ЕК, ЕС и корпоративната глобализация

• 8 870
  • 85
  •   1
Отговори
# 30
Против СЕТА , ТПТИ, ТТП съм Peace
Против бяха и милиони европейци, които протестираха в столиците на Европа и
въпреки това правителствата си действаха против волята на хората .
Това ми прилича на голям натиск от страна на алчни корпорации
Спокойно мога да мина и без една стока от Канада и САЩ, даже ненавиждам
всичко тяхно във всеки един аспект .
Против и глобализацията съм. И понеже виждам, че никой и нищо не може да ги спре
ми остава само да им тегля една  

Аз знам за няколко хиляди, не чак милиони...

Когато почти година по всички големи градове протестират стотици хиляди ,
то стават милиони .

http://btvnovinite.bg/article/svetut/masovi-protesti-v-germanija.html
Според организаторите в протеста участват 250 000 души, което силно надминава очакванията.

"Това е най-големият протест, който тази страна е виждала от много, много години", каза Кристоф Бауц, директор на гражданско движение "Кампакт".
http://www.mediapool.bg/stotitsi-hilyadi-protestiraha-v-berlin-s … t-news240303.html
http://dnes.dir.bg/video.php?id=23923215
http://www.duma.bg/node/133984
http://www.dnes.dir.bg/news/bulgaria-frantzia-ispania-protesti-t … ti-24211504?nt=13

# 31
Аха, интересна математика. Значи ако днес протестират 300 000, утре пак толкова и са почти същите хора - стават 600 000.

# 32
Твоята е по интересна. Колко беше - няколко хиляди ..4,5

# 33
  • MI
Има потенциал темата, да видим дали ще се развие. Против съм основно заради голямата секретност и опита за прокарване на решения "под масата". И не, не съм си го измислила аз това - достатъчно експерти слушах по ТВ тук, които обясняваха как нямаш право дори записки да си водиш ако въобще те допуснат да четеш. И не, хората които протестират и са против хич не са малко.

Вторият ми основен аргумент против е огромната разлика в изискванията за отглеждане/производство и обработка на почти всички храни при нас и в Северна Америка. Затова има толкова голяма разлика в цените всъщност. Имаше конкретни примери за месото например, за растениевъдството. Това освен че би довело потенциално опасни продукти на нашия пазар, би разорило много местни производители. И не, в Европа не всички правят кренвиршите от хартия.  Rolling Eyes

# 34
Не съм запознат с текстовете, но
Няма добро и лошо, има само интереси-на Обама, на Путин, на третия принц на....
Свободата е химера! Свободата е форма на зависимост.
По малко регулация, повече свобода, повече пазар, невидимата ръка...(и разни други либертариански лозунги)  НЕ СЕ равняват и водят до повече справедливост и повишено благоденствие и щастие.
Просто се измества центърът на влияние и се променя зависимостта. В единия случай това е местната държавата или Общност, а в другия случай-частна корпорация(или група от такива)  или чужда държава.
Няма добра зависимост, а в случая се прави опит точно за това, просто да се смени зависимостта ни към други корпорации и държави.

Кое е по добро, държавният монопол или корпоративният картел Wink

Последна редакция: пт, 28 окт 2016, 11:30 от potrebitel7777

# 35
# 36
http://www.zeit.de/wirtschaft/2016-10/ceta-freihandel-abkommen-eu-kommentar

интересна гледна точка на  професор по икономика и политика в  десния вестник Цайт.

в Германия СТРАШНО много хора са против. но ключовата дума е "хора". корпорациите и политическият елит са ЗА. Хората са против.

# 37
Споразумението не е само ГМО, а отваря врати за безмитна търговия с най-големия общ пазар в света.
За мен най-справедливо ще бъде, ако в споразумението с Канада са предвидени още условия в замяна на тази привилегия. Например да се вдигнат визите за европейските страни, с които съществува визов режим.
Ако не, това би могло да се превърне в лош прецедент, от който много е вероятно и логично един ден да поискат да се възползват и други страни.
Но доколкото знам, и с ТТИП нещата стоят по същия начин.

# 38
Аз не мисля, че на богатите европейски страни- Германия, Франция и т.н.- визите са им проблем. Около мен ( Австрия) хората си пътуват съвсем спокойно на екскурзии в Америка и никога не съм чувала някой да споменава визите като нещо за вършене, което ме навежда на мисълта, че е административна формалност. Също така съм срещала и доста хора, които са учили в САЩ, било за година, било за повече.
Дори и на мен като българка, повече усилия ми коства визата за Русия, отколкото за САЩ. Снимки, печати, три месеца валидност...

# 39
  • София
Споразумението не е само ГМО, а отваря врати за безмитна търговия с най-големия общ пазар в света.
За мен най-справедливо ще бъде, ако в споразумението с Канада са предвидени още условия в замяна на тази привилегия. Например да се вдигнат визите за европейските страни, с които съществува визов режим.

Те визите ще се вдигнат, това е най-малкото, което канадците могат да направят и ще го направят. Освен България и Румъния, май няма други страни членки на ЕС с визи за Канада. Обаче става малко като кон за кокошка, че и за по-малко.

# 40
  • Тра-ла-ла
ГМО е нещо по-страшно от това, което се говори масово. Вие си мислите, че ще имате избор дали да го хапвате или не. ПРедполагам сте чували и черните предсказания какво ще се случи, ако изчезнат пчелите от планетата. Но вижте какво се твърди:
Цитат
Един от митовете за ГМО е, че те могат да се отглеждат съвместно с конвенционални и биологични култури. Това не е вярно, но е теза защитавана от заинтересовани кръгове. При отглеждане на ГМО, полени от тях се разнасят от вятъра, от пчелите, от птици, от други животни, от селскостопански машини на големи разстояния и заразяват с тях конвенционалните и биологичните култури. След 13 год. отглеждане на ГМО по света са налице доказателства за невъзможността за съвместното съществуване на ГМ култури с конвенционални и биоземеделски култури. След време всички култури стават ГМО.
Източник:

И друго интересно четиво:

# 41
За съжаление, глобализацията продължава с ударни темпове, и то не по начин, който е в интерес на обикновения човек, неговия стандарт и качество на живот. Предстои ни "корпоративна" глобализация.

За мен "борбата" ЕС да се състои от държави, в които потребителят и гражданинът имат права, в които  качеството на живот е по-важно от пачката и профита на корпорациите, е загубена

Интересна тема.
Не знам подробностите около СЕТА, но корпоративната глобализация отдавна е факт, Ох аман. Убива малкия и среден бизнес. Големите като такива успяват да извиват ръцете и на производители.

Не точно в пряка връзка със СЕТА, а по-скоро с корпоративните игри...
Съвсем наскоро позната с кравеферма се оплакваше, че изисквали от тях да намалят производството. (Били към някаква европрограма). Да се чуди човек защо ли. После утре-вдругиден ще се появи нова чуждестранна марка мляко, която ще залее пазара. Колко ще е хубава - друг въпрос. Но... свободна търговия. Инак хубаво звучи това "свободна". Демократично едно такова. Ама не е.

Корпорациите се уголемяват, сливат, поглъщат взаимно. После се чудим защо постоянно за картели се говори. Като останат двама-трима играчи на сцена естествено, че ще се договорят. Пък КЗК нека си разследва.
Инак корпоративната алчност винаги е скрита зад светли лозунги. Идвайки тук например гледат да спазват трудовото законодателство - заплати на светло, осигуровки, екипировки, обучения. Няма лошо. Само че всичко това се прави с цел да пазят собствения си гръб.

Най-ужасният им маниер за мен лично е спокойствието, с което се купуват пазари, за да ги затворят.

# 42
Против съм основно заради голямата секретност и опита за прокарване на решения "под масата".

Моето мнение + опасенията ми, че търговските спорове ще се решават извън правораздавателната система на държавата.

# 43
  • София
Кое е по-различното от сега, арбитражните съдилища какво са?

За мен лично, точно оспорването на протекционистичното законотворчество и наказването на държавите, които го правят, е голямо предимство. Най-накрая ще се равнопоставени с държавта, а не както сега държавата да си прави каквото си иска с нас и с чуждестранните инвеститори в държавата ни. Пример: плащането на първите три дена болнични от работодателя без никакви права той да провери наличието на заболяване; друг пример - данък уикенд. В момента аз или чуждестранния инвеститор  по никакъв начин не можем да осъдим държавата за простоиите и нарушенията, които тя прави, а с ТТИП бихме могли, при това не в България (Е, те това е сериозно предимство, ние нямаме никаква съдебна система.)

# 44
  • София
Против съм основно заради голямата секретност и опита за прокарване на решения "под масата".

Моето мнение + опасенията ми, че търговските спорове ще се решават извън правораздавателната система на държавата.

Предвид хала на нашата "правораздавателна система", най-добре да не опират до нея.

Общи условия

Активация на акаунт