Кой пенсионен фонд да избера?

• 70 147
  • 397
  •   1
Отговори
# 375
Тоест има голямо забавяне в системата? Ако ти се струва незначително може да ти забавим заплатата с месец и половина освен след края на тримесечието в която си я изработила. Ще го пишем проверка на всички бумаги и още няколко счетоводни термина ще добавим за красота.

# 376
Има ли смисъл и полза да се сменя фонда на опредене период - да кажем на 5 години (или друг) ?  Например за да се превъртят дяловете в пари и да излезнат реалните показатели през този период?

# 377
Не. Сменяш когато мислиш че си намерил по-добър дългосрочен фонд.

# 378
Знаете ли къд точно се влиза с ПИК на НАП, за да видя в кой пенсионен фонд съм?

# 379
  • София
Знаете ли къд точно се влиза с ПИК на НАП, за да видя в кой пенсионен фонд съм?
ТОВА ще ви свърши ли работа? Blush

# 380
Exter, благодаря!

# 381
Кой пенсионен фонд е по-добре - Алианц или ЦКБ Сила?
не са ли еднакви всичките?

# 382
  • Бургас
И аз това искам да разбера и да знам?!

# 383
Не са напълно еднакви всичките, могат да инвестират в различни неща. А по-добър е този който смятате, че ще постигне по-добра възвръщаемост през целевия ви период, който трябва да е по-дълъг от една година, само веднъж годишно може да се сменя фонд.
А ако ме питате кой фонд ще е по-печеливш, то е като аз да ви питам, кои числа ще се паднат от тотото другата седмица. Бъдещето е мистерия, може да видите в миналото как са се движили фондовете и да се надявате това да продължи и за напред или да отделите дни в проучване на всеки един и да си направите собствени прогнози.
Жалко че не може да се закачи един такъв коментар най-отгоре на темата понеже този тип въпроси се повтарят на всяка страница.

# 384
В различни неща инвестират, но резултатите им са по-зле от индексите фондове, а входните такси са сигурни.

Натрупаното може да вземеш само, ако се пенсионираш по първия стълб  Тоест не ти стига стаж - не може, с малки изключения, когато натрупаната партида е много малка.
Може да се наследяват обаче. Но даже скапаната инфлация не могат да бият.
Ако бяха хубави, нямаше да са задължителен допълнителен фонд. И нямаше да лобират за по-висок процент от заплатата, хората щяха да виждат печалбата и ползват и сами да искат.
Сега се усеща като налог повече, отколкото като инвестиция. Отделно при финансова криза могат доста бързо да се обезценят партидите, без гаранции за пълно възстановяване. Няма гаранция, че като стане време да ги вадиш, няма да  си на минус.
Така че избор има - ето ти пет яйца. Избери си пет от тези, които ти харесват най-много.

# 385
И от всичко прочетено,разбрах,че нищо не разбирате от вторият пенсионен фонд, но много убедително заблуждава всички незнайни.
Първо, има телефон на който може да се обадиш и да разбереш в кой фонд си разпределен,ако не си си го избрал.
Второ, през година и тримесеца можеш да го сменяш .
Трето от проучване знам, че ОББ е най коректен и няма частни предприятия в които да влага парите ни , а ги влагат в акции в цял свят и няма забележки от КФН .
И четвърто , без значение имаш или не достатъчно стаж,при навършване на пенсионна възраст се подава молба и зависи колко са , се изплащат на части или като пенсия. Също се унаследяват само ако останат във фонда. Ако се прехвърлят в НОИ умират заедно с човека и пенсията му не се онагледява. И пенсиите са по-високи с 18%  в ОББ пенсионно осигуряване,отколкото в другите фондове.
Също имат приложение където по всяко време можем да си следим паричките, защото така трябва да бъде... и понеже не всички работят така се разследват в момента.....

# 386
Да, обаче ти пропусна една част от поста на нищо неразбиращата, която е много вярна, а именно:

1. резултатите им са по-зле от индексите фондове, а входните такси са сигурни. (И сравнително огромни, моя добавка)
2. Сега се усеща като налог повече, отколкото като инвестиция.
3. Отделно при финансова криза могат доста бързо да се обезценят партидите, без гаранции за пълно възстановяване. Няма гаранция, че като стане време да ги вадиш, няма да  си на минус. (Това вече сме го виждали, пак моя добавка).

Иначе аз съм именно в ОББ, понеже първо бях в ING, после в NN и сега в тях. Но си стоя и не сменям именно, защото от пет яйца което и да избереш, все ще е кокоше, а не гъше или на щраус Simple Smile

И пак няма да си прехвърля партидата в НОИ, колкото и забележки да имам към фондовете. Но това е друга тема.

# 387
И от всичко прочетено,разбрах,че нищо не разбирате от вторият пенсионен фонд, но много убедително заблуждава всички незнайни.
Първо, има телефон на който може да се обадиш и да разбереш в кой фонд си разпределен,ако не си си го избрал.
Трето от проучване знам, че ОББ е най коректен и няма частни предприятия в които да влага парите ни , а ги влагат в акции в цял свят и няма забележки от КФН .
И четвърто , без значение имаш или не достатъчно стаж,при навършване на пенсионна възраст се подава молба и зависи колко са , се изплащат на части или като пенсия. Също се унаследяват само ако останат във фонда. Ако се прехвърлят в НОИ умират заедно с човека и пенсията му не се онагледява. И пенсиите са по-високи с 18%  в ОББ пенсионно осигуряване,отколкото в другите фондове.
Също имат приложение където по всяко време можем да си следим паричките, защото така трябва да бъде... и понеже не всички работят така се разследват в момента.....

Дай цитат за това от закона
без значение имаш или не достатъчно стаж,при навършване на пенсионна възраст се подава молба и зависи колко са , се изплащат на части или като пенсия.
 Защото аз смятам, че е лъжа.
https://www.pariteni.bg/novini/pensionirane/mozhe-li-da-izteglit … source=perplexity

"Ако имате навършена пенсионна възраст, но нямате пенсия от НОИ (държавното обществено осигуряване), по правило не може да изтеглите парите от втория стълб (Допълнително задължително пенсионно осигуряване). Това е, защото правото на изтегляне на средствата от втория стълб е свързано с придобиването на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по държавното обществено осигуряване.

По-конкретно, натрупаните средства могат да бъдат изтеглени при:

Достигане на пенсионна възраст и наличие на право на пенсия от НОИ;

За лица с право на ранно пенсиониране по специални правила (например при първа и втора категория труд).

Без пенсия от НОИ, дори и с навършена възраст, средствата от втория стълб не могат да бъдат изтеглени, а само могат да се прехвърлят между пенсионни фондове.

Изключение може да има за третия стълб - доброволното пенсионно осигуряване, където сумите могат да се изтеглят по всяко време, но това не важи за втория стълб.

# 388
Да, обаче ти пропусна една част от поста на нищо неразбиращата, която е много вярна, а именно:

1. резултатите им са по-зле от индексите фондове, а входните такси са сигурни. (И сравнително огромни, моя добавка)
2. Сега се усеща като налог повече, отколкото като инвестиция.
3. Отделно при финансова криза могат доста бързо да се обезценят партидите, без гаранции за пълно възстановяване. Няма гаранция, че като стане време да ги вадиш, няма да  си на минус. (Това вече сме го виждали, пак моя добавка).

Иначе аз съм именно в ОББ, понеже първо бях в ING, после в NN и сега в тях. Но си стоя и не сменям именно, защото от пет яйца което и да избереш, все ще е кокоше, а не гъше или на щраус Simple Smile

И пак няма да си прехвърля партидата в НОИ, колкото и забележки да имам към фондовете. Но това е друга тема.

Дай цитат за това от закона
без значение имаш или не достатъчно стаж,при навършване на пенсионна възраст се подава молба и зависи колко са , се изплащат на части или като пенсия.
 Защото аз смятам, че е лъжа.
https://www.pariteni.bg/novini/pensionirane/mozhe-li-da-izteglit … source=perplexity

"Ако имате навършена пенсионна възраст, но нямате пенсия от НОИ (държавното обществено осигуряване), по правило не може да изтеглите парите от втория стълб (Допълнително задължително пенсионно осигуряване). Това е, защото правото на изтегляне на средствата от втория стълб е свързано с придобиването на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по държавното обществено осигуряване.

По-конкретно, натрупаните средства могат да бъдат изтеглени при:

Достигане на пенсионна възраст и наличие на право на пенсия от НОИ;

За лица с право на ранно пенсиониране по специални правила (например при първа и втора категория труд).

Без пенсия от НОИ, дори и с навършена възраст, средствата от втория стълб не могат да бъдат изтеглени, а само могат да се прехвърлят между пенсионни фондове.

Изключение може да има за третия стълб - доброволното пенсионно осигуряване, където сумите могат да се изтеглят по всяко време, но това не важи за втория стълб.

# 389
Това пък какво беше???

Общи условия

Активация на акаунт