За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 78 073
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 15 046
Аз слагам 6 яйца на литър мляко. Но е важно и млякото. Само веднъж съм правила с мляко от кутия и половината купичка беше вода. На мен ми донасят домашно, с много каймак и нямам провал. Важно е да купиш качествено мляко. Peace

# 676
  • София
  • Мнения: 1 310
Благодаря!
Не знам от къде ми е тази рецепта - записана отдавна и не бях търсила друга  Embarassed
Ще направя сега с повече яйца, дано стане Simple Smile
Аз го печа в порцеланови чашки за чай, ако и това има значение. Слагам от синята верея (3%) пеп-4o, как става така позапечен отгоре, само на 150 градуса ли?

Скрит текст:
пеп-4o, ама много вкусен изглежда  Heart Eyes

# 677
  • Мнения: 7 849
Аз слагам 6 яйца на литър мляко. Но е важно и млякото. Само веднъж съм правила с мляко от кутия и половината купичка беше вода. На мен ми донасят домашно, с много каймак и нямам провал. Важно е да купиш качествено мляко. Peace
И пак ми се струва малко:
1 л. мляко - 8 яйца, даже и с 9 съм правила.
Теммпературата на продуктите да е еднаква, защото съм правила и наобратно на възприетите правила - млякото да е затоплено. Става с всички продукти от хладилника и пак ми се е получавало. И не на последно място - качеството на млякото и температурата на печене.
 
Вентилаторът е  за оеднаквяване на температурата в цялата фурна. Не виждам смисъл да се включва в края на печенето. Пускам на вентилатор от самото начало на по- ниски темп. или без него докрай. Важното е водата да не завира.

# 678
  • Мнения: 9 462
те и моите са толкова - 8-9 яйца.
На 150* да, на средна скара във фурната е. Като е готов не изваждам.  Няма значение какви са чашите

# 679
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Правя го с 6 яйца, без вентилатор, за да не хване коричка отгоре в самото начало, която да му попречи да се запече. Млякото е хубаво да е по-мазничко, но правя с каквото имам. Пека на 150 или 160 за час и нещо на водна баня, като добавям и ледчета, ако не ме мързи.

Напоследък обаче правя най-вече крем брюле, като вкус ни допада повече, доста по-плътен е.

# 680
  • Русе
  • Мнения: 6 168
Моля за съвет Simple Smile
За пореден път ще се опитам да направя крем карамел и ако пак не стане вече ще ми е за последен.
Слагам 4 яйца, ч.ч. захар и литър мляко. Печа га да водна баня на 150 градуса, като накрая пускам вентилатор, да да се запече. Резултатът - воднист като пресечен, незапечен отгоре и на огромни шупли.
Къде бъркам  newsm78

По рецептата и резултатът е


# 681
  • София
  • Мнения: 1 310
Благодаря i_peych Simple Smile Страхотно изглежда!
Млякото от кутиите вари ли се предварително?

# 682
  • София
  • Мнения: 12 222
Благодаря i_peych Simple Smile Страхотно изглежда!
Млякото от кутиите вари ли се предварително?
Варя го винаги млякото предварително. Имам рецепта по която работя от години и става перфектен,
тук за по-голямо количество го направих и в тавичка. На 0.500 мл мляко - 4 яйца. Много е важно суровите яйца и захарта да ги разбиеш до побеляване и към тях да си прибавиш на струйка топлото мляко. Вече си готова да го наливаш там където си искаш чашки, купички, тавичка. За карамела ти е ясно предполагам.
Работя с мляко от магазина - 3 , 3 1/2 % какво има в момента.
Ето го в тавичка.
Скрит текст:
[/spoiler]

# 683
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Млякото от кутиите вари ли се предварително?

Не. Пастьоризирано е. Вече друго не се продава в магазинната мрежа.

# 684
  • Русе
  • Мнения: 6 168
Скрит текст:
Благодаря i_peych Simple Smile Страхотно изглежда!
Млякото от кутиите вари ли се предварително?

Не, не се вари млякото продавано в кутии по магазините. То е пастьоризирано, както е посочено по горе.
Само домашното се вари.
Този крем карамел е с домашно прясно мляко - варено



Този е с прясно мляко от кутиите - пастьоризирано.

# 685
  • София
  • Мнения: 1 832
Когато се съединят разбитите яйца със захарта и млякото се прецежда през цедка и тогава се разлива в съдове или направо в тавичка. Водата за водната баня трябва да е до половината на купичките и не трябва да завира. Това го зная от един готвач преди много време работех в ресторант. Но не си спомням дали вареше млякото.

# 686
  • Плевен
  • Мнения: 1 667
Аз го правя със 6 яйца на литър мляко.Взимам прясното мляко от млекомат,непреварено,абсолютно прясно е и е издоено сутринта.Откакто купувам от млекомат и не ползвам прясното от магазините,крем карамела ми вече не е воднист.И затова казвам че повечето течност идва от недоброто мляко.Слагам по-малко от чаша захар,защото иначе ни е много сладко.Предпочитам да пека на по-ниска t,отколкото на по-висока и да изгори.Шуплите се получават,когато водата заври,затова не и позволявай.Добавяй студена вода или ледчета(ако имаш).Когато  крем карамела се стегне леко,спирам фурната.Когато го пипна,той се тресе като желиран.Махам от фурната и оставям да изстине.

# 687
  • София
  • Мнения: 178
Здравейте!А как да стане крем карамела с тъмна коричка,като не трябва да е на висока температура?У дома не го искат ,ако не е запечен,но аз не смея да вдигна градусите да не се пресече.

# 688
  • Мнения: 6 021
Здравейте, моля дайте предложения за ястия с пресен спанак  Hug
Може ли да се направи салата с него /моля за идеи/, не е бейби обаче.

много се нашумя с тази торта, а не е нищо особено - бисквити, настъргани ябълки, заквасена сметана.
Закуска и аз не харесвам. Слагай си каквито имаш, а ако искаш да постигнеш контраст на бяло и кафяво, наръси върху ябълките слой какао и ще стане.
И у нас не се одобри. Само аз си я похапвах.  Grinning

# 689
  • Русе
  • Мнения: 6 168
Здравейте, моля дайте предложения за ястия с пресен спанак  Hug
Може ли да се направи салата с него /моля за идеи/, не е бейби обаче.


http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/03/blog-post_8889.html

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/02/blog-post_1971.html

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/03/blog-post_7979.html

За тази салата ще ти трябва млад пресен спанак. Другият ще нагарча.

Общи условия

Активация на акаунт