За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 78 052
  • 740
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 7 849
Да . На мен ми става горе долу като втората купичка . Понеже в тенджерката слагам повече захар и докато се разтопи цялата държа повече време .  А материала на купичката дали има значение?
По -принцип в алуминиевата има най - големи "шансове' да загори.

# 706
  • Русе
  • Мнения: 6 164
Докато сме на тема карамел , да питам и аз. Случва ли ви се след като е готов крем карамела на дъното на купичките да оставя част от карамела ,която се е втвърдила? Някой ако знае трик , който предотвартява това нещо , моля да го сподели . Извинявам се, ако е обсъждано вече , но съм го пропуснала.

Понякога се случва - когато водата в тавичката е студена. Топваш купичката с горещ карамел и той се втърдява. После наливаш студена смес /ако млякото не е леко затоплено/ - остава си същия. При печенето не успява да се разтопи, тъй като се пече на ниска температура.
Без значение за разтапянето му е е, дали той ще бъде светло кафеникав или позагорял - тъмно кафяв. Тогава наистина нагарча, въпреки че един от познатите ми така го обича.

Последна редакция: пн, 06 фев 2017, 12:31 от i_peych

# 707
  • Русе
  • Мнения: 6 164
Скрит текст:
Ето трите варианта:



Снимката е от нета.
Аз го правя с цвят като първата купичка.

Идеалният карамел трябва да бъде с една-две идеи по тъмен от първата купичка. При направата му не трябва да се разбърква, а съдът да се разклаща, за да може захарта равномерно да се карамелизира. Да не остават гранули по стените и вледствие на това шупли по готовия крем.Не трябва да се появява пяна, както е в третата купичка.

- източник

Този в средата е добре. Без значение е видът на купичката /шоличката/ - стъклен, порцеланов или метален. Аз например използвам метални шолички за крем карамел, а порцеланови за крем брюле. Винаги ми се получава крем карамела.

# 708
  • София
  • Мнения: 957
Има логика в това което си написал . Тоест трябва да се старая температурата на водата ,карамела и сместа за крема да е горе долу еднаква . И аз попринцип в метални купички ги правя , че са ми с най- подходяща форма .

# 709
  • Мнения: 652
Купих сурово готово пилешко  роле. Как да го изпека, за да не стане сухо newsm78

# 710
  • Русе
  • Мнения: 6 164
Има логика в това което си написал . Тоест трябва да се старая температурата на водата ,карамела и сместа за крема да е горе долу еднаква . И аз попринцип в метални купички ги правя , че са ми с най- подходяща форма .

Тук съм описал всичко. Когато приготвяте карамела, хубаво е температурата на нагревателния уред да бъде малко над умерената. От 9 степени при мен приготвям карамела на 5-та.

# 711
  • Мнения: 4 859
Купих сурово готово пилешко  роле. Как да го изпека, за да не стане сухо newsm78
Първоначално може под фолио с малко бяло вино/бира и масълце отгоре.Накрая без фолио ,за кратко, за коричка.
Или го запечатваш от всички страни в тиган с малко мазнина и тогава печеш.
(Пилешките рула,които правя,независимо от плънката,обвивам в слайсове бекон и стават крехки и сочни).

# 712
  • Мнения: 652
Благодаря,lady_gothic    Simple Smile

# 713
  • Бургас
  • Мнения: 1 095
Някой виждал ли е да се продават такива звезди за декорация https://www.google.bg/search?q=stars+topper+birthday+cake&cl … KHQg0CvcQ_AUIBygB
За София  Praynig

# 714
  • Мнения: 15 046
Някой виждал ли е да се продават такива звезди за декорация https://www.google.bg/search?q=stars+topper+birthday+cake&cl … KHQg0CvcQ_AUIBygB
За София  Praynig

Провери в Сладката къща. Адресът им е в София, ул. "Враня" 75, предлагат интересни неща.

http://sladkatakushta.com/komplekt-plastmasovi-rezci-zvezdi-3-broja.html

# 715
  • София
  • Мнения: 12 222
......................

............................ съм описал всичко. Когато приготвяте карамела, хубаво е температурата на нагревателния уред да бъде малко над умерената. От 9 степени при мен приготвям карамела на 5-та.
Съгласна съм с това което си показал, но от 9 степен най-добре е на 4-та.  Peace Бавно трябва да се топи захарта, и най-вече да се добавя на порции, а не наведнъж. Първата порция след като изсветлее да  стане като прозрачна се добавя втора, изчаква се отново и се добавя останалата захар. Пак се повтарям, по-добре е, по-хубав става да е без вода, суха захар само.

# 716
  • Мнения: 23 357
Правих само веднъж с лъжица -две вода,не се хареса светло.Искат да е леко  прегоряло,другото не било  карамел.То  не се сетих да добавям захар на етапи ,наведнъж е малко трудно да се уцели  загара,без да загорчи.За  дуралексови купички,иначе в тава нямам проблеми.Исках да е по-така.Сега ще знам-когато е за разсипване в купички-на етапи захарта.без вода.Мерси.Винаги е  полезно да се чете.

# 717
  • Бургас
  • Мнения: 1 095
Dara, мерси, и аз видях в нета това...Чудя се за друг магазин дали има...

# 718
  • Русе
  • Мнения: 6 164
Карамел

# 719
  • София
  • Мнения: 957
Някой виждал ли е да се продават такива звезди за декорация https://www.google.bg/search?q=stars+topper+birthday+cake&cl … KHQg0CvcQ_AUIBygB
За София  Praynig
В Джъмбо ги има , там при окрасите за рожден ден.

Общи условия

Активация на акаунт