МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 62-ра ТЕМА

  • 83 850
  • 748
  •   1
Отговори
# 300
  • София
  • Мнения: 8 497
Здравейте! От три дена съм притежател на хлебопекарна gorenje. Направих хляб по рецептата на Ердинч с киселото мляко. Изпълних всичко стъпка по стъпка, тестото стана идеално, изпече се има коричка, всичко е чудесно само, че не ми харесва вкуса, все едно ям козунак, а и така стои плътен. Аз ли бъркам някъде? Сложих от френската мая дали е от нея? Може ли някой да ми сподели изпитана рецепта с жива мая. Изчетох почти всички рецепти но не мога да реша коя да е.

Как точно стои плътен, че не разбрах? Маята не оказва влияние върху вкуса. Не пишете, какво точно не ви харесва във вкуса и затова няма как да обсъдим промени в рецептата.

# 301
  • somewhere over the rainbow
  • Мнения: 3 276
Здравейте! От три дена съм притежател на хлебопекарна gorenje. Направих хляб по рецептата на Ердинч с киселото мляко. Изпълних всичко стъпка по стъпка, тестото стана идеално, изпече се има коричка, всичко е чудесно само, че не ми харесва вкуса, все едно ям козунак, а и така стои плътен. Аз ли бъркам някъде? Сложих от френската мая дали е от нея? Може ли някой да ми сподели изпитана рецепта с жива мая. Изчетох почти всички рецепти но не мога да реша коя да е.
Над твоя пост sugar baby обяснява как прави страхотен хляб с жива мая. Аз сега правя същата рецепта, но със суха. Сега втасва за първи път, но грам не се е повдигнало. Трябва ли да си уголеми обема още първия път? Извинете за тъпия въпрос, но не съм на "ти" с тестата - вкъщи само майка ми меси  Blush/

# 302
  • Мнения: 273
dqvolski_ochi, ползвам само прясна мая. Не зная какъв е грамажа за горение. Моят хляб става чудесен. Ето рецептата:

405 мл. вода
4 с. л. шарлан /олио/
2,5 с. л. кафява захар /може и бяла/
2,5 ч. л. хималайска сол /може и обикновена/
12 г. прясна мая / при някои брашна са достатъчни 10 г./
750 г. бяло брашно

Лъжиците са от мерките на машината.

Благодаря за отговора, само искам да попитам това за хляб 1200 или 900 за да зная на коя настройка да го сложа.

Бял хляб правя по-рядко. Обикновено пека пълнозърнест, но мисля, че питането е за бял.

# 303
  • Добрич
  • Мнения: 6 217
Скрит текст:
dqvolski_ochi, ползвам само прясна мая. Не зная какъв е грамажа за горение. Моят хляб става чудесен. Ето рецептата:

405 мл. вода
4 с. л. шарлан /олио/
2,5 с. л. кафява захар /може и бяла/
2,5 ч. л. хималайска сол /може и обикновена/
12 г. прясна мая / при някои брашна са достатъчни 10 г./
750 г. бяло брашно

Лъжиците са от мерките на машината.

Благодаря за отговора, само искам да попитам това за хляб 1200 или 900 за да зная на коя настройка да го сложа.

Бял хляб правя по-рядко. Обикновено пека пълнозърнест, но мисля, че питането е за бял.

Благодаря за отговора, само искам да попитам това за хляб 1200 или 900 за да зная на коя настройка да го сложа.

За 1500. Ако искаш за 1200, намали всичко с 1/5.

сол и захар - по 2 л.
брашното - 600 г
маята - около 10 г /9,6 г./
водата - 324 г.
мазнина - 3 л /3,2л/

Всъщност пробвала съм да претегля опечения хляб - тежи 1200, но това е максималната доза за 1500 и няма да се събере в по-малък съд.

Последна редакция: вт, 07 мар 2017, 17:44 от Вела

# 304
  • Мнения: 273
Здравейте! От три дена съм притежател на хлебопекарна gorenje. Направих хляб по рецептата на Ердинч с киселото мляко. Изпълних всичко стъпка по стъпка, тестото стана идеално, изпече се има коричка, всичко е чудесно само, че не ми харесва вкуса, все едно ям козунак, а и така стои плътен. Аз ли бъркам някъде? Сложих от френската мая дали е от нея? Може ли някой да ми сподели изпитана рецепта с жива мая. Изчетох почти всички рецепти но не мога да реша коя да е.

Как точно стои плътен, че не разбрах? Маята не оказва влияние върху вкуса. Не пишете, какво точно не ви харесва във вкуса и затова няма как да обсъдим промени в рецептата.

Не знам как точно да го обясня? Не стои пухкав, а плътен като маса. А за вкуса, ако си затворя очите ще съм сигурна, че ям козунак но не толкова сладък. Занесох на съседки да не би да си въобразявам но и тяхното мнение е че е като козунак.

# 305
  • Добрич
  • Мнения: 6 217
Можеш да намалиш захарта, ако ти е сладък.

# 306
  • Мнения: 273
В книжката, която беше към машината има страшно много рецепти, но аз съм свикнала винаги да ползвам форума и като прочетох, че в книжките мерките не са верни реших да ползвам рецепти от тук. Преди малко  извадих втория си опит по същата рецепта резултата е същия. Ето я рецептата:

за 900г. хляб:

210мл. ......................................вода
1/3 ч.ч./Cup .............................кисело мляко (домашно).
1 с.л. tablespoon/Tbsp/ ............захар.
1 с.л. tablespoon/Tbsp/ ............краве масло(омекотено или разтопeно на слаб огън)
1 + 1/2 ч.л Teaspoon/Tsp ........сол. (*)
1 бр. .........................................яйце (голямо).
600г или 4 ч.ч./Cup..................брашно (за общо предназначение).
1 ч.л Teaspoon/Tsp ..................мая (Instant)
1 ч.л. Teaspoon/Tsp .................суха мащерка(по желание).

Ползвам брашно на София мел екстра и френска мая, мащерка не слагам.

# 307
  • София
  • Мнения: 20 713
Не знам как точно да го обясня? Не стои пухкав, а плътен като маса. А за вкуса, ако си затворя очите ще съм сигурна, че ям козунак но не толкова сладък. Занесох на съседки да не би да си въобразявам но и тяхното мнение е че е като козунак.
Ако сравняваш с купешкия, щом ти е първата пекарна - едва ли ще стане същия. Там се използват набухватели, подобрители и какво ли не.
Винаги домашният е по-плътен от купешкия. Но ако искаш по-близък като вкус - слагай само вода.
Имаш предвид, че хлябът има вкус малко като кифла ли? Че аз такъв най-обичам, но много се лепи на шкембето. На Ердинч нямаше ли и яйце, че не помня рецептата?

Видях твоя пост - ами от яйцето е, става с такава консистенция. За мен е супер, но вкусове разни. И течността ми се вижда малко, но щом са дали такава рецепта...

Последна редакция: вт, 07 мар 2017, 18:04 от Cuckoo

# 308
  • Мнения: 273
Не знам как точно да го обясня? Не стои пухкав, а плътен като маса. А за вкуса, ако си затворя очите ще съм сигурна, че ям козунак но не толкова сладък. Занесох на съседки да не би да си въобразявам но и тяхното мнение е че е като козунак.
Ако сравняваш с купешкия, щом ти е първата пекарна - едва ли ще стане същия. Там се използват набухватели, подобрители и какво ли не.
Винаги домашният е по-плътен от купешкия. Но ако искаш по-близък като вкус - слагай само вода.
Имаш предвид, че хлябът има вкус малко като кифла ли? Че аз такъв най-обичам, но много се лепи на шкембето. На Ердинч нямаше ли и яйце, че не помня рецептата?

Видях твоя пост - ами от яйцето е, става с такава консистенция. За мен е супер, но вкусове разни

С яйце е и да това е най точния израз, който не можех да намеря, точно като кифла е.Рецептата е точна става супер тесто. Ще бъде нощта на хлябовете. Сега ще заредя с рецептата на ВЕЛА, а след това и на sugar_baby.
Благодаря Ви много за съветите bouquet

# 309
  • Мнения: 13
абе направете най-най - обикновен хляб. само с най-необходимите съставки - вода, брашно , мая, олио, сол и захар.  така ако нещо не ви допада  като консистенция на тестото или като вкус  може да се коригира. имате за корекция 5-6 съставки.  когато първоначално се впуснете в рецепти от 10-на съставки  се чудите кое най-напред да коригирате.

пп. покажете снимки де. сполучлив или не е хляба, но нека да има снимки.  после ги изтривате.

# 310
  • somewhere over the rainbow
  • Мнения: 3 276
Пече се. В крайна сметка бухна колкото е тавичката

# 311
  • София
  • Мнения: 46 921
Аз май и преди съм пускала  рецептата от моята пекарна за бял хляб. Става много пухкав и лек(изобщо не е вярно, че е задължително купешкия да е по-пухкав, а домашния сбит).
1 ч.л. суха мая (френска)
500гр брашно (софия мел екстра или най-харесвам от зеленото по БДС, но в последно време не съм го виждала)
1 и 1/2 ч.л сол
1 и 1/2 ч.л захар
25 гр масло
320 мл вода.
В моята машина се слагат в този ред съставките Wink Т.е. първо сухите, после течните.

Като сложите повече мазнина, яйце, кисело мляко и т.н. естествено е хляба да заприлича на козунак, тутманик и т.н.

# 312
  • София
  • Мнения: 12 006
Скрит текст:
Използвам само прясна мая и нито я активирам, нито я разтварям във водата. Слагам първо течността /мазнина и вода/, после сол и захар, брашно и върху него най-отгоре натрошената мая. Така няма непосредствен допир със солта. И хлябът става чудесен.

Чудя се, ако се активира предварително маята, няма ли опасност от превтасване?  newsm78
Няма да превтаса, пробвала съм на прогрма за хляб - 3ч. и малко.

# 313
  • Перник
  • Мнения: 5 056
абе направете най-най - обикновен хляб. само с най-необходимите съставки - вода, брашно , мая, олио, сол и захар.  така ако нещо не ви допада  като консистенция на тестото или като вкус  може да се коригира. имате за корекция 5-6 съставки.  когато първоначално се впуснете в рецепти от 10-на съставки  се чудите кое най-напред да коригирате.

пп. покажете снимки де. сполучлив или не е хляба, но нека да има снимки.  после ги изтривате.

Даже може да пропуснете захарта и олиото, за да е наистина съвсем обикновен хляб  Peace

# 314
  • София
  • Мнения: 3 034
...

Даже може да пропуснете захарта и олиото, за да е наистина съвсем обикновен хляб  Peace



Само не правете такъв експеримент в машина на Мулинекс/Тефал. Корите ще са каменни Joy

Общи условия

Активация на акаунт