Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кой пенсионен фонд да избера?

 • 30 770
 • 105
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 4 909
Дева, когато бяха почнали да притискат фондовете и да се говори за промяна и т.н. от Съгласие дойдоха в работата ми да ни разязсняват и защитят позицията на фондовете колко са по-добре от НОИ , как всичко дето ти се трупа си е твое и т.н. Харесаха ми хората, точни и откровени. Проблемът е , че аз пък точно тогава се качих на черешата и взе да ме чопли мисълта как ще взимам по-малко от колежка родена с няколко години преди мен и взимаща всичко от НОИ, защото точно това ще се получи при нас. Всъщност една трета някъде ще взимаш от частния фонд, а две трети от нои, като пенсия. Да , ама чф, няма как да ти даде тази една трета разлика, защото си отчислява доста пари всеки месец, по-точно доходността ти от месеца отива за процента подръжка, нещо такова. При това те не казват, че една трета ще ти дават , а колко си натрупал делено нещо си и така. На въпросът ми, ако живея повече години какво става пак не знаят . Те самите не са наясно ми се стори как ще плащат. Да, ако нещо стане с теб се плаща всичко на децата или наследниците ти уж, ама за пенсия духаш супата и това е, поне по мое виждане. Това ме накара да отида всичко в нои, ама както писах нямам документ никакъв сега, че всичко ще ми се изплаща цялата пенсия оттам. Факт е ,че няма как да фалират това разбрах и трябва да сме спокойни частните фондове, но също така ми се струва истина, че няма да взимате пенсия колкото тези от нои които получават и се пенсионират преди теб със същите години трудов стаж и на същата заплата. Не, че разбирам нещо, това си е мое виждане от четено и мислено. Някой по-наясно да напише как е. Аз така разсъждавам и това знам, затова и се преместих.

# 31
 • Мнения: 38 964
Добре де, fanfanito, не ти ли удържат от заплатата за допълнително пенсионно осигуряване? Ти погледнала ли си? Къде ти отиват тези удръжки? Thinking
За документ - нали знаеш къде си ходила, може да си поискаш. Също от фонда, в който си била, би трябвало да имат следа къде са ти прехвърлени средствата, както и документ.

# 32
 • Мнения: 17 061
Не се вижда. Аз сама си плащам (самоосигуряваща се съм) и плащам всичко накуп на НОИ, а чак после от НОИ превеждат част от сумата на избрания от мен фонд и част си задържат за себе си. В случая сигурно НОИ задържа всичко, ама как може да се види не знам.

# 33
 • Мнения: 38 964
Във фиша ми се виждат. За НОИ са отделно, за УПФ - отделно.

# 34
 • Мнения: 17 061
Така е, не бях точна. Виждат се отделно двата превода, но все са по сметка на НОИ. Това исках да кажа. Няма отделни сметки за различните фондове, има само една сметка на НОИ и после НОИ ги препраща.

# 35
 • Мнения: 4 909
Ами сигурно има начин, Дева, права си. Казаха, като минат 3 месеца от заявката, че ще получа нещо, ама нищо не е дошло някакво писмо. Колежката е по-оправна и на нея разчитам. Ще ходя пак в нои то се е видяло, но нямам сега време. Имам бележка за прехвърлянето с номер, печат и т.н., но окончателно къде отиват сега парите не знам и това ме притеснява. Бе нои няма да изпуснат партидата , ама знае ли се. Там като ходихме също никаква яснота не получихме. Накрая ще подам молба за справка и изходящ номер и ще получа официален отговор съм решила , да си го имам аз като документ.

# 36
 • Мнения: 38 964
Така е, не бях точна. Виждат се отделно двата превода, но все са по сметка на НОИ. Това исках да кажа. Няма отделни сметки за различните фондове, има само една сметка на НОИ и после НОИ ги препраща.

Аз пък това не го знаех.
Благодаря! bouquet
И понеже отскоро съм на нова работа, се чудех как ми знаят фонда, не са ме питали къде съм. Wink

# 37
 • Мнения: 1 528
С Пик-код, получен от НАП се вижда кой ви е фонда. Там се вижда и месечната  вноска.

# 38
 • Мнения: 4 909
Сега ми попадна една статия , подобни бях чела преди да се преместя към НОИ изцяло.
http://bultimes.com/pensionen-genotsid-rodenite-sled-1-yanuari-1 … po-niska-pensiya/
Не ми става ясно, като съм се преместила би трябвало да съм изцяло и само оттам и да ме тълкуват като тези от преди 1960година пенсионирани. Направо ни побъркаха , то едни пенсии ще вземем , ама поне да е възможно повече , че... никой не си знае старините((

# 39
 • Мнения: 2 604
Fanfanito, стига припада, яко си се филмирала от подобни статии, казаха ти вече по-горе: виж си номера. Няма начин никога досега НОИ не ти е пращало извадка за осигуряването, в нея беше написан номерът. Въвеждаш си номера и гледаш, какви пари ти обещава НОИ-то:
# 40
 • Мнения: 4 909
Не припадам , бре! Просто споделям , какво съм чела. То и аз не съм наясно изобщо с финанси и осигуряване. А това дето си копирала , нищо подобно не съм получавала или каквото и да било от нои до момента. Може да са ме забравили .То от Доверие не ми пращаха , че звънях да питам дори лично ходих до един техен офис веднъж. Накрая писах едно протестно писмо по нета, че видях да има за оплакване място и на другия ден ми се обадиха веднага.Но пак казвам , подплаших се с тази пенсия и размера. Моята и без това няма да е голяма , та и една трета вече съвсем ще увехна. Знам, че трябва да имам някакъв номер в нои, обаче никога не съм проверявала или питала, а и не са ми пращали. Мда, и за фонда дори ме бяха разпределили служебно , та с месеци не знаех къде съм . Бе изобщо съм вятър и мъгла.

# 41
 • Мнения: 38 964
Аз съм в Алианц, години наред нищо не ми пращаха. Ходих да се разправям, твърдят, че пращат, ама къде се губят, не знам.
Извадих си ПИК и сега си гледам всичко.
От НОИ никога, нищо не са ми пращали. Naughty

# 42
 • Мнения: 11 253
От НОИ и аз никога не съм получавала нищо Peace

# 43
 • Мнения: X
И аз съм в Алиац, но мисля да си прехвърля партидата в ЦКБ Сила. Тази отрицателна доходност в Алианц хич не ми харесва.

# 44
 • Пловдив
 • Мнения: 360
И аз така мисля, tonynette, но незнам нищо за този фонд и дано не се окаже грешка  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт