Причините за затлъстяването при децата

• 40 756
  • 253
  •   1
Отговори
# 150
Така е, просто тогава финансово не можехме да се насладим на лошата си хранителна култура, сегашния лесен достъп сериозно променя нещата.

# 151
Захарни изделия си имаше и едно време - шоколади , вафли , бонбони .. Вносни имаше само в Кореком /те бяха недостъпни и масови/ , но български имаше всякакви и изобщо не сме знаели какво има в тях.Кой тогава се е вторачвал за Е-та , като не сме знаели какво е това.
Аз говоря за 70-80 те години .

# 152
  • София
На всичко отгоре ги продаваха в училищната лавка. Но повечето деца имахме джобни колкото за кифла с боза и обикновена вафла.

# 153
Позволявам си само да вметна /като се разговорихме за "марципаните " от нашето детство / и препоръчам една любопитна и забавна книжка.
http://www.capital.bg/light/tema/2014/12/04/2431836_gurme_analiz … dna_postna_epoha/
https://www.book.store.bg/p144745/soc-gurme-kurioznata-istoria-n … na-shkodrova.html
 hahaha Joy

# 154
Според мен отговорът "Ген" е безсмислен.

Когато един проблем се увеличава, няма как това да се дължи на ген. Защото гените не се променят кой знае колко често.
Отговорът "ген" е оправдание за бездействие, нищо друго.

А причините са три и се допълват взаимно:
- обездвижване
- по-привлекателна и достъпна храна
- семейна среда и навици

# 155
  • София
Всъщност учените са го доказали, ама няма кой да чете. Което е жалко, все пак инфо има достатъчно.
За пример:
https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-researchers-li … variation-obesity

# 156
Освен гените,всички ,,лъскави,, храни са една от основните причини за затлъстяването. Не знам как ги ядат децата, освен ,че са калорични са пълни с толкова боклуци и Е-та. На мен от чипс,пръчици, някои видове натурални сокове ми става лошо,горките деца, как се справят техните стомахчета с толкова химия...
Ние за сега удържаме фронта и сме научили сина ни,да пие само домашен фреш, чай,айран,мляко/домашно/ или вода,без купешки сокчета и чипсове,като му се прияде правим в къщи.
Но до кога ще удържим, всички около него ядат боклуци...,рано или късно и той ще се изкуши... Shocked

# 157
  • Варна
Според мен отговорът "Ген" е безсмислен.
Когато един проблем се увеличава, няма как това да се дължи на ген. Защото гените не се променят кой знае колко често.
Отговорът "ген" е оправдание за бездействие, нищо друго.
Да кажем тогава, че генът е допълнение към останалите фактори и помага на някои хора да не усетят негативното им влияние. Защото наистина има хора, които колкото и да се тъпчат с вредности и да се търкалят по дивана без грам излишно движение си остават кльощави, а има и такива, които спортуват, диетуват и т.н. и пак всяка трошичка храна им се лепи. И наблюдавам същото при родителите им /братята им и т.н.

# 158
 такива хора са невероятно малко и са някакви изключения, които само потвърждават правилото.
Генът може да е определящ фактор само в съчетание с поне още един фактор - движение или храна.
ако се тъпчеш с боклуци ще е от значение имаш ли ген или не, ако ядеш здравословно и се движиш по 10 километра на дена е без значение какви са ти гените. разбира се може да имаш едър кокал по рождение, но никога няма да развиеш наднормено тегло ако се придържаш към определен хранителен режим.

# 159
  • Once there was a Hushpuppy...
Но повечето деца имахме джобни колкото за кифла с боза и обикновена вафла.

Peace

аз си спомням само това, че имаше в училище.
+баничка и някои бонбонки виолетка.....

По-младичките са уцелили от всичките новости, които се продават Confused

# 160
Всъщност учените са го доказали, ама няма кой да чете. Което е жалко, все пак инфо има достатъчно.
За пример:
https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-researchers-li … variation-obesity
Не разбрах само дали сред участниците е имало и деца. Защото ако са само възрастни според мен не доказва нищо. В смисъл, че вече щетите са нанесени.

# 161
Но повечето деца имахме джобни колкото за кифла с боза и обикновена вафла.

Peace

аз си спомням само това, че имаше в училище.
+баничка и някои бонбонки виолетка.....

Аз съм от по-старото поколение, но в първи клас в училището ни имаше освен банички, кифли и боза, още триочки, талерки- едни такива като кошнички с лек крем, триочки- две слепени кръгчета със сладко по средата, линзери- пак слепени, но отгоре със шоколад.Имаше малки шоколадчета и лимонада, както и понички с крем и със сладко. За съжаление, учих само две години в това училище, после отидох в друго, в което наистина нищо хубаво нямаше. Но всичко беше прясно приготвено, често свършваше, заради големите опашки и нямаше продукти с трайност с месеци. Пакетирано нищо нямаше.

И да яде нещо такова детето в училище, първо то е малко като грамаж, второ- нямаше под път и над път съблазни.

# 162
Имаше, ама пари нямаше. Не ми се е случвало да имам джобни за повече от 1, айде макс 2 закуски.
Сега една вафличка струва 20 стотинки, може и по-евтини да има. Ако детето отива с левче на училище, смятай колко може да изяде.

# 163
Имаше, ама пари нямаше. Не ми се е случвало да имам джобни за повече от 1, айде макс 2 закуски.

E, аз също. Макар, че майка ми беше учителка в същото училище на друг клас и през ум не ми е идвало да и искам пари за още нещо. През два-три дни си купувах по нещо, но и много не ми се ядеше, а и не ми се чакаше опашка.Ако се случи да ни пуснат преди звънеца, тогава.

Скрит текст:
Имам страхотни спомени от първото си училище- като обстановка, условия, учители.Безкрайно съжалявам, че изкарах там само две години и само за него си спомням с носталгия, другите ми училища не предизвикват никакви емоции.За съжаление, днес е доста западнало.

# 164
Тъкмо тази сутрин гледах един изключително актуален репортаж по темата. Ще ми е интересно да разбера дали детето и родители ще устискат поне година, дано! Бащата ще е най-голямата пречка...

Общи условия

Активация на акаунт