Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 95 089
  • 751
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
Скрит текст:
И ако може изпитана рецепта за царска туршия Peace

3 кг-моркови
3 кг -карфиол
4,5 кг-чушки или камби
0,500 кг-целина глави
1 кг-зелени домати
20 зърна черен пипер
 Сваряваш марината от 0,500 гр. захар, 300 гр. сол и 1,200 мл.  оцет. Нарязаните зеленчуци заливаш с маринатата и престояват в нея около два часа.  След това пълниш в буркани. Вариш 5-6 минути след завиране на водата.

Само да питам...тази течност не е ли твърде малко за толкова продукти?
Не е малко.Те докато престояват зеленчуците също пускат течност и си е достатъчно. Simple Smile
А после има ли достатъчно марина да доливане в буркана?

# 211
Скрит текст:
И ако може изпитана рецепта за царска туршия Peace

3 кг-моркови
3 кг -карфиол
4,5 кг-чушки или камби
0,500 кг-целина глави
1 кг-зелени домати
20 зърна черен пипер
 Сваряваш марината от 0,500 гр. захар, 300 гр. сол и 1,200 мл.  оцет. Нарязаните зеленчуци заливаш с маринатата и престояват в нея около два часа.  След това пълниш в буркани. Вариш 5-6 минути след завиране на водата.

Само да питам...тази течност не е ли твърде малко за толкова продукти?
Не е малко.Те докато престояват зеленчуците също пускат течност и си е достатъчно. Simple Smile
А после има ли достатъчно марина да доливане в буркана?

Има, даже ако са по-сочни зелените домати остава.

# 212
Скрит текст:
Здравейте момичета,
Искам да направя 3 бр.   целувчени блатове за торта /белтъци, пудра захар и смлени орехи/.
Смятате ли, че ще станат, ако ги изпека на принципа на забравените сладки едновременно?
И евентуално на каква начална температура, все пак са по-тънки?
Правили ли сте досега?

Има два начина, първо на 90 градуса докато леко покафенеят крайчетата им и ги вадиш и вторият е, така вече печа целувки , фурната я загрявам на 200 градуса, поставям целувките и ВЕДНАГА изключвам. На сутринта имаш прекрасни целувки, но този начин е за целувки само.  Ти прецени кое ти харесва. Забравените сладки не съм ги правила.
...........................

Най-вкусен ми е цял като го пека. Хубаво надупчен с вилица го слагаш на решетката на фурната. Под него слагаш тава покрита с фолио да събира сока. Пека го на 200 градуса около половин час и още 15-20 минути на 180. Само без вентилатор, че с него стои като варен. Simple Smile
Така го правя и аз.  Peace

beauty _magolia, ЦАРСКИ КЕЙК
Скрит текст:
Форма за кейк намаслена.
300 г брашно
300 г пудра захар
300 г масло стайна температура
5 яйца - разделени, стайна температура
60 г стафиди напоени предварително за 1 нощ в ром
кора лимон
2 с.л. ром
Работи се с миксер!
Разбива се маслото със захарта до побеляване, прибавят се 2 цели яйца едно по едно и 3 жълтъка. Добавя се брашното постепенно, стафидите, ром, лим. кора. Разбиват се белтъците на твърд сняг и с шпатула се прибавят към маслената смес внимателно.
Пече се на 160- 170 градуса за около 50-55 мин. или до суха клечка.
Охлажда се. 

Благодаря  bouquet

# 213
  • Sofia
За какво мога да полвам брашно от мента?
Днес направих рецептата която е на опаковката,ментово-шоколадови мъфини,но станаха ужасни,на мирис,а на вкус още по-зле Sick Не ми се изхвърля още брашното,искам да му дам още един шанс...но за ядене не става,за някаква напитка дали би станало Thinking

# 214
  • София
Днес направих рецептата която е на опаковката,ментово-шоколадови мъфини,но станаха ужасни,на мирис,а на вкус още по-зле Sick Не ми се изхвърля още брашното,искам да му дам още един шанс...но за ядене не става,за някаква напитка дали би станало Thinking

Ми напиши ни съдържанието да видим какво може да се измисли.

# 215
Здравейте!
Кайенският пипер същият ли е като лютият червен пипер?Може зи да се замени с него?

# 216

Ми напиши ни съдържанието да видим какво може да се измисли.

Да не е просто смляна мента на прах Thinking

# 217
  • София
Аз купувам брашно от мента, но го слагам в ядене, в чай, в лимонада лятото най-вече, в разни кисели. Останала съм с впечатлението, че е смляна на прах мента. Стана ми интересно дали има различни продукти под това наименование. Това, което купувам аз е отровно зелено на цвят Simple Smile

# 218
  • Sofia
да,само стрита мента е....но в кексчетата скърцаше ужасно,като пясък

# 219
  • София
Доли, аз не знаех, че може като брашно да се ползва. Търсих вариант за голямата, защото много обича мента, ама й се била лепяла по езика Simple Smile. Така открихме брашното. Става за всичко-аз правя ментови нишестени кремчета, като просто наръсвам малко брашно в кремчето, в чай слагам по 1 щипка, на лимонада щедро. На боб и леща, на телешко месо и т.н.

# 220
да,само стрита мента е....но в кексчетата скърцаше ужасно,като пясък

Ако я пресееш Thinking
Колкото до вкуса, аз много обичам комбинацията мента и какао или шоколад

# 221
От това, което аз открих, ментовото брашно не е предназначено толкова за кулинарията, колкото за лечебни цели.

Скрит текст:
Ментата се използва и при лечение на горните дихателните пътища при бронхити. Действа антисептично и болкоуспокояващо.

Народната медицина пък казва, че ментата е подходяща билка за лечение при виене на свят, безсъние, главоболие, депресия, епилепсия. Отварата от ментово брашно се прилага при нервна възбуда, при възпаление на венците и зъбобол. Ефикасни са и гаргарите с мента. Тя помага и за премахването на лошия дъх в устата. В случая накиснете супена лъжица от ментово брашно за 8 дни в червено вино в съотношение 1 към 10. Получената смес използвайте за жабурене или пиене (по две супени лъжици след ядене). При мигрени, простуда, кашлица, възпаления на синусите, умора, шок, нервно напрежение са удачни инхалациите с ментово масло. От мента се правят и компреси при кожни обриви, натъртвания и циреи.

Ментата се използва широко и в кулинарията. Придава аромат на плодови салати, особено с ягоди, конфитюри, кремове, безалкохолни напитки и сладоледи. Много интересна е комбинацията й с шоколад или с алкохолен коктейл. Много хора използват ментата и като средство за прогонване на комари. Поставят се торбички с изсушена мента в гардероби и шкафове. Ментоловото масло също е и екологичен инсектицид срещу оси, мравки и хлебарки.

Приложение:

- Отвара - Отварата от ментово брашно се прилага при нервна възбуда, при възпаление на венците и зъбобол. Ефикасни са и гаргарите с мента. Тя помага и за премахването на лошия дъх в устата. В случая накиснете супена лъжица от ментово брашно за 8 дни в червено вино в съотношение 1 към 10. Получената смес използвайте за жабурене или пиене (по две супени лъжици след ядене). При мигрени, простуда, кашлица, възпаления на синусите, умора, шок, нервно напрежение са удачни инхалациите с ментово масло. От мента се правят и компреси при кожни обриви, натъртвания и циреи.

Ментата се използва широко и в кулинарията. Придава аромат на плодови салати, особено с ягоди, конфитюри, кремове, безалкохолни напитки и сладоледи. Много интересна е комбинацията й с шоколад или с алкохолен коктейл. Много хора използват ментата и като средство за прогонване на комари. Поставят се торбички с изсушена мента в гардероби и шкафове. Ментоловото масло също е и екологичен инсектицид срещу оси, мравки и хлебарки.

# 222
Имам омесено тесто за пица от вчера,но днес няма да му дойде ред.До утре да го замразя ли или няма да му стане нищо в хладилника?

# 223
  • München, Deutschland
Понякога оставям и 2 дни, обаче започва да превтасва. Прецени според мен по това кога утре ще го използваш - сутринта или вечерта - и така реши.
Аз бих го оставила. Лекият аромат, отиващ в посока чабата, на нас не ни пречи.

# 224
  • София
Имам омесено тесто за пица от вчера,но днес няма да му дойде ред.До утре да го замразя ли или няма да му стане нищо в хладилника?
Не го замразявай, нищо му няма. Утре когато ти е удобно само го премеси , защото то е продължавало да втасва и по този начин ще изгониш мехурите и въздуха и продължавай работа с него.

Общи условия

Активация на акаунт