Познай коя е книгата - 14

• 49 713
  • 734
  •   1
Отговори
# 75
Аз преди теб, Джоджо Мойс.

# 76
  • София, България
 Peace

Право в десятката, хареса ли ти?

# 77
Peace

Право в десятката, хареса ли ти?

Честно казано не. Дори не успях да я дочета. Спрях на момента, когато той беше болен и тя остана да спи в тях - майка му я нямаше заради разразила се снежна буря, а баща му беше при любовницата си.  Peace

Съжалявам, но до довечера няма да имам възможност да дам загадка. Ако не ви се чака, нека пусне някой друг.  Peace

# 78
"Реших, че единственото ми спасение е да се преструвам на отегчена, сякаш само компанията на Н евентуално би могла да ме развесели. Това може би щеше да ме спаси, но за огромно мое щастие Н все пак дойде няколко минути по-късно. Щом го видя, прекрасната усмивка на Х грейна — усмихваше се все по-щедро, докато устните й не се наляха и не заприличаха на капки кръв, процеждащи се от крайчеца на рана. Н се разположи удобно на масата и Х изведнъж ме подкани почти майчински да ида и да му налея саке. Преместих се близо до него и се опитах да се държа като напълно запленена от присъствието му. Когато той се смееше например, аз го поглеждах така, сякаш едва се сдържам. Х бе доволна и не сваляше очи от нас. Дори не забелязваше вниманието на всички мъже към нея — или просто бе свикнала на такова внимание. Тази вечер тя както винаги бе изкусително красива и младият мъж в края на масата само пушеше и я гледаше... Не се и съмнявах, че мъжете така се заслепяват от красотата, че биха се чувствали привилегировани да прекарат живота си с демон, стига той да е красив. Изведнъж си представих как някоя нощ председателят прекрачва прага на нашата окия, за да се срещне с Х. И ми се усмихва, докато разкопчава палтото си, все още с шапка в ръка. Не мислех, че е възможно да бъде толкова омаян от красотата й, че да не забележи белезите на жестокост, които неминуемо щяха да се проявят. Но едно беше абсолютно сигурно — ако Х разбереше чувствата ми към него, щеше да се опита да го съблазни, и то само за да ми причини болка.
Изведнъж ми се прищя неудържимо тя да се махне час по-скоро. Знаех, че беше дошла да наблюдава, както го наричаше, „задълбочаващия се роман“, затова реших да й покажа това, което искаше да види. Започнах често-често да опипвам ту шията, ту прическата си, сякаш се притеснявах за външния си вид. А когато пръстите ми докоснаха неволно едно от украшенията в косата ми, ми хрумна идея. Изчаках един от гостите да каже някаква шега, а после се разсмях и се наклоних към Нобу. Признавам, че беше странно да си оправям косата, защото тя беше фиксирана с восък и не се нуждаеше от допълнителни грижи. Но целта ми бе да измъкна едно от украшенията в нея — китка жълти и оранжеви минзухари от коприна — и то да падне в скута на Н. Оказа се, че дървената пръчица, на която висеше, е втъкната доста по-надълбоко, отколкото очаквах, но най-накрая украшението се закачи о дрехата на Нобу и падна на рогозката между скръстените му крака. Почти всички забелязаха това, но сякаш не можеха да решат какво трябва да се направи. Идеята ми бе да протегна ръка и като смутено девойче да си го взема, но нямах кураж да бръкна между краката му.
Н сам го вдигна и го хвана бавно за пръчицата. После каза:
— Намери прислужницата, която ме посрещна, и й кажи да дойде с пакетчето, което донесох със себе си.
Направих каквото ми каза, а когато се върнах, всички бяха в очакване. Той продължаваше да държи украшението ми така, че минзухарите се люлееха над масата, и изобщо не пое от ръката ми пакетчето, а каза:
— Мислех да ти го дам по-късно, когато си тръгна, но, види се, сега е моментът.
После кимна към пакетчето да го отворя. Всички ме гледаха и аз много се смущавах, но все пак развих хартията и отворих малка дървена кутия, в която върху сатен лежеше гребен с прекрасни орнаменти. Беше полукръгъл, яркочервен и украсен с цветя.
— Това е антика. Намерих го преди няколко дни — поясни Н.
Председателят, който гледаше замислено украшението в кутийката върху масата, раздвижи устни, но най-напред не издаде звук и чак след като се покашля, каза със странна тъга в гласа:
— Н, нямах представа, че си толкова сантиментален."

# 79
окия-японско ,гейши, не че ще се сетя точната книга.Но  има една-"Дневникът на една гейша" например.И  конкуренция  между  гейшите.Пък авторът може да се намери,ако това е книгата.

# 80
То всичко може да се намери в гугъл, но не това е идеята на играта според мен.  Peace Книгата не се казва така, но си близо.  Simple Smile

# 81
Може да се намери  едно от двете-ако знаеш  половината.Не  казвам ,че идеята е друга.Но  когато не съм сигурна,бих проверила.Мислех,че  и гадаенето е в играта.

# 82
Боряна, така е наистина.  Peace

# 83
  • на североизток от Рая
 Аз мисля, че цитатът е от "Мемоарите на една гейша". Не твърдя, на натам ме поведе цитатът. Thinking

# 84
Neli M*, ти си.  Simple Smile

# 85
  • на североизток от Рая
 Пускам цитат от любима книга.  Simple Smile

Парадоксално е донякъде, че биохимията, която изучава процесите в живия организъм, е вероятно най-смъртоносният предмет за един студент по медицина. Навярно защото функцията на живота е сведена до бездушни схеми и сложни формули, изписани на многобройни листове, раздадени на всеки.
— Животът е невъзможен — започна драматично професор Майкъл Пфайфър — без органичните съставки, известни като аминокиселини. Те са строителният материал, от който са построени протеините, както и крайният продукт от усвояването на същите.
После Пфайфър разшири изявлението си още малко:
— В природата има приблизително осемдесет аминокиселини. Само около двайсет от тях са необходими за метаболизма и растежа на хората. Онези, които се доставят чрез храната, се наричат незаменими. Другите, които се произвеждат в организма, са познати като „заменими“, или „глицини“. На дъската съм написал и две те групи аминокиселини. Но не е необходимо да ги преписвате.
При освобождаването им от допълнителни записки студентите изпуснаха колективна въздишка на облекчение.
— Само ще ги прочета — каза небрежно Пфайфър и започна: — Хистадин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, цистеин, фенилаланин, тирозин, треонин, триптофан, валин.
После Пфайфър се обърна към втората част на дъската и на един дъх изрецитира групата на заменимите аминокиселини, като добави:
— Разбира се, по-късно отново ще се върнем към тях, за да ги разгледаме подробно.
„Е, тоя не е страшилище, помисли си Барни. Свърши се с мита, че изпитът по биохимия бил ужасно клане.“ И точно тогава се случи.
Асистентите от двете страни започнаха да раздават дебели купчини листове, на които студентите скоро откриха подробни схеми на всичко, което Пфайфър бе споменал за кратко и между другото.
Ако съществува такова нещо като колективна психика на първокурсници, сега то се бе превърнало в пълна колективна депресия. Стаята се изпълни с отекващи стенания. След което дойде смъртоносният удар на Пфайфър:
— За да не се отпускаме, мисля, че първото ни малко контролно ще се проведе след три седмици.
Настана странна тишина. В продължение на няколко секунди всички студенти бяха спрели да дишат. Защото знаеха, че трябва да бъде зададен жизненоважен въпрос, и всички се наблюдаваха, за да видят кой ще намери смелост да го зададе. В този момент Лора вдигна ръка.
— Да, мис… името ви, моля?
— Лора Кастелано, сър. Само исках да попитам дали от нас се очаква да запаметим всичко, написано на тези листа.
Повече от сто глави се изтеглиха напред, за да чуят по-добре отговора на професора.
— Е, мис Кастелано, това е малко прибързано. До тогава ще вземем още доста материал и ще бъде въпрос на приоритет. В края на краищата можем ли да твърдим, че някакви си двайсет аминокиселини са по-важни от петдесет и осемте протеина, които имаме в кръвта?
— Благодаря ви, професоре. (Садистично копеле такова)
— Други въпроси? — великодушно запита Пфайфър. На последния чин Барни прошепна на седналия до него Бенет Ландсман:
— Попитай го къде си паркира колата, за да му сложим бомба.
Когато студентите се разпръснаха, Барни извика:
— Страхотна си, Кастелано, това се вика смелост. Сега никой от нас няма да спи тая нощ.

# 86
  • Варна
"Лекари" от Ерик Сийгъл?

# 87
  • на североизток от Рая
"Лекари" от Ерик Сийгъл?

Да, тя е! Харесва ли ти? На мен е една от любимите ми книги за лекари.

# 88
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Боряна не позна ли първа, с малка грешка в заглавието"?

# 89
  • Варна
"Лекари" от Ерик Сийгъл?

Да, тя е! Харесва ли ти? На мен е една от любимите ми книги за лекари.

Не съм чела други книги за лекари, но определено беше много увлекателна. А и ме подтикваше да попреглеждам допълнителна информация за това-онова  Laughing
Аз ли да давам загадка?

Общи условия

Активация на акаунт