
И ние имаме само за понеделник.

# 380
Здравейте. Изчетох темите, но са обемни и е възможно това, което ме интересува да ми е убягнало, така че моля за извинение, ако въпроса е коментиран.
Та: изпита тази година е на 19.03. В сайта на Данибон четох, че резултатите излизат още в началото на април, до средата на месеца ще е ясно... Същевременно резултатите от матурите излизат през юни и оттам нататък почва класиране, че второ, че трето....
Въпросът ми е: до кога е срокът за записване в колежа и съобразени ли са сроковете на колежа със сроковете за класиране след матурите? Ако детето ми е прието в колежа, ще има ли възможност да избира между него и другите гимназии, в които е прието. В сайта на АК пише, че за окончателно записване  изискват у- ние за завършен седми клас, но ги канят още през май.
Благодаря за отговорите Ви.

# 381
  • София
Oт Американския колеж изчакват само първо класиране след матурите. Тогава трябва да изберете Колежа или другата гимназия, в която е прието детето.

# 382
Е, и това е достатъчно като време😀
Благодаря

# 383
С едно уточнение...

Ако кандидатствате за финансова помощ и Ви одобрят, срокът за записване е по-ранен от времето на обявяване на първото класиране. Поне така беше преди две години, мисля че и миналата гледах, че пак така се получава.
С други думи, ако разчиташ на себе си за таксата, имаш избор.
Ако искаш стипендия и ти дадат устройващ те процент, и решиш да се възползваш от предложението им, срокът да се запишеш и съответно да си дадеш свидетелството, без което вече няма как да се запишеш другаде е преди обявяването на класирането.

Коментирано е напред, но сте прав, че инфото е много, не сте го мернали. При това възможно е да има промяна.
Там е работата, че сроковете за кандидатстване и записване при отпусната финансова помощ не излизат на сайта наколежа, а са посочени и се отварят при проверката на статуса на кандидатстващото дете, иманно през април, при обявяването на резултатите.
Междувременно ще стане ясен графика на обявяваните от МОН класирания на НВО, така че всеки ще може да прецени какво, що и кога.
А въпрос в Колежа е също опция, разбира се, по телефона...

Разбира се, класирането не изисква представяне на свидетелство, а записването.
Така че, всеки е свободен да подава документи и се класира ако ще до 3-то, въпросът е, че ако реши да се запише ще трябва да си изтегли вече евентуално подадените документи в АК, да анулира записването там и да загуби гаранционния депозит - не е супер много, но все пак са пари. Може и някой да реши, че си струва - хора всякакви....

# 384
  • София
Ние получихме малък процент финансиране, но въпреки това записването в Колежа беше непосредствено след излизането на първо класиране от НВО. Говоря за тази година. Има обявен срок, като последният възможен ден беше мисля 1 ден след излизане на първо класиране.

# 385
Може би изчисляват евентуалната финансова помощ преди записване, за да знаят родителите дали биха могли да си позволят таксата и ако не- да изберат друго у- ще.  И това с финансовата помощ също не е изяснено на сайта- да бяха дали някаква скала с доход, брой членове на семейството и размер на помощта, та да се ориентират незнаещите като мен  дали  изобщо подлежат на такава....
Но пък не виждам защо правят изпита още през март, като все така чакат матурите и най- вече удостоверенията едва през юни.
Както и да е.  Да не го мисля нероден Петко, че изпит ни предстои.
Благодаря ви за отзивчивостта!
А! И още нещо, pls. Родителите отвън чак след два часа и половина ли ще научим темата на есето, или ще излезе някой любезен служител да ни я каже?

# 386
...А! И още нещо, pls. Родителите отвън чак след два часа и половина ли ще научим темата на есето, или ще излезе някой любезен служител да ни я каже?
Това пък за какво може да ви трябва Shocked есето е една от "двайсеминутките", като всяка друга...
Скрит текст:
Това да не е тема за развиване, дето някога трябваше да пишем 3 часа за изпит в езиковите гимназии и имаше списък с 20 възможни и от тях се теглеше
И това с финансовата помощ също не е изяснено на сайта
Всъщност е: Доказана финансова нужда. Тези пари се отпускат от дарителски фонд и комисия преглежда, обсъжда и отпуска помощта. Имаш една сума, дето можеш да я разделиш на 100 деца или на 300 деца... не е ясно колко ще кандидатстват, с какви нужди... Не са социални служби дето да действат по табличка - до тая сума взимаш, над тая не взимаш... Списък с документите за кандидатване за финансова помощ се получава, като излязат резултатите (имаше линк точно до "приет")

Последна редакция: чт, 19 яну 2017, 09:51 от peneva_a

# 387
  • София
...
Но пък не виждам защо правят изпита още през март, като все така чакат матурите и най- вече удостоверенията едва през юни.
...
То добре, че изпита е още през март, та още преди пролетната ваканция децата знаят дали са приети, това им дава време за допълнителна подготовка само на НВО, ако не са приети, и "отпускане на колана", ако са приети - миналата учебна година моят син ходеше на курсове за подготовка за АК и събота и неделя, та ни беше лишил от всякакви опции за пътувания за почивка извън града през уикендите. Това, че последните два месеца не беше ангажиран извън училище ни даде и на нас, най-накрая,  малко повече свободно време.

# 388
Да, благодаря за уточненията.
Темата за финансовата помощ не ми е важна: аз само изразих мнението си, че въпросът не е изяснен на сайта, тъй като за мен понятието "финансова нужда" е безкрайно разтегливо и субективно- финансовата нужда за мен, би могла да бъде разточителство за друг. В този смисъл би следвало да имат обективни и строги критерии и ако не са в таблица, то поне следва да са обяснени по- подробно. Що се отнася до определението "доказана", то е ясно, че ще се доказва с документи, но нуждата и липсата не се доказват, доказват се доходи, разходи....и както сте отбелязали, явно информацията се получава в детайли, но след резултатите, чрез проверка на статуса на детето, а не в сайта.  И то АКО го приемат, така че сега имаме много по- важни неща за работа.
Важно ми беше да разбера за сроковете за записване и стиковането с матурите и информацията ви ми помогна bouquet

peneva-a, правя разлика между "тема за развиване" (както я наричате) и есе и знам, че е от "двайсеминутките" Grinning...Миналогодишните теми за есе са много приятни и си мислех, че ако знам темата, по време на изпита ще си намеря симпатично занимание да поразсъждавам за 20- ина минути вместо да скучая, чакайки. Както и да е, пак ще имам тази възможност, но 2 часа по- късно.
Да не ви ангажирам вниманието повече, отново благодаря на всички.

# 389
Моите спомени са, че крайният срок за записване беше един ден след излизането на резултатите от матурите, а не след първото класиране.
За финансова помощ могат да кандидатстват и децата, приети на второ класиране в АК.

Общи условия

Активация на акаунт