Вредни ли са газираните напитки за децата?

• 18 558
  • 233
  •   1
Отговори
# 60
Това ми е въпросът- защо не трябва да даваме. И сладкишът съдържа захар. Кое е проблема на колата?

Газираните напитки са вредни както за децата така и за възрастните. Пълни са с изкуствени бои и подсладители които водят до диабет и рак. За препоръчване е да не даваш газирани напитки на детето си. Може да му правиш млечни шейкове племенничките ми ги обожават, също така може заедно с закуската да му приготвиш на детето фреш сега е сезонът на плодовете.  Simple Smile

# 61
  • Бургас
Реално погледнато и ние, големите пием, защо да забраняваме на децата?
Защото детският организъм е много по-уязвим, защото въпросните напитки са пълни със захар и други /по-страшни/ отрови, защото не носят нищо полезно за детето.
Аз самата също не пия газирани напитки /освен бира Mr. Green, за чиято полза или вреда не е тук мястото за обсъждане Simple Smile/.

# 62
За колата специално ММ ми е казвал, че слагали някаква съставка, която да намалява гаденето, предизвиквано от огромното количество захар в нея.

Тъй като по здравословни причини се налага да съм наясно с количеството захар в различните продукти, искам само да вметна, че фрешът от портокал има почти толкова захар, колкото и колата - 9 гр на 100 (фреш) срещу 10 гр на 100 (класическа кока-кола със захар). Това по повод огромното количество захар в колата. Peace

Аз пък по образователни причини бях принудена да уча разликите между рафинираната бяла захар и плодовата захар (фруктоза) преди седми клас  ooooh!

# 63
Естествено, че са вредни. Както и много други неща. Всяко нещо с мярка. Всеки ден е много.

# 64
Да си сверя часовника. Позволявам по веднъж на ден, лятото, топла кола или фанта. Доста ме хулят и в обкръжението не позволяват.
Реално погледнато и ние, големите пием, защо да забраняваме на децата? Вчера дете на 12 години каза че не му е позволено и ще му се развалят зъбките. Те и без кола се развалят.
Та- за или против газираните напитки. bowuu
До сега не бях попадала на такова невежество...

# 65
Всякакво газирано е вредно, дори и содата. СО2 в газираните напитки ги прави с по-висока киселинност.Като пиеш тези нека ги наречем слаби киселини (газираните напитки) бавно, но сигурно си рушиш емайла на зъбите. Като имаме в предвид, че детското постоянно зъбче пониква с на 50% минерализиран емайл и детето си сръбва газирано = след 5-10 години ще има кариес на абсолютно всеки зъб. Лек и усмихнат ден!

# 66
Наистина се учудвам, че зрял, грамотен човек задава подобен въпрос. Вредни са, разбира се! В газираните напитки няма нищо естествено, освен може би вода. Не прочетох никой да повдига въпроса за кофеина в колата, който според мен не е за подценяване, имайки предвид какво влияние оказва на нервната система.

Живея в държава, където една бутилка 2л кока кола е 1/6 от минималното почасово заплащане. Сметнете си го в BGN и пак питайте вредна ли е колата. За тия пари няма как да се получи качествен продукт.

Това мисля аз  Peace

# 67

В една руска статия прочетох, че газираната вода утолява доста по-добре жаждата от негазираната.
За колата специално ММ ми е казвал, че слагали някаква съставка, която да намалява гаденето, предизвиквано от огромното количество захар в нея. Не знам дали е вярно. А за това, че колата маха ръждата, не е никакъв мит. Изпробвано многократно Grinning Последния път така успях да си развия ръждивите болтчета на мопа, за да сменя гъбата Mr. Green

Съжалявам за отклоняването от темата, обаче може и да има някаква истина в тази руска статия. Цял живот страдам от т.нар "хронично повръщане" т.е. всяка настинка, всяко неразположение при мен води до адско повръщане, което спира само с инжекции. Лекар от Сандански ни препоръча, при такива състояния на всеки 10 мин. да пия по лъжица КК и лъжица ябълков сок. Ами точно за 30 мин. прекъсва този адски цикъл от непрестанно гадене и повръщане.
А по темата, сестра ми е на 10, преди няколко години беше стигнала до 2л. КК на ден, всеки ден. Съответно освен кариесите, оказа вреда и върху нервната система. Плаче и изпада в истерия за всичко. След седмица без КК, беше друго дете, спокойна и спеше нормално. Simple Smile

# 68
Без да съм трол  Peace, но...
Колата разяжда ръжда само за 1 нощ....Помисли какви се случва в организма на детето ти, когато я изпие.....
Водата разрушава желязото! Представи си какво прави с хемоглобина в кръвта... ръждясва. Shocked
Лимоновият сок и оцетът могат да пробият мрамор! Представи си какви поразии ще направи, ако попадне в теб. #Crazy Никога не слагай оцет в салатата! Да не говорим, че киселите плодови сокове разяждат емайла. Ако пиеш портокалов фреш всеки ден, след 100 години няма да имаш здрав зъб, ужас!

А стомашният сок може да разяде метал, да изгори кожата и да те ослепи...

# 69
Вкъщи не пием нито газирани, нито негазирани сладки напитки.
Пие се вода или айрян.

Разбира се не е табу. Случва се веднъж-два-три пъти в месеца по гости да консумираме. Но вкъщи не купувам такива напитки. Не виждам от какъв зор да се тъпчем с допълнителни калории и захар. Дори и на заведение децата ми предпочитат айрян вместо дежурния "натурален" сок. Просто така са свикнали. Не съм им забранявала нищо.

Въпрос на навик е в основната си част този въпрос.
Заради това също не одобрявам даването на сокчета и  плодови пюрета на бебетата. И особено с второто дете не съм давала. Има си пресни плодове. Другото е химия и захар.

# 70
Аз също не купувам газирани напитки у дома. Но като отидем някъде и другите хора пият ми се струва преекспонирано да забранявам. Но да като цяло смятам, че са вредни, аз не пия газирано най-вече заради излишните калории.

# 71
Имам близки, които са като пристрастени към газираните напитки. Консумират абсолютно всеки ден с литри.  Rolling Eyes Ходихме наскоро на семейна почивка с тях и за пореден път останах втрещена. По миналите почивки детето им /тогава на 3г./ пиеше само Нестий - вместо вода.  Rolling Eyes

А друг един познат /двуметров германец/ вместо вода пиеше кока-кола. Купуваше си за вкъщи с касите. Е, вече е с диабет.  Но продължава да пие кола - без захар.  Rolling Eyes

Та не ми се ще да си причиняваме подобни филми. Затова просто не купувам. И както ви казах, никой не страда от това. Абсолютно е въпрос на навик. А не изключвам и вероятността в тези напитки наистина да има нещо пристрастяващо.  newsm78

Последна редакция: пт, 05 авг 2016, 09:35 от utro77

# 72
  • София
По принцип газираното е вредно и за малки и за големи еднакво много.
Отделна е темата за самата кола... Simple Smile Но всеки си решава какво иска да поглъща детето му, а и той самия.

Но ако ще даваш, защо в горещо лято трябва ад е топла не мога да разбера.

# 73
Не знам как изобщо  може да се пита защо е вредна колата за децата. Ми, близко до има е да се прочете етикета.

По темата не пием вкъщи газирано. Много рядко по заведения лятото се случва детето да си поръча фанта или лимонада. Ако ще е газирано, предпочитам да избира газирана вода.
Кола не е пила  (на 9г).

# 74
  • У дома
Помислих, че тази тема не е сериозна, но явно авторката наистина иска да знае дали е нормално да даваме на  децата кола и фанта.
Не давам кола, знае се че газираното е боклук, сокове от кутии, също не, само фрешове и смуути, не пием и ние газирано никакво, докато бях бременна пиех газирана вода, никога не съм е обичала, но тогава много ми облекчаваше ужасните киселини.
Лятото видях, че има деца на по 2-3 годинки и пият кола, едно пиеше и кафе,питах майката не я ли е страх да му дава кафе, тя каза, че имало и мляко, така че всичко е избор на родителите, не съдя никой, и всеки сам преценява как и какво да дава на децата си.
Относно Е-тата, да следя ги, макар, че където живеем доста от Е-тата са забранени, доказано е че някои Е-та са канцерогенни и водят до рак. Има Е-та в месата и колбасите, които са направени от някакви смлени черупки на бръмбари, за да може да задействат по ефикасно вкусовите рецептори по езика, абе гнусотия голяма Sick
И все пак, всичко е личен избор и никой не може да ангажира друг с мнението си Peace

Общи условия

Активация на акаунт