МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 62-ра ТЕМА

• 83 708
  • 748
  •   1
Отговори
# 645
  • Добрич
Рецептата ми за козунака е взета от Интернет и после е адаптирана към моята кухня, защото у дома не се ползват никакви млечни продукти, а захарта ми е само кафява.

Оригинална рецепта.

Моята рецепта:

150 мл. овесено мляко /непрецедено/ - наложи се да долея още за получаване на хубава топка, че ми се получи твърдо тестото
3 яйца  XL /1/2 жълтък e за намазване/
150 мл. шарлан, добавен на лъжици
150 гр. кафява захар
14 г.  прясна мая
4 бр. ванилия
700 г. брашно  

до 200 г. добавки /след сигнала/:
озахаросани портокалови кори
сушени стафиди
сушени боровинки

сусам, бадеми и кафява захар за поръсване

Скрит текст:
Шарланът никога не успявам да го добавя всичкия преди почивката от 5 мин. Затова и след нея продължавам да доливам, докато свърши.

Портокаловите кори дават невероятен аромат, но детето не ги харесва, а вчерашният козунак беше по неин вкус. Не иска и сусам. Само локум и захар. За бадемите отгоре се споразумяхме - ще ги маха, като яде.  Mr. Green

След последното месене сложих локума /2 кутии по 140 г., с предварително нарязани локумчета/, за да се запазят парчетата. Извадих тестото, разстлах го, поръсих локума, разделих на три ленти, осуках, оплетох и обратно в машината. Естествено, с омазняване. И вече без бъркалките.

Наложи се да почакам допълнително за втасването и затова пекох с ръчна настройка. Преди не ми се е случвало с тази рецепта.

Непосредствено преди печенето намазах с четка отгоре, набучих бадемите и поръсих захарта.
Пека на най-светла коричка /с Мулинекс/. Избирам програма Сладък хляб за 1500 г.

В момента съм сложила с озахаросани портокалови кори, но тях ги добавям след сигнала.

Маята ми е от Лидл, a брашното от МЕТРО - Fine Life.

Тестото не става много сладко, обаче с добавките, /локумът и корите са доста сладки/ на нас ни харесва.

# 646
  • USA
Ердинч, много, много благодаря! Страшно апетитен е този хляб на снимката!

# 647
  • somewhere over the rainbow
Сложих да се прави един козунак по някаква моя си сбирщайн рецепта Simple Smile и избрах програмата за Френски хляб, като по-дълга. Оказа се обаче, че тя има само едно месене от 13 мин. Спря и край. Никакви сигнали и нищо. А аз трябваше да сложа лимонови корички. Та го пуснах пак на програмата за пълнозърнест хляб, поне си я знам, че меси повече. Да видим сега какво чудо ще излезе ...

# 648
Аз последния път го пуснах първо на програма "тесто и втасване". Изчаках да го омеси добре, спрях машината и настроих на "сладък хляб", която оставих до края на процеса (отново месене, втасване и печене). Яд ме е, че удари в капака и се наложи да откъсна част от тестото, за да се изпече добре. За Великден ще разчитам изцяло на хлебопекарната да го меси и за първото втасване, но ще го изпека във фурната. Аз ще се "изцапам" само с плетенето. Mr. Green

# 649
Ако и след 5 пъти месене стане тухла, като предния път, ще хвърлям машината  Laughing

И да попитам - кога наръсвате със захар и не ви ли се разтопява тя при печенето?

Последна редакция: вт, 11 апр 2017, 17:17 от N_A_N™

# 650
Става на тухла,защото брашното е в повече,за козуначеното тесто се слага повече течност и мазнина(трябва да маже по бъркалките и да лепне доста).Подкрепям,че брашното на София Мел за баници е страхотно(съдържанието  на белтъци е над 12,а това е най-важното за козунаците и сладкишите).

# 651
Става на тухла,защото брашното е в повече,за козуначеното тесто се слага повече течност и мазнина(трябва да маже по бъркалките и да лепне доста).Подкрепям,че брашното на София Мел за баници е страхотно(съдържанието  на белтъци е над 12,а това е най-важното за козунаците и сладкишите).
Да, така го оставих, лепкаво. И аз стигнах до този извод след проби, грешки и четене. А и установих, че сухата мая на Йоткер е много по-"слаба" от Юва и трябва да се слага повече.

# 652
  • там, където ми харесва
Хлябът с кисело мляко на Ердинч е много хубав, сега правя втора партида.

# 653
  • София
В рецептата която аз ползвам  не маже под бъркалките изобщо или ако маже добавям брашно докато спре да маже, както при хлябът. Защо белтъците да са най-важни за козунака? Аз ползвам на софиямел за козунаци и там са 10 и нещо, пък уж то е специално за козунаци. newsm78

# 654
По-принцип над10-ца са добри брашна за печива,но колкото е в повече белтъка,толкова по-добре се развива глутена,бухва и стават перфектни конци.

# 655
  • София
По-принцип над10-ца са добри брашна за печива,но колкото е в повече белтъка,толкова по-добре се развива глутена,бухва и стават перфектни конци.
Интересно тогава защо софия мел за козунаци е с по-ниско съдържание на белтък от това за баници? newsm78

# 656
  • София
Интересно тогава защо софия мел за козунаци е с по-ниско съдържание на белтък от това за баници? newsm78
Нямам идея от къде я имате тази информация, ама пък точно за козунака брашното трябва едва ли не да е най-високо белтъчно (с повече глутен).

# 657
И не само то,и на др.марки-пише за козунаци,а самото брашно не е толкова силно,белтъците(глутена) е 10.Пробвайте с това за баници и ще намерите разлика още при пресяването,стои по-мазно.При втасване се получават големи мехури.А за да се образуват и конци,след като е свършила програмата в хлебопекарната,го изваждам и с намазнени ръце го разделям на три(или колкото плетки ще правите).Всяка част се издърпва без да се разкъсва тестото и се прегъва навътре,винаги в една посока(10 пъти са достатъчни).Слагам плънка,локум или стафиди(накиснати предварително),завивам на руло,всяко усуквам пак само в една посока,сплитам и поръсвам със захар(не намазвам с белтък или жълтък).Слагам козунака в предварително загрята на 50 фурна.Като след това изключвам фурната,стои вътре 40 мин.за второ втасване(не по-дълго,за да не превтаса).Включвам фурната на 150 само отдолу и пека около 40 мин.козунак от 700-800 гр.брашно.Не препичайте защото става сух и твърд!Много е важно също да не се прекалява със захарта-аз слагам не-повече от 140 гр.на 700 гр.брашно,3 яйца,малко пакетче масло,прясно мляко-180мл.Това е общо взето.

Последна редакция: вт, 11 апр 2017, 21:26 от Dkoki

# 658
Ами да и аз това написах,брашното за баници е с най-много глутен-12 на София Мел взимам от Лидл.

# 659
  • София
Нямам идея от къде я имате тази информация, ама пък точно за козунака брашното трябва едва ли не да е най-високо белтъчно (с повече глутен).
софия мел за козунаци е с 10,6 гр. - виждам от опаковката.
софия мел за баници е с над 12 гр. - по думите на Dkoki

Става на тухла,защото брашното е в повече,за козуначеното тесто се слага повече течност и мазнина(трябва да маже по бъркалките и да лепне доста).Подкрепям,че брашното на София Мел за баници е страхотно(съдържанието  на белтъци е над 12,а това е най-важното за козунаците и сладкишите).
За това се зачудих, защо брашното за баници е с по-голямо съдържание на белтъци от това за козунаци?

Общи условия

Активация на акаунт