Спор за пералня

• 7 423
  • 41
  •   1
Отговори
Здравейте. Възникна спор у дома за начина на прането. Ежеседмично пускам 4-5 бели детски блузки отделно от цветното пране. Според мъжа ми така можело да се повреди пералнята, т. като теглото на прането било малко. Не че разбира, но с подобен мотив излязоха майсторите, когато се повреди старата ни пералня. Възможно ли е това наистина? От приятели знам, че съвременните перални имат нещо като вграден кантар, с който отчитат количестовото пране.

# 1
сложи 2-3 бели чаршафа или хавлиени кърпи и проблемът ти е решен

# 2
По принцип не е добре нито препълнена да е пералнята, нито празна да върти.

Бубанка ме е изпреварила....щях да предложа някоя хавлия да прибавиш, за да се позапълни обема Peace

# 3
Благодаря, момичета. Ама ни голеи хавлии бели имам, ни чаршафи. А на детето униформените дрешки държа да са наистина снежно бели и не допускам да се смесват с цветно.
Никъде в инструкциите за пералните или в нета не мога да открия, че не е препоръчително да има малко дрехи в нея. Виж за обратното - препълването - пише, но тя и пералнята сигнализира.

# 4
Поврежда се пералнята, жена ми няколко пъти я разваля така, намагнетезирва се една клапа и влизат малки частички вътре и пералнята започва да се пълни с вода без да има пране в нея.. С 2-3 блузки определено може да се повреди..

# 5
Аз също трудно събирам цяла пералня с чисто бяло пране.

Решението - купуваме една голяма бяла хавлия и я слагаме винаги вътре с другите ни бели дрехи Laughing
Имам всъщност един бял долен чаршаф, който така и така не ползвам, ще го мушвам него.

# 6
  • София
Откакто се помня пускам толкова дрехи, колкото имам. Нямала съм проблем. Пералнята ми има теглилка. Претегля прането и преценява колко вода да пусне и дозира перилен препарат. Изобщо не чакам да се съберат дрехи. Пера отделно бяло, цветно. Деля наши дрехи, на детето дрехи. Отделно пък пускам чорапи. Изобщо си деля дрехите на малки купчинки, пускам и хич не я мисля пералнята.

# 7
  • Бургас
и аз не съм чувала това, че се поврежда при малко дрехи, с моята пера всякакви количества и си е ОК, а вече е над 10-годишна

# 8
Попадала съм на инструкции, в които пише. Малкото дрехи предизвикват вибрации, които могат да доведат до проблем.
А и не си заслужава да харчиш ток и вода за няколко дрешки. Чак пък да робуваме на дрехи...

Не деля дрехите, слагам цветоулавящи кърпички, ако нещо пуска просто го изхвърлям.
Само веднъж имахме проблем, че станаха сиви, но се оказа от един клин. Вече всяка нова дреха я проверяваме с топла вода и ако не пусне нищо заминава в пералнята.

# 9
  • София
Попадала съм на инструкции, в които пише. Малкото дрехи предизвикват вибрации, които могат да доведат до проблем.
Скрит текст:
А и не си заслужава да харчиш ток и вода за няколко дрешки. Чак пък да робуваме на дрехи...

Не деля дрехите, слагам цветоулавящи кърпички, ако нещо пуска просто го изхвърлям.
Само веднъж имахме проблем, че станаха сиви, но се оказа от един клин. Вече всяка нова дреха я проверяваме с топла вода и ако не пусне нищо заминава в пералнята.

Да. това важи за пералните без амортисьори, но сега повечето модели са с такива, които обират вибрациите.

# 10
Абе те перат, ама като се прецакат, да не се бъркате за нова пералня...

Не е редно да се пуска полупразна, и то редовно.

# 11
  • София
Абе те перат, ама като се прецакат, да не се бъркате за нова пералня...

Не е редно да се пуска полупразна, и то редовно.
Е, то няма нищо вечно в крайна сметка. Нямала съм проблем досега. Сменила съм няколко перални, но не по принуда, а по желание. Уредът трябва да служи на мен, а не аз да му робувам.

# 12
Да. това важи за пералните без амортисьори, но сега повечето модели са с такива, които обират вибрациите.
Но чета в инструкциите (някакви произволни, които намерих, Горенье), че се намаляват автоматично оборотите, което пък ще ги изкара по-мокри.
"• Това е нормално, машината ще
намали оборотите, ако вибрациите
са твърде силни. Перете повече
дрехи"

Нашата не е много нова и добре баласнира и при 1 дреха, въпреки това го правим само в спешен случай, не виждам смисъл иначе.

...Уредът трябва да служи на мен, а не аз да му робувам.
Е, то и за дрехите е същото Simple Smile

# 13
Е,моята си е новичка Бош и не искам да я прецакам. Всеки да си преценява Peace
Не виждам какъв е проблема да се пъхне една хавлия. Изпирането също не е ок при празна пералня...

# 14
Не го знам това, но рядко пускам непълна пералня. Неикономично е.

Общи условия

Активация на акаунт