Кой пенсионен фонд да избера?

• 78 847
  • 430
  •   1
Отговори
# 420
Имах предвид техническият лихвен процент, който за едни дружества е 1-2 %,а за други - 14-20. Това, което аз разбрах от моето проучване е, че тези, с по-висок процент удържат по-голяма част от сумата над брутните вноски, при случай на пожизнено изплащане на пенсия. Но пак не съм съвсем на ясно .

# 421
  • София
Няма технически лихвен процент над 1%. Това, за което говориш, е рисков коефициент.
Тези стойности над 10% са точно при чуждите - Доверие, Алианц и ДСК.

# 422
Скоро от моя фонд получих това:
Във връзка с промените в Кодекса за социално осигуряване, с които се въвежда мултифондовия модел, от 1 януари 2027 г. средствата в Универсален пенсионен фонд „Доверие“ ще се управляват в три подфонда – динамичен, балансиран и консервативен, които се различават по инвестиционен профил, ниво на риск и потенциална доходност. Поради тази причина Ви уведомяваме, че:

В периода от 1 септември до 30 ноември 2026 г. можете да упражните правото си на избор на подфонд, в който да бъдат управлявани средствата по Вашата индивидуална партида
При липса на избор от Ваша страна средствата по индивидуалната Ви партида ще бъдат управлявани в подфонд съобразно Вашата възраст, съгласно изискванията на закона.
Изборът на подфонд е Ваше право, но не и задължение. Независимо, дали ще изберете подфонд или средствата Ви бъдат разпределени в подфонд съобразно Вашата възраст, начинът на управление на средствата Ви не е окончателен. След 31 декември 2027 г. ще можете да промените избрания или определения Ви подфонд по реда, предвиден в закона и можете да го променяте всяка година.

Някой друг получавал ли е такова известие? Това е съвсем ново и честно, малко ме притеснява.

# 423
Не съм получавала, но го знам тъй като последната една година се подготвят тези промени. Ето описано малко по-подробно. Няма за какво да се притеснявате, помислете според възрастта си дали да ходите да избирате или така или иначе ще ви разпределят служебно в подходящ подфонд.

# 424
  • Разпиляна във въображението
А мога ли, след като прескоча 50, да си избера отново за определен период "данамичен"?

# 425
Доколкото разбирам - може. Май само трите години преди пенсия не може.

Аз лично, не че някой го интересува, смятам да избера консервативен въпреки, че имам доста до пенсия. Да се упражняват не с моите пари 😆

# 426
Някой има ли пълните политики на всичките фондове за всеки един от трите инвестиционни профила, където има разбивка на планирания начин за инвестиране?

# 427
Това намерих и сложих в друга тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1554628.180

# 428
А знаеш ли от къде идва тази снимка?

# 429
Във фейсбук един потребител се опитал да събере информацията и открил само тази не тези дружества. Предполагам, че по сайтовете им би трябвало да я има.

Сега проверих на моя. На страницата са бла-бла и трябва да вляза в профил.

# 430
Реално от утре би трябвало дружествата да имат подробна информация, освен общите приказки, които ги има на сайта на КФН.
Доверие са си публикували подробна инвестиционна политика - https://www.poc-doverie.bg/filemanager/26655/GPF_IFS_v.2.0-27.08.2026.pdf

Общи условия

Активация на акаунт