Задачка май те затруднява, тук някой мигом я решава и добре я обяснява :)

• 77 701
  • 736
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Означи допирните точки с M,P,N,Q.  M  E AB, P E BC, N E CD, Q E AD
От допирателни и условие в четириъгълник да се впише окръжност
=> AM=MB=BP=AQ=a/2
PC=CN=DN=QD=b/2
QP пресича NM в точка К. Лесно се  доказва, че <К=90 градуса.
=>QP II AB
Спускаш двете висичини на трапеца - DH, CF.
AH=BF=(a-b)/2
Доказваш подобието на  АHD i QLD, където L  е пресечната точка на DH  и QP.
=>QL=x.  От другата страна на трапеца aналогично има отсечка х. Следователно цялата  PQ=2x+b
(a-b)/2x=(a+b).2/2.b
2x=b(a-b)/(a+b)
=> PQ= b(a-b)/(a+b)  + b = 2ab/(a+b)
Само схематично нахвърлих идеята, че нямам време. Иначе има нужда от повечко разписване. Отделно без да искам не съм се съобразила с означенията по условие.  Търсеното MN e моето PQ.

# 706
  • София

Русалката е дала точното решение.

# 707
  • София
Благодаря ви! И аз реших донякъде задачата. По друг начин изглежда задачата при правилно условие, а аз се измъчих с този грешен правоъгълен трапец

# 708
  • столицата
Задача за 7 клас
Външно за ромба АВСД е построен квадратът ДСPQ. Ако О1 и О са пресечните точки съответно на диагоналите на  квадрата и ромба и  ьгьл ВАД е 40 градуса, то намерете големината на ьгьл ДО1О.

# 709
  • столицата
Сама си го реших с дострояване на медиана в правоъгълния триъгълник Simple Smile

# 710
  • София
Получават се два правоъгълни триъгълника с обща хипотенуза. DO1C и DOC. В такава ситуация задължително построяваме медианите към хипотенузата О1Ми ОМ и се получава равнобедрен триъгълник. <O1MO=130=><OO1M=25=><DO1O=<DO1M-<OO1M=45-25=20.

# 711
Здравейте, имам нужда от помощ. Задачата е следната: имам триъгълник и вписана и описана окръжност в и около него. Трябва да изразя радиуса на описаната R чрез радиуса на вписаната r.

# 712
  • София
Здравейте, имам нужда от помощ. Задачата е следната: имам триъгълник и вписана и описана окръжност в и около него. Трябва да изразя радиуса на описаната R чрез радиуса на вписаната r.

Предполагам се има предвид  това, че R>=2r

Това неравенство може да се докаже по доста начини - с формула на Ойлер, с метрични зависимости, с тригонометрия, с допирателни и лица..

# 713
  • София

Ако един триъгълник е разностранен, няма как R да се изрази чрез r. Ако е равнобедрен, изразяването може да стане чрез тригонометрия. Ако е равностранен=> R=2r.

Условието е непълно, пак го проверете.

# 714
  • София

Предполагам се има предвид  това, че R>=2r

Това неравенство може да се докаже по доста начини - с формула на Ойлер, с метрични зависимости, с тригонометрия, с допирателни и лица..

Русалке, да се изрази дадена величина чрез друга, означава равенство за двете, не неравенство.

# 715
  • София
Не съм прочела в бързината какво се иска, писах на крак, даже и на въпросното неравенство не съм пускала никакво решение. Peace Само идеи.. И именно защото в този си вид здачата е непълна като условие, вероятно съм решила, че единственото, което остава е за всеки един триъгълник да се докаже неравенството.

Последна редакция: чт, 11 май 2017, 21:24 от пенсионирана русалка

# 716
  • София
Моля за помощ - задача от класно за 7 клас:

Триъгълник АBC е правоъгълен, ъгъл С е 90 градуса. Построена е медиана СМ, т. М лежи на АВ. Построени са ъглополовящите на ъгъл АМС и на ъгъл АВС. Те се пресичат в т. D.
Да се докаже, че:
1. АD = BC
2. АВ е успоредна на CD

Явно трябва да се докаже, че триъгълниците АВС и АВD са еднакви...  newsm78 ама не успяваме.

# 717

Триъгълник АBC е правоъгълен, ъгъл С е 90 градуса. Построена е медиана СМ, т. М лежи на АВ. Построени са ъглополовящите на ъгъл АМС и на ъгъл АВС. Те се пресичат в т. D.
Да се докаже, че:
1. АD = BC
2. АВ е успоредна на CD

Явно трябва да се докаже, че триъгълниците АВС и АВD са еднакви...  newsm78 ама не успяваме.

# 718

Да се докаже, че:
1. АD = BC
2. АВ е успоредна на CD

Нещо в условието не е наред

# 719
  • София
Възможно е, синът ми я възстановява наум след класното им, не е изключено да пропуска нещо.

Общи условия

Активация на акаунт