Пастафарианство

• 12 438
  • 111
  •   1
Отговори
# 15
Каква глупост! Бях неотдавна на фирмено парти, където се оказа, че гаджето на една колежка бил провъзгласен за ''пастор'' на тази измислена религия. Самият той изобщо не се вземаше насериозно и постоянно се излагаше като се шегуваше грубо със собствената си ''религия''. Дойде на фирменото парти с една тенджера на главата, което му било религиозното облекло. Всички му се смяха, а той се правеше на клоун. Не мога да приема насериозно такива циркове.

# 16
Какво мислите за заявлението за регистрация като вероизповедание на Църквата на летящото спагетено чудовище?
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/27/2890814_sudut_ne_prizn … shtoto_spageteno/

Защо питам - от обикновено любопитство, нищо друго.

Мисля, че съдът много добре ги е отрязал. Ето тук има цитирани част от мотивите, като това за иронизирането на другите вероизповедания е точно в десетката.
http://legalworld.bg/58008.sydyt-otkaza-da-registrira-cyrkvata-n … -chudovishte.html

За протокола - не смятам, че креационизма трябва да се изучава в училище.

# 17
  • Варна
Отказът на съда е много показателен, най- вече за нуждата от подобна демонстрация и точно такова противопоставяне. Хората съвсем се бъгнаха. Вместо с напредъка на науката и техниката да стават по- мислещи и критични те се поддават все по-лесно на елементарни манипулации и промиване на мозъци.
Иронизирали другите религи, нарушавали принципа за "верска търпимост" заложен в Конституцията и прочие глупости, показват нееднозначно необективността на съда. Всички аргументи са изсмукани от пръстите. Поне се заговори за този проблем, надявам се да има по-широк отклик.

# 18
  • Пловдив
Верската търпимост според мен в случая няма съществено значение, затова не ми харесва много цитираната част от мотивите на Владимир Вълков, но предполагам, че това не е единственото съществено в тях.
Основното за мен е съдържанието на понятието "вероизповедание". Независимо от наличието на всички чисто формални белези, пастафарианството не е религия, защото религията никога не е пародия.
Ако аз на мястото на съдията от СГС решавах делото, също щях да откажа - с този мотив.
Иначе верски нетърпими стопроцентови религии или поне радикализирани клонове от тях не е като хич да няма.

# 19
Тези са много опасни. Съдът е постъпил много безотговорно, като ги оставил единствено с отказ от регистрация. Трябваше да постанови да ги изгорят на клада или поне да ги дадат на лъвовете в зоопарка. А сега, като са оставени безнаказани, хем ще продължат да се подиграват на истинските /регистрираните/ вероизповедания, хем ще стават повече.

# 20
  • Пловдив
Ми то подиграването не е забранено по принцип (казвам "по принцип", щото и за свободата на словото се приема, че съществуват известни ограничения, справедливо или не). Няма и изискване подиграването да става под формата на вероизповедание, по-скоро обратното.
Отказът на регистрация не е точно наказание. Все едно да искам да регистрират някакво образувание като партия, обаче с предмет на дейност търговия с хлебни изделия и почасово гледане на деца. И като ми откажат, да викам: да, ама ние сега ще продължим да продаваме банички и да гледаме деца, много сме опасни, ей. Wink

# 21
  • Варна
Независимо от наличието на всички чисто формални белези, пастафарианството не е религия, защото религията никога не е пародия.

Това пък какъв довод е? Какво е религията за изповядващите я не би следвало е обект на тълкувание от съда. Кой може да каже какво със сигурност е отношенеито им? Ами ако са истински вряващи? И изобщо, как точно се измерва дълбочината на една вяра и как се оценява количествено?  Grinning

# 22
  • Пловдив
Не се измерва, на око се преценява има ли я, или не. Wink

Ако имаш предвид, че субективните, "психическите" факти принципно не могат да бъдат от значение за съда - не е точно така.

# 23
Смятам, че щом е регистрирано вероизповедание, в което зомби евреин, който сам си е баща, те вкарва завинаги в градина след като умреш, но само след като символично ядеш плътта му и пиеш кръвта му, и телепатически му казваш че той ти е господар, за да може той да премахне злото, което той сам е сложил в теб, след като жена-ребро е изяла плод от магическо дърво, подлъгана от говореща змия, е съвсем логично да се регистрира и Църква на летящо спагетено чудовище...

Абсолютно същото е и моето мнение. Все едно аз съм го писала. Да, трябва да им дадат регистрация.

# 24
Ако правилно си спомням, цялата работа с паста-нещото тръгна от това, че забрадени жени отказвали да си открият лицата за снимки за документи и пр., щото религията не им позволява. Та на някакъв пич му писнАло и казал, че ще си сложи гевгир на главата и така ще се снима, и копче не могат да му кажат, защото така е според религията му, а именно паста-нещото.

# 25
Мисля, че оригинално е създадено в знак на символичен протест срещу това, че в американските училища като теория за сътворение на света официално се изучава креационизма, а теорията на еволюцията е бегло спомената и сложена по-скоро в графата на научната фантастика и едва ли не е теория на конспирацията. Разбира се, на по-късен етап в образованието на децата има ред проблеми произтичащи от това, че им е набивано в главите, че Господ е създал света.

Иначе по темата - не виждам, защо да не я регистрират, в крайна сметка пастафарианците имат също толкова права да изповядват религията си, колкото и християните. Дано осъдят държавата за дискриминация  Crossing Arms Значи "зомби евреин, който сам си е баща"  (Хамстер, коментарът е 10 точки) може, а спагетено чудовище - не може  Crossing Arms

# 26
Протестът ми харесва. Обяснението на Хамстер, също.

# 27
shinebox, възможно е.  Peace При всички положения е протест със силна доза ирония.
Мен ме притеснява, че е възможно много хора да пропуснат момента с иронията и съвсем на сериозно да се вживеят във филма.

# 28
Е, то не малко са и сциентолози, има и някакви последователи на рептили, да не говорим и за фанатизираните привърженици на традиционните религии.

Според мен, един шамар на "традиционалистите" във всяка религия не е лош. Аз съм ...да речем агностик, но намирам полза в християнските ценности. Има подобни и в мюсюлманството. В момента обаче е настанал пълен хаос.

# 29
Точно в това е разликата - всички последователи на всевъзможните вярвания и течения са "убедени вярващи", а паста... би трябвало да са протестиращи без да се кълнат в съществуването на спагетеното чудовище. Опасението ми е, че ще се намерят не малко "убедени" - разбрали недоразбрали, важното е да викат за нещо там...

Общи условия

Активация на акаунт