За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 78 051
  • 740
  •   1
Отговори
# 690
  • София
  • Мнения: 1 310
Искам да ви благодаря за съветите за крем-карамела Simple Smile Направих го с 8 от много едрите яйца. Стана страхотен, просто  bouquet

# 691
  • Мнения: 1 471
Как приготвяте карамела, че при мен не се получава добре   newsm78 ???

# 692
  • София
  • Мнения: 12 222
Как приготвяте карамела, че при мен не се получава добре   newsm78 ???
Правя го сух, т.е. не добавям вода. В тенджерка слагам поетапно захарта, след като първата част се изсветли добавям нова и така до края-. Не разбърквам с лъжица, не трябва, а само поклащам тенджерата. След като е добил приятно златист цвят веднага го свалям и разливам, защото той продължава да "гори" от самата тенджера тъй като тя е гореща. Задължително се прави на умерен към слаб котлон.

# 693
  • Плевен
  • Мнения: 1 667
Аз го правя в съда в който ще пека крем карамела.С много малко вода и без разбъркване.После направо сипвам сместа и слагам в тавата с водата и във фурната.Ако го правя в отделна тенджера,ще има да мия и търкам после залепналия карамел.Затова предпочитам в съда в който ще се пече

# 694
  • Мнения: 8 429
И аз слагам захарта за карамела в купичките (по една лъжичка на купичка), нареждам на котлона да се разтопи захарта, не разбърквам, после сипвам яйчената смес (на литър мляко, слагам 6 яйца, ако са по-дребни 7), слагам купичките в тава с вода, която стига до половината на купичките и слагам във фурната на 150 градуса.

# 695
  • София
  • Мнения: 1 832
Здравейте, моля дайте предложения за ястия с пресен спанак  Hug
Може ли да се направи салата с него /моля за идеи/, не е бейби обаче.

много се нашумя с тази торта, а не е нищо особено - бисквити, настъргани ябълки, заквасена сметана.
Закуска и аз не харесвам. Слагай си каквито имаш, а ако искаш да постигнеш контраст на бяло и кафяво, наръси върху ябълките слой какао и ще стане.
И у нас не се одобри. Само аз си я похапвах.  Grinning
Правя салата от спанак, пресни лук и чесън, сварени яйца, маслини, сол, олио/зехтин, кисело мляко. Измиват се спанака, лука и чесъна и се нарязват, добавя се солта, олиото и се разбърква след това киселото мляко и маслините. Разбърква се добре и отгоре се настъргват яйцата или се нарязват. По желание може да се добавят пресни магданоз и копър.

# 696
  • София
  • Мнения: 957
Докато сме на тема карамел , да питам и аз. Случва ли ви се след като е готов крем карамела на дъното на купичките да оставя част от карамела ,която се е втвърдила? Някой ако знае трик , който предотвартява това нещо , моля да го сподели . Извинявам се, ако е обсъждано вече , но съм го пропуснала.

# 697
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Според мен температурата на печене и това да не завира водата са трикът. На баба в старата й печка, в която надали много е можела да контролира градусите, ставаше така. На моята съвременна печка с градуси когато правих последно, нямах този проблем.

# 698
  • Мнения: 7 849
Докато сме на тема карамел , да питам и аз. Случва ли ви се след като е готов крем карамела на дъното на купичките да оставя част от карамела ,която се е втвърдила? Някой ако знае трик , който предотвартява това нещо , моля да го сподели . Извинявам се, ако е обсъждано вече , но съм го пропуснала.

Може би загаря. Махай го от котлона  една идея по- светъл, от раелният цвят за карамел. И не бъркам докато се карамелизира. Не добавям вода или каквото и да било дуго.  Опитах по една рецепта преди време, в която пишеше, че за да не става твърд се добавяло вода - точно с водата при мен си остана на дъното като камък.

# 699
  • София
  • Мнения: 957
Chrissy Аз мисля , че ако беше това проблема и крема щеше да се повлиява и да не ми се получава . Много го следя и не ми завира изобщо , пека на по ниска степен. Крема ми става разкошен и гладък има и карамел отдолу , но повечето остава втвърден . Според мен има друга причина . Пробвала съм в стъклени и железни купички , да не би случайно от там да идва проблема , но не .  

# 700
  • София
  • Мнения: 957
Докато сме на тема карамел , да питам и аз. Случва ли ви се след като е готов крем карамела на дъното на купичките да оставя част от карамела ,която се е втвърдила? Някой ако знае трик , който предотвартява това нещо , моля да го сподели . Извинявам се, ако е обсъждано вече , но съм го пропуснала.

Може би загаря. Махай го от котлона  една идея по- светъл, от раелният цвят за карамел. И не бъркам докато се карамелизира. Не добавям вода или каквото и да било дуго.  Опитах по една рецепта преди време, в която пишеше, че за да не става твърд се добавяло вода - точно с водата при мен си остана на дъното като камък.
Виж за това не съм се замисляла , дали не го държа дълго на котлона . Ще опитам по рано да го махна другия път.

# 701
  • Мнения: 6 021
Здравейте, моля дайте предложения за ястия с пресен спанак  Hug
Може ли да се направи салата с него /моля за идеи/, не е бейби обаче.

много се нашумя с тази торта, а не е нищо особено - бисквити, настъргани ябълки, заквасена сметана.
Закуска и аз не харесвам. Слагай си каквито имаш, а ако искаш да постигнеш контраст на бяло и кафяво, наръси върху ябълките слой какао и ще стане.
И у нас не се одобри. Само аз си я похапвах.  Grinning
Правя салата от спанак, пресни лук и чесън, сварени яйца, маслини, сол, олио/зехтин, кисело мляко. Измиват се спанака, лука и чесъна и се нарязват, добавя се солта, олиото и се разбърква след това киселото мляко и маслините. Разбърква се добре и отгоре се настъргват яйцата или се нарязват. По желание може да се добавят пресни магданоз и копър.
Благодаря. Вече 2 вечери правя салата с него, като го мия и късам дръжката и жилката по средата, става супер. Слагам чери доматки, синьо сирене, пресен лук, морков, балсамов, зехтин и лимонов сок, остава да добавя и някаква зелена салатка, но и така е супер.  Peace

# 702
  • Мнения: 15 046
Когато карамелът стане много тъмен на цвят, даже горчи.

# 703
  • Мнения: 7 849
Ето трите варианта:



Снимката е от нета.
Аз го правя с цвят като първата купичка.

# 704
  • София
  • Мнения: 957
Да . На мен ми става горе долу като втората купичка . Понеже в тенджерката слагам повече захар и докато се разтопи цялата държа повече време .  А материала на купичката дали има значение?

Общи условия

Активация на акаунт