Познай коя е книгата - 14

• 49 805
  • 734
  •   1
Отговори
# 585
  • София
предупреждавам, че влизам само вечер.

"Имало едно време двама офицери. Станало така, че в един и същи ден те загубили две вещи, принадлежащи на правителството на ....... Първият загубил кофа за въглища, вторият - камион. А вие сте наясно, ХХХ, че в нашата армия офицерът отговаря с личните си средства за стойността на това, което по небрежност е загубил. Следователно двамата господа получили два иска от Министерството на войната: първият бил предизвестен, че ще трябва да плати три шилинга, а вторият - че дължи хиляда лири, които ще му бъдат удържани от заплатата. Първият поискал да се защити: той никога не бил имал кофа за въглища и държал да го докаже. Като резултат просто попречил на повишението си, а в края на краищата все пак платил трите шилинга. Вторият, комуто някак си били по-ведоми пътищата господни, написал върху хартията: "Потвърдено, връщам". И я изпратил в Министерството на войната. Там, следвайки едно мъдро и старо правило, изгубили преписката по въпроса и офицерът така и не чул никога нещо повече за тази дреболия."

# 586
  • София
Звучи ми като Параграф 22  Thinking

# 587
  • София
не

# 588
  • София, България
хаха, много забавно ... не ми е познато, може би Ремарк  Thinking

# 589
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
предупреждавам, че влизам само вечер.

"Имало едно време двама офицери. Станало така, че в един и същи ден те загубили две вещи, принадлежащи на правителството на ....... Първият загубил кофа за въглища, вторият - камион. А вие сте наясно, ХХХ, че в нашата армия офицерът отговаря с личните си средства за стойността на това, което по небрежност е загубил. Следователно двамата господа получили два иска от Министерството на войната: първият бил предизвестен, че ще трябва да плати три шилинга, а вторият - че дължи хиляда лири, които ще му бъдат удържани от заплатата. Първият поискал да се защити: той никога не бил имал кофа за въглища и държал да го докаже. Като резултат просто попречил на повишението си, а в края на краищата все пак платил трите шилинга. Вторият, комуто някак си били по-ведоми пътищата господни, написал върху хартията: "Потвърдено, връщам". И я изпратил в Министерството на войната. Там, следвайки едно мъдро и старо правило, изгубили преписката по въпроса и офицерът така и не чул никога нещо повече за тази дреболия."

шилинги...лири...
ингилизи са  Mr. Green няма как да е Хелър, не е и Ремарк  Peace

Blush не съм чела книгата, но звучи интересно  Blush

# 590
 Ремарк не е толкова нравоучителен. При него поуката сама си идва,  той търси човещитната и се занимава най-вече с падението на Германия, с битите евреи и т.н.. Хелър не е толкова сатиричен, а филосовстващ, от типа на  К.Вонегът. Това ми звучи по-скоро в духа на Оскар Уайлд или Марк Твен - известни сатирици, пък и Оскар Уайлд е британски драматург.

# 591
Да не е някоя книга на Тери Пратчет?

# 592
  • София
" - А самият вие не намирате ли, ХХХ, че у вас интелигентността се оценява доста по-високо от действителната й стойност - отново подхвана майор УУУ. - Наистина в живота винаги е по-добре да знаеш да се боксираш, отколкото да пишеш. Вие какво, бихте искали в Итън да уважават разните там зубрачи ли? Все едно да искате от един състезател по конни надбягвания да проявява интерес към циркови коне. Ние не ходим на училище, за да ни образоват, а за да ни надъхат с предразсъдъците на нашата класа, без които бихме се оказали опасни, а и нещастни. Ние сме като онези млади перси, за които говори Херодот: до двайсетгодишната си възраст те са изучавали само три науки: да яздят кон, да стрелят с лък и да не лъжат."

# 593
Ивлин Уо "Завръщане в Брайдсхед"

# 594
  • София
дотук познали няма.

# 595
  • София, България
руски автор  newsm78

# 596
  • София
френски автор

пускам още един култов цитат, ако и тогава няма познали, ще предам щафетата на друг.

" - Ще ми плащате за конкретен обем свършена работа: аз ще ви науча две хиляди думи, а вие ще ми дадете петдесет франка.
- Готово - съгласи се ХХХ. - Все пак две хиляди думи са един предостатъчен речников фонд като начало.
- Значи сделката е приключена - рече УУУ. - Слушайте сега добре. Всички думи, които във френски език окончават на наставката сион, имат същото значение и в португалския, с тази разлика, че приемат наставката саунг. Ето: революсион - револусаунг; конститюсион - конститусаунг; инститюсион - институсаунг.... И така, във френски език има две хиляди думи, които окончават на сион... Негово превъзходителство ми дължи петдесет франка."

Последна редакция: ср, 18 яну 2017, 22:11 от АРТЕМИС

# 597
  • София
 newsm78 "Бел Ами" на Мопасан?

# 598
  • София
не, довечера ще пусна отговора, за да не бавим повече темата.

# 599
  • София, България
Френски автор  Thinking не ще да е Юго ... кой ли пък да бъде ... и португалския крал се появява /тези монархия ли бяха  newsm78/

Общи условия

Активация на акаунт