Причините за затлъстяването при децата

• 41 538
  • 253
  •   1
Отговори
# 90
Сетете се колко дебели деца имахте в класа си в началното училище.

1

# 91

1

Ми и сега в класа на дъщеря ми е едно. Значи няма разлика.

# 92
Дорис, това което пишеш за инсулиновата резистентност, е самата истина, но не вярвамо масово пълните деца да страдат от това или друго метаболитно заболяване. Относно по-големия апетит, на 10-годишната ми дъшеря в последно време ѝ се е отворил страхотен апетит, а тя обожава тестени неща. Процедирам така- връчвам голяма порция сурови зеленчуци. За щастие, тя много обича зеленчуци. Като ги изяде, ѝ позволявам да яде колкото си иска тестени. Но, вече стомахът ѝ е пълен със зеленчуците и тя има вместимост само за няколко хапки. По същия начин действам и с боклуците от училищната лафка. Сутрин, докато я карам на училище, тя яде сурови зеленчуци, домашно сирене и малко хляб. В училище, като си купи пакет с боклуци, установява, че няма вместимост и или черпи с него, или го напъхва в раницата, а аз го мятам директно в кошчето.

# 93
wishmaster, инсулиновта резистентност е само една от причините за напълняване - десетки са. 99% от пълните хора са реално с проблем. Повишеният апетит и нежеланието за движение не са просто мързел и лакомия.

Аз процедирам с моята дъщеря по същия начин. Само, че тя винаги има място и желание да натъпче и нещо шоколадово в стомаха си  Mr. Green

# 94
Скрит текст:

Да, това е сериозен проблем в обществото - идеята, че след като някой е дебел то той е виновен, защото се тъпче. От там идват подигравките, обидите и така нататък от елементарините хора.
Липсата на елементарна здравословна култура за метаболизъм, инсулинов цикъл, рецептори за глад и защиане, редица химични процеси, действие на надбъбречните жлези, действие на мозъчната кора за контрол над инсулина и др. хормони, които се УНАСЛЕДЯВАТ може да се обобщи като ген за напълняване.

Повечето родители и хабер си нямат що е то здравословно хранене и смятат, че супата като едно от основните хранения е такова. Нито пък са наясно от специфичните нужди на подрастващия организъм. Това е като да рисуваш картина в непрогледна тъмнина - имаш бои, четки и правилните материали ама си е просто една мацаница...  
Повечето родители въобще не спортуват, но считат, че пълните деца трябва да ходят на спорт 3 пъти в седмицата. Защо децата да искат и могат това?
Едно време не бяха всички слаби. Винаги си имаше пълнички /и аз като такова дете стриктно ги наблюдавах и следях/. Сега всички бивши слабички са дебелички, трътлести с шкембенца, но продължават да философстват как пълните деца трябва да спортуват и не бива да хапват нищичко сладко. По-горе изброих физиологичните причини поради които се напълнява и е просто въпрос на време и късмет кога някой от тези фактори ще се задейства при всеки човек.

Или си мислите, че като пазите диета и спортувате правите нещо върху фигурата си? Ми не - намалявате си инсулина и засилвате някой процеси в организма си. И ако на един човек един час спорт дневно е достатъчен то за някой с инсулинова резистентност са му необходими по 2-4 часа дневно.
Mного хубав пост.Напълно се припокрива с личния ми опит .
Забелязала съм също че консумацията на нужното количество вода 2л/ден разпределена на малки дози през равни интервали през целия ден много помага на идеалния баланс.
Много пъти съм казвала  в темите но  пак ще го кажа .У дома не се внася нищо готово дори шунката и  колбасите. Всичко приготвям от първични продукти ,обаче  избягвам разни тежки сосове , кремове и десерти  с масло,сирена или сметана.Въобще тези продукти ги ползвам рядко и пестеливо.  Заменени са с големи количества мляко във всякаква форма  и млечни десерти,много извара.Порциите са големи и предимно  не тлъсто месо,риба и зеленчуци.Съдя от една тема в миналото,където спорехме с разни потребителки колко е голяма една нормална порция и бяха изказани преположения че едва ли не се търкаляме,а дори не сме пълни.
Плодовете ги предлагам  към 10-11  и 15-17ч в големи индивидуални купи  асорти обелени и нарязани на малки кубчета .Така на всеки 2-3 ч похапваме и не се получава прегладняване , което да те кара да ядеш като за последно. Отделно организма е свикнал че получава на често и не се презапасява ,а изхвърля поетото без да е усвоил  всичко.С гроздето,фурмите,бананите и сушените плодове обаче гледам да внимаваме,защото са по особени.
Всички  у дома обичаме шоколад и то качествен ,но в чист вид а не в съчетание с тесто. Ами не се пълнее от шоколада.
Аз много обичам шоколади със съдържание на какао в особено голям процент.Имат такъв наситен вкус,че няколко малки парченца оставят  удовлетворение и усещането че сте изяли поне един 100гр  от обикновените.
Напълно е възможно човек да си похапва доста здраво и да не пълнее.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 12:32 от mamamari

# 95

1

в прогимназията - 1 от 33 души
и в гимназията - също 1 от 20

# 96
  • Бургас
Трещи, не си цитирала правилно  Wink

Съгласна съм, че има деца със здравословни проблеми, но някои родители дали поради неграмотност, или поради неглижиране на проблема, не взимат никакви мерки. Онова дете в родата на мъжа ми е с ужасно наднормено тегло, но майка му твърди, че щяло да го израсте. Не знам какъв е този ген, който рязко е мутирал със зората на демокрацията, но няма как от онези кльощави младежи да се пръкне 40 килограмов първолак.

# 97
В понятието ген, аз влагам значението на лакомия.
Такива хора не могат да се контролират, тях все нещо ги изкушава.
И под предтекст, че е здравословно, да кажем, плодове, които съвсем не са здравословни за всички, ядат по много. Това са много въглехидрати, дори и от плод.
Същото е с тестените.
Пак за моя племенник, ами той изяждаше по 6 филии на едно хранене. И като ги питам защо му разрешават, баща му беше възмутен!
Детето било гладно, ще яде! Rolling Eyes
Не само не му правят забележка, ами дори му се радваха! ooooh!
Майка ми е същата. За нея е немислимо да яде без хляб!
Не можела да се нахрани. Crazy
Аз никога не съм изисквала от дъщеря ми да яде всичко или винаги. Като не иска, не иска. Също не угаждам на капризи. Ако не ѝ харесва, да не яде, но друго не предлагам.

# 98
Трещи, не си цитирала правилно  Wink

. Не знам какъв е този ген, който рязко е мутирал със зората на демокрацията, но няма как от онези кльощави младежи да се пръкне 40 килограмов първолак.

Както и представата за наднормено тегло беше различна. Пълнички може и да е имало 1-2, затлъстели- не се сещам едно да имаше.

# 99
wishmaster, инсулиновта резистентност е само една от причините за напълняване - десетки са. 99% от пълните хора са реално с проблем. Повишеният апетит и нежеланието за движение не са просто мързел и лакомия.

Аз процедирам с моята дъщеря по същия начин. Само, че тя винаги има място и желание да натъпче и нещо шоколадово в стомаха си  Mr. Green

Ако 99% от пълните хора са със здравословни проблеми, това е много, много лоша новина. Струва ми се прекалено 99%, но не бих се изненадала, като зная какви л@йна слагат в повечето хранителни продукти.

За шоколад винаги има и трябва да има място! Хау!

# 100
Не знам какъв е този ген, който рязко е мутирал със зората на демокрацията, но няма как от онези кльощави младежи да се пръкне 40 килограмов първолак.

Има бе!
Сестра ми три години беше 16 кг, не мърдаше, майка се беше пощурила с нея, че е болна. Crazy
Беше най-дребната в класа.
А синът ѝ, ако не е бил 40, със сигурност е бил доста над нормата за 1 клас.

# 101
  • Бургас
Не знам какъв е този ген, който рязко е мутирал със зората на демокрацията, но няма как от онези кльощави младежи да се пръкне 40 килограмов първолак.

Има бе!
Сестра ми три години беше 16 кг, не мърдаше, майка се беше пощурила с нея, че е болна. Crazy
Беше най-дребната в класа.
А синът ѝ, ако не е бил 40, със сигурност е бил доста над нормата за 1 клас.
Да де, просто бях иронична  Wink. И как стана така, че детето е с наднормено тегло?

# 102
  • София
Има го и моментът с лакомията на бедните. В интерес на истината едно време нямаше храна. Имаше доста такива моменти. А сега има почти всичко навсякъде и някои хора просто не могат да се спрат с мисълта: 'аз съм нямал, но за детето ще има всичко".

# 103
.....

Последна редакция: пн, 19 сеп 2016, 09:31 от pipelot

# 104
  • София
Shinebox, да не изместваме темата, ама преди години и сегашните години нямат нищо общо. Преди години и 3 годишно можеше да оставиш без надзор да го разхождат 9-10 годишни...Сега не знам, колко хора ще се навият на тази оферта.

Да оставиш 3-годишно да го $разхождат$ 9-10 годишни си е пълно безхаберие. Това, че на възрастните им е по-лесно да не се занимават лично и да прехвърлят отговорността на други деца е очевидно. Не е от няма накъде.

Общи условия

Активация на акаунт