Живота в Германия

• 22 748
  • 75
  •   1
Отговори
# 30
Затова решихме да се устроим в Германия и да попитам хората,които знаят как стоят нещатауда ни посъветват...
Тук ли мислите, че е мястото за съвети? Ако няма кой да ви помогне и не разчитате на никой друг освен на себе си, надали ще ви е много лесно да оцелеете за където и да сте тръгнали още повече с дете и без език. Peace

# 31
Здравейте, интересувам се някой дали знае български адвокат в Германия, който се занимава  с наказателни дела.

Благодаря много!

Да, адв. Милушева. Препоръчвам!
http://www.bg-anwalt.de/bg/

# 32
  • Пловдив
Здравейте и от мен мами!Първо искам да благодаря за полезната тема,радвам се че някой се сеща за "нас"емигрантите.Искам да ви кажа че от 6мес.сме в Г-я и нито ден не е минавал в който да не споменем БГ.Мъжът ми почна работа,едното ми дете ходи на градина а другото на у-ще,но много им е мъчно ,а също и на мен.Моля,дайте ми съвет мн съм объркана и неискам да гледам децата ми така притеснени:(

# 33
  • Германия
Опитайте се да се сприятелите с местни жители. Дали ще са колеги, съседи, родители на деца от детската градина/училище... Създайте контакти. Така ще се чувствате повече в свои води.
Също така, ако искате децата ви да се чувстват добре, недейте да говорите пред тях колко е тежко/неприятно в Германия и колко беше хубаво в България. Те попиват всичко като гъби и това им пречи да се отпуснат и да се интегрират.
Ако имате възможност, запишете ги на някакво групово извънучилищно занимание - футбол, плуване, рисуване... Така те ще имат контакт и с други деца и покрай общият интерес могат да завържат и приятелства. Пък и вие покрай тях можете да се запознаете с родителите им и да се виждате от време на време за по кафе...

# 34
  • Пловдив
Много благодаря за съветите Simple Smile но много е трудно сприятеляването без език.Надявам се в най-скоро време нещата да "поулегнат"малко,иначе незн докога ще издържим...

# 35
Хората се сприятеляват на всякакъв език. Пробвай не ти да сприятелявасх децата, ами ги попитай кои деца се приятелят с тях и дай бележки с телефонните ви номера за среща. Сега става мног олесно: детски площадки, поляни, сладкарница, дюкян4етата за сладоелд отварят ...
Ако сприятеляването тръгне от децата ще ти е по-лесно. И не се притеснявай. 

# 36
Много благодаря за съветите Simple Smile но много е трудно сприятеляването без език.

По градинките предвидени за деца, където има разни игри, със сигурност ще кацнат и "прелетни птици" от Русия, Украйна и бившата Югословия, с тях езиковата бариера почти я няма, ако са общителни личности.
То не е нужно чак пък да ставете големи приятели, достътъчно е да си говорите когато сте едновременно на едно и също място, докато си играят децата.

# 37
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
оф, незнам. точно пред вратата имаме детска площадка и никой не идва. кварталът е пълен с деца, но на площадката сме 3-4 майки, всичките на улицата, на която е площадката. другите не идват. децата не ги виждам навън. незнам какво правят с тях  newsm78

аз съм всеки ден навън, независимо какво време е, иначе детето полудява...

# 38
Може би са по детските заведения през деня.

При нас поне е така - до към 5 часа на детската площадка няма никой, чак след това се напълва. Но тук над 90% от децата ходят на ясла, а след 3 години - на белгийския еквивалент на детска градина. През ваканциите е същото - децата ходят на стажове.

През почивните дни също са заети - кой на плуване, кой на музикално училище, кой на българско училище...

# 39
следобед в нашата детска градина има точно 10 деца.
след 17ч. никой не идва на площадката.
една част от децата са от големи семейства - 3-4+ деца и майката не работи.

почивните дни са ясни, и ние не сме си вкъщи...

# 40
  • Пловдив
Мами, имам още едно питане-понеже детето ми е на 6 и тепърва изучава немският,мисля си дали мога да включа и българския поне 3пъти седмично,понеже у дома говорим повече на турски език.А не бих искала да го забравя.

# 41
в Дг на детето имаше едно момченце, русначе.
 у тях си говореха на руски, в Дг на немски, ходеше на уроци по английски, а преди това 3г. е бил в Полша и там е говорил полски.

като му зададях въпрос и виждах как мозъкът му превежда... отговор идваше, но си личеше, че полага усилия.
сега полския мисля остана на заден план, останаха останалите 3 езика.

та, в крайна сметка можеш да го включиш, въпросът е дали детето ще е мотивирано.
аз говоря на моето дете на български, но то ми отговаря на немски. Rolling Eyes
просто така му е по-лесно.

# 42
имам още едно питане-понеже детето ми е на 6 и тепърва изучава немският,мисля си дали мога да включа и българския поне 3пъти седмично,понеже у дома говорим повече на турски език.А не бих искала да го забравя.

Според мен трябва да изключиш и турския и българския при общуването с децата ти, ако не искаш цял живот да са клозеточистачи в Немцията.
А за теб самата има българска телевизия от сателитите, пък има и огромно количество турска телевизия безплатно. Та си гледай телевизия докато децата ги няма и няма да забравиш езиците които вече знаеш.
Няма нищо да им стане на децата ти, ако им говорите само на немски.
Моят син знае само френски и е вече на 10 години.
Пък и като гледам в Турция как се затяга диктатурата, дали искате децата ви някой ден да се озоват в турски затвор, защото са критикували Сулатана ?
Най-веротно в Турция доброволно няма да отидат да живеят, та за кво им е тоя турски ? Докато сте били в България е било друго, там сте се чувствали различни и сте си говорели на турски, ама в Германия на кой му пука че си туркиня или че си българка ? За каквато и да се самоопределяш там, за немците все ще си чужденка, понеже немския едва ли ще го проговориш като германка.
Бъдещето на децата ти минава през ползването приоритетно само на немския език. Ти би трябвало да си щастлива, ако говорят лошо на турски и правят много грешки, същото е и спрямо българския.
Ех какви хубави внучета германчета ще отглеждаш след 15-ина годинки, ехееее...

# 43
Защо да ги изключва? Многоезичните деца стават клозеточистаци ли?

# 44
и българския и турския да разбира ще е супер. колкот оможе , той ако иска после пове4е сам ще успее.

Общи условия

Активация на акаунт